map78 26.03.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Chodziło mi tylko o to ze jest to mozliwe Tego nie przeczę. Odwierty 20tys, pompka Meeting 5tys, instalacja 3tys i już jesteśmy poniżej limitu;) Kwota którą podałem odnosiła się do ofert powiedzmy "uznanych" na rynku producentów. Doskonale zdaję sobie sprawę, że chińszczyznę, czy samoróbki można nabyć za połowę tej ceny, ale nie każdy chce tak zaryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 26.03.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) Doskonale zdaję sobie sprawę, że chińszczyznę, czy samoróbki można nabyć za połowę tej ceny, ale nie każdy chce tak zaryzykować. Czy ryzyko? według mnie żadne ale każdy indywidualnie musi to ocenić Edytowane 26 Marca 2014 przez zieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 27.03.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Dostałem pierwszą wycenę na pompę ciepła do naszego domu. Instalator dobrał ją na podstawie doświadczenia i podanych przeze mnie danych planowanego domu (nie mam jeszcze wykonanego OZC). Zaproponował pompę Atlantic Extensa 10kW (dom 140m2). Całą kotłownię na gotowo wycenił 32200 zł (w tym pompa, zestaw cwu, grzałki, zasobnik 300l, osprzęt, podłączenie i uruchomienie), wszystko na produktach Atlantica. Czy to dobra oferta? Powiem szczerze, że spodziewałem się "trochę" niższej ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan1958 27.03.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Dostałem pierwszą wycenę na pompę ciepła do naszego domu. Instalator dobrał ją na podstawie doświadczenia i podanych przeze mnie danych planowanego domu (nie mam jeszcze wykonanego OZC). Zaproponował pompę Atlantic Extensa 10kW (dom 140m2). Całą kotłownię na gotowo wycenił 32200 zł (w tym pompa, zestaw cwu, grzałki, zasobnik 300l, osprzęt, podłączenie i uruchomienie), wszystko na produktach Atlantica. Czy to dobra oferta? Powiem szczerze, że spodziewałem się "trochę" niższej ceny... Ja jak już pisałem mam najtańszą ofertę za ok. 28.000. Myślę, ż 32200 na gotowo nie jest źle, no i jeszcze zostały negocjacje. Acha, Pamie Marekjank - dziękuję za ofertę, ale nie jestem zainteresowany. Misq - jak możesz napisz z jakij firmy masz ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan1958 27.03.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 A powiesz dlaczego? Bo wybrałem inną firmę. Taki miałem kaprys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan1958 27.03.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Sorry. Wybrałem pompę sprawdzoną w działaniu, po wielu rozmowach i porównaniach, mieszczącą się w założonym budżecie, firma blisko realizacji inwestycji i z kompleksowym wykonaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.03.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Dostałem pierwszą wycenę na pompę ciepła do naszego domu. Instalator dobrał ją na podstawie doświadczenia i podanych przeze mnie danych planowanego domu (nie mam jeszcze wykonanego OZC). Zaproponował pompę Atlantic Extensa 10kW (dom 140m2). Całą kotłownię na gotowo wycenił 32200 zł (w tym pompa, zestaw cwu, grzałki, zasobnik 300l, osprzęt, podłączenie i uruchomienie), wszystko na produktach Atlantica. Czy to dobra oferta? Powiem szczerze, że spodziewałem się "trochę" niższej ceny... Atlantic to bardzo dobra pompa, ale 32000 to trochę drogo. Do takiego domu instalacja nie powinna przekroczyć 25000. Poproś o szczegółowa wycenę każdego elementu, bo może okazać się, że na czymś chcą przyciąć. Popatrz też na ofertę Panasonic, bo jest trochę tańszy od Atlantica i ma wszystko w zestawie, a w Atlanticu wiele rzeczy jest w opcji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.03.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Sorry. Wybrałem pompę sprawdzoną w działaniu, po wielu rozmowach i porównaniach, mieszczącą się w założonym budżecie, firma blisko realizacji inwestycji i z kompleksowym wykonaniem. To się pochwal, co wybrałeś Poddamy konstruktywnej krytyce;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.03.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Dostałem pierwszą wycenę na pompę ciepła do naszego domu. Instalator dobrał ją na podstawie doświadczenia i podanych przeze mnie danych planowanego domu (nie mam jeszcze wykonanego OZC). Zaproponował pompę Atlantic Extensa 10kW (dom 140m2). Całą kotłownię na gotowo wycenił 32200 zł (w tym pompa, zestaw cwu, grzałki, zasobnik 300l, osprzęt, podłączenie i uruchomienie), wszystko na produktach Atlantica. Czy to dobra oferta? Powiem szczerze, że spodziewałem się "trochę" niższej ceny... Musisz sprawdzic jakiej powierzchni wezownica jest w zasobniku Atlantica? Nie wiem jak teraz ale dawniej sprzedawali zasobniki ze smiesznie malym wyminnikiem. Poszukaj zbiornika dedykowanego do pompy o max powierzchi wezownicy. W ten sposob unikniesz taktowania pompy w przyszlosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.03.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Musisz sprawdzic jakiej powierzchni wezownica jest w zasobniku Atlantica? Nie wiem jak teraz ale dawniej sprzedawali zasobniki ze smiesznie malym wyminnikiem. Poszukaj zbiornika dedykowanego do pompy o max powierzchi wezownicy. W ten sposob unikniesz taktowania pompy w przyszlosci. ja miałem trochę problemu z cwh fs 300litrów-powodem była wadliwa obiegówka- po wymianie na taką z modulacją jest już wszystko ok ale faktycznie takie niuanse warto wymacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 27.03.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Dostałem pierwszą wycenę na pompę ciepła do naszego domu. Instalator dobrał ją na podstawie doświadczenia i podanych przeze mnie danych planowanego domu (nie mam jeszcze wykonanego OZC). Zaproponował pompę Atlantic Extensa 10kW (dom 140m2). Całą kotłownię na gotowo wycenił 32200 zł (w tym pompa, zestaw cwu, grzałki, zasobnik 300l, osprzęt, podłączenie i uruchomienie), wszystko na produktach Atlantica. Czy to dobra oferta? Powiem szczerze, że spodziewałem się "trochę" niższej ceny... Sprawdź tu: http://www.klima-tech.biz/cenniki/Atlantic.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.03.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Sprawdź tu: http://www.klima-tech.biz/cenniki/Atlantic.pdf Tak jak mówiłem - u Atlantica wszystko jest w opcji. Jak po doliczać te wszystkie zestawy to ten Atlantic 10kW wyjdzie tyle co T-Cap z najwyższej półki (wszystkomający) łącznie ze sterowaniem przez internet:yes: Zbiornik CWU też nie powala - wymiennik 2,5m2 za prawie 5tys:eek: Galmet Maxi ma 3,8m2 za 3tys. i na pewno nie będzie taktował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.03.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 map -zgadzam sięże warto wszystko porównaćale z tymi cenami to wiem z własnego doświadczenia np w atlant. jest lepiejho ho zasobnik za 5 tyś? to pewnie od janukowicza z jego letniska. dopiszę jeszcze jedną rzeczjeżeli ktoś tak czy siak będzie stawiał kominek- to brać powietrzną - przynajmniej ten kominek będz\ie miał jakiś minimalny sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.03.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 (edytowane) map -zgadzam sięże warto wszystko porównać ale z tymi cenami to wiem z własnego doświadczenia np w atlant. jest lepiej ho ho zasobnik za 5 tyś? to pewnie od janukowicza z jego letniska. dopiszę jeszcze jedną rzecz jeżeli ktoś tak czy siak będzie stawiał kominek- to brać powietrzną - przynajmniej ten kominek będz\ie miał jakiś minimalny sens dla osób zastanawiających się nad sensem powietrznej mam 123m2 [temp trochę głupkowate 23-25] od 1 września do do 1 maja zużyje 2200kwh na co i cwu+ 1 m3 drewna te 8 miesięcy łącznie z drewnem zmieszcze w 1000zł według duonowych stawek byłoby około 750 zł łącznie z kominkiem jak za 8 miesięcy to ok wszystko może i moja pompa ma cop 2 ale z obserwacji forumowych wychodzi na to że pompa daje mi oszczędność 5000 kwh rocznie- czyli w okolicach 2 tyś zł rocznie ja jestem zadowolony z tego wyniku Edytowane 27 Marca 2014 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.03.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 dla osób zastanawiających się nad sensem powietrznej mam 123m2 [temp trochę głupkowate 23-25] od 1 września do do 1 maja zużyje 2200kwh na co i cwu+ 1 m3 drewna te 8 miesięcy łącznie z drewnem zmieszcze w 1000zł według duonowych stawek byłoby około 750 zł łącznie z kominkiem jak za 8 miesięcy to ok wszystko To ja tylko dla potwierdzenia:) Dom 190m2 (średnio/słabo ocieplony), temp 23st Analogiczny okres zamknę w 4300kWh na CO i CWU +8szczap drewna (2x palone w kominku) Kwotowo - to zależy jak kto liczy:) - mi wychodzi koło 1900zł, ale kreatywnie może być taniej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan1958 27.03.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 To się pochwal, co wybrałeś Poddamy konstruktywnej krytyce;) Już podaję: miałem już wybranego P T-CUP 9 kW za 26.000 brutto komplet, bez podłogówki z Galmetem Maxi 300l w cenie. Acha, pytanie: brać jednofazową czy 3-fazową? Ale dzisiaj rozmawiałe z przedstawicielem DeDietrich i po rozmowach cena za 11 kW Alezio z dedykowanym zbiornikiem cwu 220l też 26.000 i podejrzewam, że jeszcze coś obniżą. Tyle na dziś, ale jeszcze czekam na oferty Daikina, Tishiby i Atlantica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.03.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 MAP - na ile szacujesz ewentualne oszczędności przy zejściu na 20-21 stop jakieś 15-20 %? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.03.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 MAP - na ile szacujesz ewentualne oszczędności przy zejściu na 20-21 stop jakieś 15-20 %? 1 stopień to około 6% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.03.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Już podaję: miałem już wybranego P T-CUP 9 kW za 26.000 brutto komplet, bez podłogówki z Galmetem Maxi 300l w cenie. Acha, pytanie: brać jednofazową czy 3-fazową? No, to jest pytanie rzeka:) Wycenę masz zapewne na 1-fazową, bo 3-fazowa jest 4-5tys. droższa. Niby nie ma między nimi dużych różnic, a parametry maja dokładnie te same to coś w tym musi być, że jest aż o tyle droższa tylko co:o A tak a propos Janie ja na twoim miejscu wziąłbym nie T-Cap'a, bo on jest za mocny nawet na mój dom, a 3-fazową panasonic serii F 9kW - tak na moje oko na Twój domek będzie akuratna i kosztuje tylko 17000zł, a parametry ma nieznacznie słabsze od T-Cap, a jest 3-fazowa. Jak do tego dodasz Galmet Maxi, który jest obecnie najlepszym zbiornikiem CWU w relacji parametry/cena za 3tys. to nie ma chu... żebyś się ze wszystkim w 25tys nie zmieścił Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.03.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 MAP - na ile szacujesz ewentualne oszczędności przy zejściu na 20-21 stop jakieś 15-20 %? Nie mam pojęcia, ale u mnie w domu nie ma prawa spaść poniżej 22st, bo jest bunt mieszkańców:) 23st to optymalna temperatura dla nas żeby sobie spokojnie na gaciach pomykać po chałupce:) W sypialniach mam klimakonwektory, więc tam se każdy może ustawić jak chce - my z żoną w sypialni mamy 22st i śpi się OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts