Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Jakiego masz Daikina i jaki zbiornik cwu

ile faz i jaka temp pracy i jkie osiągi przy minimalnej temp pracy?

8,4kW 1 faz + hydrobox 3fax z grzałką 6/9kW + zbiornk daikina z nierdzewki 300l

Przy -24 grzeje, przy -27 sprężarka już nie daje rady i PC korzysta z grzałek, ale to normalne bo ona ma pracować wg producenta do -20.

Te większe mają w papierach -25 i ja w to wierzę ;)

U mnie za okres od 03.01 do 02.02 wyszło ok 510 zł

Do -5 dzienna średnia to ok 23-27 kW,

Przy -15 ok 55kW

Przy -25 ok 60kW, ale włączyłem olejaka na noc bo mam jeszcze zapas tego drogocennego paliwa ;) Bez wspomagania pewnie by wyszło z 90kW, ale ja mam PC niedowymiarowaną i stary budynek chociaż dobrze ocieplony, kiepską podłogówkę (odstępy). W domu 21 do 22st pow 170, ale grzeję ok 130 po podłodze, wysoka klatka schodowa praktycznie w salonie.

Ogólnie jestem zadowolony z wyników bo mam nadzieję, że zejdę z opłatami do ok 4000 zł za rok cwu + co, a jak będzie 5000 to też nie będę płakać.

Przy olejowym to by było ok 10000-11000 zł 8-)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Minus podatek ;-) Stąd moje zainteresowanie powietrznymi PC :-)
Można jeszcze inaczej. Jak te brakujące 17 tys weźmiesz na kredyt to będzie 850 w drugą stronę ;) Dlatego trzeba pamiętać o takich sprawach i o tym ile trzeba oddać jak się nie ma i się pożycza.

srolu, powietrzne PC działają w naszym klimacie, chociaż niektórzy będą Ci wmawiać, że to nie jest możliwe ;)

Mają swoje wady i zalety, ale na pewno są warte rozważenia.

W moim wypadku (starszy budynek, zagospodarowana działka itp.) był to jedyny sensowny wybór, chociaż jak bym się budował to chyba też bym wziął powietrzną, tylko starałbym się max ocieplić budynek ;)

Bardzo dzięki

srolu będzie miał 7kW przy -20 na tri 11

może wystarczyć ponadto 3 fazy

No ja bym też miał (bo właśnie takie zapotrzebowanie założyliśmy), jakbym wziął daikina 11kW, ale celowo wybrałem mniejszą licząc się z koniecznością używania grzałek lub pieca olejowego.

Można jeszcze inaczej. Jak te brakujące 17 tys weźmiesz na kredyt to będzie 850 w drugą stronę ;) Dlatego trzeba pamiętać o takich sprawach i o tym ile trzeba oddać jak się nie ma i się pożycza.

srolu, powietrzne PC działają w naszym klimacie, chociaż niektórzy będą Ci wmawiać, że to nie jest możliwe ;)

Mają swoje wady i zalety, ale na pewno są warte rozważenia.

W moim wypadku (starszy budynek, zagospodarowana działka itp.) był to jedyny sensowny wybór, chociaż jak bym się budował to chyba też bym wziął powietrzną, tylko starałbym się max ocieplić budynek ;)

Zgadza się, dlatego warto rozważyć za i przeciw w każdym rozwiązaniu. Różnicę tych 17 tyś mógłbym zainwestować np w rekuperator... Poza tym w Skandynawii się sprawdzają, to dlaczego u nas miałyby się nie sprawdzać...

Jak kupujesz powietrze woda to nie patrz do ilu pracuje tylko jaką ma charakterystykę do - 2 st bo to że będzie kręcić do - 30 st pozostaje tylko marketingiem. od - 2 stopni pompy wszystkie nie maja w sobie ekonomi pracują, odszraniają się, wlał wylał. Lepiej włączyć kominek, piec gazowy, olejówkę, czy grzałki a nie tam męczyć sprężarkę.

Ja jestem bardzo ciekawy porównania poboru prądu przez piec elektryczny kospel i pompę powietrze-woda. Do zasilania wodnej podłogówki. Temat pompy jest dla mnie bardzo ciekawy, ale piec jest dużo tańszy. I jeszcze jedna sprawa - pompa ciepła powietrze-woda pracuję częściej w taryfie dziennej. Mam rację?

Pozdrawiam!

Michał

Dokładnie. Za tą kwotę to spokojnie można mieć gruntową i to z odwiertami. Z palcem w d...:)

Tak analizuję w odniesieniu do 30tys za pompę glikol/woda. Na stronie PPC jest cennik pomp:

" Cennik ważny od dnia 01.01.2012

Pompy ciepła z serii Ecopower C glikol/woda

ECOPOWER C7 - 14400zł

ECOPOWER C9 - 14900zł

ECOPOWER C11 - 16400zł

ECOPOWER C14 - 17400zł

ECOPOWER C16 - 17900zł

ECOPOWER C18 - 19900zł

ECOPOWER C24 - 23400zł

Pompy z serii Ecopower C zawierają:

- sprężarka scrol Copeland lub Sanyo

- wymienniki płytowe SWEP

- osprzęt chłodniczy Danfoss, Alco, Castel

- sterownik pogodowy Frisko RX910

- pompkę obiegowa DZ grundfoss UPS

- pompkę obiegową CO Grundfoss UPS

- pompkę obiegową CWU Grundfoss UPS

- naczynka przeponowe DZ, GZ

- zawory bezpieczeństwa 3bar

- obudowa ze stali szlachetnej H17 malowana proszkowo kolorem białym

Wyposażenie dodatkowe dla pomp serii ECOPOWER C:

- Soft-start sprężarki - 700zł

- Zasobnik CWU 300 ltr (do pomp o mocy od 4 do 14kW) - 2500zł

- Bufor CO 300 ltr - 1550zł

- Zespół pompki cyrkulacyjnej CWU Grundfoss UP 15 - 500zł

- Wersja pompy woda/woda (tylko w wersji ECOPOWER C) -1700zł

- Nadzór pompy przez internet - 700zł

Pompy ciepła dwusprężarkowe z serii Ecopower C /2

- Ecopower C 32/2 - cena na zapytanie

- Ecopower C 40/2 - cena na zapytanie

- Ecopower C 50/2 - cena na zapytanie

- ecopower C 70/2 - cena na zapytanie

Pompy ciepła Ecopower A

- Ecopower A7 - cena 10600 zł/netto

- Ecopower A9 - cena 10900 zł/netto

- Ecopower A11 - cena 11500zł/netto"

Załóżmy, że potrzebujemy ECOPOWER C9 - 14900zł. To cena katalogowa. Czyli, zakładając, że uda się załatwić rabat, to byśmy ją mieli za 13500 brutto. Do tego odwierty - znalazłem na allegro za 60pln/m. Powiedzmy, że potrzebujemy 150m odwiertu, to wychodzi 9000/odwierty. Do tego dodamy:

- Soft-start sprężarki - 700zł

- Zasobnik CWU 300 ltr (do pomp o mocy od 4 do 14kW) - 2500zł

- Bufor CO 300 ltr - 1550zł

- Zespół pompki cyrkulacyjnej CWU Grundfoss UP 15 - 500zł

Czyli razem 25700 brutto za CAŁOŚĆ

Gdzie popełniłem błąd? A może nie popełniłem?? :)

EDIT: nie doliczyłem bufora i zespołu pompy cyrkulacujnej - koszt całości 2050

od - 2 stopni pompy wszystkie nie maja w sobie ekonomi pracują, odszraniają się, wlał wylał. Lepiej włączyć kominek, piec gazowy, olejówkę, czy grzałki a nie tam męczyć sprężarkę.

u mnie pracuje około 45 minut potem 3 minuty odszraniania - to uważasz że przez 3 minuty wciągnie tyle samo prądu co w 45?? a przez te 45 minut pracuje z COP powyżej 1 czyli przyjmijmy skrajną sytuacje. Pompa 1 kW COP1,5 a niech tam będzie tak mało 3/4h*1,5=1,125 kW ciepła, a na odszranianie wziął 0,05h*1kW=0,05 czyli w stosunku do COP=1 mamy 1,125-0,05=1,075 czyli jesteśmy do przodu. A to naprawdę przyjąłem skrajnie niski COP

Edytowane przez 1igor1

Jak kupujesz powietrze woda to nie patrz do ilu pracuje tylko jaką ma charakterystykę do - 2 st bo to że będzie kręcić do - 30 st pozostaje tylko marketingiem. od - 2 stopni pompy wszystkie nie maja w sobie ekonomi pracują, odszraniają się, wlał wylał. Lepiej włączyć kominek, piec gazowy, olejówkę, czy grzałki a nie tam męczyć sprężarkę.
ROBOTERM, ja mam piec olejowy i PC-PW i na olejaku wychodzi blisko 3 razy drożej za styczeń :-P, a w tym miesiącu większość temp była poniżej -2, a przez ostatnie 2 tyg poniżej -10/-15

Prąd w 2 taryfie przy COP 1 wychodzi taniej niż olej opałowy ;)