mkm silesia 30.03.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Czyli bez sprzęgła i bufora (będzie panas). Tylko co i cwu. To zależy od budynku instalacji pompy obiegowej w urz. (małe pc maja małe pompy obiegowe 6tki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan1958 30.03.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Budynek nieduży (130 mkw). Nie będzie pompy obiegowej cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.03.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Jak kupisz atlantic/fujitsu to będziesz miał bufor - tam jest "fabryczny" w jednostce wew. dlatego taka duża i "kwadratowa". P zaleca jest nawet "firmowy" do kupienia 80l D nie wymaga. silesia nie mieszaj już Janowi z tymi buforami. W atlanticu to nie jest żaden bufor, a co najwyżej buforek, a jego podstawowym zadaniem jest utrzymanie wody potrzebnej w procesie odszraniania. Panasonic zamiast tego wspomaga się grzałką - proces ten trwa ok 5min na defrost - w tym sezonie moja pompa zużyła z tego tytułu całe 9kWh, czyli jakieś 4zł/rok - do przeżycia;) Innego sensu stosowania bufora w instalacji 100% podłogówka nie widzę. U mnie wszystko idzie na jednej pompie obiegowej i to na niskim biegu, nie mam bufora i jakoś wszystko świetnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 30.03.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Jak kupisz atlantic/fujitsu to będziesz miał bufor - tam jest "fabryczny" w jednostce wew. dlatego taka duża i "kwadratowa". Jak kupisz atlantic/fujitsu to będziesz miał bufor - tam jest "fabryczny" w jednostce wew. dlatego taka duża i "kwadratowa". Mkm, porównujesz bufor 16 litrów do bufora 500 litrów? Jeszcze gdyby w Atlanticu był bufor 100 czy 200 litrów, ale 16?! Jeden z drugim buforem nie ma nic ze sobą wspólnego, ani celu, ani pojemności. Tak swoją drogą, ciekawi mnie przeciętne zużycie energii na podgrzanie wody w Rotexie, bo nie podgrzewa całości 500 litrów wody. Od użytkowników typowych zbiorników CWU można się dowiedzieć, ile dziennie idzie na podgrzanie wody. Z tego co widzę, ten system jest właściwie stworzony tylko i wyłącznie jeśli ktoś ma/planuje solary z wodą jako czynnikiem wymieniającym ciepło - glikol jest wykluczony. W takim przypadku faktycznie od razu ma się system gotowy do współpracy z solarami, bez dokupowania różnych dziwnych patentów. Jako system samodzielny, nie widzę powodu proponowania go jako system równoważny z innymi pompami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.03.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Mkm, porównujesz bufor 16 litrów do bufora 500 litrów? Jeszcze gdyby w Atlanticu był bufor 100 czy 200 litrów, ale 16?! . Z tego co pamiętam 40l albo 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.03.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 silesia nie mieszaj już Janowi z tymi buforami. W atlanticu to nie jest żaden bufor, a co najwyżej buforek, a jego podstawowym zadaniem jest utrzymanie wody potrzebnej w procesie odszraniania. Panasonic zamiast tego wspomaga się grzałką - proces ten trwa ok 5min na defrost - w tym sezonie moja pompa zużyła z tego tytułu całe 9kWh, czyli jakieś 4zł/rok - do przeżycia;) Innego sensu stosowania bufora w instalacji 100% podłogówka nie widzę. U mnie wszystko idzie na jednej pompie obiegowej i to na niskim biegu, nie mam bufora i jakoś wszystko świetnie działa. I ty też nie mieszaj producent zaleca tak napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.03.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Czyli bez sprzęgła i bufora (będzie panas). Tylko co i cwu. Jeżeli będzie mała pc ( do 9kw 230V są 6tki) to obiegowa 6tka a to może być za mało. 9kw 400V ma już 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 30.03.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Z tego co pamiętam 40l albo 30 16 litrów. Zarówno w Extensa jak i w TRI. 16 litrów porównujesz do 500 litrów. Nawet gdyby to było 40 albo 30, to naprawdę nie widzisz różnicy? Jak dla mnie jest zasadnicza - te 16 litrów nie ma żadnego wpływu na grzanie CO/CWU w porównaniu do 500 litrów. Dlatego ciekawi mnie, ile idzie dziennie kWh na podgrzanie CWU w Rotexie. Ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 30.03.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 I ty też nie mieszaj producent zaleca tak napisałem witam czy producent zaleca - to nie tak do końca:yes: gdy tylko 1 obieg grzewczy - ogrzewanie podłogowe, wydajność pompy obiegowej w module hydraulicznym odpowiednia (to bardzo ważne!!!), minimalna całkowita ilość wody w systemie wystarczająca - to nie ma potrzeby montażu bufora jak nie konieczności montażu dodatkowego buforu - to po co?! prosty układ - prosta, nieskomplikowana instalacja pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.03.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 16 litrów. Zarówno w Extensa jak i w TRI. 16 litrów porównujesz do 500 litrów. Nawet gdyby to było 40 albo 30, to naprawdę nie widzisz różnicy? Jak dla mnie jest zasadnicza - te 16 litrów nie ma żadnego wpływu na grzanie CO/CWU w porównaniu do 500 litrów. Dlatego ciekawi mnie, ile idzie dziennie kWh na podgrzanie CWU w Rotexie. Ktoś wie? Nie nakręcaj się pisałem mały bufor a nie 500l czy masz jakieś kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Jak montowałem parę lat temu a / f to były z tego co pamiętam właśnie 30 albo 40l nie wiem co jest teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.03.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Janie, jeśli nie jesteś pewien co do bufora - zagadaj do użytkownika pychy. On akurat dał sobie pocisnąć bufor/sprzęgło 100l do swojej PCi (chyba 7kW). Spytaj jak bardzo był z tego rozwiązania zadowolony;) i co kazał z nim zrobić po sezonie użytkowania;) Co więcej ma opomiarowaną instalację, więc dokładnie powie Ci jakie "korzyści" przynosi bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.03.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Janie, jeśli nie jesteś pewien co do bufora - zagadaj do użytkownika pychy. On akurat dał sobie pocisnąć bufor/sprzęgło 100l do swojej PCi (chyba 7kW). Spytaj jak bardzo był z tego rozwiązania zadowolony;) i co kazał z nim zrobić po sezonie użytkowania;) Co więcej ma opomiarowaną instalację, więc dokładnie powie Ci jakie "korzyści" przynosi bufor. I zapomniałeś dodać że teraz ma za małe przepływy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.03.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 I zapomniałeś dodać że teraz ma za małe przepływy Jak ktoś robi nową instalacje od początku i nie nastawia się na żadne bufory, tylko użyje rur o odpowiedniej średnicy, to nie będzie miał problemu z przepływami. Ja tak właśnie miałem i zamiast bufora wymieniłem całe orurowanie wraz z rozdzielaczem - cenowo wyszło podobnie, a dzięki temu układ sprawniejszy. Przy nowej mądrze zaprojektowanej instalacji takie problemy nie wystąpią, bo od razu można zrobić dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.03.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Jak ktoś robi nową instalacje od początku i nie nastawia się na żadne bufory, tylko użyje rur o odpowiedniej średnicy, to nie będzie miał problemu z przepływami. Ja tak właśnie miałem i zamiast bufora wymieniłem całe orurowanie wraz z rozdzielaczem - cenowo wyszło podobnie, a dzięki temu układ sprawniejszy. Przy nowej mądrze zaprojektowanej instalacji takie problemy nie wystąpią, bo od razu można zrobić dobrze. Taa przy oporach wymiennika i pompie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan1958 30.03.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Jak ktoś robi nową instalacje od początku i nie nastawia się na żadne bufory, tylko użyje rur o odpowiedniej średnicy, to nie będzie miał problemu z przepływami. Ja tak właśnie miałem i zamiast bufora wymieniłem całe orurowanie wraz z rozdzielaczem - cenowo wyszło podobnie, a dzięki temu układ sprawniejszy. Przy nowej mądrze zaprojektowanej instalacji takie problemy nie wystąpią, bo od razu można zrobić dobrze. Będzie 9 kW 400V, więc pompa 8. Czy taka wystarczy? map78 - proszę o szczegóły na temat tej wymiany orurowania i rozdzielacza. Czy to uzgodnić z instalatorem czy on powinien wiedzieć o co chodzi? Podaj szczegóły jakie na jakie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.03.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Będzie 9 kW 400V, więc pompa 8. Czy taka wystarczy? map78 - proszę o szczegóły na temat tej wymiany orurowania i rozdzielacza. Czy to uzgodnić z instalatorem czy on powinien wiedzieć o co chodzi? Podaj szczegóły jakie na jakie. Wystarczy i to z nawiązką nawet bez bufora;) Jeżeli jedna firma będzie Ci robić całą instalacje to powinni wiedzieć o co chodzi. W instrukcji pompy są podane minimalne średnice wewnętrzne rur, ale lepiej dać ciut większe niż te minimalne. U mnie cała instalacja zrobiona została na miedzi fi28, czyli wewnętrzna będzie gdzieś fi25, a minimum to z tego co pamiętam fi22. A rozdzielacz wymieniłem głownie z powodu braku rotametrów we wcześniejszym egzemplarzu - łatwiej było wyregulować przepływy - bo ja dom kupiłem i nawet nie widziałem jak tam z długościami pętel itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.04.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 A co powiecie na zastosowaniu PC do CWU jako źródło ciepła dla c.o. ? Uprzedzam, że chodzi o dom pasywny.Dokładnie mam na myśli model Ariston NUOS EVO 110L. Urządzenie pracowałoby na powietrzu wyrzucanym z reku z GWC (wymaga przepływów na poziomie 100-200m3/h). Moc grzewcza pompy to tylko 850W + 1200W grzałka. Te 110L pracowałoby jako sprzęgło.Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.04.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 A co powiecie na zastosowaniu PC do CWU jako źródło ciepła dla c.o. ? Uprzedzam, że chodzi o dom pasywny. Dokładnie mam na myśli model Ariston NUOS EVO 110L. Urządzenie pracowałoby na powietrzu wyrzucanym z reku z GWC (wymaga przepływów na poziomie 100-200m3/h). Moc grzewcza pompy to tylko 850W + 1200W grzałka. Te 110L pracowałoby jako sprzęgło. Co o tym sądzicie ? Zywo jestem zainteresowany odpowiedziami:) Najlepiej zeby moznabylo podawac na podloge konretna temp. np 23 stopnie odpowiednio dlugo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.04.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Zywo jestem zainteresowany odpowiedziami:) Najlepiej zeby moznabylo podawac na podloge konretna temp. np 23 stopnie odpowiednio dlugo... Jedno podsunę sam. Chodzi o powietrze dostarczane do tej pompki. Niestety, ale wyrzut z reku to powietrze niekorzystne dla pc, ponieważ jest to powietrze o bardzo dużej wilgotności. Takie powietrze będzie powodowało częstsze defrosty niż w przypadku zaciągania powietrza o tej samej temp. bezpośrednio z zewnątrz. Zakładając, że temp. wyciągana z wewn. pomieszczeń ma temp. 23oC i wilgotność na poziomie 40%, wówczas pkt rosy wystapi już przy 7oC. Jeśli takie powietrze trafi do tej pompki to mamy lód gwarantowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.04.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts