witastwosz 22.04.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 mam tu wyniki z pomiarów pompy ciepła czy ktoś pomoże ocenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.04.2014 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Te 35Hz to jest częstotliwość modulacji sprężarki, ale nie wiem jak to przeliczyć na % mocy - nie mogę znaleźć takich info w dokumentacji. Moc zależy od parametrów pracy PC i modulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 23.04.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Może jednak warto stosować zalecenia producenta no pewnie warto ale o co dokładniej Ci chodzi ? map78: zużycie dopiero po następnej zimie będę mógł ocenić bo przed zamieszkaniem było na 18 a dopiero póżniej na 21 - ale patrząc jak niektórzy na fourm podają bardzo niskie zużycie prądu to ja aż takiego nie mam ale jakoś nie we wszystko co piszą chce mi się wierzyć bo często domy nie jakoś super ocieplone a zużycie jak w bardzo nisko energetycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 23.04.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 no pewnie warto ale o co dokładniej Ci chodzi ? map78: zużycie dopiero po następnej zimie będę mógł ocenić bo przed zamieszkaniem było na 18 a dopiero póżniej na 21 - ale patrząc jak niektórzy na fourm podają bardzo niskie zużycie prądu to ja aż takiego nie mam ale jakoś nie we wszystko co piszą chce mi się wierzyć bo często domy nie jakoś super ocieplone a zużycie jak w bardzo nisko energetycznych witam przy ustawionej temperaturze 18'C pewnie zawsze grzałka pracowała poza tym pierwszy sezon charakteryzuje się zawsze większym zużyciem energii (wygrzewanie murów, pozbywanie się wilgoci...) ale była też i łagodna zima...na szczęście pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.04.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Moc zależy od parametrów pracy PC i modulacji. Domyślam się Chodziło mi o to, że pewnie jest jakiś wzór żeby to obliczyć dla konkretnych warunków pracy - skoro modulacja jest znana. Ale to tak z czystej ciekawości bo do niczego mi to raczej nie potrzebne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.04.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 no pewnie warto ale o co dokładniej Ci chodzi ? map78: zużycie dopiero po następnej zimie będę mógł ocenić bo przed zamieszkaniem było na 18 a dopiero póżniej na 21 - ale patrząc jak niektórzy na fourm podają bardzo niskie zużycie prądu to ja aż takiego nie mam ale jakoś nie we wszystko co piszą chce mi się wierzyć bo często domy nie jakoś super ocieplone a zużycie jak w bardzo nisko energetycznych Wiara nie ma tu nic do rzeczy;) Jak będziesz jechał na grzałce to nigdy "dobrego zużycia" nie osiągniesz:no: Jeżeli problem pojawia się w normalnej eksploatacji to ja Ci powiadam, że jest spierdzielone i nie daj sobie wmówić, że tak powinno być. Nawet w instrukcji jest napisane: the additional electric heater for the heat pump is only used for: • Defrosting • Device startup • Frost protection mode Przy najbliższym przeglądzie (jeśli robisz) zgłoś problem i niech działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 23.04.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) witam przy ustawionej temperaturze 18'C pewnie zawsze grzałka pracowała poza tym pierwszy sezon charakteryzuje się zawsze większym zużyciem energii (wygrzewanie murów, pozbywanie się wilgoci...) ale była też i łagodna zima...na szczęście pozdrawiam Dlugo nie mialem 18 stopni wlasnie z powodu grzalki i podnosilem regularnie az do prawie jej wyeliminowania. edit: ale gdyby pompa nie miala tak kiepskich algorytmow zalaczania grzalki to moglbym ustawic na 15 stopni skoro tam nie mieszkalem a tak to musialem grzac duzo mocniej - bezsensu ( i teraz ciekawe co sie bardziej oplacalo wiecej na grzalce ale utrzymywac duzo nizsza temperature czy wyzsza bez grzalki ) Jasna sprawa ze pierwszy sezon to nie ma co patrzec ale nawet z takiego zuzycia bylbym zadowolony - no ale zobaczymy przy innej zimie - chociaz wydaje mi sie ze styczen to wcale nie byl taki lagodny nie liczac poludnia kraju bo tam bylo faktycznie nadspodziewanie cieplo. Duzo wilgoci to nie mialem bo mokre roboty jak tynki to w 2012 byly robione wiec jak wlaczylem ogrzewanie to w szybkim czasie wilgotnosc w domu spadla do bardzo niskich poziomow. Trzeba cos wymyslec zeby bylo wilgotniej bo 30% jak mrozy to troche mało. Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez rob30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 27.04.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Dlugo nie mialem 18 stopni wlasnie z powodu grzalki i podnosilem regularnie az do prawie jej wyeliminowania. edit: ale gdyby pompa nie miala tak kiepskich algorytmow zalaczania grzalki to moglbym ustawic na 15 stopni skoro tam nie mieszkalem a tak to musialem grzac duzo mocniej - bezsensu ( i teraz ciekawe co sie bardziej oplacalo wiecej na grzalce ale utrzymywac duzo nizsza temperature czy wyzsza bez grzalki ) Jasna sprawa ze pierwszy sezon to nie ma co patrzec ale nawet z takiego zuzycia bylbym zadowolony - no ale zobaczymy przy innej zimie - chociaz wydaje mi sie ze styczen to wcale nie byl taki lagodny nie liczac poludnia kraju bo tam bylo faktycznie nadspodziewanie cieplo. Duzo wilgoci to nie mialem bo mokre roboty jak tynki to w 2012 byly robione wiec jak wlaczylem ogrzewanie to w szybkim czasie wilgotnosc w domu spadla do bardzo niskich poziomow. Trzeba cos wymyslec zeby bylo wilgotniej bo 30% jak mrozy to troche mało. jak zrobisz zgodnie z zaleceniami producenta to i 15oC nie jest problemem i nie ma załączania grzałki. producent uznał że taniej załączyć grzałkę niż "piłować" sprężarkę na niskim skraplaniu a co za tym idzie niskim parowaniu bo sprężarka w takich warunkach to jak jazda samochodem w trasę na pierwszym biegu w upale SKRAPLANIE MUSI BYĆ BO INACZEJ NIE MA SZANS NA POPRAWNĄ PRACĘ UKŁ. CHŁODNICZEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabio197812 27.04.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Witam serdecznie, z tego co zauważyłem większość pomp powietrze woda, ma zaznaczone że maks. temp powietrza zasilającego to 43stC. W jaki sposób wyższa temp powietrza (np 50stC) może destabilizować pracę pompy? Czy to ma związek z rozszerzalnością czynnika roboczego? Czy jest jakiś inny powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 28.04.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 jak zrobisz zgodnie z zaleceniami producenta to i 15oC nie jest problemem i nie ma załączania grzałki. producent uznał że taniej załączyć grzałkę niż "piłować" sprężarkę na niskim skraplaniu a co za tym idzie niskim parowaniu bo sprężarka w takich warunkach to jak jazda samochodem w trasę na pierwszym biegu w upale SKRAPLANIE MUSI BYĆ BO INACZEJ NIE MA SZANS NA POPRAWNĄ PRACĘ UKŁ. CHŁODNICZEGO W tej wersji tak uznal a rok pozniej zmienil zdanie i zmienil algorytm zalaczania grzalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 28.04.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Witam serdecznie, z tego co zauważyłem większość pomp powietrze woda, ma zaznaczone że maks. temp powietrza zasilającego to 43stC. W jaki sposób wyższa temp powietrza (np 50stC) może destabilizować pracę pompy? Czy to ma związek z rozszerzalnością czynnika roboczego? Czy jest jakiś inny powód? Rosnącej temperaturze powietrza będzie towarzyszył wzrost temperatury parowania. Ponieważ układ chłodniczy projektowany jest do pracy w jakimś zakresie temperatur, więc zarówno temperatura parowania jak i skraplania nie może być ani dowolnie niska, ani dowolnie wysoka. Podczas pracy układu sprężarka nie powinna wychodzić poza dopuszczalny dla niej zakres pracy. Wspomnieć również wypada o zaworze rozprężnym (dobieranym dla jakichś warunków pracy), którego zakres regulacji jest ograniczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 28.04.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Witam serdecznie, z tego co zauważyłem większość pomp powietrze woda, ma zaznaczone że maks. temp powietrza zasilającego to 43stC. W jaki sposób wyższa temp powietrza (np 50stC) może destabilizować pracę pompy? Czy to ma związek z rozszerzalnością czynnika roboczego? Czy jest jakiś inny powód? Te 43 stopnie to pewnie na chłodzeniu. Niektórzy producenci na chłodzeniu maja i 46 stopni. Natomiast na grzaniu jest to zazwyczaj +35 stopni. Te temperatury wynikają z punktów przemian fazowych freonu w cyklu chłodniczym. Będzie problem z odparowaniem freonu w tak wysokiej temperaturze. PC pompuje ciepło z miejsca o niższej temp. do miejsca o wyższej temp. wykorzystując przemianę fazową czynnika. Jak tej różnicy nie ma, to nie ma jak pompować. Temperatura >35 nie zdestabilizuje Ci pracy. Pompa po prostu przygotuje wtedy cwu grzałką, albo wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabio197812 29.04.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Dzięki panowie za odpowiedź, coś tam dzwoniło tylko nie wiadomo w którym kościele. Teraz już jest lepiej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.05.2014 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 (edytowane) Te temperatury wynikają z punktów przemian fazowych freonu w cyklu chłodniczym. Będzie problem z odparowaniem freonu w tak wysokiej temperaturze. . Ciekawe na czym może polegać problem odparowania w wysokiej temperaturze Tak sobie popatrzyłem na wykres I chodzi chyba o minimalną różnicę temperatur pomiędzy odparowaniem i skraplaniem wynikającą z minimalnej wydajności sprężarki. Jeżeli parowanie następuje przy 43 C to sprężarka pracując z minimalną mocą podniesie temperaturę (ciśnienie) powyżej wykresu .Nie dojdzie do skraplania(przemiany fazowej) Edytowane 1 Maja 2014 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.05.2014 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Wielkie wyrazy uznania za http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/wspolczynnik-cop-i-scop-roznice-czesc-2/ i za część pierwszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 01.05.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Wielkie wyrazy uznania za http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/wspolczynnik-cop-i-scop-roznice-czesc-2/ i za część pierwszą Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.05.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) Witam ,co z tym kolesiem jest nie teges, sprzedaje z powodu kryzysu finansowego,więc czym będzie ogrzewać bardziej ekonomicznie dom? http://i.imgur.com/9g0TOGP.png Węglem? http://allegro.pl/pompa-ciepla-vitocal-350-awo-114-firmy-viessmann-i4215795185.html Jeżeli to dodatkowe źródło ciepła jak pisze ,to kominek na drewno jest podstawowym źródłem ciepła? Edytowane 18 Maja 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.05.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Jest telefon. Nie pal głupa tylko zadzwoń i zapytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.05.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Witam ,co z tym kolesiem jest nie teges, sprzedaje z powodu kryzysu finansowego,więc czym będzie ogrzewać bardziej ekonomicznie dom? Chyba nie jestes na tyle naiwny, zeby wierzyc w "szczerosc" opisu intencji sprzedajacych produkty na aukcjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 19.05.2014 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 WitamMam zamiar na dniach po raz pierwszy uruchomić pompę ciepła. Wyjście kanałów powietrznych jest średnicy fi 150. Czy mogę zastosować rurę kanalizacyjną pomarańczową o średnicy 160 dając redukcje 150/160?Aby zamontować zaciąg ciepłego powietrza z zewnątrz musiałbym zastosować kolano 90 stop. czy mogę takie zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts