Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może jednak warto stosować zalecenia producenta

no pewnie warto :) ale o co dokładniej Ci chodzi ?

map78: zużycie dopiero po następnej zimie będę mógł ocenić bo przed zamieszkaniem było na 18 a dopiero póżniej na 21 - ale patrząc jak niektórzy na fourm podają bardzo niskie zużycie prądu to ja aż takiego nie mam :) ale jakoś nie we wszystko co piszą chce mi się wierzyć bo często domy nie jakoś super ocieplone a zużycie jak w bardzo nisko energetycznych ;)

map78: zużycie dopiero po następnej zimie będę mógł ocenić bo przed zamieszkaniem było na 18 a dopiero póżniej na 21 - ale patrząc jak niektórzy na fourm podają bardzo niskie zużycie prądu to ja aż takiego nie mam :) ale jakoś nie we wszystko co piszą chce mi się wierzyć bo często domy nie jakoś super ocieplone a zużycie jak w bardzo nisko energetycznych ;)

witam

przy ustawionej temperaturze 18'C pewnie zawsze grzałka pracowała

poza tym pierwszy sezon charakteryzuje się zawsze większym zużyciem energii (wygrzewanie murów, pozbywanie się wilgoci...)

ale była też i łagodna zima...na szczęście

pozdrawiam

Moc zależy od parametrów pracy PC i modulacji.

Domyślam się:) Chodziło mi o to, że pewnie jest jakiś wzór żeby to obliczyć dla konkretnych warunków pracy - skoro modulacja jest znana. Ale to tak z czystej ciekawości bo do niczego mi to raczej nie potrzebne;)

Wiara nie ma tu nic do rzeczy;) Jak będziesz jechał na grzałce to nigdy "dobrego zużycia" nie osiągniesz:no: Jeżeli problem pojawia się w normalnej eksploatacji to ja Ci powiadam, że jest spierdzielone i nie daj sobie wmówić, że tak powinno być. Nawet w instrukcji jest napisane:

the additional electric heater for

the heat pump is only used for:

• Defrosting

• Device startup

• Frost protection mode

Przy najbliższym przeglądzie (jeśli robisz) zgłoś problem i niech działają.

witam

przy ustawionej temperaturze 18'C pewnie zawsze grzałka pracowała

poza tym pierwszy sezon charakteryzuje się zawsze większym zużyciem energii (wygrzewanie murów, pozbywanie się wilgoci...)

ale była też i łagodna zima...na szczęście

pozdrawiam

Dlugo nie mialem 18 stopni wlasnie z powodu grzalki i podnosilem regularnie az do prawie jej wyeliminowania. edit: ale gdyby pompa nie miala tak kiepskich algorytmow zalaczania grzalki to moglbym ustawic na 15 stopni skoro tam nie mieszkalem a tak to musialem grzac duzo mocniej - bezsensu ( i teraz ciekawe co sie bardziej oplacalo wiecej na grzalce ale utrzymywac duzo nizsza temperature czy wyzsza bez grzalki :) )

Jasna sprawa ze pierwszy sezon to nie ma co patrzec ale nawet z takiego zuzycia bylbym zadowolony - no ale zobaczymy przy innej zimie - chociaz wydaje mi sie ze styczen to wcale nie byl taki lagodny nie liczac poludnia kraju bo tam bylo faktycznie nadspodziewanie cieplo.

Duzo wilgoci to nie mialem bo mokre roboty jak tynki to w 2012 byly robione wiec jak wlaczylem ogrzewanie to w szybkim czasie wilgotnosc w domu spadla do bardzo niskich poziomow. Trzeba cos wymyslec zeby bylo wilgotniej bo 30% jak mrozy to troche mało.

Edytowane przez rob30

Dlugo nie mialem 18 stopni wlasnie z powodu grzalki i podnosilem regularnie az do prawie jej wyeliminowania. edit: ale gdyby pompa nie miala tak kiepskich algorytmow zalaczania grzalki to moglbym ustawic na 15 stopni skoro tam nie mieszkalem a tak to musialem grzac duzo mocniej - bezsensu ( i teraz ciekawe co sie bardziej oplacalo wiecej na grzalce ale utrzymywac duzo nizsza temperature czy wyzsza bez grzalki :) )

Jasna sprawa ze pierwszy sezon to nie ma co patrzec ale nawet z takiego zuzycia bylbym zadowolony - no ale zobaczymy przy innej zimie - chociaz wydaje mi sie ze styczen to wcale nie byl taki lagodny nie liczac poludnia kraju bo tam bylo faktycznie nadspodziewanie cieplo.

Duzo wilgoci to nie mialem bo mokre roboty jak tynki to w 2012 byly robione wiec jak wlaczylem ogrzewanie to w szybkim czasie wilgotnosc w domu spadla do bardzo niskich poziomow. Trzeba cos wymyslec zeby bylo wilgotniej bo 30% jak mrozy to troche mało.

jak zrobisz zgodnie z zaleceniami producenta to i 15oC nie jest problemem i nie ma załączania grzałki.

producent uznał że taniej załączyć grzałkę niż "piłować" sprężarkę na niskim skraplaniu a co za tym idzie niskim parowaniu bo sprężarka w takich warunkach to jak jazda samochodem w trasę na pierwszym biegu w upale

SKRAPLANIE MUSI BYĆ BO INACZEJ NIE MA SZANS NA POPRAWNĄ PRACĘ UKŁ. CHŁODNICZEGO

Witam serdecznie, z tego co zauważyłem większość pomp powietrze woda, ma zaznaczone że maks. temp powietrza zasilającego to 43stC. W jaki sposób wyższa temp powietrza (np 50stC) może destabilizować pracę pompy? Czy to ma związek z rozszerzalnością czynnika roboczego? Czy jest jakiś inny powód?

jak zrobisz zgodnie z zaleceniami producenta to i 15oC nie jest problemem i nie ma załączania grzałki.

producent uznał że taniej załączyć grzałkę niż "piłować" sprężarkę na niskim skraplaniu a co za tym idzie niskim parowaniu bo sprężarka w takich warunkach to jak jazda samochodem w trasę na pierwszym biegu w upale

SKRAPLANIE MUSI BYĆ BO INACZEJ NIE MA SZANS NA POPRAWNĄ PRACĘ UKŁ. CHŁODNICZEGO

W tej wersji tak uznal a rok pozniej zmienil zdanie i zmienil algorytm zalaczania grzalki.

Witam serdecznie, z tego co zauważyłem większość pomp powietrze woda, ma zaznaczone że maks. temp powietrza zasilającego to 43stC. W jaki sposób wyższa temp powietrza (np 50stC) może destabilizować pracę pompy? Czy to ma związek z rozszerzalnością czynnika roboczego? Czy jest jakiś inny powód?

Rosnącej temperaturze powietrza będzie towarzyszył wzrost temperatury parowania. Ponieważ układ chłodniczy projektowany jest do pracy w jakimś zakresie temperatur, więc zarówno temperatura parowania jak i skraplania nie może być ani dowolnie niska, ani dowolnie wysoka.

Podczas pracy układu sprężarka nie powinna wychodzić poza dopuszczalny dla niej zakres pracy. Wspomnieć również wypada o zaworze rozprężnym (dobieranym dla jakichś warunków pracy), którego zakres regulacji jest ograniczony.

Te 43 stopnie to pewnie na chłodzeniu. Niektórzy producenci na chłodzeniu maja i 46 stopni.

Natomiast na grzaniu jest to zazwyczaj +35 stopni.

Te temperatury wynikają z punktów przemian fazowych freonu w cyklu chłodniczym. Będzie problem z odparowaniem freonu w tak wysokiej temperaturze. PC pompuje ciepło z miejsca o niższej temp. do miejsca o wyższej temp. wykorzystując przemianę fazową czynnika.

Jak tej różnicy nie ma, to nie ma jak pompować.

Temperatura >35 nie zdestabilizuje Ci pracy. Pompa po prostu przygotuje wtedy cwu grzałką, albo wcale.

Te temperatury wynikają z punktów przemian fazowych freonu w cyklu chłodniczym. Będzie problem z odparowaniem freonu w tak wysokiej temperaturze. .

Ciekawe na czym może polegać problem odparowania w wysokiej temperaturze :confused:

Tak sobie popatrzyłem na wykres

I chodzi chyba o minimalną różnicę temperatur pomiędzy odparowaniem i skraplaniem wynikającą z minimalnej wydajności sprężarki.

Jeżeli parowanie następuje przy 43 C to sprężarka pracując z minimalną mocą podniesie temperaturę (ciśnienie) powyżej wykresu .Nie dojdzie do skraplania(przemiany fazowej)

Edytowane przez fachman19

• 3 weeks później...

Witam ,co z tym kolesiem jest nie teges, sprzedaje z powodu kryzysu finansowego,więc czym będzie ogrzewać bardziej ekonomicznie dom? :lol2:

http://i.imgur.com/9g0TOGP.png

Węglem?

http://allegro.pl/pompa-ciepla-vitocal-350-awo-114-firmy-viessmann-i4215795185.html

Jeżeli to dodatkowe źródło ciepła jak pisze ,to kominek na drewno jest podstawowym źródłem ciepła?

Edytowane przez animuss

Witam

Mam zamiar na dniach po raz pierwszy uruchomić pompę ciepła. Wyjście kanałów powietrznych jest średnicy fi 150.

Czy mogę zastosować rurę kanalizacyjną pomarańczową o średnicy 160 dając redukcje 150/160?

Aby zamontować zaciąg ciepłego powietrza z zewnątrz musiałbym zastosować kolano 90 stop. czy mogę takie zastosować?