1igor1 05.02.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 to czemu je w skandynawii montują?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.02.2012 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 to czemu je w skandynawii montują?? Żeby dokuczyć tomkowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.02.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 dajcie spokój ROBOTERMOWI,Wy, po prostu nie wiecie, że te pompy nie mają prawa działać w tych temperaturach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 05.02.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Odszranianie to nie jest kosztem energii sprężarki tylko kosztem wychłodzenia instalacji. W Skandynawii jest suche powietrze i tam całkiem inaczej zachowuje się split. A jestem ciekaw ilu z was ma grzałkę na tacy kondensatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 05.02.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 ROBOTERM, ja mam piec olejowy i PC-PW i na olejaku wychodzi blisko 3 razy drożej za styczeń , a w tym miesiącu większość temp była poniżej -2, a przez ostatnie 2 tyg poniżej -10/-15 Prąd w 2 taryfie przy COP 1 wychodzi taniej niż olej opałowy To może ten kocioł olejowy jest daleki od kondensacyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 05.02.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 nie musi być bufora ale dobrze jak jest ekonomicznie. Zresztą jak masz układ mieszany to i tak trzeba sprzęgło hydrauliczne oraz mieszacz. Najbardziej popularne rozwiązanie to podmieszanie w szafce rozdzielacza podłogówki: zalety tego rozwiązania tanio. minusy hałas, awaryjność, bez sprzęgła brak kontroli nad układem pod względem hydrauliki, możliwość wyregulowania " no czuja ", bez sprzęgła powoduje uszkodzenie pompy obiegowej CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 05.02.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Już wcześniej pisałem, że rozważałem zubadana albo atlantica, ale wybrałem daikina ze względu na doświadczenie instalatora, który montuje te urządzenia na moim terenie. Teraz IMO musisz wziąć swojego instalatora w obroty i niech spowoduje, że PC będzie działać. To nie jest wina urządzenia tylko podłączenia moim zdaniem, o doborze PC się zbytnio nie wypowiadam bo to nie moja działka, ale przy tej powierzchni to by chyba 11kW w zupełności wystarczyła + hydrobox 3faz. u mnie 150m pompa 3fazowy zubadan 11kW śmiga aż miło. W nocy gdy temperatura spadła do -36 to w domu spadła temperatura do 20,5 z 22,5 zaprogramowanch. więc bez tragedii. A tutaj fotka z dzisiaj z 18 http://www.klima-med.com/mmap/P2050286.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.02.2012 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Odszranianie to nie jest kosztem energii sprężarki tylko kosztem wychłodzenia instalacji. W Skandynawii jest suche powietrze i tam całkiem inaczej zachowuje się split. A jestem ciekaw ilu z was ma grzałkę na tacy kondensatu? tAK POWIETRZE JEST SUCHE. A słyszałeś o golfsztromie. A fizykę to znasz wiesz co to jest wilgotność względna i bezwzględna A wiesz co to sublimacja NP sniegu. Kto ci nagadał takich głupot. Teraz w splitach zamiast grzałki podgrzewa się rurką z goroncym gazem poprowadzoną po tacy. Masz niepełną wiedzę o splitach z przed 5 lat .Poczytaj fizykę z 8 klasy podstawówki. Edytowane 5 Lutego 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 05.02.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 u mnie 150m pompa 3fazowy zubadan 11kW śmiga aż miło. W nocy gdy temperatura spadła do -36 to w domu spadła temperatura do 20,5 z 22,5 zaprogramowanch. więc bez tragedii. A tutaj fotka z dzisiaj z 18 http://www.klima-med.com/mmap/P2050286.jpg Witam. Jak wygląda zużycie prądu tej pompy? Jakie masz rachunki? Pozdrawiam! Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 05.02.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 ostatni tydzień z ekstremalnymi mrozami do -36 w nocy i od-18 do-27 dzień. Zużycie prądu 580kW za grzanie i cwu dla 6 osobowej rodziny. Dużo, niedużo, nie wiem? wiem że bezproblemowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 05.02.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 ostatni tydzień z ekstremalnymi mrozami do -36 w nocy i od-18 do-27 dzień. Zużycie prądu 580kW za grzanie i cwu dla 6 osobowej rodziny. Dużo, niedużo, nie wiem? wiem że bezproblemowo... Gdzie Ty mieszkasz, że aż takie mrozy macie? Zużycie prądu oczywiście również za tydzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 05.02.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Dla mnie to zużycie to jednak dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 05.02.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Gdzie Ty mieszkasz, że aż takie mrozy macie? Zużycie prądu oczywiście również za tydzień? tak za tydzień, no za 8 dni bo od ubiegłego piątku do dzisiaj. Mieszkam w podlaskim, północny wschód , niestety mrozisko takie a nie inne... w noc ze środy na czwartek i z czwartku na piątek tylko -36 w piątek do godz 11 -29 sama rozkosz... w tej chwili już -24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 05.02.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Dla mnie to zużycie to jednak dużo a jakie temperatury macie na śląsku? przypuszczam że nawet w nocy nie macie tyle ile u nas w dzień... no i druga sprawa temperatura wewnątrz 22,5 w calym domu plus 25 łazienki i 6 osób!!! do ciepłej wody Edytowane 5 Lutego 2012 przez ana-76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 06.02.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 ana-76, wg mnie zużycie bardzo OK U mnie też temp jakieś takie inne, no może nie aż tak zimno jak u Ciebie, ale wczoraj było -29, a w dzień to niby na moment wskakuje czasem na -9, ale w zasadzie to cały czas przynajmniej -15 do -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 06.02.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 tAK POWIETRZE JEST SUCHE. A słyszałeś o golfsztromie. A fizykę to znasz wiesz co to jest wilgotność względna i bezwzględna A wiesz co to sublimacja NP sniegu. Kto ci nagadał takich głupot. Teraz w splitach zamiast grzałki podgrzewa się rurką z goroncym gazem poprowadzoną po tacy. W Rosji czy w Skandynawi zawsze w mroźny dzień jest odczuwalnie cieplej niż w Polsce. Golfsztrom zachodzi w zatokach czyli ciepło niesione z nad morza oddawane jest w zatokach i lądzie. 2/3 tego zjawiska na dzień dobry jest wytracone reszta dociera na ląd i obrębie wybrzeża. Wilgotność bezwzględna to ilość wilgoci w powietrzu a względna to tylko jednostka w procentach wilgotności. Sublimacja to wytrącanie się lodu z wilgoci i można tęczę zobaczyć w mroźny dzień. Kto mi nagadał głupot hmmm a co masz na myśli pisząc w ten sposób i jaki wydźwięk ma twój komentarz? Jeżeli w splitach najnowszym rozwiązaniem jest ogrzewanie wanny kondensatu rurką z gorącym gazem to zróbmy tak: Ja Ci napiszę cechy, zalety, korzyści użycia przewodu grzejnego a ty mi napiszesz to samo ale z zastosowaniem najnowszego rozwiązania ok? Przewód grzejny można go w automatyce ustawić kiedy ma się załączyć od jakiej temperatury, pobiera moc 50W, nie zużywa sprężarki, nie wpływa na zachwianie cyklicznej pracy sprężarki, udział w COP pompy mały. Powiedz mi jeszcze jak zachowuje się elektroniczny zawór rozprężny gdy mamy grzanie wanny kondensatu - jak radzi sobie z deltą ? A czytałem książkę przedmiotu fizyka z 8 klasy szkoły podstawowej i nic o splitach nie piszą Masz niepełną wiedzę o splitach z przed 5 lat .Poczytaj fizykę z 8 klasy podstawówki. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.02.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam:) Czy jest ktoś zainteresowany zaproszeniem na Targi Silesia Expo w Sosnowcu??? Mam do rozesłania jeszcze 10sztuk 40 poszło do klientów a 10 jakby co do szanownych forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 06.02.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 a jakie temperatury macie na śląsku? przypuszczam że nawet w nocy nie macie tyle ile u nas w dzień... no i druga sprawa temperatura wewnątrz 22,5 w calym domu plus 25 łazienki i 6 osób!!! do ciepłej wody nie irytuj się pewnie gdybyś napisała 100kWh za te 8 dni i tak by było dużo:) Koledze to tak tylko z zazdrości się wyrwało:) Powodzenia i słoneczka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 06.02.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 rzufik ja się nie irytuje tylko rzeczowo pytam. Cokolwiek bym nie napisała to znajdzie się ktoś kto powie 'zadużu', 'niemożliwe' itp... Uważam że należy przeanalizować wszystkie czynniki i dopiero krzyczeć że coś nie teges. U mnie w tej chwili jest -17 a jest prawie południe i piękne słonko świeci... Tej zimy nasz Zubadan przechodzi prawdziwy test Ekstremalne warunki pogodowe (wg parametrów powinien pracować do -25) a tak jak pisałam wcześniej temperatura spadała do -36, żadnego dodatkowego źródła ciepła, niestandardowo duża rodzina. Mimo wszystko nie ma problemu ani z temperaturą w domu, ani z dowolna ilością cieplej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 06.02.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Mimo wszystko nie ma problemu ani z temperaturą w domu, ani z dowolna ilością cieplej wodyana-76, a jak w zubadanie jest rozwiązana kwestia cwu?Jaki masz zbiornik i czy ma on dodatkową grzałkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts