Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ROBOTERM, ja mam piec olejowy i PC-PW i na olejaku wychodzi blisko 3 razy drożej za styczeń :-P, a w tym miesiącu większość temp była poniżej -2, a przez ostatnie 2 tyg poniżej -10/-15

Prąd w 2 taryfie przy COP 1 wychodzi taniej niż olej opałowy ;)

To może ten kocioł olejowy jest daleki od kondensacyjnego?

nie musi być bufora ale dobrze jak jest ekonomicznie. Zresztą jak masz układ mieszany to i tak trzeba sprzęgło hydrauliczne oraz mieszacz. Najbardziej popularne rozwiązanie to podmieszanie w szafce rozdzielacza podłogówki: zalety tego rozwiązania tanio. minusy hałas, awaryjność, bez sprzęgła brak kontroli nad układem pod względem hydrauliki, możliwość wyregulowania " no czuja ", bez sprzęgła powoduje uszkodzenie pompy obiegowej CO.

Już wcześniej pisałem, że rozważałem zubadana albo atlantica, ale wybrałem daikina ze względu na doświadczenie instalatora, który montuje te urządzenia na moim terenie.

Teraz IMO musisz wziąć swojego instalatora w obroty i niech spowoduje, że PC będzie działać. To nie jest wina urządzenia tylko podłączenia moim zdaniem, o doborze PC się zbytnio nie wypowiadam bo to nie moja działka, ale przy tej powierzchni to by chyba 11kW w zupełności wystarczyła + hydrobox 3faz.

u mnie 150m pompa 3fazowy zubadan 11kW śmiga aż miło. W nocy gdy temperatura spadła do -36 to w domu spadła temperatura do 20,5 z 22,5 zaprogramowanch. więc bez tragedii. A tutaj fotka z dzisiaj z 18 http://www.klima-med.com/mmap/P2050286.jpg

Odszranianie to nie jest kosztem energii sprężarki tylko kosztem wychłodzenia instalacji. W Skandynawii jest suche powietrze i tam całkiem inaczej zachowuje się split. A jestem ciekaw ilu z was ma grzałkę na tacy kondensatu?

tAK POWIETRZE JEST SUCHE.

A słyszałeś o golfsztromie.

A fizykę to znasz wiesz co to jest wilgotność względna i bezwzględna

A wiesz co to sublimacja NP sniegu.

Kto ci nagadał takich głupot.

Teraz w splitach zamiast grzałki podgrzewa się rurką z goroncym gazem poprowadzoną po tacy.

Masz niepełną wiedzę o splitach z przed 5 lat .Poczytaj fizykę z 8 klasy podstawówki.

Edytowane przez hydraulik_

u mnie 150m pompa 3fazowy zubadan 11kW śmiga aż miło. W nocy gdy temperatura spadła do -36 to w domu spadła temperatura do 20,5 z 22,5 zaprogramowanch. więc bez tragedii. A tutaj fotka z dzisiaj z 18 http://www.klima-med.com/mmap/P2050286.jpg

Witam. Jak wygląda zużycie prądu tej pompy? Jakie masz rachunki?

Pozdrawiam!

Michał

Gdzie Ty mieszkasz, że aż takie mrozy macie? Zużycie prądu oczywiście również za tydzień?

tak za tydzień, no za 8 dni bo od ubiegłego piątku do dzisiaj. Mieszkam w podlaskim, północny wschód :), niestety mrozisko takie a nie inne... w noc ze środy na czwartek i z czwartku na piątek tylko -36 :) w piątek do godz 11 -29 sama rozkosz... w tej chwili już -24

Dla mnie to zużycie to jednak dużo

a jakie temperatury macie na śląsku? przypuszczam że nawet w nocy nie macie tyle ile u nas w dzień... no i druga sprawa temperatura wewnątrz 22,5 w calym domu plus 25 łazienki i 6 osób!!! do ciepłej wody

Edytowane przez ana-76

tAK POWIETRZE JEST SUCHE.

A słyszałeś o golfsztromie.

A fizykę to znasz wiesz co to jest wilgotność względna i bezwzględna

A wiesz co to sublimacja NP sniegu.

Kto ci nagadał takich głupot.

Teraz w splitach zamiast grzałki podgrzewa się rurką z goroncym gazem poprowadzoną po tacy.

W Rosji czy w Skandynawi zawsze w mroźny dzień jest odczuwalnie cieplej niż w Polsce. Golfsztrom zachodzi w zatokach czyli ciepło niesione z nad morza oddawane jest w zatokach i lądzie. 2/3 tego zjawiska na dzień dobry jest wytracone reszta dociera na ląd i obrębie wybrzeża. Wilgotność bezwzględna to ilość wilgoci w powietrzu a względna to tylko jednostka w procentach wilgotności. Sublimacja to wytrącanie się lodu z wilgoci i można tęczę zobaczyć w mroźny dzień. Kto mi nagadał głupot hmmm a co masz na myśli pisząc w ten sposób i jaki wydźwięk ma twój komentarz? Jeżeli w splitach najnowszym rozwiązaniem jest ogrzewanie wanny kondensatu rurką z gorącym gazem to zróbmy tak: Ja Ci napiszę cechy, zalety, korzyści użycia przewodu grzejnego a ty mi napiszesz to samo ale z zastosowaniem najnowszego rozwiązania ok? Przewód grzejny można go w automatyce ustawić kiedy ma się załączyć od jakiej temperatury, pobiera moc 50W, nie zużywa sprężarki, nie wpływa na zachwianie cyklicznej pracy sprężarki, udział w COP pompy mały. Powiedz mi jeszcze jak zachowuje się elektroniczny zawór rozprężny gdy mamy grzanie wanny kondensatu - jak radzi sobie z deltą ? A czytałem książkę przedmiotu fizyka z 8 klasy szkoły podstawowej i nic o splitach nie piszą :-)

Masz niepełną wiedzę o splitach z przed 5 lat .Poczytaj fizykę z 8 klasy podstawówki.

Pozdro.

a jakie temperatury macie na śląsku? przypuszczam że nawet w nocy nie macie tyle ile u nas w dzień... no i druga sprawa temperatura wewnątrz 22,5 w calym domu plus 25 łazienki i 6 osób!!! do ciepłej wody

nie irytuj się :) pewnie gdybyś napisała 100kWh za te 8 dni i tak by było dużo:)

Koledze to tak tylko z zazdrości się wyrwało:)

Powodzenia i słoneczka życzę :)

rzufik ja się nie irytuje :) tylko rzeczowo pytam. Cokolwiek bym nie napisała to znajdzie się ktoś kto powie 'zadużu', 'niemożliwe' itp... Uważam że należy przeanalizować wszystkie czynniki i dopiero krzyczeć że coś nie teges. U mnie w tej chwili jest -17 a jest prawie południe i piękne słonko świeci... Tej zimy nasz Zubadan przechodzi prawdziwy test :) Ekstremalne warunki pogodowe (wg parametrów powinien pracować do -25) a tak jak pisałam wcześniej temperatura spadała do -36, żadnego dodatkowego źródła ciepła, niestandardowo duża rodzina. Mimo wszystko nie ma problemu ani z temperaturą w domu, ani z dowolna ilością cieplej wody