mkm silesia 03.06.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Tylko, ze silesia twierdzi, ze w jego autach opon wymieniac nie trzeba. Ba, jego opony im wiecej jezdzone, tym maja grubszy bieznik! Przy nim to jestem wzorem obiektywizmu. Nie wiem co masz na mysli w zdaniu o "wyksztalciuchach", ale instalator powinien znac przynajmniej ogolne zasady fizyki dotyczace urzadzen ktore montuje. To moze mu niekiedy pomoc. Nikt nie wymaga doktoratu. Jesli ma z tym problem, to moze lepiej niech pewne zagadnienia zmilczy, niz ma sie "podkladac". Piszę już po raz trzeci że ja nie twierdzę tylko fizyka na temat resublimacji i topnienia Ja natomiast zamierzałem ile to " zjada prądu " w danym modelu / typie jak długo trwa a z tego można policzyć resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.06.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Piszę już po raz trzeci że ja nie twierdzę tylko fizyka na temat resublimacji i topnienia Ja natomiast zamierzałem ile to " zjada prądu " w danym modelu / typie jak długo trwa a z tego można policzyć resztę I jak wyniki obliczen? Sa na plus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.06.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 To nie było w celu obrażania kogoś a dotyczyło osobnika który notorycznie udaje głupa w wąskim zakresie Dlatego z TB nie dyskutuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.06.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 I jak wyniki obliczen? Sa na plus? Zżera kilka razy mniej niż twoja wentylacja B-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.06.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Albo bliżej tematu mniej niż pompa dz 180W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.06.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 skoro tak stawiasz sprawęto ja napiszę że prawdopodobnie olałbym mechaniczną wentylację i powietrzną pompę na rzecz gruntówki w sensownej cenie i pyxisowej wentylacjio jedno dziadostwo mniej w domupozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.06.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 To na razie nie komuna i możesz na razie wybrać taką wentylację ale już nie długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.06.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 A z ciekawostek budynek 180m2 z zeszłego roku pierwszy sezon grzewczy na razie nie zamieszkały ( brak zysków bytowych ) temperatura wew +18 raz w tygodniu grzanie cwu 300l i dezynfekcja grzałka pompa pw podlicznik 3450kwh pompa jeszcze ze starą energożerną obiegówką pytanie kto pyxisowi tak spartaczył inwestycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.06.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Wg Ciebie jak kwota za grzanie mojego domu bylaby "odpowiednia"? 500 zl/sezon? 300 zl? Ja pasywniaka nie mialem w zalozeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.06.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 ja takie pytanie zadałem tb- gdy stwierdził że koszt co i cwu u mnie rocznie w okolicach 800-900 zł rocznie są bardzo duuuużedo tej pory ciszamoże jak zejdzie się do 400-500 zł to będzie ok jeśli chodzi o wentylację marzenia instalatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.06.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Bo poki co caly czas poruszamy sie w oszczednosciach rzedu 2, moze 3 "czeropakow" na miesiac, przy inwestcjach o 2 rzedy wielkosci wiekszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.06.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Bo poki co caly czas poruszamy sie w oszczednosciach rzedu 2, moze 3 "czeropakow" na miesiac, przy inwestcjach o 2 rzedy wielkosci wiekszych. To tak samo jak oszczędność GW vs PW;) Dlatego zazwyczaj nie opłaca się przepłacać za DZ. Nie mówię o Twojej konkretnej instalacji, bo u Ciebie wyszło to tanio, ale zazwyczaj jest sporo drożej, że o odwiertach nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.06.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 skoro tak stawiasz sprawę to ja napiszę że prawdopodobnie olałbym mechaniczną wentylację i powietrzną pompę na rzecz gruntówki w sensownej cenie i pyxisowej wentylacji o jedno dziadostwo mniej w domu pozdrawiam A jak to się przekłada w cyfrach biorąc pod uwagę Twój dom ? Chodzi mi o porównanie pompy gruntowej do powietrznej. Jestem sceptycznie nastawiony do wentylacji grawitacyjnej ale nie uważam przy okazji,że reku w kosmicznej cenie jest koniecznością. WM z tanim reku jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż sama grawitacja a będzie w tej samej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.06.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 PRZY GRUNTOWEJ rocznie zaoszczędziłbym około 300-400złz wentylacją masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.06.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 PRZY GRUNTOWEJ rocznie zaoszczędziłbym około 300-400zł z wentylacją masz rację W Twoich warunkach maksymalnie 250zł przy mroźnej zimie. Przy takiej jak miniona czteropak, góra dwa:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.06.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 TO WOLAŁBYM WTEDY Z RUMUNII przywieżć ich fajne winko za 5 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 04.06.2014 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Jestem sceptycznie nastawiony do wentylacji grawitacyjnej ale nie uważam przy okazji,że reku w kosmicznej cenie jest koniecznością. WM z tanim reku jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż sama grawitacja a będzie w tej samej cenie. Chyba nie bardzewicz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord__Wiader 05.06.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Witam , Witam Wszystkich. Jesli ktos szuka duzej ilosci pomp pow-wod to wpadlem na link aukcji w Dublinie . Moze bedzie sie komus oplacac kupic hurtem i zapewnic transport do PL, niestety nie mam zielonego pojecia ile za to moga chciec. Chcialbym zaznaczyc ze nie jest to moja aukcja, nie mam tez zadnych profitow z tego . Jesli moderator uzna za naruszenie jakichkolwiek przepisów, prosze o usuniecie posta. LINK Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 06.06.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Mam pytanie dotyczące firmy CIEPBUD z Tychów. Czy ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z nią związane? Chciałam zapytać na wątku o instalatorach powietrznych pomp ciepła, ale jest zamknięty, więc pytam tutaj. Proszę o info, najlepiej na priv. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.06.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Witam, niebawem zostanie u mnie uruchomiona pompa ciepła i chciałbym zamontować podlicznik, aby wiedzieć ile pompa i osprzęt zużywa prądu. czy możecie mi polecić jaki licznik kupić, aby było dobrze? Pompa jest jednofazowa, natomiast całość będzie podłączona z 3 faz - jedna faza pompa, jedna faza grzałka w pompie oraz jedna faza grzałka w zasobniku. Chciałbym aby całość poboru przez ten zestaw była mierzona. Dodatkowo, jeżeli by się dało, chciałbym, aby podlicznik do mierzenia poboru całej instalacji był dwutaryfowy. Cel jest taki, by zmierzyć w czasie jednego sezonu pobór przy taryfie G11, ale podlicznik dwutaryfowy powiedziałby mi, czy będzie dla mnie opłacalne przejście na taryfę dwustrefową. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts