SUSPENSER 06.06.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Witam, niebawem zostanie u mnie uruchomiona pompa ciepła i chciałbym zamontować podlicznik, aby wiedzieć ile pompa i osprzęt zużywa prądu. czy możecie mi polecić jaki licznik kupić, aby było dobrze? Pompa jest jednofazowa, natomiast całość będzie podłączona z 3 faz - jedna faza pompa, jedna faza grzałka w pompie oraz jedna faza grzałka w zasobniku. Chciałbym aby całość poboru przez ten zestaw była mierzona. Dodatkowo, jeżeli by się dało, chciałbym, aby podlicznik do mierzenia poboru całej instalacji był dwutaryfowy. Cel jest taki, by zmierzyć w czasie jednego sezonu pobór przy taryfie G11, ale podlicznik dwutaryfowy powiedziałby mi, czy będzie dla mnie opłacalne przejście na taryfę dwustrefową. Z góry dzięki za pomoc Może kup w Allegro używany licznik en. el. do domu 2 taryfowy - taki tuż po homologacji - błąd pomiaru będzie niewielki a cena przystępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.06.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Mam taki zestaw i sprawdza sie swietnie: 118 zl + przesylka http://allegro.pl/licznik-energii-pradu-3-faz-2-taryfowy-zegar-i4303207552.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.06.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Dodatkowo, jeżeli by się dało, chciałbym, aby podlicznik do mierzenia poboru całej instalacji był dwutaryfowy. Cel jest taki, by zmierzyć w czasie jednego sezonu pobór przy taryfie G11, ale podlicznik dwutaryfowy powiedziałby mi, czy będzie dla mnie opłacalne przejście na taryfę dwustrefową. Z góry dzięki za pomoc Nie musisz tego sprawdzać. Prąd dwutaryfowy na 100% wyjdzie taniej. W zależności od tego jak sobie to wysterujesz i jak będzie wyglądać zużycie prądu bytowego, będzie to trochę taniej lub dużo taniej, ale taniej zawsze:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 07.06.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Nie musisz tego sprawdzać. Prąd dwutaryfowy na 100% wyjdzie taniej. W zależności od tego jak sobie to wysterujesz i jak będzie wyglądać zużycie prądu bytowego, będzie to trochę taniej lub dużo taniej, ale taniej zawsze:yes: Prądu bytowego wlaśnie sprawdzać nie muszę, bo wiem, że to kwestia przyzwyczajeń i użytkowania urządzeń energochłonnych w tanich godzinach. Głównie chodzi mi właśnie o pompę. Czy da radę grzać tylko w tanich godzinach, a jak nie to ile zeżre prądu w drogich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 08.06.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Głównie chodzi mi właśnie o pompę. Czy da radę grzać tylko w tanich godzinach, a jak nie to ile zeżre prądu w drogich. Czy da radę i na ile wjedzie w drogą taryfę zależy od tego czy i jak bardzo przewymiarowałeś pompę. Nie podałeś żadnych danych, to można tylko z fusów powróżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.06.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Taka mała dygresja odnośnie taryf. Pompy co prawda jeszcze nie mam ale dwie taryfy tak. Podsumowałem cały rok . Zużycie 1120 w II taryfie i 1650 w I. Tak to nie pomyłka 1650 w I. Przy tym zużyciu jestem do przodu przy G12 około 80 zet. Niby nie dużo a jednak. Morał z tego taki że naprawdę trzeba się postarać aby G12 się nie opłaciła. Dotyczy PGE Łódź Teren. Gdzie indziej może być inaczej.A i żeby nie było niedomówień. Porównanie zrobione z wszystkimi opłatami stałymi nie tylko sama cena prądu. Edytowane 8 Czerwca 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 08.06.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Morał z tego taki że naprawdę trzeba się postarać aby G12 się nie opłaciła. Tego już chyba nikt nie kwestionuje. Kością niezgody jest raczej porównanie G12 z G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 08.06.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Czy da radę i na ile wjedzie w drogą taryfę zależy od tego czy i jak bardzo przewymiarowałeś pompę. Nie podałeś żadnych danych, to można tylko z fusów powróżyć. nie podalem bo nie to jest problemem w moim pytaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 09.06.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Värmepumpsägare ! Z logiki " 5 + ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 09.06.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 A powinna . Była wyczerpująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 09.06.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 nie podalem bo nie to jest problemem w moim pytaniu. A co? Głównie chodzi mi właśnie o pompę. Czy da radę grzać tylko w tanich godzinach, a jak nie to ile zeżre prądu w drogich. Na to pytanie można odpowiedzieć "tak", "nie" oraz "nic", "mało", "dużo". Podaj dane, to ktoś być może będzie w stanie Ci pomóc. W innym wypadku, polecam odpowiedź Värmepumpsägare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.06.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Ale sie "pastwicie" nad chlopakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 10.06.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Mam pytanie:) Jestem w trakcie budowy domku,wg projektu miała być parterówka 70m2 ale w trakcie plan się zmieniły i dojdzie ok 30m2 poddasza. Dom dobrze ocieplony, wersja powiedzmy energooszczędna.Pierwotnie zrezygnowałem z kominków i komina, ogrzewanie tylko pompą PW, wentylacja grawitacyjna. Jednak parę osób twierdzi że w duże mrozy będę marzł albo płacił dużo kasy za prąd (grzałki) i sugeruje jednak postawienie komina "w razie czego" (kominek). Moim zdaniem pozostawienie komina to strata kasy. Czy jednak na 100%sama pompa PW wystarczy? Jestem na etapie wężby dachowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.06.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Mam pytanie:) Jestem w trakcie budowy domku,wg projektu miała być parterówka 70m2 ale w trakcie plan się zmieniły i dojdzie ok 30m2 poddasza. Dom dobrze ocieplony, wersja powiedzmy energooszczędna. Pierwotnie zrezygnowałem z kominków i komina, ogrzewanie tylko pompą PW, wentylacja grawitacyjna. Jednak parę osób twierdzi że w duże mrozy będę marzł albo płacił dużo kasy za prąd (grzałki) i sugeruje jednak postawienie komina "w razie czego" (kominek). Moim zdaniem pozostawienie komina to strata kasy. Czy jednak na 100%sama pompa PW wystarczy? Jestem na etapie wężby dachowej. Wystarczy, wystarczy:yes: Możesz dobrać nawet taką co w ogóle nie będzie grzałek używać. Kominek sobie odpuść, bo i tak nie będziesz w nim zbytnio palił przy pompie - chyba, że lubisz lub spodziewasz się długotrwałych przerw w dostawie prądu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 11.06.2014 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Dobrze dobrana pompa zapewni ciepełko przez cały sezon grzewczy. Rachunki też nie będą powalały.Grzałki mają za zadanie wspomóc, a nie zastąpić pompę.Co do komina, to Twój dom. Chcesz kominek, to stawiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 11.06.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 A co? Na to pytanie można odpowiedzieć "tak", "nie" oraz "nic", "mało", "dużo". Podaj dane, to ktoś być może będzie w stanie Ci pomóc. W innym wypadku, polecam odpowiedź Värmepumpsägare. Wyrwał zdanie z kontekstu i świeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 11.06.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Co ty, jak nie ma danych domku to przynajmniej moze ma poczucie humoru W obydwu przypadkach dowie sie co i jak po pierwszym sezonie. A pewnie najwczesniej w drugim sobie poustawia tak aby mu pasowalo. Mam dane o domku liczone przez asolta jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 11.06.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 dowiedzialem sie dzisiaj, ze od 1.10.2014 na gornym slasku (byly vattenfall) bedzie wprowadzona taryfa weekendowa, także to dość dobra informacja przed sezonem grzewczym 14/15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 11.06.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Mam pytanie:) Jestem w trakcie budowy domku,wg projektu miała być parterówka 70m2 ale w trakcie plan się zmieniły i dojdzie ok 30m2 poddasza. Dom dobrze ocieplony, wersja powiedzmy energooszczędna. Pierwotnie zrezygnowałem z kominków i komina, ogrzewanie tylko pompą PW, wentylacja grawitacyjna. Jednak parę osób twierdzi że w duże mrozy będę marzł albo płacił dużo kasy za prąd (grzałki) i sugeruje jednak postawienie komina "w razie czego" (kominek). Moim zdaniem pozostawienie komina to strata kasy. Czy jednak na 100%sama pompa PW wystarczy? Jestem na etapie wężby dachowej. Jeśli PC PW będzie dobrze dobrana (przewymiarowana), to wystarczy. Jeśli będzie dobrana na styk lub za mała, to w największe mrozy może nie pokryć zapotrzebowania. Wtedy przydadzą się grzałki. Ale tych parę osób co Ci doradzają zapewne nie miało wiele do czynienia z PC PW? Ja mam przewymiarowaną. Grzałek nie mam. Kominka nie mam. I nadal żyję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.06.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Mam dane o domku liczone przez asolta jakby co No to wklej tutaj. Bedzie mozna dosyc precyzyjnie ocenic kwoty przy pompie w ronych taryfach i bez niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts