marcin.sto1 11.06.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Jeśli PC PW będzie dobrze dobrana (przewymiarowana), to wystarczy. Jeśli będzie dobrana na styk lub za mała, to w największe mrozy może nie pokryć zapotrzebowania. Wtedy przydadzą się grzałki. Ale tych parę osób co Ci doradzają zapewne nie miało wiele do czynienia z PC PW? Ja mam przewymiarowaną. Grzałek nie mam. Kominka nie mam. I nadal żyję Jest dokładnie tak jak piszesz, budowę komina doradzają mi wszyscy którzy mają kominek, piec na ekogroszek,kotłownie,itp, ewentuelnie pompę gruntową. Świadomie zrezygnowałem z komina bo nie chcę mieć w domu kominka i kotłowni, dlatego między innymi zdecydowałem się na PC. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, decyzja zapadła, komina nie będzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.06.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 To zalezy od upodoban. Ja nie wyobrazam sobie teraz salonu bez mojej "kozy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 13.06.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Witam WszystkichA do Ciebie mam pytanko, Twój dom ma tylko grzejniki i dlatego pytanie do Ciebie a konkretnie to jakie masz koszty tak mnie więcej za okres zimowy co i cwu,ja ubrałem się w pompę na grzejniki, nie w D ale to raczej mniej istotne parametry ma w miarę porównywalne do innych, oczywiście oczytałem się dużo na ten temat ale nie znam opinii kogoś kto ma takie rozwiązanieDzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 16.06.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Mam taki zestaw i sprawdza sie swietnie: 118 zl + przesylka [ATTACH=CONFIG]264138[/ATTACH] http://allegro.pl/licznik-energii-pradu-3-faz-2-taryfowy-zegar-i4303207552.html hej, takie rozwiązanie nie do końca mnie satysfakcjonuje, bo ja mam podlaczone to tak, ze do pompy mam pociągnięty kabel trójfazowy, z czego jedna faza zasila pompę, druga faza zasila grzałkę wspomagającą pompę, a trzecia faza zasila grzalke z zbiornika cwu. taki analogowy licznik pokazywałby mi chyba zużycie całkowite tego układu, bez podziału na trzy wymienione wyżej elementy. Jeżeli nie znajde sensownego rozwiązania to zamontuje ten licznik, ale na razie szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 16.06.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 hej, takie rozwiązanie nie do końca mnie satysfakcjonuje, bo ja mam podlaczone to tak, ze do pompy mam pociągnięty kabel trójfazowy, z czego jedna faza zasila pompę, druga faza zasila grzałkę wspomagającą pompę, a trzecia faza zasila grzalke z zbiornika cwu. taki analogowy licznik pokazywałby mi chyba zużycie całkowite tego układu, bez podziału na trzy wymienione wyżej elementy. Jeżeli nie znajde sensownego rozwiązania to zamontuje ten licznik, ale na razie szukam Jest w Krakowie firma która ma tanie liczniki ja kupiłem za 300zł. 3fazy z wbudowanym zegarem, sam się dostraja co do daty i godziny, ja go mam na 2taryfy, ale można go różnie poustawiać, jeśli ktoś jest zainteresowany podam firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 16.06.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 a z innej beczki, gadałem dzisiaj z gościem od świadectw energetycznych, chciał za to 500-600zł. myślę że to dużo ale nie znam się, w każdym razie jak mu powiedziałem że potrzebuję ozc to nie bardzo wiedział czego ja chcę,może mi ktoś powiedzieć ile to może kosztować i kto może to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 16.06.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 witam trochę chyba nie ta kolejność wcześniej zamontowałeś pompę ciepła, a dopiero teraz OZC pozdrawiam a z innej beczki, gadałem dzisiaj z gościem od świadectw energetycznych, chciał za to 500-600zł. myślę że to dużo ale nie znam się, w każdym razie jak mu powiedziałem że potrzebuję ozc to nie bardzo wiedział czego ja chcę, może mi ktoś powiedzieć ile to może kosztować i kto może to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 16.06.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 witam trochę chyba nie ta kolejność wcześniej zamontowałeś pompę ciepła, a dopiero teraz OZC pozdrawiam Na pewno nie ta ale tak wyszło, zagrałem a teraz sprawdzam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 16.06.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 PC mozna i bez OZC zainstalowac... Da sie Da Da a na efekty się zaczeka, no chyba że mi kto policzy to będę spał spokojniej ciut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.06.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 witam trochę chyba nie ta kolejność wcześniej zamontowałeś pompę ciepła, a dopiero teraz OZC pozdrawiam Lepiej pózno niż wcale, stwierdził pasazer na peronie 5 minut po odjezdzie pociągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 16.06.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Macie ubaw co ? a ja tylko grzecznie pytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 16.06.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 140m ale stary jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 16.06.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Macie ubaw co ? a ja tylko grzecznie pytałem witam zgłoś się do Asolta - nie znam lepszego fachowca w zakresie wyliczeń OZC pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 16.06.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 -15 ma 10. -10 ma 11, ale - 20 to nie mam w tabelce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 16.06.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 witam zgłoś się do Asolta - nie znam lepszego fachowca w zakresie wyliczeń OZC pozdrawiam Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 17.06.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Mysle ze nie powinno byc problemu. Ale nawet z ciekawosci policz Właśnie ta ciekawość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 17.06.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 hej, takie rozwiązanie nie do końca mnie satysfakcjonuje, bo ja mam podlaczone to tak, ze do pompy mam pociągnięty kabel trójfazowy, z czego jedna faza zasila pompę, druga faza zasila grzałkę wspomagającą pompę, a trzecia faza zasila grzalke z zbiornika cwu. taki analogowy licznik pokazywałby mi chyba zużycie całkowite tego układu, bez podziału na trzy wymienione wyżej elementy. Jeżeli nie znajde sensownego rozwiązania to zamontuje ten licznik, ale na razie szukam Znalazłeś tą formę licznik, dogadałeś się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.06.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Tez bylem ciekaw... ba, jestem. Ale jakos czas mija a ja nie moge sie skontaktowac np. z forumowym Asolt'em. Nie mozesz ?, nie przypominam sobie abym nie odpisał lub nie oddzwonił. Dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 17.06.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Tez bylem ciekaw... ba, jestem. Ale jakos czas mija a ja nie moge sie skontaktowac np. z forumowym Asolt'em. Zarazem... czy to istotne gdy rachunki sa OK, sasiedzi mniej za miejskie nie placa.... Piec gazowy tez chyba wychodzi podobnie... Za to moze w koncu przed sezonem zainstaluje cieplomierz... tez aby zaspokoic ciekawosc.. Nie bedzie to 100% bo CWU trzeba bedzie odliczyc.... a to tylko zalozenie... ale zawsze jakies przyblizenie... Tyle ze ten cieplomierz nigdy sie nie zwroci Nom z tym zwracaniem to jest tutaj za swoje, ubezpieczałem tą pompę wczoraj i babka mnie o to pyta a ja ją pytam czy dom już jej się zwrócił, była zaskoczona. co do ciepłomierza to ta firma od liczników też ma ale co do ceny to nie wiem bo nie porównywałem, liczniki tanie i fajne nawet ale na szynę tego się wcisnąć nie da. Namiary mogę udostępnić jak co OZC no fajna sprawa i może uspokoić człowieka, ja mam kłopot bo nie mam projektu itp. muszę wszystko rysować, mierzyć, jak znajdę chwilkę to pewnie tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.06.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Nasz ma 150 i tez jest stary... w najzimniejsze dni PC chce 2,5-3kW... zalozmy COP 2 moze 2,3... A wiec potrzebna moc nie przekracza 7kW i tak. to nie jest potrzebna moc 7kW tylko to moc jaką może dać pompa przy podanych warunkach zewn, czy to wystarcza to inna sprawa możliwe że tak, kwestia dłuższego grzania z taką mocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts