M.Krk 20.06.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 To moze inaczej. PC moze oddac nawet 10kW przy -20*C. Zaobserwowalem ze w najwieksze mrozy ( prawie - 20*C ) pobiera ca 2,5-3 kW podczas godziny pracy. ( Nie pamietam ile chciala przy -25*C ) A wiec ile mocy oddaje PC? ( jest jeszcze COP ) Czy nie odda tyle ile potrzebuje dom na uzupelnienie strat ciepla? A ile potrzebuje stary betonowy dom z lat 80' z kiepskim dociepleniem i nieszczelnymi oknami? No i 3cm styropianu od gruntu A praca jest dluga , nawet 24/7 gdyz tak mam ja ustawiona... przy grzejnikach nie wygrzewam nic , nic nie akumuluje. Wole dluzsza prace na najnizszym mozliwym obciazeniu anizeli na pelen gwizdek ale w krotszym okresie, pozwolic na spadek temp aby znowu sie zalonczyla... itd. A i jakby chodzila na pelen gwizdek i oddawala pelna ( 10kW przy -20*c ) moc to by pobierala znacznie wiecej pradu. niz te 2,5-3kW... widac dom sie zadawala mniejsza anizeli te 10kW [ATTACH=CONFIG]266131[/ATTACH] To taka fajna zabawka która bierze ile potrzebuje a nie ile widzi, szkoda że ludzie tak nie bardzo mogą. a z drugiej strony to rachunek wyjdzie taki sam, tyle że pompka dłużej będzie żyła, chociaż kto to przewidzi czy inwerter czy zwykła z łagodnym startem, najpewniej ta co ją lepiej zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 20.06.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 To moze inaczej. PC moze oddac nawet 10kW przy -20*C. Zaobserwowalem ze w najwieksze mrozy ( prawie - 20*C ) pobiera ca 2,5-3 kW podczas godziny pracy. ( Nie pamietam ile chciala przy -25*C ) A wiec ile mocy oddaje PC? ( jest jeszcze COP ) Czy nie odda tyle ile potrzebuje dom na uzupelnienie strat ciepla? nie odda ciepła tyle ile potrzebuje dom bo to nie jest rozwiązanie "inteligentne", PC nie ma takiej wiedzy że potrzeba w danym czasie tyle a tyle energii wszystko zależy od ustawień (krzywa grzewcza) i temp zadanej.. jak dla mnie to odda energii tyle ile jest w stanie wytworzyć (maks) dla danej temp zewn, lub tyle na ile pozwoli krzywa grzewcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 20.06.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Zgadza sie ze krzywa grzewcza ja ogranicza, w tym wypadku do 60*C ( lub 65*C ) Takze ja jej "powiedzialem" ze potrzebuje 60*C aby utrzymac 22*C w domu... a wiec to wie Potrzebuje zalozmy te 60*C aby utrzymac w domu 22*C przy -20*C na zewnatrz. PC moze swobodnie odddac 10kW. Pobiera, niech bedzie 3kW przy -20*C przy -15*C moze sie wacha od 2,5-3kW... Czy utrzymalbym temp w domu gdybym jej narzucil 50*C przy -20*C? Czy nie dobiera akurat tyle mocy aby wytworzyc zadana temp wedlug krzywej przy tych roznych temperaturach Gdy chodzi a jest blisko zadanej temp wewnatrz to chodzi "wolniej" i zuzywa mniej pradu ( jednostka wewnetrzna jest tez wtedy wyjatkowo cicha ) A wiec mocy nie brakuje bo nigdy nie oddaje 100% ( spojrz w tabele ) ale moge sie zgodzic z tym ze dobiera moc w zaleznosci od zadanej krzywej... Z tym ze krzywa jest dobrana pod katem potrzeb... i akurat tak ze osiaga zadana temp w domu ( na sterowniku ) ale nie tak wysoka ze wylonczy PC ( wylancza sie jak dojdzie do np 22,5*C przy zadanych 22*C lub po grzaniu CWU nie powrocu do grzania jak temp jest powyzej 22*C ) A wiec przy -20* potrzebuje 3kW aby oddawac 60*C wode na kaloryfery... Ale nie wiemy jaka moc oddajey ja do tej temp zagrzac Faktycznie fajna ta Twoja pompka, przymierzałem się do niej, ale droga była i jakoś nie mogłem się dogadać ze sprzedawcami, może dlatego że to wiosna była i biegali do klim na serwis, lepsza kasa albo pewna, a ja to kupi nie kupi, mam nadzieję tylko że moja się sprawdzi, zamówiłem płyn więc zaleję ją i będzie ok, tylko ja mojej nie umiem wysterować więc chodzi na stałych temperaturach, a dokładnie na temperaturze powrotu, a obiegówka gania teraz cały czas, więc jest to 2,4 kw bez potrzeby, w sumie bierze 6,3 kw na dobę, więc źle nie jest, bo wody ciepłej mam od groma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 20.06.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Na koniec dnia ilosc kWh moze bedzie zblizona. Nie wiem. Po prostu zasada pracy troszke inna. Myslalem swego czasu o PC Euronom ... Tez On/Off... Ale trafilo na ta. Tam jakies sterowanie bylo w Euronom'e ale juz nie pamietam... Nie wiem czy nawet nie pod katem temp na zewn. Zobaczysz... Napewno lepsze od wegla Węgiel jest czarny i brzydki nie chcę już w mojej piwnicy Ta moja sterowanie ma, takie śmakie, ale jakoś nie mam chęci by się w to zagłębiać, Przypomnę bo może Ci umknęło, mogę Ci wysłać namiary na ciepłomierz, ja założyłem tylko licznik i zmieniłem rozliczenie z Tauronem na miesięczne by mieć kontrolę i możliwość szybkiej reakcji w razie dużych poborów prądu, Ty masz z tego co pamiętam G12w, czy to jest korzystniejsze od G12e, to znaczy czy przy normalnym trybie życia ma to sens bo w tedy ta droga jest naprawdę droga, ja myślałem o niej ale mam starą plazmę 50 i żre prawie 0.5kw a dość często jest włączona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 21.06.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 G12W mam od polowy maja. Wczesniej to posprawdzalem, powinno wyjsc ok. Bez zadnych zmian trybu zycia, srednia wychodzila ca 10gr mniej. U nas nie ma g12e. A namiar na cieplomierz ultradzwiekowy chetnie Proszę bardzo http://www.itron.pl/index.php?body=towary&szukaj=kat&set=cieplo&menu=89&id_kat=4.89.99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 21.06.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Niestety, ja brałem tylko taki liczni 3fazowy 2taryfy, a właściwie to można mu chyba cztery ustawić, on kosztował 300zł.O tamte zabawki musisz pytać sam, tym bardziej ze jest tego kilka różnych modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 24.06.2014 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Lepiej pózno niż wcale, stwierdził pasazer na peronie 5 minut po odjezdzie pociągu dobre i adekwatne do sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 24.06.2014 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 dobre i adekwatne do sytuacji A może nie wszyscy robią wszystko bezmyślnie, może zrobiłem tak na podstawie doświadczenia, jak by nie patrzeć to mój dom i sam do tej pory płaciłem za ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.06.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Na razie nie znalazlem, ale poszukam... inne ultradzwiekowe byly po ca 700:- , tu jeden. http://alpat-sklep.com.pl/cieplomierz-ultradzwiekowy-2wr6-p-4.html a tu drugi. http://www.deltaterm.pl/oferta/cieplomierze/ultraheat_t230 Fajna sprawa, też o tym myślałem:), ale doszedłem do wniosku, że u mnie nie miałoby to sensu ze względu na chłodzenie - wychodziłyby głupoty (chyba:confused:) bo mimo iż jest napisane, że to licznik ciepła, chłodu to one mogą mierzyć albo jedno albo drugie w zależności od wersji - chyba, że się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.06.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Trzeba by dopytac kogos, bo technicznie jest taki pomiar tych 2 wartosci jak najbardziej mozliwy. Kwestia tylko, czy oprogramowanie pozwala to odczytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekra 25.06.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 mam takie szybkie pytanie, o jaki przydział mocy trzeba pisać do energetyki przy planowanej pompie powietrznej jedno fazowej 9kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 25.06.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 ja mam 13kW, a pompa bierze max 3 (panas 9kW), wiecej pradu zezre ci indukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.06.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 pytałem już się ale proszę odpowiedzćcie jeśli jednostkę zewnętrzną chce odsunąć od domu[] to odległość między jednostkami zwiększy się z 3-4 m do prawie 10 zakopie rury w takiej specjalnej rurze ciepłowniczej dużo strace na sprawności urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.06.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Malux, teraz jej nic nie slychac, to jak odsuniesz, to bardziej nic nie bedzie jej slychac. To bedzie tak cicho, ze az boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.06.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 pytałem już się ale proszę odpowiedzćcie jeśli jednostkę zewnętrzną chce odsunąć od domu[] to odległość między jednostkami zwiększy się z 3-4 m do prawie 10 zakopie rury w takiej specjalnej rurze ciepłowniczej dużo strace na sprawności urządzenia? Dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.07.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 DZIĘKUJĘ ZA odpowiedż następne pytanie co to znaczy dużo?pozdrawiam a może jednak lepiej omurować jednostkę granitem coś na kształt kapliczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.07.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 mam glikolowe gwc w sumie ładnie to schładza latem[nie mam więcej niż 22 w domu ] no ale są duże okapy i roletytak się zastanawiam czy jakoś nie połaćzyć gwc z powietrzną pompądla wychłodzeniaale chyba nic się nie da wymyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 13.07.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Witam. Jako ze to mój pierwszy post na forum to od razu witam wszystkich serdecznie. Mam nadzieje ze będziecie pomocni a i ja niezbyt upierdliwy Otóż ze względu na ceny mieszkań postanowilismy z zona budować mały domek taki do 100m2. Przyznam ze przekopaliśmy wiele działów forum i wiele tematów oraz wiele projektów. bardzo mocno w oko wpadł nam Z241 http://z500.pl/projekt/213/Z241,dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-tani-w-budowie-i-eksploatacji.html ze względu na dosyc niskie ceny budowy i późniejszej eksploatacji. Kilku rzeczy z forum juz sie dowiedziałem. Min. tego ze juz przy wyborze projektu trzeba myslec o źródle ogrzewania. Nie bediemy mieszkac na wsi i miec wlasnego lasu, jest to raczej leżaca na obrzeżach miasta działeczka i wybór ogrzewania jest bardzo waży ze zględu na koszty i wygodę lub nie wygodę. Mieszkamy obecnie w bloku w małym mieszkanku z dzieckiem. Żona mieszkała w domku wczesniej, ja od zawsze bloki. Do gazu mamy 140mb. w związku z czym gazownia wypięła sie i uznała takie przyłącze za nieekonomiczne. Ja ze względu na swoje lenistwo i mnóstwo negatywnych opinii o paleniu w piecu, duzych kotłowni itp postanowiłem że zakręcę się za czyms alternatywnym do klasycznego ogrzewania.. Na początku rozważaliśmy butlę na gaz płynny lecz jak wiadomo koszty ogrzewania spore,potem natknąłem się na wątek o panelach na podczerwień. Hmm.Ciekawa sprawa również do rozważenia. Szukając opinii i blogów na temat z241 wpadł mi wątek schizo85. Wiem ze wybrał w końcu ogrzewanie pompą ciepłą PW. Nie znam sie na tych sprawach w ogóle dlatego chciałby zadać kilka pytań. 1. Czy pompa ciepła uzasadniona jest tylko z podłogówką? (wg. pierwotnich planów podłogówka miała być w łazience , wc, holu, i kuchni. Wszystkie pozostałe pomieszczenia grzejniki ze względu na niższe koszty) 2. Czy koszty podane przez schizo ok. 20tyś zł. to są juz całkowite? (sprzęt , instalacje, podłączenia , usługa) Zaznaczam ze ja przy domu nic nie zrobię, mogę pozamiatać tylko. Nie znam sie, nie umiem, nie zabieram się.. 3. Czy do pompy ciepła konieczna jest wentylacja mechniczna? o ile obniża to koszta expolatacyjne (ogrzewanie) oraz jakie koszty są takiej wentylacji? 4. Czy są uzytkownicy chociaż 2-3 sezony takiej pompy i jakie mają koszty ogrzewania podobnego metrażu? Żona boi sie tego co nowe, bo przecież nowe to jest. Tłumaczy że jakoś znajomi mają piece na węgiel lub węglo pochodne i jakoś zyją i płaca niewiele Budynek planuję dobrze zaizolować, podobnie jak schizo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.07.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 ,potem natknąłem się na wątek o panelach na podczerwień. Hmm.Ciekawa sprawa również do rozważenia. 1. Czy pompa ciepła uzasadniona jest tylko z podłogówką? (wg. pierwotnich planów podłogówka miała być w łazience , wc, holu, i kuchni. Wszystkie pozostałe pomieszczenia grzejniki ze względu na niższe koszty) 2. Czy koszty podane przez schizo ok. 20tyś zł. to są juz całkowite? (sprzęt , instalacje, podłączenia , usługa) Zaznaczam ze ja przy domu nic nie zrobię, mogę pozamiatać tylko. Nie znam sie, nie umiem, nie zabieram się.. 3. Czy do pompy ciepła konieczna jest wentylacja mechniczna? o ile obniża to koszta expolatacyjne (ogrzewanie) oraz jakie koszty są takiej wentylacji? 4. Czy są uzytkownicy chociaż 2-3 sezony takiej pompy i jakie mają koszty ogrzewania podobnego metrażu? 1. W nowobudowanym na 100% zrob wszedzie podlogowke. I wygodnie i ekonomicznie. Koszty podlogowki nie sa wyzsze nisz instalacji z grzejnikami. Przynajmniej u mnie 2 wyceny praktycznie sie nie roznily. 2. Spytaj goscia. Chyba u zrodla bedzie najpewniej. 3. Nie jest konieczna. Zaoszczedzasz ~20% energii na CO i tyle samo wydajesz na jej prace. To raczej sprawa komfortu niz oszczednosci. 4. W watku o kosztach grzania pompami ciepla pisza rozni uzytkownicy. Pewnie znajdziesz tam tez grzanie niewielkich dobrze zaizolowanych domow. Żona boi sie tego co nowe, bo przecież nowe to jest. Tłumaczy że jakoś znajomi mają piece na węgiel lub węglo pochodne i jakoś zyją i płaca niewiele Budynek planuję dobrze zaizolować, podobnie jak schizo. To zrob wieczor przy swiecach i jej przypomnij czasy, jak sprobowala pierwszy raz i ile by starcila, jak by sie na taka "nowosc" nie odwazyla. Jak to nie pomoze, to kup w Castoramie worek ekogrochu, zejdzcie do piwnicy i kaz jej sie bawic w przezypywanie zawartosci woreczka. Zaznacz, ze pozniej nauczysz ja jak sie czysci kociolek z sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.07.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Witam. Jako ze to mój pierwszy post na forum to od razu witam wszystkich serdecznie. Mam nadzieje ze będziecie pomocni a i ja niezbyt upierdliwy Nie wiem ile biorą za robotę ale cały zaznaczam cały z wszystkimi duperelami do tego potrzebnymi materiał na moją podłogówkę (200m2 po podłogach) kosztował 4,5K. Jak dobrze ocieplisz to więcej jak 2,5K materiał cię nie będzie kosztował. Przy systemie mieszanym na pewno będzie dodatkowo droższa kotłownia bo potrzebuje dodatkowego osprzętu. Tak więc przemyśl jeszcze raz tą sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts