Liwko 06.02.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 ana-76, a jak w zubadanie jest rozwiązana kwestia cwu?Jaki masz zbiornik i czy ma on dodatkową grzałkę? Zbiornik musi mieć grzałkę do przegrzewania wody raz w tygodniu, w celu pozbycia się bakterii legionella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 06.02.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Zbiornik musi mieć grzałkę do przegrzewania wody raz w tygodniu, w celu pozbycia się bakterii legionella.I tak i nie W Daikinie jest nawet w wersji niskotemperaturowej model, który grzałki do przegrzewu nie posiada, ale dotyczy to tylko nowej zintegrowanej wersji wolnostojącej Co prawda jest tam możliwość skorzystania z grzałek "hydroboxu", ale jak to działa w praktyce to nie wiem, dlatego się pytam o zubadana. Sądzę, że jednak jakaś grzałka w cwu jest, chociaż czysto teoretycznie PC-PW mogłaby się bez niej obejść. Moja niskotemperaturowa, bez problemu uzyskuje ponad 50 st, a wysokotemperaturowe daikina ponad 70. No jest jeszcze ta o której pisałem na początku LT, która też ma sobie poradzić z przegrzewem. http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/altherma-lt-zintegrowana-design-czy-technologia/ Edytowane 6 Lutego 2012 przez primi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 06.02.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 rzufik ja się nie irytuje tylko rzeczowo pytam. Cokolwiek bym nie napisała to znajdzie się ktoś kto powie 'zadużu', 'niemożliwe' itp... Uważam że należy przeanalizować wszystkie czynniki i dopiero krzyczeć że coś nie teges. U mnie w tej chwili jest -17 a jest prawie południe i piękne słonko świeci... Tej zimy nasz Zubadan przechodzi prawdziwy test Ekstremalne warunki pogodowe (wg parametrów powinien pracować do -25) a tak jak pisałam wcześniej temperatura spadała do -36, żadnego dodatkowego źródła ciepła, niestandardowo duża rodzina. Mimo wszystko nie ma problemu ani z temperaturą w domu, ani z dowolna ilością cieplej wody popatrz arturo spi i jeszzce nie zdązył komentarza "szczelić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 06.02.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 ana-76, a jak w zubadanie jest rozwiązana kwestia cwu?Jaki masz zbiornik i czy ma on dodatkową grzałkę? zbiornik jest 200litrowy i ma zamontowana grzałkę przeciw bakteriom, załacza się bodajże raz na miesiąc w celu ich ewentualnego zniszczenia, poza tymi dniami nie włączają się. W ubiegłym roku mieliśmy wodę ustawioną na 50st, ale dzieci (małe) marudziły jak ręcę myły że strasznie gorąca woda więc obniżyliśmy do 45st. Póki co z wodą nie mamy problemu, większy problem mamy z szambem bo bardzo często trzeba opróżniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 06.02.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 zbiornik jest 200litrowy i ma zamontowana grzałkę przeciw bakteriom, załacza się bodajże raz na miesiąc w celu ich ewentualnego zniszczenia, poza tymi dniami nie włączają się. W ubiegłym roku mieliśmy wodę ustawioną na 50st, ale dzieci (małe) marudziły jak ręcę myły że strasznie gorąca woda więc obniżyliśmy do 45st. Póki co z wodą nie mamy problemu, większy problem mamy z szambem bo bardzo często trzeba opróżniać To podobnie jak w daikinie. Ja mam 300l i temp na 42 ustawioną i jest OK. Grzałka załącza się przy przegrzewie raz w tygodniu. Przy dużych mrozach czasem włączy się wspomagająco jak sprężarka na maxa chodzi, żeby dogrzać wodę, ale to są min zużycia i mógłbym to zegarem zablokować, ale po co Ma być bezobsługowo i ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.02.2012 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) ROBOTERM sublimacja jest odwrotna -to lód zamienia się w parę.Więc w skandynawii jest gorzej stosować bo suche powietrze zawiera mniej energii niż wilgotne.Działa to też w drugą strone suche powietrze mniej odbiera energiiod człowieka.http://pl.wikipedia.org/wiki/SublimacjaZa ton przepraszam .Zły dzień Edytowane 6 Lutego 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 06.02.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 ROBOTERM sublimacja jest odwrotna -to lód zamienia się w parę. Więc w skandynawii jest gorzej stosować bo suche powietrze zawiera mniej energii niż wilgotne.Działa to też w drugą strone suche powietrze mniej odbiera energii od człowieka. Coś mi logika podpowiada że nie zgodzę się z Tobą że suche powietrze jest gorsze wręcz przeciwnie. Bo na chłopski rozum można powiedzieć że wymiennik lamelowy aż prosi się o ciepło a podczas mrozów o mniejszą dawkę mroźnego pełnego wilgoci powietrza. Dlatego w skandynawii czy Dani jest paradoksalnie lepszy klimat pod pompy ciepła zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.02.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Chłopski rozum nie ogarnia fizyki???Wyjaśnienie tego problemu jest bardzo proste i wynika z wzoru na ciepło, masa powietrza suchego jest niższa, dlatego jest gorszym nośnikiem energii. Wilgoć obniża sprawność pc pw bo wytrąca się na parowniku i wymaga energii na odlodzenie, dlatego pomimo że powietrze wilgotne jest lepszym nośnikiem energii to nie musi przekładać się na wzrost sprawności pc w niższych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.02.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Czyli jednym słowem najlepsze warunki do działania miałaby PC pow-woda w Gujanie Francuskiej ( i ciepło i wilgotnie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 06.02.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Chłopski rozum nie ogarnia fizyki??? Wyjaśnienie tego problemu jest bardzo proste i wynika z wzoru na ciepło, masa powietrza suchego jest niższa, dlatego jest gorszym nośnikiem energii. Wilgoć obniża sprawność pc pw bo wytrąca się na parowniku i wymaga energii na odlodzenie, dlatego pomimo że powietrze wilgotne jest lepszym nośnikiem energii to nie musi przekładać się na wzrost sprawności pc w niższych temperaturach. Ehhh jeżeli jest temperatura dodatnia to wilgoć jest nośnikiem energii potrzebnej pompie ciepła. Ale jeżeli chodzi o temperatury ujemne to również jest nośnikiem energii lecz tej nie korzystnej. Dlatego lepiej jak powietrze jest suche zimą. Ale temat dotyczył klimatu skandynawii i dlatego splity tam w niższych temperaturach bardziej się sprawdzają. A ten chłopski rozum to było for you na podpuche byś mógł napisać wartościowy komentarz taki właśnie na chłopski rozum. Odlodzenie jak jest mroźno i wilgotno zobacz sobie jaką masz deltę po odlodzeniu to się zdziwisz co potrafi wilgoć zrobić z opłacalnością pompy ciepła w 5 do 10 minut. Z 35 stopni na zasilaniu spadnie ci temperatura do 13 stopni. Wymiennik w pompie ciepła jest efektywny i przekazuje ciepło instalacji lecz w drugą stronę przy odlodzeniu równie dobrze to ciepło wyprowadzi i to bardzo skutecznie. Dlatego jak mróz i wilgoć to tylko grzałka, grzałka i jeszcze raz grzałka. A medytacje że cop jest przy - 10 na poziomie 1.2 i grzałka się nie opłaca jest teorią. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.02.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 popatrz arturo spi i jeszzce nie zdązył komentarza "szczelić" A co ja,strach na wróble czy co ? Ciepło ucieka wszelakimi dziurami to i mega zużycie energii a przy okazji COP2 Mi akurat COP2 nie przeszkadza ale w pompie za 15tys.zł ale już w pompie za 35tys.zł to byłby mały zonk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.02.2012 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Coś mi logika podpowiada że nie zgodzę się z Tobą że suche powietrze jest gorsze wręcz przeciwnie. Bo na chłopski rozum można powiedzieć że wymiennik lamelowy aż prosi się o ciepło a podczas mrozów o mniejszą dawkę mroźnego pełnego wilgoci powietrza. Dlatego w skandynawii czy Dani jest paradoksalnie lepszy klimat pod pompy ciepła zimą. Jazęli suche gożej odbiera ciepło to również gorzej oddaje .Bo go nie odebrało Ale to czysto akademicka dyskusja bo róznica jest prawie niemierzlna w piniadzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.02.2012 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Chłopski rozum nie ogarnia fizyki??? Wyjaśnienie tego problemu jest bardzo proste i wynika z wzoru na ciepło, masa powietrza suchego jest niższa, dlatego jest gorszym nośnikiem energii. Wilgoć obniża sprawność pc pw bo wytrąca się na parowniku i wymaga energii na odlodzenie, dlatego pomimo że powietrze wilgotne jest lepszym nośnikiem energii to nie musi przekładać się na wzrost sprawności pc w niższych temperaturach. Ta zwiękrzona ilość ciepła z wilgotnego jest stracona na odszronienie. A co jak jest pieknie i sucho powyżej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.02.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ta zwiękrzona ilość ciepła z wilgotnego jest stracona na odszronienie. A co jak jest pieknie i sucho powyżej zera. Są przypadki, gdzie tego ciepła na odszronienie potrzeba dużo więcej, u niektórych na FM grzałki włączają się często i mają spory pobór prądu. Na przypadek suchego powietrza i temp powyżej 0 to również odpowiada wzór na ciepło - niższy ciężar powietrza suchego nieco (nieznacznie - to wynika z małej różnicy masy powietrza) obniża sprawność pc, za to nie włączają się grzałki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 07.02.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Jazęli suche gożej odbiera ciepło to również gorzej oddaje .Bo go nie odebrało Ale to czysto akademicka dyskusja bo róznica jest prawie niemierzlna w piniadzach Chyba muszę to rozgraniczyć bo nie każdy wie o co biega: Suche powietrze jest lepsze dla PC w mroźny dzień ponieważ zawiera mniej nośnika energii który potęguje chód oddziałujący na wymiennik lamelowy. Za to gdy temperatura jest dodatnia rola się odwraca ponieważ wtedy ta sama wilgoć w powietrzu staje się nośnikiem ciepła. Czyli temperatura ujemna wilgoć zawarta w powietrzu wychładza a gdy jest dodatnia temperatura wilgoć ogrzewa. I trzeba inaczej patrzeć na to jak już wspomniałem na chłopski rozum a nie po Akademicku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 07.02.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Czysto akademicka dyskusja To nie ważne jak się zaszroni, kiedy i gdzie. I tak się to stanie, bo taka jest fizyka. My chcemy grzać, a na zewnątrz zima jest jaka jest. I nie mamy wpływu na to czy będzie zimno czy mniej lub bardziej wilgotno. Ważne jest jak się nasza pompa odszroni. I tutaj kłania się technologia. Może to być zwykła czasówka. Może to być czasówka w powiązaniu z temp. żebra wymiennika. A może to być bardziej zaawansowany algorytm, uwzględniający takie parametry jak czas, temp. zewnętrzna, temp. samego wymiennika agregatu, ciśnienie czynnika, temp. wymiennika wody. W zależności od tych parametrów sterujemy nie tylko startem odszraniania, ale samym procesem (praca sprężarki, zaworu 4d i zaworu rozprężnego, wentylatorów agregatu, pompy c.o. w cyklu odszraniania) oraz zakończeniem procesu odszraniania w zależności od tych parametrów. Nie wspominając o odszranianiu gorącym gazem i logiką sterowania grzałki agregatu. Wreszcie możliwość serwisowa zmiany pola odszraniania, jeśli np. nasze urządzenie pracuje w rejonach o dużej wilgotności. To te parametry mają wpływ na tzw wartości zintegrowane współczynników COP, które nie każdy producent podaje. A to z kolei ma wpływ na średnioroczny (S)COP, którego standard już wszedł dla pomp powietrze/powietrze do 12 kW, a wkrótce pojawi się w pompach powietrze/woda. Analizowanie więc COP’u z tabelki dla selektywnie wybranych jednych warunków, np. 7/35, w których pompa pracuje 1-2% sezonu, nie daje nam obrazu sprawności urządzenia w całym sezonie. Jak na razie większość producentów „optymalizuje” urządzenia tak by osiągnąć maksymalny COP dla obowiązującej normy 7/35 Liderzy natomiast wprowadzają technologie optymalizujące sprawność dla realnych warunków pracy (70% sezonu) i co ciekawe, okazuje się, że COP może być niższy, a SCOP wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 07.02.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Chyba muszę to rozgraniczyć bo nie każdy wie o co biega: Suche powietrze jest lepsze dla PC w mroźny dzień ponieważ zawiera mniej nośnika energii który potęguje chód oddziałujący na wymiennik lamelowy. Na mój rozum to bzdura. Co to znaczy zły chłód?? skoro to -10 w powietrzu ma nam nagrzewać lamelki do tych -10 bo prawdopodobnie po rozprężeniu czynnik idący na lamelki ma max. -15 to im wilgotniejsze tym lepiej nam do tych -10 nagrzeje?? i na odwrót jak by miało chłodzić to też wilgotne lepiej ochłodzi z np. 50 do 35 przy klimie. ogólnie jak chcemy nadać czemuś temp. X nie ważne czy trza to ogrzać to ochłodzić to dużo sprawniej zrobimy to wkładając do wody o temp. X niż dmuchając na to pow. o temp. X. Więc dla mnie z tego wniosek, że im więcej wilgoci tym lepiej w samym procesie przekazywania energi cieplnej. A, ŻE TA ZASRANA WILGOĆ JUŻ W OKOLICACH 3 STOPNI ZACZYNA SIĘ KONDENSOWAĆ I POTEM TRZEBA TRACIĆ ENERGIE NA POZBYCIE SIĘ JEJ TO NAJWIĘKSZA PORAŻKA PC P-W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 07.02.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Czy może ktoś stwierdził podobnie jak ja, że w momencie kiedy przy -20 moc PC spadła do 10 kW, które w miarę równają się z zapotrzebowaniem budynku (u mnie jeszcze trochę niedokończonego) to warto by zostawić CWU tylko na grzałkach wysterowanych w drugą taryfę?? bo przy cop ok. 2 dla CWU gdy i tak grzejemy już w drogim ( notabene non-stop) to wyjdzie to taniej i szkoda pompie przerywać, wył sprężarkę na 3 min, czekać aż się zawór trój-drogowy przestawi..... czy może lepiej to idzie ustawić ?? w ogóle jak grzejecie wodę do ok 45 stopni (300l) to jak często i na jak długo wam się załącza pompa ?? bo u mnie to ze 3 razy dziennie po jakieś 20 min idzie?? nie wiem czy to nie wina, że zbiornik CWU mam z jakieś 5-6m rur od pompy, ale izolowane są te rury itd. a w ogóle jak zacząłem grzać grzałką w drugiej i bacznie to obserwować to stwierdzam: --300l na 3 osoby grzane do 55 stopni to ok 5 kWh dziennie czyli z jakieś 1.5 pln - do przeżycie zimą (z 2-3 miechy) -- strasznie szybko po nagrzaniu (nie mam cyrkulacji) spada mi temp. i nie wiem czy to wina umiejscowienia czujnika i grzałki po środku a ta obserwacja wynika z rozwarstwienia temp. w zbiorniku pionowym?? bo nawet jak pokazuje mi 30 stopni to z kranu daje wrzątek (taki 55) .... ---- popatrzałem na typowe parametry zasobników na allegro i piszą że 300l przy 55 stopniach średnio traci od samego stania z 2.5 kWh dziennie wynikałoby z tego, że przy zużycie na pod-liczniku ok 5 kWh dziennie 50 % to straty i grzanie pomieszczenia z zasobnikiem ?? jak to u Was wygląda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 07.02.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 @clarnet ktoś gdzieś napisał, że możesz pomóc ad. sprężarki.. czy rotacyjna to też może być scroll?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 07.02.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 @sjk Nie montuję LG i nie mam pojęcia. Po prostu spytaj tego, kto zamontował/sprzedał Ale to chyba nie tajemnica. W małych Althermach jest swing - patent Daikina, a w dużych scroll pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts