Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Oczywiście,że można połacie dachu izolować styropianem i inwestorzy tak też robią:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4875708&viewfull=1#post4875708

Wełna to wg mnie najgorszy syf :)

Tylko, ze przy pelnym deskowaniu jak przylepisz taki styro i uszczelnisz pianka, to nawet najmniejszy blad przy wentylacji polaci skonczy sie za pare(nascie) lat zagrzybieniem wiezby. To dopiero bedzie "syf"! :)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Dopiero teraz doczytałem że pompa ciepła PW moze również chłodzić latem? Na jakiej zasadzie jest to chłodzenie i czy trzeba miec jakieś dodatkowe urządzenia. Tak jak pisałem wczesniej planuję pompę ciepła PW + podłogówkę chyba ( bo tu też dużo wpisów o jej bezwładności)

Pojdzie, pojdzie (mowie o 300l zasobniku). Bedziesz musial tylko ustawic nizsza zadana temperature CWU zeby uniknac taktowania pompy (jesli masz dostep do menu serwisowego to podniesc tez nieco graniczna temperature skraplacza). Bedzie miala wiecej cykli grzania CWU na dobe, ale da rade - nawet latem przy kolektorze plaskim. Ale tak jak pisalem, nie bedzie to ideal. :)

Mam dostęp do wszystkich ustawień, ale myślę tak po pierwsze to nie znam się na tym więc mógłbym coś poknocić, po drugie to mam gwarancje i pewnie bym ją stracił po takich zmianach, no i podłączyłem to inaczej, działa to nawet całkiem dobrze, tak myślę, pompa pożera 3-3.4 kw na dobę, a grzeje 300l bufora i 300l zasobnika, w domciu 3 osoby i wszystkie lubią się ciaptać, wiem że wszyscy tutaj bufor uważają za zbyteczny złom w piwnicy, ale ja go mam i jest ok. ale dziękuję za sugestie.

Co do poddasza to ciekawi mnie ta kwestia, ponieważ będę zmieniał poszycie więc przy okazji wymienię izolację w skosach, a że mogę tam dać tylko 15maks 17cm to myślałem że styropian się lepiej sprawdzi, no ale niestety wentylacja w moim domciu jest do kitu więc to rozwiązanie odpada

W typowym domku przy prawidlowo wykonanej instalacji GZ bufor jest zbedny.

Za darmo go nie daja - to jedno, a nawet jak by dawali, to on obniza sprawnosc instalacji z PCi - to dwa, wiec nie ma powodow, aby go "kochac" i sie nim zachwycac.

No nie wiem gdzie Ty wyczytałeś zachwyt w moich słowach, a poza tym dobrze wiesz że ja muszę mieć bufor bo: mam w całym domu grzejniki, bo mam pompę 14kw bez regulacji mocy, bo nie wyrzuciłem starego kopciucha. Ja nie twierdzę że to wynalazek 21 wieku ale jedna zastosowanie ma, a czy pomnaża koszty no w jakimś stopniu pewnie tak ale bardzo znikomym

Z tego wywnioskowalem, ze sie z "wszystkimi" nie do konca zgadzasz.

Ja nie twierdzę że dla Ciebie bufor byłby czymś wspaniałym, twierdzę jedynie że w moim przypadku jest dobrym rozwiązaniem i być może gdybym kupił pompę przez D i do tego HT z inwerterem co jest normą w szanujących się firmach to bufor byłby zbędny, ale instalacja była by znacznie droższa to pewne a czy tańsza w eksploatacji to już nie koniecznie chodź zapewne wielu by powiedziała że tak i to ze 30%

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZI

zgadzam się z pyxisem

jeśli chodzi o bufor

spada sprawność przy ładowaniu

to przy domu w miaręzaizolowanym typu 50-70 kwh przy powietrznej lepiej ją puszczać w drogiej w dzień przed wieczorem, czy popołudniu

No jasne co do zasady to i ja się z nim zgadzam, ale co do praktyki już nie koniecznie, bo w moim przypadku lepiej jeśli jest ten cały bufor.

Po mimo że grzeję bufor 300L i zasobnik 300L to wczorajsza doba wyszła 2.3 kw, więc zgadzam się na siłę się go nie montuje, ale jak jest potrzebny to wcale nie jest jakimś szalonym obciążeniem bo w instalacji z grzejnikami jest mało wody i po dołożeniu 300 l to pewnie będzie nie więcej jak w podłogówce, więc samo grzanie wody wychodzi podobnie tylko instalacja jako taka jest mniej sprawna.

Tak więc przez to że mam stary dom mam być skazany na węgiel bo pompa i grzejniki to be tak, a może tylko gorzej niż z podłogówką a porównywalnie do węgla, pomijając inne wady takie jak brak syfu, uganiania się jak nie z węglem to popiołem, no i ta zależność bezpośrednia od górników, którym przeszkadza tańszy węgiel że o ruskich to pal sześć ale z Australii to nie do pomyślenia, ale tam ten czarnuch sam wyłazi z nory i pakuje się na wagony

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZI

zgadzam się z pyxisem

jeśli chodzi o bufor

spada sprawność przy ładowaniu

to przy domu w miaręzaizolowanym typu 50-70 kwh przy powietrznej lepiej ją puszczać w drogiej w dzień przed wieczorem, czy popołudniu

napisał gość co zakupił pompę z wbudowanym buforem(kiem):p

Hej,

Mam takie pytanko, jaka pompa powietrze woda jest lepszym wyjściem. Split czy monoblock ?

Moja sytuacja jest taka, ze po wstępnej zgodzie gazowni teraz dostałem odmowę przyłączenia do sieci :/ (powody nieważne, może jeszcze się uda) dlatego chciałbym się przygotować na ewentualność nie posiadania gazu.

Kotłownia znajduje się w piwnicy pod domem, urządzenie zew chciałbym ustawić na ścianie garażu pod wiatą (długość rurek z kotłowni na zew mniej niż 20m). W tej chwili chciałbym wykonać tylko instalacje pomiędzy urządzeniem zew i kotłownią. Lepiej rurki od klimy do splitu czy coś innego do monobloków (tylko co) ?

Hej,

Mam takie pytanko, jaka pompa powietrze woda jest lepszym wyjściem. Split czy monoblock ?

Moja sytuacja jest taka, ze po wstępnej zgodzie gazowni teraz dostałem odmowę przyłączenia do sieci :/ (powody nieważne, może jeszcze się uda) dlatego chciałbym się przygotować na ewentualność nie posiadania gazu.

Kotłownia znajduje się w piwnicy pod domem, urządzenie zew chciałbym ustawić na ścianie garażu pod wiatą (długość rurek z kotłowni na zew mniej niż 20m). W tej chwili chciałbym wykonać tylko instalacje pomiędzy urządzeniem zew i kotłownią. Lepiej rurki od klimy do splitu czy coś innego do monobloków (tylko co) ?

Po pierwsze bardzo dobrze, że nie dostałeś zgody z gazowni. Ja teraz wręcz jestem wdzięczny gazowni za to, że nie doprowadziła do mnie przyłącza, dzięki czemu mam teraz nowoczesne urządzenie, które grzeje, chłodzi i robi to 2x taniej niż gaz. Mówię zupełnie serio - czym prędzej zapomnij o gazie i zainwestuj w pompę ciepła a zapewniam, że będziesz zadowolony.

Przechodząc do tematu - w naszych polskich warunkach geopolitycznych lepiej sprawdzi się Split, a to z powodu tego, że obieg wody znajduje się w środku domu i nie ma potrzeby kombinowania z jakimiś glikolami, dodatkowymi wymiennikami, czy pompami obiegowymi co by to nie zamarzło jak przyjdzie zima stulecia i wyłączą prąd;)

Żadnych rurek na razie nie rób, chyba że nie będzie możliwe ich wykonanie po zakończeniu budowy. Możesz ewentualnie pozostawić jakieś przepusty, ale i tego bym nie polecał.

No właśnie później będzie problem z rurkami, w sumie to teraz tez już jest bo muszę ciągnąć po suficie w garażu (nie ma jeszcze styro na nim) albo ciąć wylewkę.

To takie pytanko odnośnie skroplin jeszcze, czy jest tak samo jak przy klimatyzacji (czyli skropliny w jednostce wew) czy na odwrót (w jed zew) i ile ich jest.

Bo mogę razem z rurkami położyć od razu rurkę do skroplin tylko musi je pompka podnieść na 3m w górę.

A tak w ogóle to wystarcza Ci sama PC czy dopalasz kominkiem ?

Edytowane przez pstr

No właśnie później będzie problem z rurkami, w sumie to teraz tez już jest bo muszę ciągnąć po suficie w garażu (nie ma jeszcze styro na nim) albo ciąć wylewkę.

To takie pytanko odnośnie skroplin jeszcze, czy jest tak samo jak przy klimatyzacji (czyli skropliny w jednostce wew) czy na odwrót (w jed zew) i ile ich jest.

Bo mogę razem z rurkami położyć od razu rurkę do skroplin tylko musi je pompka podnieść na 3m w górę.

A tak w ogóle to wystarcza Ci sama PC czy dopalasz kominkiem ?

Skropliny występują tylko w jednostce zewnętrznej, także jedna rurka Ci odpada. Ja u siebie mam odprowadzenie bezpośrednio do rynny. Jeżeli jest problem z tymi rurkami to lepiej zostaw to instalatorom - oni na pewno sobie poradzą, chyba że masz odpowiednie narzędzia do "modelowania" tych rurek. Oprócz rurek musi pójść tam jeszcze kabel sterujący (u mnie 6-żyłowy).

Wystarcza sama PCi:yes: kominek odpaliłem w tym roku 2x i to nie w celach grzewczych. Zima nie była może najmroźniejsza, ale u mnie w styczniu przy -19st pompa pracowała bez grzałek, a w domu miałem +23st, także na prawdę się nie bój tej technologii. Dodatkowo teraz przy +32st na prawdę fajnie jest sobie schłodzić poddasze, czego przy gazie nie zrobisz.