Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanko odnośnie usytuowania kotłowni dla jednostki PC PW split. Zakładając, że część garażowo-techniczna nie będzie ogrzewana (lub ogrzewana w ograniczonym zakresie) czy można w niej umieścić kotłownię (opcja 1 lub 2 na rys.) czy lepiej umieścić ją w części użytkowej (opcja nr 3 na rys.).

Kotłownia_dla_PC_PW.jpg

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam pytanko odnośnie usytuowania kotłowni dla jednostki PC PW split. Zakładając, że część garażowo-techniczna nie będzie ogrzewana (lub ogrzewana w ograniczonym zakresie) czy można w niej umieścić kotłownię (opcja 1 lub 2 na rys.) czy lepiej umieścić ją w części użytkowej (opcja nr 3 na rys.).

Bez znaczenia. Jeżeli nie będzie tam temp ujemnych, a chyba nie będzie to może być umiejscowiona gdziekolwiek.

On raczej nie bedzie musialinstalowac klimakonwektorow, wiec dopowiedz do konca o tym chlodzeniu. :)

Spoko, wystarczy ze omówi sprawę z silesią i będzie mu działać i chłodzenie podłogowe;) Jak sam słyszałeś to u mnie jest spierdzielone, a u wszystkich innych działa:)

Decydując się więc na położenie kotłowni poza częścią użytkową należy zapewnić jej ogrzewanie, bo bez niego raczej nie zapewni się temp. dodatniej?

Ja u siebie dałem grzejnik 80cm, dzięki czemu jest tam około 21st zima przy zasilaniu 35st. U mnie poniżej zera by raczej nie spadło, ale każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie. Poza tym dzięki temu, że jest tam cała instalacja i zbiornik CWU, mimo iż zaizolowana to coś tam jednak to pomieszczenie grzeje.

Witam mam zapytanie

posiadam stary dom/sciana pustak + cegła dziurawka+ 5cm styropian/ wysoka piwnica, parter i poddasze ,ogrzewanie eko-groszek, około 100 m2 na każdym poziomie, ogrzewane grzejnikami, chciałbym wymienić piec eko-groszek na pompe ciepła powietrze-woda , koszt okresu grzewczego to około 5000 zł. Moje pytanie czy jest możliwe podłączenie pompy ciepła i uzyskanie temperatury w pomieszczeniach około 25 stopni, przy kosztach okres grzewczy 5000 zł.

Witam mam zapytanie

Liczac nieco "od tylu" za kwote 5 tys zl w pradzie jednotaryfowym (58 gr/kWh) i zalozeniu COP=2,5 w przy twoich 200m2 zaspokoisz zapotrzebowanie na poziomie 110 kWh/(m2 rok). To duze roczne zapotrzebowanie ale nie wiem, czy sie miescisz - byc moze. Przyjmujac to zalozenie powinienes miec pompe ktora pozwoli Ci na osiaganie (z grzalkami lub bez) moc conajmniej 12-14kW w duze mrozy. Do tego musi to byc pompa wysokotemperaturowa, bo masz wszedzie grzejniki (dlatego przyjalem do szacunkow COP=2,5 a nie 3).

Mozna by jeszcze cos pewnie przyoszczedzic uzywajac pradu dwutaryfowego, ale to przy braku akumulacji niewiele da.

Zwroc uwage, ze to tylko bardzo luzne szacunki.

5000zl, to ok 6t węgla i ok 27tys kWh ciepła. Przy pompie HT, SPF 2,5 i prądzie po 0,6zł w całodobowej wyjdzie ok 6,5tys. Za to pompa kosztowała by 50tys, czyli bez sensu. Jak byś strzelił sobie podłogowe, pompę LT i dwie taryfy, to byś zapłacił połowę powyższej kwoty.

Witam mam zapytanie

posiadam stary dom/sciana pustak + cegła dziurawka+ 5cm styropian/ wysoka piwnica, parter i poddasze ,ogrzewanie eko-groszek, około 100 m2 na każdym poziomie, ogrzewane grzejnikami, chciałbym wymienić piec eko-groszek na pompe ciepła powietrze-woda , koszt okresu grzewczego to około 5000 zł. Moje pytanie czy jest możliwe podłączenie pompy ciepła i uzyskanie temperatury w pomieszczeniach około 25 stopni, przy kosztach okres grzewczy 5000 zł.

Jest to realne, ale dość drogie w sensie inwestycyjnym, bo sama pompa HT o mocy 12kW to koszt ok 30tys, do tego instalacja, kotłownia, zasobnik i pewnie 40 tysi pęknie. Ja przechodziłem podobną metamorfozę i również podobną kwotę zabuliłem. A tak z ciekawości, co Cię skłoniło do takiej decyzji?

Witam mam zapytanie

Bardzo dużo tego węgla spalasz - jaki kupujesz i po ile ?

A może masz źle ustawiony kocioł i sporo ucieka kominem ?