gall86 17.08.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Odpowiem precyzyjnie, bo posiadam identyczny zestaw. Otóż zimą korzystam ze wszystkich 4 stref czasowych gdyż staram się grzać akumulacyjnie w taniej taryfie i wtedy steruje temp podbicia i obniżenia. Latem ustawiam funkcje wakacje, czyli jedną temp np u mnie 21st i w razie gdyby się zdarzyło, że tak nisko spadnie to pompa by się włączyła, ale to mało prawdopodobne;) Ustawiłem sobie, że 15 września ma automatycznie powrócić do opcji 4 strefowej (czyli zimowej). Tryb P.I. jest moim zdaniem niedopracowany i nie polecam jego stosowania - ja osobiście nie lubię kiedy urządzenie próbuje być mądrzejsze ode mnie:) Co do tego kiedy ma się załączać ogrzewanie - to ustawia się taki parametr jak histereza (dostępne w trybie on/off) - minimalny z tego co pamiętam to 0,2st - więc wyglądałoby to taj, że jak ustawisz temp 22st to ogrzewanie załączy się przy temp 21,8st. Pozdrawiam dzieki, liczylem, ze wlasnie ty mi odpowiesz i jeszcze arturo, bo mamy takie same pompy. jaka ty masz ustawiona histereze? w jakim pokoju masz czujnik powieszony? ja dalem do sypialni, ale nie wiem czy jest to optymalne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.08.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 W moim przypadku podbicie temperatury na sterowniku pokojowym jest ustawione na 23st.C od 3.00 do 6.00 następnie do 14.00 jest 22,5st.C a od 14-16 znowu 23st.C a potem do 3.00 na 22,5st.C.Czyli wymuszam grzanie przed wstaniem i po przyjściu z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.08.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 dzieki, liczylem, ze wlasnie ty mi odpowiesz i jeszcze arturo, bo mamy takie same pompy. jaka ty masz ustawiona histereze? w jakim pokoju masz czujnik powieszony? ja dalem do sypialni, ale nie wiem czy jest to optymalne miejsce. Sprawdziłem, u siebie mam ustawione (na zimę) temp podbicia 23,2st, temp obniżenia 22,7st i histereza 0,5st - takie ustawienie wyklucza wahanie temp wyże niż 1st, co niestety może skutkować wchodzeniem w drogą taryfę przy niższych temp zewnętrznych, ale dla mnie bardziej liczy się komfort niż rekordy niskiego zużycia... Ja czujnik umieściłem w miejscu, które jest nienarażone na żadne bodźce energetyczne z zewnątrz, czyli północna strona domu, z dala od źródeł ogrzewania, okien i kominka. U mnie to wyszło na nieogrzewanym korytarzu na poddaszu. Wiem, że jak tam jest ciepło to na pewno ciepło jest też w każdym zakątku domu i wiem również, że odpalając kominek w salonie nie zakłócę procesu ogrzewania np górnej łazienki:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 18.08.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 jakby co pozwole jeszcze sobie na zadanie kilku pytan, bo musze sie zaglebic w ten sterownik i jego instrukcje. teraz z innej beczki, jakie macie dane w krzywej grzewczej? ile dla -15 i ile dla 15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.08.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 jakby co pozwole jeszcze sobie na zadanie kilku pytan, bo musze sie zaglebic w ten sterownik i jego instrukcje. teraz z innej beczki, jakie macie dane w krzywej grzewczej? ile dla -15 i ile dla 15? Dla -15 36 a dla 15 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 19.08.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Czy może ktoś podpowiedzieć czy to dużo czy mało? (wydaje mi się że to pierwsze, spodziewałem się z 5tys mniej) Dostałem wycenę na Panasonica z pewnej znanej firmy ze Szczecina i koszty mnie nieco przeraziły: -P. Aquarea 9kW SDC 19300zł z montażem i materiałami+zasobnik ERMET 250 z montażem i zaworami 5300zł (RAZEM OK. 25tys) -P.Aquarea 7kW SDC 17680 z montażem i materiałami+ zasobnik jak wyżej (RAZEM OK 23tys.) Czy ma sens kupowanie takiej pompy w sklepie internetowym+zasobnika cwu i montaż przez własnego w miare kumatego hydraulika? Jak to później wygląda z gwarancją i serwisem? Szukać czegoś innego? Czy wydać tyle kasy i mieć "święty spokój"? Spodziewałem się max 18-20tys za całość Kupiłem to podam ceny jakie dostałem bez łaski, na 8% VAT, od instalatora uprawnionego czyli z gwarancją. Otóż za ok 24 tys. mam wycenioną całą kotłownie (sam muruję słupki pod jed. zewn), ale z zasobnikiem Galmet Maxi 300L czyli lepszy od Ermet 250 oraz na pompce ciepła T-Cap 9kW 1 faza! a nie seria C. Montaż, uruchomienie. Ewentualnie z kilkaset złotych (400-500 z montażem) dopłaty za sterownik bo do wyceny prosiłem na sterowaniu pogodynki z PC. Za to w cenie jest oryginał taca do skroplin. Zaś co do ceny na serię C to również do porównania dostałem ofertę i tak 1 FAZOWA 9kW kosztuje u mojego instalatora niespełna 20 000. Także jak te ceny za 24 i 25 tys są na 1 fazie to są słabe. Niebawem u mnie instalacja i chętnie instalatora polecę jak się sprawdzi. Całość kotłowni z dotacją u mnie nie przekroczy 19K i to jest kwota rozsądna jak na PC powietrzną, powiedział bym - bezkonkurencyjna do najtańszej za 32 K gruntowej z odwetami jakie miałem do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 19.08.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Skąd wy macie takie ceny, ja na wiosnę szukałem pompy w różnych firmach i najtaniej to była kwota 36000zł. netto i to mnie wprawiało w osłupienie, więc kupiłem monobloka do tego bufor i zasobnik niestety termosolar ale inwestycja zamknęła się w 27000zł. brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 19.08.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 ja za kompletna kotlownie TCAP 9kW, galmet maxi 300 dalem 25k na gotowo. jedynie musialem wymurowac sobie postument pod jednostke zewnetrzna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 19.08.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 ja za kompletna kotlownie TCAP 9kW, galmet maxi 300 dalem 25k na gotowo. jedynie musialem wymurowac sobie postument pod jednostke zewnetrzna, Czyli cena jak u mnie, bo u mnie wieś 80 tys i robocizna irańska rynek mniejszy a u Ciebie aglomeracja śląska Mi bilans bardzo poprawia dotacja regionalna, ale to inna para kaloszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 19.08.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Skąd wy macie takie ceny, ja na wiosnę szukałem pompy w różnych firmach i najtaniej to była kwota 36000zł. netto Polska Pc gruntowa Galmet plus doplata do pompki CWU w PC to 15,5K, zasobnik 2,8K galmet maxi 300l, robota i bajery z 3-4K zalezy do ustalen. Mamy ok 21-22k. Do tego odwierty na gotowo 80 zl za mb czyli 16k za 200m (2x100mb) ale trzeba firmy szukac i miec cierpliwosc. Za to jak ziemie masz ok to starczy do pompy 2x85mbxok 90zl i za 15k masz to w polowie firm wiertniczych. Razem ok 36-37 brz problemow ma odwiertach. Przy poziomym bym z 10k taniej zrobil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość and***j* 19.08.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 gdzie można sprawdzić czy łapię się na dotacje regionalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 19.08.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 gdzie można sprawdzić czy łapię się na dotacje regionalną? Bank Ochrony Środowiska Rożne województwa dają w rożnym czasie na różne rzeczy a kasa raz jest, raz nie ma. Trzeba w sumie co miesiąc dzwonić i pytać. Chyba ze kogoś z Woj. Funduszu Ochrony Środowiska znasz bo kasa idzie od nich do BOŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 20.08.2014 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Polska Pc gruntowa Galmet plus doplata do pompki CWU w PC to 15,5K, zasobnik 2,8K galmet maxi 300l, robota i bajery z 3-4K zalezy do ustalen. Mamy ok 21-22k. Do tego odwierty na gotowo 80 zl za mb czyli 16k za 200m (2x100mb) ale trzeba firmy szukac i miec cierpliwosc. Za to jak ziemie masz ok to starczy do pompy 2x85mbxok 90zl i za 15k masz to w polowie firm wiertniczych. Razem ok 36-37 brz problemow ma odwiertach. Przy poziomym bym z 10k taniej zrobil Jak pisałem, ja szukałem wczesną wiosną i za te 36 to może bym urobił na gotowo ale to są PW, fakt że to były firmy na M, D, H i jeszcze jakaś z takiej półki, ale jednak ceny kosmiczne, zresztą zostawiłem sobie oferty tych firm gdzieś, ale to nie istotne, Poza tym to dobrze jeśli takie rzeczy tanieją, bo może sąsiedzi pójdą po rozum do głowy i przestaną kopcić cały rok bo i teraz jadą na cwu oczywiście ja rozumiem że te 20 000 to dużo kasy ale ja mam sąsiadów dość zamożnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość and***j* 20.08.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Bank Ochrony Środowiska Rożne województwa dają w rożnym czasie na różne rzeczy a kasa raz jest, raz nie ma. Trzeba w sumie co miesiąc dzwonić i pytać. Chyba ze kogoś z Woj. Funduszu Ochrony Środowiska znasz bo kasa idzie od nich do BOŚ. ok dzięki a zamirzasz robić jakieś dodatkowe źródło ogrzewania kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 20.08.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 ok dzięki a zamirzasz robić jakieś dodatkowe źródło ogrzewania kominek? Nie tylko, że nie zamierzam, ale nie mam kominka bo ja zaraz się wprowadzam. To był dla mnie ważny punkt przemyśleń o PC, bo jakoś oni często mają kominki. Zaraz się zlecą, że to nie prawda, ale psychologicznie taki kominek to jakiś "bufor" bezpieczeństwa. Obawy o brak prądu nie mam! Dziś niemal wszystko: olej, gaz, ekogroszek jest na prąd. I nikt w domu nawet małego agregatu nie ma! To i po co kupować duży i drogi agregat pod PC? U mnie w okolicy braki prądu to okazjonalne wypadki na kilka h. Dobrze zaizolowany dom tego specjalnie nie odczuje. Za to o kominku bardziej myślałem jako alternatywie na czas potencjalnej naprawy awarii PC. To nie ekogroszek (u mnie) gdzie instalatorów jest 10 w promieniu 10 km a do Pleszewa po części jadę w 45 min. No cóż. Liczę, że awarii szybko nie będzie a ten tydzień czy 2 opędzę na prądzie. Ile go mogę wziąć na maksa z 3000kW za 1800 zł. A dobry kominek i ładny ile kosztuje? Moja żona tańszego niż za 15-20K do domu by nie wzięła za całość. Sam wkład jej się podoba, taki naroży ze zdobieniami nowoczesnymi za 6-8 tys! a reszta? Cegiełka ręcznie formowana lub duże kamienne płyty w nowoczesnym stylu. Pfuuu. To ja "Panie" mam teraz kasy z kominka na 10 awarii odłożone. Na szczęście moja żona nie chciała żadnego komina w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość and***j* 20.08.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 no fakt parę złotych to kosztuje a w razie awarii można odpalić farelkę np:P powiedz mi robiłeś OZC? ja u siebie mam dość moim zdaniem drogi wyceny ale boje się brać dalej z Polski bo w razie odpukać awarii wysyłanie pakowanie serwisowanie to raczej problem..Jak Ty to u siebie przemyślałeś?Ja to raczej jeśli kominek to taki z dolenj półki bez bajerów zwykły wkład 2tys plus obudowa bez żądnych dgp i płaszczów wodnych.Tak wtylko żeby w salonie napalić a dmoek dość mały buduję więc myślę ,że to nie głupi pomysł,ale to jeszcze nad tym myślę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 20.08.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 no fakt parę złotych to kosztuje a w razie awarii można odpalić farelkę np:P powiedz mi robiłeś OZC? ja u siebie mam dość moim zdaniem drogi wyceny ale boje się brać dalej z Polski bo w razie odpukać awarii wysyłanie pakowanie serwisowanie to raczej problem..Jak Ty to u siebie przemyślałeś?Ja to raczej jeśli kominek to taki z dolenj półki bez bajerów zwykły wkład 2tys plus obudowa bez żądnych dgp i płaszczów wodnych.Tak wtylko żeby w salonie napalić a dmoek dość mały buduję więc myślę ,że to nie głupi pomysł,ale to jeszcze nad tym myślę.. tak, OZC zrobił Asol. Moja, żona też może zrobić, ale się nie opłacało jej przeskakiwać ze swojej branży do OZC. Szczerze polecam Asolta bo jak u niego zrobisz OZC to potem za jakąś niewielką dopłatą i dosłanie zdjęć on Ci zrobi wymagane do oddania domu świadectwo energetyczne. Wyszło mi na to, że u Asolta mam dobre OZC i świadectwo energetyczne w cenie byle świadectwa robionego na koniec budowy u regionalnego inżyniera. Co prawda ja nawet to świadectwo mam za darmo bo od Nas kasy nie biorą, ale chciałem mieć OZC sprawdzone i myślę, że formowy Asolt dał radę. Mój serwisant mieszka ode mnie z 5 km. Wpadł mi koleś na ostatnią chwilę. W Panasonicu się ciągle szkoli. Młody, chcę się uczyć, liczę na niego w przyszłości. Elektroniki się nie boję, a z układem od klimatyzacji coraz więcej osób się zna. Może będzie dobrze. A co do komina. Sprawa indywidualna. Jak dom parterowy, komin się jakiś nie drogi systemowy weźmie, kominek też tani to chyba ceną nie zabije. U mnie są jaja bo ja mam z 300 drzew z czego 5 chorych a z 95 chudych i leśnik zaleca mi przecinkę dla dobra pozostałych 200 drzew aby wzrastały dobrze. Wiec opału będzie chyba na 10 lat, ale kominka i tak nie chciałem. INDYWIDUALNA SPRAWA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.08.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 tak, OZC zrobił Asol. Asolt, gdzies zgineło 't" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.08.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Jak pisałem, ja szukałem wczesną wiosną i za te 36 to może bym urobił na gotowo ale to są PW, fakt że to były firmy na M, D, H i jeszcze jakaś z takiej półki, ale jednak ceny kosmiczne, zresztą zostawiłem sobie oferty tych firm gdzieś, ale to nie istotne, Poza tym to dobrze jeśli takie rzeczy tanieją, bo może sąsiedzi pójdą po rozum do głowy i przestaną kopcić cały rok bo i teraz jadą na cwu oczywiście ja rozumiem że te 20 000 to dużo kasy ale ja mam sąsiadów dość zamożnych Skoro sąsiedzi kopcą to raczej są niereformowali w tej kwestii - skoro szkoda im 500 zł na węgiel na całe lato i wolą śmieciami palić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.08.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Dziś niemal wszystko: olej, gaz, ekogroszek jest na prąd. I nikt w domu nawet małego agregatu nie ma! Ja mam - po budowie mi został i już kilka razy się przydał gdy prądu nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts