M.Krk 20.08.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Skoro sąsiedzi kopcą to raczej są niereformowali w tej kwestii - skoro szkoda im 500 zł na węgiel na całe lato i wolą śmieciami palić ... Węgiel 800zł. przynajmniej tyle ostatnio płaciłem, ale i on kopci jak lokomotywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.08.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Węgiel 800zł. przynajmniej tyle ostatnio płaciłem, ale i on kopci jak lokomotywa Na lato do cwu warto brać Ledwicki jak nie chcesz najtańszego czyli Komoran - tak mi w testach wyszło - ja go u siebie po 550 sprzedaję. Kopcenie świadczy o niewłaściwym spalaniu - u mnie i u sąsiadów dymu z komina nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 20.08.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Ja mam szczerą i usilną nadzieję już w piecu nie palić, tak szczerze to się mocno wahałem co wybrać PC czy piec z podajnikiem, wybrałem PC bo może nie będzie drożej, bo wygodnie, bo latka lecą, bo jestem ostatnią osobą w moim domu która może się jeszcze z węglem szarpać.Tak poza tym to wiem że palić trzeba umieć nawet w kozie, ale dzięki za sugestię, ludzi trzeba uświadamiać o ile się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.08.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 no fakt parę złotych to kosztuje a w razie awarii można odpalić farelkę np:P A doopa tam farelka. Nic nie zastapi w jesienny czy zimowy wieczor widoku ogniska w salonie. TV z nim zawsze przegrywa. Ja nie zaluje ani zlotoweczki wlozonej w ta "ekstrawagancje". Co prawda mam piecyk (koze), a nie typowy kominek, bo to IMHO juz za duzy mebel w salonie i nieuzywany za mocno "straszy". Oczywsicie wszytko bardzo IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 20.08.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Przepraszam że sie wtrącę w tą miła pogadankę ale cos mi nie daje spokoju w mojej instalacji.Taka sytuacja:Pompa grzeje sobie wodę w zbiorniku, zawór trójdrożny przestawia sie wcześniej w odpowiednią pozycję , woda w zbiorniku sie grzjeje ale przy okazji rośnie temperatura na rozdzielaczu (ok 5 metrów dalej) temeprature zmierzyłem pirometrem, i na wyjściu do zbiornika ma ok52stC, przy rozdzielaczu do podłogówki ok 47stC. Pytanie:Czy to jest normalna sytuacja? czy zawór trzeba może przestawić? (tak wywnioskowałem po przejżeniu rysunków/schematów różnych zaworów) Dodam że przy grzaniu podłogi sytuacja jest podobna, ciepły jest obieg zbiornika. Wg mnie zawór powinien rozdzielić obiegi tak abym mógł grzać to lub to, a nie grzejąc wodę dogrzewać mieszkanie i odwrotnie.Producent mówi że 3% nieszczelności jest dopuszczalne, ale ja nie widzę róznicy pomiedzy temperaturami wyjść na zbiornik i na podłogówkę. tym bardziej że temp rośnie szybko tam gdzie nie trzeba pozdrArtur Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.08.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Przepraszam że sie wtrącę w tą miła pogadankę ale cos mi nie daje spokoju w mojej instalacji. Taka sytuacja: Pompa grzeje sobie wodę w zbiorniku, zawór trójdrożny przestawia sie wcześniej w odpowiednią pozycję , woda w zbiorniku sie grzjeje ale przy okazji rośnie temperatura na rozdzielaczu (ok 5 metrów dalej) temeprature zmierzyłem pirometrem, i na wyjściu do zbiornika ma ok52stC, przy rozdzielaczu do podłogówki ok 47stC. Pytanie: Czy to jest normalna sytuacja? czy zawór trzeba może przestawić? (tak wywnioskowałem po przejżeniu rysunków/schematów różnych zaworów) Zawór chyba do wymiany. U mnie jak grzeje zasobnik to temp na instalacji CO nawet nie drgnie i odwrotnie to samo,a na wszystkich rurach mam termometry i to blisko zaworu więc od razu bym to zauważył. Już nie mówiąc o tym, że teraz latem jak puszczam na CO 7st (chłodzenie) to bym sobie CWU zamroził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość and***j* 20.08.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 A doopa tam farelka. Nic nie zastapi w jesienny czy zimowy wieczor widoku ogniska w salonie. TV z nim zawsze przegrywa. Ja nie zaluje ani zlotoweczki wlozonej w ta "ekstrawagancje". Co prawda mam piecyk (koze), a nie typowy kominek, bo to IMHO juz za duzy mebel w salonie i nieuzywany za mocno "straszy". Oczywsicie wszytko bardzo IMHO. no właśnie tego mi się chce bo jako blokers zawsze marzyłem o kominku i schodach an poddasze,schody będą kominek chyba też bez dgp itp sam kominek:) ps. czy ktoś z kolegów korzystał z usług firmy AJB z Szczecina?a moze w zachodnio-pomorskim macie kogoś od PC do polecenia?jak na razie to oni mi przypadali do gustu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 20.08.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Ja źle wspominam kominek, może coś było źle zrobione, ale nigdy więcej, ale z jednym się zgodzę telewizor się umywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.08.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 no właśnie tego mi się chce bo jako blokers zawsze marzyłem o kominku... No to podobnie jak ja Nawet jak ogrzewanie miałbym za darmo to kominek i tak byłby w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 20.08.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 No to podobnie jak ja Nawet jak ogrzewanie miałbym za darmo to kominek i tak byłby w domu też się pod tym podpiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 20.08.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Zawór chyba do wymiany. U mnie jak grzeje zasobnik to temp na instalacji CO nawet nie drgnie i odwrotnie to samo,a na wszystkich rurach mam termometry i to blisko zaworu więc od razu bym to zauważył. Już nie mówiąc o tym, że teraz latem jak puszczam na CO 7st (chłodzenie) to bym sobie CWU zamroził Dzięki. Ciekawe jak na to się będzie zapatrywał instalator pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.08.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Dzięki. Ciekawe jak na to się będzie zapatrywał instalator pozdr Wymiana zaworu bez dwóch zdań. Miałem podobną historię,winą był zawór.Po wymianie zaworu wszystko wróciło do normy czyli zimna rurka dochodząca do rozdzielacza w przypadku grzania cwu i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.08.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Wymiana zaworu bez dwóch zdań. Miałem podobną historię,winą był zawór.Po wymianie zaworu wszystko wróciło do normy czyli zimna rurka dochodząca do rozdzielacza w przypadku grzania cwu i odwrotnie. Niekoniecznie wymiana zaworu, jezeli to zawór esbe z silownikiem to moze trzeba odpowiednio ustawic punkt zamkniecia zaworu na siłowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 21.08.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 A wygląda to tak. - zawór jak na zdjęciu pewnie Minimix 3 drogowy - siłownik Wita mat SM4.6 Jest to chyba zawór MINIMIX 3-drogowy, czyli mieszający, Czy taki powinien być? tzn mieszający? ............. Jak tak sobie patrzę na jego schemat to nigdy nie będzie zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 21.08.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 A wygląda to tak. - zawór jak na zdjęciu pewnie Minimix 3 drogowy - siłownik Wita mat SM4.6 [ATTACH=CONFIG]275969[/ATTACH] A gdzie ten siłownik? i przewód sterujący między siłownikiem a pompą? Na zdjęciu wygląda jakby to w ogóle nie było podłączone:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.08.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Ooo, markowy TCap ma taka sama obiegowke, jakie sa w mojej garazowce. Dziady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 21.08.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Ooo, markowy TCap ma taka sama obiegowke, jakie sa w mojej garazowce. Dziady. No to nie jest zła obiegówka, jedynie troszku prądożerna;) T-Capy do 2013 roku miały właśnie tego Grundfosa, lub w opcji 7-biegowa Wilo klasy A. Od 2014 są już dostępne tylko z pompami klasy A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.08.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Moja pompa jest z 2010 roku. PS. No i takich pompek mam w sumie 4 szt (jak liczac ta do klimakonwektora - aktualnie niuzywana) Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 21.08.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Chodzi mi po głowie cały czas pompa powietrzna. Nawet w mazowieckim są dopłaty, tylko pytanie , która pompa spełni te warunki z programu dofinansowania? Urządzenia wchodzące w skład instalacji powinny: być fabrycznie nowe, posiadać gwarancję producentów głównych urządzeń na co najmniej 5 lat od datyuruchomienia instalacji, posiadać rękojmię wykonawcy instalacji na co najmniej 3 lata, posiadać instrukcję obsługi i użytkowania w języku polskim. Pompy ciepła powinny posiadać następujące wartości współczynników efektywnościCOP: pompa ciepła typu powietrze/woda w punkcie pracy A2W35: COP≥3,1, Układ musi być tak zaprojektowany, aby sezonowy wskaźnik efektywności energetycznejSCOP, liczony zgodnie z normą PN-EN 14825 „Klimatyzatory, ziębiarki cieczy i pompyciepła, ze sprężarkami o napędzie elektrycznym, do ogrzewania i chłodzenia” (dla pompo napędzie elektrycznym) lub PN-EN 12309-2 „Urządzenia klimatyzacyjne absorpcyjnei adsorpcyjne i/lub wyposażone w pompy ciepła, zasilane gazem, o obciążeniu cieplnymnieprzekraczającym 70 kW - Część 2: Racjonalne zużycie energii” (dla pomp zasilanychgazem) lub norm równoważnych, wynosił: dla pomp ciepła typu powietrze/woda dla potrzeb c.o. i c.w.u., zasilanych energiąelektryczną: SCOP≥3,3;Osiągnięcie wymaganej wartości SCOP musi być potwierdzone obliczeniami lubkomputerowymi programami symulacyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 21.08.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 A gdzie ten siłownik? i przewód sterujący między siłownikiem a pompą? Na zdjęciu wygląda jakby to w ogóle nie było podłączone:confused: Wszystko jest, tylko na zdjeciu jeszcze nie ma poprostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts