gdynia1719510996 21.08.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Nigdy nie stosowałem tych zaworów.... Bo nie znalazłem informacji, że ten zawór może być też stosowany jako zawór przełączający....To radziłbym sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 22.08.2014 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Kupiłem to podam ceny jakie dostałem bez łaski, na 8% VAT, od instalatora uprawnionego czyli z gwarancją. Otóż za ok 24 tys. mam wycenioną całą kotłownie (sam muruję słupki pod jed. zewn), ale z zasobnikiem Galmet Maxi 300L czyli lepszy od Ermet 250 oraz na pompce ciepła T-Cap 9kW 1 faza! a nie seria C. Montaż, uruchomienie. Ewentualnie z kilkaset złotych (400-500 z montażem) dopłaty za sterownik bo do wyceny prosiłem na sterowaniu pogodynki z PC. Za to w cenie jest oryginał taca do skroplin. Zaś co do ceny na serię C to również do porównania dostałem ofertę i tak 1 FAZOWA 9kW kosztuje u mojego instalatora niespełna 20 000. Także jak te ceny za 24 i 25 tys są na 1 fazie to są słabe. Niebawem u mnie instalacja i chętnie instalatora polecę jak się sprawdzi. Całość kotłowni z dotacją u mnie nie przekroczy 19K i to jest kwota rozsądna jak na PC powietrzną, powiedział bym - bezkonkurencyjna do najtańszej za 32 K gruntowej z odwetami jakie miałem do wyboru. A mógłbyś napisać mi na priv skąd jesteś i skąd jest instalator? Czy masz takie same warunki dotacji jak u mnie powyżej i jak rozwiązałeś opcję 5 lat gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 24.08.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 A mógłbyś napisać mi na priv skąd jesteś i skąd jest instalator? Czy masz takie same warunki dotacji jak u mnie powyżej i jak rozwiązałeś opcję 5 lat gwarancji? Wielkopolska, kasa z BOŚ Tu jakiś warunków technicznych nie ma, masz tylko w nowym domu lub modernizowanym postawić na grzanie PC lub chyba gaz i pellet. Kasa jest na samo CWU lub CO lub oba. Są trzy linie i 3 razy można iść po kasę ale na osobne linie: 1- grzanie jak pisałem wyżej 2- ścieki czyli oczyszczalnie przydomowe 3-fotowoltanika. I Rekuperacje tez można dofinansować ale w w ramach punktu 1. Kasy dają do 40% nie więcej jak 8000zl. Płacisz dochodowy, prowizje do banku i 3-4 raty kredytu (potem spłacasz całość). W sumie można na czysto z 5800 zł wyjąć ma taka PC powyżej 20k. Instalatora kontak prześle jutro z pracy na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka1938 24.08.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Nawet w mazowieckim są dopłaty [...]. Sturmer napisz coś więcej o tych dopłatach w mazowieckim, bo szukam i szukam i nic nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 25.08.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/programy/prosument-dofinansowanie-mikroinstalacji-oze/informacje-o-programie/ Nie mogę znależć gdzie to było, ale były podane namiary na polecaną pompę ciepła PW zamiast panasonica , było takie zdanie, że bym w zębach tego panasa przyniósł na zamianę, czy jakoś tak... Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez Sturmer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka1938 26.08.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Dowiadywałeś się może czegoś więcej o tym programie PROSUMENT?Czytałam już wcześniej to co wkleiłeś, ale tam jest napisane, że dotacje mogą być przyznane na zakup urządzeń do produkcji energii elektrycznej lub źródeł ciepła i urządzeń do produkcji energii. Czyli dotacja nie przysługuje na zakup samych urządzeń do produkcji ciepła. Chyba, że się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 26.08.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 W poście nr #14196 są warunki jakie musi spełniać pompa. Ja na razie czekam na wyliczenia OZC od Asolta/ btw ile trwa obliczanie, bo ja już 3 tydzień czekam?/ Jak będą to będę wybierał model pompy i przymierzał się do tych warunków. Jeszcze w banku BOŚ można coś dostać jak tam się nie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.08.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 W poście nr #14196 są warunki jakie musi spełniać pompa. Ja na razie czekam na wyliczenia OZC od Asolta/ btw ile trwa obliczanie, bo ja już 3 tydzień czekam?/ Jak będą to będę wybierał model pompy i przymierzał się do tych warunków. Jeszcze w banku BOŚ można coś dostać jak tam się nie uda. Obliczenia gotowe, jutro przeslę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 27.08.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Mam pytanko, Ty masz klimakonwektory już jakiś czas i czy one faktycznie są w stanie tak zastąpić podłogówkę?, czy Twoim zdaniem jest sens montować stopniowo np. jeden zamiast grzejnika czy lepiej wymienić wszystko za jednym razem, pytam bo to dość droga inwestycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 27.08.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Zarówno kk jak i grzejnik musi być dobrany do konkretnego pomieszczenia. Jak chcesz zejść na niski parametr i nie zawieszać niskotemperaturowego grzejnika na 3/4 ściany, to kk będzie dobrym rozwiązaniem.Żeby zejść na niski parametr to albo wieszasz duży grzejnik, albo klimakonwektor.Zastąpić podłogówki klimakonwektorem się nie da. Inna akumulacja ciepła. Ale ciepełko będzie na pewno (pod warunkiem właściwego doboru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.08.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 pyxis biorę cię publicznie na świadka że u kamieniarza zamawiam schody bez wpłacania zaliczkikamieniarz jest ufny ale chce publicznie się zobowiązać do odbioru towaruskoro bez zaliczki myślę że do połowy pażdziernka[podobnie jak w tamtym roku nie będę ogrzewał domu] ale dla żony w łazience przy 23 stop robi się zimno.albo będę podgrzewał grzałką [z doświadczenia wiem że to koszt około 20 groszy co wieczóralbo odkręce pętle w łazience i grzejnik i będę grzał pompą [no na dobę zaoszczędzę astonomiczne 12-15 groszy maxmam nadzxieję że s10 nie będzie taktować ustawie zadaną z 35 stop i pompkę na maksaco o tym myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.08.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 pyxis biorę cię publicznie na świadka że u kamieniarza zamawiam schody bez wpłacania zaliczki kamieniarz jest ufny ale chce publicznie się zobowiązać do odbioru towaru skoro bez zaliczki myślę że do połowy pażdziernka[podobnie jak w tamtym roku nie będę ogrzewał domu] ale dla żony w łazience przy 23 stop robi się zimno. albo będę podgrzewał grzałką [z doświadczenia wiem że to koszt około 20 groszy co wieczór albo odkręce pętle w łazience i grzejnik i będę grzał pompą [no na dobę zaoszczędzę astonomiczne 12-15 groszy max mam nadzxieję że s10 nie będzie taktować ustawie zadaną z 35 stop i pompkę na maksa co o tym myślicie Mialbys kabelki to bys sie tym nie musial przejmowac, a tak wlacza nie wlaczac, jeden obwod czy wiecej, bedzie taktowac czy nie... Zobacz ile dylematow tylko po to, zeby rachunki w skali roku miec nizsze o jakies grosze (przy Twoim domu to sa wyjatkowo male kwoty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.08.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 złotówkowo to faktycznie groszowo wręcz wychodzi ale procentowo to ho ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.08.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.08.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 żadne he he- moja żona prawie całe lato przechodziła w grubym wełnianym sweterkutypu wdzianko juranda w malborku jak po danusie podjechałbo mu ją krzyżaki na chate zawineli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.08.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 jak to co ? paczka rufa dziennieteż pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sorajka 08.09.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Witam, mam do wyboru następujące pompy Daikin jednostka zewnętrzna ERLQ011CW1, jednostka wew bez zasobnika EHBH16C9W lub Fujitsuseria High Power jedn wew. WSYK160DC9 jedn. zew. WOYK112LCT zas 3 fazowe cena praktycznie ta sama, czy ktoś może mi doradzić która pompa lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 08.09.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Witam, mam do wyboru następujące pompy Daikin jednostka zewnętrzna ERLQ011CW1, jednostka wew bez zasobnika EHBH16C9W lub Fujitsu seria High Power jedn wew. WSYK160DC9 jedn. zew. WOYK112LCT zas 3 fazowe cena praktycznie ta sama, czy ktoś może mi doradzić która pompa lepsza? Patrząc po samych parametrach (COP i moc vs temp. zew.) to Daikin lepszy. Obie firmy z doświadczeniem i uznane na rynku, więc jeśli cena ta sama to brałbym Daikina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmajczuk 10.09.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Witam, mam do wyboru następujące pompy Daikin jednostka zewnętrzna ERLQ011CW1, jednostka wew bez zasobnika EHBH16C9W lub Fujitsu seria High Power jedn wew. WSYK160DC9 jedn. zew. WOYK112LCT zas 3 fazowe cena praktycznie ta sama, czy ktoś może mi doradzić która pompa lepsza? a tak z ciekawości możesz napisać jaka to cena? sam się przymierzam i ciekawy jestem bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 12.09.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 hej, powiedzcie jak macie zorganizowane podgrzewanie CWU? ja nic nie grzebałem, temp ustawiona na 50*. Mam wrażenie, że dość często pompa dobija do tej temperatury, jakby histereza wynosiła kilka stopni. Także pytanie, czy macie ustawione grzanie CWU w jakimś konkretnym czasie, czy np macie ustawioną histerezę na jakąś konkretną wartość. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts