Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Gość Arturo72
hej, powiedzcie jak macie zorganizowane podgrzewanie CWU? ja nic nie grzebałem, temp ustawiona na 50*. Mam wrażenie, że dość często pompa dobija do tej temperatury, jakby histereza wynosiła kilka stopni. Także pytanie, czy macie ustawione grzanie CWU w jakimś konkretnym czasie, czy np macie ustawioną histerezę na jakąś konkretną wartość. Z góry dzięki za pomoc.

Ja również tak mam u siebie,nie wiem czy nie jest to wina czujnika temp.w zasobniku,którego mam na dole i zimna,napływająca woda powodowała załączanie się pompy.

Wkurzało mnie to lekko i grzanie cwu nastawione mam czasowo od 4-6 i od 14-16.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli tak macie czujniki, to znaczy na dole to wystarczy je przenieść do góry, ja sobie włożyłem na dół i kiszka co chwile pokazywało że zimna a na termometrze widać że ma 42 minimum, tylko dla mnie to było bez znaczenia bo ja wodę grzeję inaczej, ale z całą pewnością pompa by startowała co i rusz

Mi tez instalator wprowadzil sonde temperatury w dolnej czesci zasobnika. Szybciutko przelozylem do gornej czesci.

Histereze mam 2K. Niska, bo taka mam specyfike ukladu pompa-zasobnik, ze nie dogrzewam calej objetosci wody. Musze szybko reagowac na jej wiekszy rozbior (wanna).

Podbicie dla taniej taryfy to obecnie 7K.

Pokazała się nowa pompa Hewalex, w zasadzie cała seria PCCO ze sprężarkami inverterowymi twin rotary, najbardziej interesująca, przynajmniej dla mnie jest wersja 10kW - 13kzł z vatem 8%, na razie zdawkowe informacje ale COP ma niby sięgać 4,8 dla A7/W35.

Czy ktoś ma jakieś szersze informacje na temat tego sprzętu, jakąś instrukcję serwisową ?

W sprzedaży chyba od września 2014, pokazała się już na alledrogo, strona Hewalexa o tym produkcie milczy.

Podobne pytanie odnośnie Zonda Splitter 14-S - miał ktoś styczność, używa, jakieś namiary na dokumentację techniczną ? Cena również atrakcyjna - 16kzł za 14kW na dwóch sprężarkach inwerterowych - split 3-elementowy z COP-em do 5,2 i pracą do -25st.

Edytowane przez _olo_

Gość Arturo72
Ja na razie czekam na wyliczenia OZC od Asolta/ btw ile trwa obliczanie, bo ja już 3 tydzień czekam?/

Spokojnie można takie wyliczenia zrobić samodzielnie,bez płacenia asoltowi

asolt robi te wyliczenia na ogólnie dostępnych programach czyli na :

http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne

Bez problemu można samemu to wyliczyć bez płacenia,demo styknie dla jednego domu.

Jak się przysiądzie to nie trzeba czekać 3 tygodni tylko w dwa dni samemu się zrobi.

Pokazała się nowa pompa Hevalex, w zasadzie cała seria PCCO ze sprężarkami inverterowymi twin rotary, najbardziej interesująca, przynajmniej dla mnie jest wersja 10kW - 13kzł z vatem 8%, na razie zdawkowe informacje ale COP ma niby sięgać 4,8 dla A7/W35.

Czy ktoś ma jakieś szersze informacje na temat tego sprzętu, jakąś instrukcję serwisową ?

W sprzedaży chyba od września 2014, pokazała się już na alledrogo, strona Hevalexa o tym produkcie milczy.

Podobne pytanie odnośnie Zonda Splitter 14-S - miał ktoś styczność, używa, jakieś namiary na dokumentację techniczną ? Cena również atrakcyjna - 16kzł za 14kW na dwóch sprężarkach inwerterowych - split 3-elementowy z COP-em do 5,2 i pracą do -25st.

Na temat Hewalex powiem tyle, że PPC do CWU zamiast deklarowanego COP na poziomie 3,5 ma 2,5 - 2,7 więc w to co w katalogach do końca bym nie wierzył.

Wyniki "wydrukować" łatwo.

NIe wiem jak jest z innymi PPC, ale jeszcze nikt nie podał na forum danych z osiąganych COP w rzeczywistej instalacji, a przecież wystarczy ciepłomierz, licznik en. el. i proste dzielenie wskazań :(

NIe wiem jak jest z innymi PPC, ale jeszcze nikt nie podał na forum danych z osiąganych COP w rzeczywistej instalacji, a przecież wystarczy ciepłomierz, licznik en. el. i proste dzielenie wskazań :(

Nikt nie podal w watku o weglu. W watkach o zuzyciu pradu przez pompy ciepla taki informacje sa podawane. Co prawda rzadko z powietrznych, ale jednak.

Chyba niezbyt uważnie czytasz forum pompowe;)

Pychy podawał bardzo długo parametry dla PC-PW Dimplex 7kW, kolega asasallleo podawał COP'y i SCOP'y dla Panasonica T-Cap 9kW, a obecnie qubic podaje parametry swojej Juli 6kW.

Na temat Hewalex powiem tyle, że PPC do CWU zamiast deklarowanego COP na poziomie 3,5 ma 2,5 - 2,7 więc w to co w katalogach do końca bym nie wierzył.

Wyniki "wydrukować" łatwo.

Opomiarować i reklamować jako niezgodność produktu z ofertą. Może gazu mało, może niewłaściwy rodzaj nabity przez instalatora, może uszkodzona...

Okazało się, że to dofinansowanie Prosument to do d.. jest, bo jest tylko do pakietu ze źródłem energii. Jest jeszcze kredyt niskooprocentowany, ale jesli ktoś ma hipoteczny to się nie opłaca. Dopłaty do pomp były.... przez 2 dni w kwietniu. To jakiś chyba żart.

http://wfosigw.pl/strefa-beneficjenta/programy-2014-osoby-fizyczne

Zmieniła się oferta pomp ciepła Panasonic. Teraz prawie wszystkie są z funkcją chłodzenia. Link do katalogu:

http://www.ajb-klima.pl/uzhg_do_pobrania_katalogi.htm

Napisałem do gazowni wypowiedzenie umowy na przyłączenie gazu. Jak mi jakiejś wielkiej kary nie dowalą za zerwanie umowy to się pożegnam z gazem :) Po tych ostatnich jazdach z gaspromem to bez żalu :)

Dostałem wstępną wycenę pomp: 9kW. T-CAP 1 fazowy 1 tysiąc zł droższa od 3 fazowj tzw wysokowydajnej serii chyba SDC. Którą ewentualnie wybrać? W domu prąd będzie i taki i taki, różnica w cenie pomijalna. Gdzieś czytałem, że na wsi bywają problemy z fazami zasilania i jak padnie jakaś faza to może być problem. Prawda to?

Dostałem wstępną wycenę pomp: 9kW. T-CAP 1 fazowy 1 tysiąc zł droższa od 3 fazowj tzw wysokowydajnej serii chyba SDC. Którą ewentualnie wybrać?

Ja bym brał 3-fazówkę SDC. Ma lepsze parametry i w okresach przejściowych będzie lepiej modulować. T-Cap to taka kobyła do zadań specjalnych - jak nie potrzeba to nie ma co się w nią ładować. Ale to moje zdanie:)

Ja bym brał 3-fazówkę SDC. Ma lepsze parametry i w okresach przejściowych będzie lepiej modulować. T-Cap to taka kobyła do zadań specjalnych - jak nie potrzeba to nie ma co się w nią ładować. Ale to moje zdanie:)

Sorki że tak Cię nękam, ale jak wcześnie wspominałem mój brat w przyszłym roku będzie chciał PC i oczywiście będzie mnie wypytywał,

Czy ten T-Cap Twoim zdaniem pójdzie z grzejnikami ? zakładając że 50-55 stopni wystarczy przy -20, -25 stopniach, wiem że można HT podpiąć ale cena jest zaporowa niestety

Zależy jaki dom i potrzeby.

Stawia na okresy przejściowe i dobry rozżut modulacji to Ska

Ale jak większe potrzeby z OZC, strefa klimatyczna i duża moc na minusie to Tcap.

Jak słusznie zauważyłeś dobierał bym ja pod modulacje i OZC a nie 1czy 3 fazy bo jak dom elektryk dobrze ogarnie to praktycznie w 80-90% nie zauważymy różnicy 1 czy 3 fazy.

Jaka taryfę bardziej polecacie. Ceny netto bez opłaty jakościowej, sama dystrybucja i energia. W przybliżeniu.

G12 za 54 gr i 25 gr

G12w za 56 gr i 26 gr

G12r za 57 gr i 22 gr

G12w. grzac będę równo cały tydzień bo z domu wychodzimy miedzy 7 a 9 (brak zasad bo do własnych firm), zasrus wraca z babka miedzy 13 a 16. Także ten G12w jakoś mnie nie bawi. Dobrze myśle?

Zostaje pytanie czy dopłacić do G12r ??dają za to tania w godzinach 22-7 i. 13-16

Sorki że tak Cię nękam, ale jak wcześnie wspominałem mój brat w przyszłym roku będzie chciał PC i oczywiście będzie mnie wypytywał,

Czy ten T-Cap Twoim zdaniem pójdzie z grzejnikami ? zakładając że 50-55 stopni wystarczy przy -20, -25 stopniach, wiem że można HT podpiąć ale cena jest zaporowa niestety

Oczywiście że "pójdzie". T-Cap dysponuje stałym zakresem mocy niezależnie od temp zewnętrznej jak i temp zasilania, czyli dla -15 i zasilania 55st będzie dawał 9kW, lub 12, lub 16 - zależy która w typoszeregu. Inna sprawa, że COP wtedy nie będzie za dobry, bo 1,73, ale z drugiej strony identyczny będzie w przypadku pompy HT Panasonica, która grzeje do +65st za to moc ma już troszkę mniejszą. Także reasumując jeżeli wystarczy mu grzać do 55st max to T-Cap będzie lepszy od HT, bo ma stałą moc w całym zakresie, dysponuje lepszymi COP'ami w wyższych temperaturach i jest trochę tańszy:)

Wyliczenia mam takie:

3 strefa,

zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie 8445 kWh/rok

projektowane obciążenie cieplne 6037 W

wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie 40,5 kWh/m2/rok

Do tego trzeba doliczyć CWU - 3 osoby.

Ogrzewanie wszędzie podłogówka

3-fazowy SDC 9kW będzie zdecydowanie lepszy:yes: Przy takim OZC to i on będzie za mocny, a T-Cap to już zupełnie bez sensu. Ta 9-tka przy A-15W35 ma moc 8,3kW i COP lepszy od T-Cap'a.

Stałym w zakresie do ok 7 st, później tzn >7* w T-capach rośnie moc by przy >25 sięgnąć 14kW. Niby nieważne ale może się przydać do szybkiego zagrzania CWU te dodatkowe 5kW.

To prawda. U mnie latem zasobnik 300l nagrzewa w 25-30min, zimą trzeba na to 45min, więc na pewno jest to bonus.