Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

sprzedawca mówi, że scroll...

próbowałem po prostu to potwierdzić w jakiejś dokumentacji, bo w sumie wszystkie pdf instalatorskie co miał mi przekazał, ale nie znalazłem

jedynie na jakimś chinskim papierze dotyczącym sprężarki pomiędzy znaczkami znalazłem jakies napisy rotary....

ale EN wikipedia pisze, że scroll to odmiana rotary więc teoretycznie jedno drogiego nie wyklucza....

a w sumie jak nie scroll.... to co ? jakoś trza będzie z tym żyć :D

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@sjk

Nie montuję LG i nie mam pojęcia. Po prostu spytaj tego, kto zamontował/sprzedał :) Ale to chyba nie tajemnica.

W małych Althermach jest swing - patent Daikina, a w dużych scroll

pzdr

clarnet, możesz podać jakieś szczegóły różniące sprężarki swing od scroll ?

Ja mam małą althermę i jestem ciekawy co tam za patent w środku siedzi ;) podobno te małe modele są bardzo udane i nie ma z nimi, żadnych problemów :-)

sprzedawca mówi, że scroll...

Skoro mu uwierzyłeś, płacąc za towar i usługę, to chyba nie ma podstaw by nie wierzyć mu teraz :)

Zresztą możesz skontaktować się z LG i poprosić o potwierdzenie i dane techniczne.

A na koniec jaka to różnica, skoro i tak masz już pompę. Chyba nie sądzisz, że w twoim egzemplarzu jest inna sprężarka niż w pozostałych.

Chyba muszę to rozgraniczyć bo nie każdy wie o co biega: Suche powietrze jest lepsze dla PC w mroźny dzień ponieważ zawiera mniej nośnika energii który potęguje chód oddziałujący na wymiennik lamelowy. Za to gdy temperatura jest dodatnia rola się odwraca ponieważ wtedy ta sama wilgoć w powietrzu staje się nośnikiem ciepła. Czyli temperatura ujemna wilgoć zawarta w powietrzu wychładza a gdy jest dodatnia temperatura wilgoć ogrzewa. I trzeba inaczej patrzeć na to jak już wspomniałem na chłopski rozum a nie po Akademicku.

Bez pojęcia .Sory ale PC to nie człowiek,to maszyna.Jak można wychładzać wilgotnym powietrzem coć co jest chłodniejsze od tego powietrza?

Edytowane przez hydraulik_

Witam

to moj pierwszy post jak widac ale studiuje forum na roznych tematach od dlugiego czasu.

Ale do konkretow :) bo chcialbym uzyskac porad kilka od fachowcow tudziez uzytkownikow PCi P-W.

Obecnie pale 'eko' groszkiem, spalam tego dosc sporo a te ciagle zamawianie kopaliny ( nie mam placu na 10T ), zrzucanie do piwnicy, skakanie przy tym 'bezobslugowym' kotle, wybieranie 'popiolu' ( nie wiem kto ma popiol jak z papierosa, chyba Ci ktorym auta jezdza i spalaja po 0.5l/100km a silnik 3.ol ), syf i brod, ehhhh.

Dom przedwojenny, podpiwniczony, powierzchnia podlog 230m, jakis tam steropian na scianach, strych nieuzytkowy bez waty etc., okna nowe ale praktycznie 2-3 szt ciagle uchylone nawet w zimie :D tak lubimy . Grzejemy i na termometrze w pokojach 23-24 stopnie :)

Pompa P-W ( aha oczywiscie grzejniki na scianach a nie podlogowka ), ktora mi proponuja to jakis chinski produkt ze sprezarka Copelanda, 25kW ( wiadomo moc grzejna max ), ma 'dac rade' ogrzac niby nasz dom nawet przy -25 za oknem.

Cena 15.000,- netto oczywiscie PLN + nieznane mi jeszcze koszta dodatkowe i instalacji ( wiem ze jakies ustrojstwo, ktore bedzie jako 'przejscie' glikol-woda bedzie musialo byc i koszt to jakies 2000,- ).

Rozpisalem sie ale chcialme jakos naswietlic ... Bede wdzieczny za wszelkie sugestie, podpowiedzi etc.

Dodam dla jasnosci :) PCi gruntowa odpada, nie bede ryl zagospodarowanego ogrodu :), 'eko' wungla mam serdecznie dosc bo syf, bo wcale nie tanio, bo wieczne dogladanie kotla, bo problemy z kregoslupem a te tony czy worki trzeba przerzucac ...

Stad pomysl PCi dla wygody przede wszystkim a jak i koszt bedzie niski to i geba sie smiac bardziej bedzie. Wygoda i czystosc maja tu jednak pierwszenstwo !

Witam

to moj pierwszy post jak widac ale studiuje forum na roznych tematach od dlugiego czasu.

Ale do konkretow :) bo chcialbym uzyskac porad kilka od fachowcow tudziez uzytkownikow PCi P-W.

Obecnie pale 'eko' groszkiem, spalam tego dosc sporo a te ciagle zamawianie kopaliny ( nie mam placu na 10T ), zrzucanie do piwnicy, skakanie przy tym 'bezobslugowym' kotle, wybieranie 'popiolu' ( nie wiem kto ma popiol jak z papierosa, chyba Ci ktorym auta jezdza i spalaja po 0.5l/100km a silnik 3.ol ), syf i brod, ehhhh.

Dom przedwojenny, podpiwniczony, powierzchnia podlog 230m, jakis tam steropian na scianach, strych nieuzytkowy bez waty etc., okna nowe ale praktycznie 2-3 szt ciagle uchylone nawet w zimie :D tak lubimy . Grzejemy i na termometrze w pokojach 23-24 stopnie :)

Pompa P-W ( aha oczywiscie grzejniki na scianach a nie podlogowka ), ktora mi proponuja to jakis chinski produkt ze sprezarka Copelanda, 25kW ( wiadomo moc grzejna max ), ma 'dac rade' ogrzac niby nasz dom nawet przy -25 za oknem.

Cena 15.000,- netto oczywiscie PLN + nieznane mi jeszcze koszta dodatkowe i instalacji ( wiem ze jakies ustrojstwo, ktore bedzie jako 'przejscie' glikol-woda bedzie musialo byc i koszt to jakies 2000,- ).

Rozpisalem sie ale chcialme jakos naswietlic ... Bede wdzieczny za wszelkie sugestie, podpowiedzi etc.

Dodam dla jasnosci :) PCi gruntowa odpada, nie bede ryl zagospodarowanego ogrodu :), 'eko' wungla mam serdecznie dosc bo syf, bo wcale nie tanio, bo wieczne dogladanie kotla, bo problemy z kregoslupem a te tony czy worki trzeba przerzucac ...

Stad pomysl PCi dla wygody przede wszystkim a jak i koszt bedzie niski to i geba sie smiac bardziej bedzie. Wygoda i czystosc maja tu jednak pierwszenstwo !

Ja też nie widzę PC P-W jako jedynego źródła ciepła w takim domu. Wpierw trzeba by zainwestować w izolacje, okna, itp. Rachunki za prąd będą niemałe, choć wbrew pozorom nie musi być wcale drożej (w 2.taryfie) niż ekogroszek. Problemem natomiast może być wydajność instalacji. Pompą P-W, żeby grzać w miarę oszczędnie, trzeba trzymać niskie temperatury zasilania, rzędu max. 35-40 st.C, a najlepiej 30, co przy grzejnikach nie załatwi Wam pewnie ogrzewania domu. Na upartego można grzać taką niedrogą chińską pompą w okresach przejściowych lub w łagodnej zimie, tak do 0 do -5 st.C, a w większe mrozy można się wspomagać ekogroszkiem jako uzupełniającym źródłem ciepła albo całkiem zastąpić ekogroszek pelletem. Mimo wszystko zastanowiłbym się na początek nad dociepleniem i uszczelnieniem domu i przejściu z "eko"groszku na pellet. Ja po 3 sezonach na eko palę teraz pelletem. Wychodzi może troszkę drożej, ale przynajmniej syfu nie ma i wychodzi jakieś 10 kg popiołu z 500 kg spalonego pelletu (!)

dziekuje za odpowiedzi :)

te 10T to tak sobie strzelilem, teraz przy tych mrozach wrzucam dziennie 2 worki czyli gdyby byly 'uczciwe' zawieralyby 50kg kopaliny zatem 1.5T miesiecznie. Temperatury jednak jak obecne bywaja malo kiedy w sezonie.

Magicy od tych pomp twierdza, ze bankowo taka pompa smialo sobie poradzi z CO i CWU. Na powrocie mam temp. 35-40 stopni i stad m.in. ich sugestia, ze PCi jak wczesniej wymieniona da rade.

Pellety czy jak tam sie to zwie to znowu inwestycja w inny kociol ( czy pojdzie na moim slimakowym do 'eko' groszku ? ), znowu zamawianie paliwa, zasobnik mam na max 4 worki 'eko' zatem te pellety tez trzeba by bylo dorzucac b.czesto.

Niechby mi i ta pompa zarla 1.000,- pln miesiecznie to i tak bylbym zadowolony. Odpada latanie do piwnicy zeby wybrac popiol, dorzucic wungla, wywalic popiol ( koszta wywozu ), zamawianie, zrzucanie, masa syfu ktory nosi sie do domu etc. etc.

Hmm, a juz myslalem ze porumakuje sobie a tu widze, ze skucha raczej bedzie ...