miniof 02.10.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 flisiu dobrze mówi jeśli chodzi o kominki- niby niepotrzebny no ale jak putin urerguluje nasze źycie to kto wie Dlatego zrezygnowałem z przyłącza gazu. Zrezygnuję też z budowy komina w kotłowni. To już dwie oszczędności. Planuję też zrobić rekuperacje więc i kominy wentylacyjne odpadną z projektu. Komin do kominka w salonie raczej zostanie. Dziękuję za info odnośnie marek na które warto zwrócić uwagę. Ciągle pozostaję z wątpliwościami czy powietrzna pompa powietrzna wystarczy do ogrzania domu zimą (w zachodniopomorskim) i podgrzania wody użytkowej. Niby (z tego co czytam) to działa, ale brak mi namacalnych dowodów:) Do tego ludzie którzy montowali takie pompy dwa - trzy lata temu mówią o słabej wydajności tego rozwiązania, pomijając fakt, że trzy lata temu zapłacili za to dwa razy więcej niż obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.10.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 jak faktury za prąd ci pokaże to bedzie ok:)da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.10.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Do tego ludzie którzy montowali takie pompy dwa - trzy lata temu mówią o słabej wydajności tego rozwiązania, pomijając fakt, że trzy lata temu zapłacili za to dwa razy więcej niż obecnie. A montowali Panasoniki? Ktoś im to dobierał? Bo jak mają jakieś wieśki, czy nibe i to dobrane na oko, to wcale nie ma się co dziwić, że nie daje rady. Jak weźmiesz Panasa i dobrze Ci go dobiorą to gwarantuje, że będzie wystarczająco wydajny;) a zachodniopomorskie to jeden z lepszych obszarów po PC-PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markizzella 02.10.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Witam, W innym dziale na forum zadałam pytanie o rodzaj ogrzewania (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227999-wybor-ogrzewania&p=6625781#post6625781) a w zasadzie o pomoc w wyborze rodzaju ogrzewania moje marzenie to PC - ale jak ugryźć temat i nie zbankrutować?Moje obawy to 1) koszt, 2) miejsce w jakim mieszkam - Pd Polski, w ziemi glina + skała, ogólnie to góry więc i zimno i mroźno i nie wiem czy opłacalna byłaby inwestycja w PC.Czy coś poradzicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nethorse 02.10.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Witam.Moim skromnym zdaniem inwestycja w PC prawie zawsze będzie opłacalna, oczywiście z dobraną całą armaturą (czyli ogrzewanie niskotemperaturowe). W zeszłym roku miałem epizod z montażem pompy w okolicach zakopanego. Państwo są zadowoleni i sobie chwalą. Miałem nawet pozwolenie na udostępnianie ich danych jeśli ktoś chciałby zobaczyć z tym że cofnęli je w zeszłym miesiącu bo nie widziało im się przyjmowanie pielgrzymek (moja głupota bo nadużyłem ich gościnności i za często z tego pozwolenia korzystałem, a że zakopane kojarzy się z zimnem to nie urywam że był to bardzo fajny argument dla niezdecydowanych).1) Co do kosztów samej inwestycji to wiele razy już to było poruszane na forum. Ktoś przedstawi ci mniej lub bardziej rzeczywiste wyliczenia, Ty to przeczytasz ale i tak do końca nie będziesz temu ufał. Usiądź, weź kawałek kartki i sam policz, ale tak rzetelnie, ile będzie cię kosztować konwencjonalna kotłownia a ile PC. Pewne koszty będą stałe dla jednej i drugiej inwestycji (np: samo wykonanie systemu grzewczego) a inne zmienne (np: komin czy projekty przyłączenia gazu, itp.)2) Co do miejsca w jakim mieszkasz to już wspomniałem powyżej...EDIT:Przeczytałem twój temat z linku. I tak po krótce: Jeśli gaz to jedynie z sieci, Cena płynnego jest bardzo wysoka, o oleju nie wspomnę. Co do peletów to wygoda porównywalna z gazem, samo się rozpala samo gaśnie, popiołu to na miesiąc z jedno wiaderko. Ale rynek peletów jest dość niestabilny. Kiedyś bardziej się opłacało ale w związku z tym że przez pewien czas była na to moda ceny wywindowały a większość z tego co wiem to eksportują bo bardziej im się opłaca. Może trochę poza tematem ale mieszkam w takiej okolicy gdzie jest kilka tartaków, kiedyś o okorki (zrzynki z przeróbki drewna) nie było problemu, świetnie nadawały się na rozpałkę. Teraz bez znajomości nie uświadczysz bo wszystko idzie na rębak i sprzedają to do producentów brykietu czy peletów lub też do elektrociepłowni. Tartakom bardziej się to opłaca a za popytem roście też cena.A i jeszcze w tamtym temacie kolega wspomniał o piecu na zgazowanie drewna. Dobre rozwiązanie jeśli ma ktoś dostęp do takowego. Ale poza "przymusowym" buforem to dochodzi jeszcze miejsce na to składowanie ponieważ dla prawidłowej pracy tego pieca drewno musi być sezonowane a co za tym idzie musisz mieć miejsce na zmagazynowanie go minimum na dwa sezony, a jest tego kilkadziesiąt mP. Znam takich co wczoraj jeszcze patrzyli się na pięknego świerka który rośnie sobie wesoło i radośnie w lesie a dzisiaj jest już w piecu. Z tym że za dwa, trzy lata piec będzie przeznaczony na żyletki. Edytowane 2 Października 2014 przez nethorse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 02.10.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Witam, W innym dziale na forum zadałam pytanie o rodzaj ogrzewania (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227999-wybor-ogrzewania&p=6625781#post6625781) a w zasadzie o pomoc w wyborze rodzaju ogrzewania moje marzenie to PC - ale jak ugryźć temat i nie zbankrutować? Moje obawy to 1) koszt, 2) miejsce w jakim mieszkam - Pd Polski, w ziemi glina + skała, ogólnie to góry więc i zimno i mroźno i nie wiem czy opłacalna byłaby inwestycja w PC. Czy coś poradzicie??? Powiem na moim przykładzie, tyle że ja mieszkam na północy. Co od kosztów: sąsiad który do tej pory miał ekogroszek właśnie skończył przerabianie na piec gazowy. W sumie koszt przyłącza+pieca+instalacji+osprzętu wyniósł go prawie 20'000. Ja obecnie zbieram oferty na pompę PW i wszystkie wyceny wachają się między 24 a 27tyś. Koszt pompy gruntowej wzrasta znacząco przez odwierty. A rezygnując z tradycyjnych pieców oszczędzam jeszcze na budowie komina i jego obróbki na dachu. W moim przypadku dopłata do inwestycji wydaje mi się do przełknięcia. Pozostaje kwestia temperatur jakie u Pana panują, ale w tym temacie może przekonają Pana mądrzejsi ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 02.10.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Powiem na moim przykładzie, tyle że ja mieszkam na północy. Tym bardziej... Za miedzą czyli w Krajniku masz gościa z pompą p-w,szukaj w temacie,bliżej bo za mostem sądzę,że masz mnóstwo takich pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markizzella 02.10.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Powiem na moim przykładzie, tyle że ja mieszkam na północy. Co od kosztów: sąsiad który do tej pory miał ekogroszek właśnie skończył przerabianie na piec gazowy. W sumie koszt przyłącza+pieca+instalacji+osprzętu wyniósł go prawie 20'000. Ja obecnie zbieram oferty na pompę PW i wszystkie wyceny wachają się między 24 a 27tyś. Koszt pompy gruntowej wzrasta znacząco przez odwierty. A rezygnując z tradycyjnych pieców oszczędzam jeszcze na budowie komina i jego obróbki na dachu. W moim przypadku dopłata do inwestycji wydaje mi się do przełknięcia. Pozostaje kwestia temperatur jakie u Pana panują, ale w tym temacie może przekonają Pana mądrzejsi ode mnie. Markizzella to żeński nick ale to tak na marginesie:D Ale czy PC - PW w moim górskim klimacie zda egzamin..... tu trochę mam obawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 02.10.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Witajcie, map78 pytanie do Ciebie bo masz taka pompe jak ja - otóż wczoraj nastąpiło uroczyste odpalenie Heata - bo tank już chodził ale do rzeczy.....ustawiłem krzywą grzewcza na 25st przy +15 i 40 przy -15 - to pierwszy odpał wieć dopiero bede sprawdzał czy wystarczy..... no i przy około 9st w nocy dało mi to temp w chacie 23-24st w zależności od pomieszczenia. Oczywiście to zbyt gorąco wiec dziś ustawiłem 25 do 30. Ale jaka u Ciebie jest optymalna krzywa? I jak zacząć - wszystkie przepływomierze na maksa otwarte i delikatnie skrecac kazde pomieszczenie osobno - czy tak jak radzi moj instalator - wszystko na maksa otwarte a regulacja tylko krzywą? W przyszłym tygodniu maja montować mi moduł wifi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 02.10.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Witajcie, map78 pytanie do Ciebie bo masz taka pompe jak ja - otóż wczoraj nastąpiło uroczyste odpalenie Heata - bo tank już chodził ale do rzeczy.....ustawiłem krzywą grzewcza na 25st przy +15 i 40 przy -15 - to pierwszy odpał wieć dopiero bede sprawdzał czy wystarczy..... no i przy około 9st w nocy dało mi to temp w chacie 23-24st w zależności od pomieszczenia. Oczywiście to zbyt gorąco wiec dziś ustawiłem 25 do 30. Ale jaka u Ciebie jest optymalna krzywa? I jak zacząć - wszystkie przepływomierze na maksa otwarte i delikatnie skrecac kazde pomieszczenie osobno - czy tak jak radzi moj instalator - wszystko na maksa otwarte a regulacja tylko krzywą? W przyszłym tygodniu maja montować mi moduł wifi. pytanie nie do mnie, ale się wtrącę sterujesz temperaturami tylko na pompie przy wykorzystaniu krzywych czy używasz tez sterownika pokojowego ? pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 02.10.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 mam sterownik ale to auraton i jest w tej chwili odłaczony. Na razie chce ustawić tylko krzywą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.10.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Witajcie, map78 pytanie do Ciebie bo masz taka pompe jak ja - otóż wczoraj nastąpiło uroczyste odpalenie Heata - bo tank już chodził ale do rzeczy.....ustawiłem krzywą grzewcza na 25st przy +15 i 40 przy -15 - to pierwszy odpał wieć dopiero bede sprawdzał czy wystarczy..... no i przy około 9st w nocy dało mi to temp w chacie 23-24st w zależności od pomieszczenia. Oczywiście to zbyt gorąco wiec dziś ustawiłem 25 do 30. Ale jaka u Ciebie jest optymalna krzywa? I jak zacząć - wszystkie przepływomierze na maksa otwarte i delikatnie skrecac kazde pomieszczenie osobno - czy tak jak radzi moj instalator - wszystko na maksa otwarte a regulacja tylko krzywą? W przyszłym tygodniu maja montować mi moduł wifi. Tak jak radzi instalator:yes: Przepływy będziesz regulował w ostateczności. Proponuję zacząć od +10/27 i -15/33. Jak masz dobrze wykonaną podłogówkę to powinno wystarczyć. Pogodówkę ustaw na 13-14st - fabrycznie jest chyba 16 ale to bez sensu. Zamierzasz grzać w II taryfach, czy jednej? Jak będziesz miał WiFi i IH to się odezwij - podpowiem jak to ustawić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 02.10.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Pogodówkę? Zamierzam grzac w taryfie nocnej - mam G12W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 02.10.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Pogodówkę ustaw na 13-14st - fabrycznie jest chyba 16 ale to bez sensu. Proponuję zacząć od +10/27 i -15/33. co rozumiesz przez pogodówkę ? obawiam się, że przy zasilaniu 27C będzie jechać na grzałce pozdrawiam, Artur Edytowane 2 Października 2014 przez r2req Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.10.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Powiem na moim przykładzie, tyle że ja mieszkam na północy. Co od kosztów: sąsiad który do tej pory miał ekogroszek właśnie skończył przerabianie na piec gazowy. W sumie koszt przyłącza+pieca+instalacji+osprzętu wyniósł go prawie 20'000. Ja obecnie zbieram oferty na pompę PW i wszystkie wyceny wachają się między 24 a 27tyś. Koszt pompy gruntowej wzrasta znacząco przez odwierty. A rezygnując z tradycyjnych pieców oszczędzam jeszcze na budowie komina i jego obróbki na dachu. W moim przypadku dopłata do inwestycji wydaje mi się do przełknięcia. Pozostaje kwestia temperatur jakie u Pana panują, ale w tym temacie może przekonają Pana mądrzejsi ode mnie. Znacznie taniej wyjdzie Ci poziome DZ. Duzo mozesz zrobic samodzielnie, pozostaje zaplacic za materialy i koparke. No ale w tej kwesti ekspertem moze byc Pyxis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 02.10.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 co rozumiesz przez pogodówkę ? obawiam się, że przy zasilaniu 27C będzie jechać na grzałce pozdrawiam, Artur raczej nie - jesli temp zasilania jest mniejsza niz 25st wtedy załacza sie grzałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 02.10.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 raczej nie - jesli temp zasilania jest mniejsza niz 25st wtedy załacza sie grzałka raczej tak temp. załączania sie grzałek liczy się na powrocie, na starym sterowniku jaki ma Ty i ja: temp. powrotu <18C = sama grzałka; <25C = sprężarka + grzałka, więc jeśli na zasilaniu dasz 27C to przy delta 5 powrót będziesz miał 22C = grzałka ja mam krzywą +15=31C -15=36C pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 02.10.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 mam pytanie do osób, które znają PC Panasonic do jednostki wewnętrznej wchodza 2 przewody zasilania, miałem pod ręką 2 liczniki poboru energii i zamontowałem każdy na osobnym przewodzie 1szy liczy faktycznie energię zużyta przez PC, natomiast 2-gi ani drgnie pytanie: co zasila ten 2gi przewód ? PS. pompa 1 fazowa pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 02.10.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 ... Przeczytałem twój temat z linku. I tak po krótce: Jeśli gaz to jedynie z sieci, Cena płynnego jest bardzo wysoka, . plynnego jest bardzo wysoka, tzn ile? zamiast pier....lepiej nic nie pisac- 1,7-1,8 zl za litr w maju - sierpniu, we wrzesniu byl po 1,92, z litra masz 6,7 kWh - porownaj teraz z cena gazu ziemnego- nikt nie kaze brac za 1 zl instalacji propanu i placic potem 3 i wiecej zlotych za litr. Zbiornik na wlasnosc i kupno gazu po cenach rynkowych- tylko to rozwiazanie ma cztery nogi. ale dzis i tak taniej, lepiej, szybciej wychodzi zywy prad w taniej taryfie. Co nie znaczy , ze tak bedzie zawsze. Trzeba byc elastycznym. Lub zrobic gruntowke z dofinansowaniem i miec wszystko w du.......szy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 02.10.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Znacznie taniej wyjdzie Ci poziome DZ. Duzo mozesz zrobic samodzielnie, pozostaje zaplacic za materialy i koparke. No ale w tej kwesti ekspertem moze byc Pyxis. Tyle, że firmy z którymi rozmawiałem oferowały albo odwierty, albo powietrze. Na poziome kręcili nosem. No chyba że znacie kogoś z zachodniopomorskiego, kto się zajmuje takimi instalacjami to chętnie o tym porozmawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts