mkm silesia 02.10.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 mam pytanie do osób, które znają PC Panasonic do jednostki wewnętrznej wchodza 2 przewody zasilania, miałem pod ręką 2 liczniki poboru energii i zamontowałem każdy na osobnym przewodzie 1szy liczy faktycznie energię zużyta przez PC, natomiast 2-gi ani drgnie pytanie: co zasila ten 2gi przewód ? PS. pompa 1 fazowa pozdrawiam, Artur Grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 02.10.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 raczej nie - jesli temp zasilania jest mniejsza niz 25st wtedy załacza sie grzałka W nowej serii F poprawiono i grzałka poniżej 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceq 02.10.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Dostałem ofetrę na Zubadana 8kW w wysokości 27tys brutto razem z montażem i odpaleniem, ale że do tej pory nie brałem akurat tej pc pod uwagę to nie wiem czy to dobra cena czy nie za bardzo... na Alle taka sama jest troche droższa ale sama pompa, bez montażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 02.10.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 W nowej serii F poprawiono i grzałka poniżej 10 Na pewno to poprawili, tzn zszyli temperaturę powrotu dla grzałek bo jak odpaliłem na kwadrans PC to pierwszy powrót był koło 18 st bez grzałki. Na pewni jest to teraz 10 st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 03.10.2014 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Tyle, że firmy z którymi rozmawiałem oferowały albo odwierty, albo powietrze. Na poziome kręcili nosem. No chyba że znacie kogoś z zachodniopomorskiego, kto się zajmuje takimi instalacjami to chętnie o tym porozmawiam. Szukaj dobrej oferty na powietrzną i nie martw się czy da radę. Ja też mieszkam w zachodniopomorskim (Koszalin) i ostatni rok zamknąłem poniżej 900 zł (cały rok z grzaniem wody). najniższa temp jaką widziałem to -22 i pompa chodziła jak w każdym innym momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2014 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Tyle, że firmy z którymi rozmawiałem oferowały albo odwierty, albo powietrze. Na poziome kręcili nosem. No chyba że znacie kogoś z zachodniopomorskiego, kto się zajmuje takimi instalacjami to chętnie o tym porozmawiam. Jeżeli masz miejsce na poziomy to sam sobie to zrobisz. Po prostu trzeba zakopać odpowiednią ilość rury na odpowiednim obszarze i na odpowiednią głębokość. Napełnić glikolem, wstawić rozdzielacz i po robocie. Następnie zamówić PC z montażem i cieszyć się ciepełkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.10.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Pogodówkę? Zamierzam grzac w taryfie nocnej - mam G12W. raczej nie - jesli temp zasilania jest mniejsza niz 25st wtedy załacza sie grzałka Sorry santosz, długo Cię nie było na forum i chyba pomyliłem Cie z kimś innym;) Teraz już kojarzę Ty masz bodajże jednofazową 9-tkę serii SDF? i prowadzisz dziennik w dziale samorobów:) Trochę mi głupio, ale ostatnio sporo osób pyta mnie o te Panasoniki, czy to na forum, czy na priv, że już się pogubiłem:rolleyes: Ustawienia jakie podałem wcześniej oczywiście nie będą dotyczyły Ciebie tylko użytkowników nowych sterowników. W twoim przypadku, tak jak napisał jeden z kolegów minimalna temp zasilania 30st. Przez pogodówke rozumiem cały panel ustawiania wartości pogodowych - tam jest taka wartość "minimalna temp włączenia ogrzewania" i to trzeba zmniejszyć jeżeli chciałbyś grzać w oparciu o sterowanie pogodowe, ale jak napisałeś chcesz grzać akumulacyjnie, więc te ustawienia Ciebie w zasadzie nie dotyczą. Ogrzewanie akumulacyjne najlepiej oprzeć o termostat pokojowy. Póki nie masz jeszcze modułu WiFi i jest jeszcze w miarę ciepło spróbuj znaleźć takie miejsce w domu, gdzie ten termostat będzie najmniej narażony na jakiekolwiek czynniki zewnętrzne - czyli z dala od okien i źródeł ciepła. Jak już będziesz miał WiFi to podpowiem Ci jak to ustawić do pracy w dwóch taryfach - jest tam więcej możliwości niż na tradycyjnym sterowniku i wszystko jest bardzo proste, więc nie ma sensu żebyś teraz się bawił z ustawianiem tego na pompie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 03.10.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 raczej nie - jesli temp zasilania jest mniejsza niz 25st wtedy załacza sie grzałka Witam, Czegoś nie rozumiem: Dlaczego grzałki załączają się poniżej 25st skoro producenci i instalatorzy twierdzą, że pompa spokojnie może pracować nawet do minus 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 03.10.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Szukaj dobrej oferty na powietrzną i nie martw się czy da radę. Ja też mieszkam w zachodniopomorskim (Koszalin) i ostatni rok zamknąłem poniżej 900 zł (cały rok z grzaniem wody). najniższa temp jaką widziałem to -22 i pompa chodziła jak w każdym innym momencie. Niezły wynik. Mi przedstawiano wyliczenia dla naszej strefy klimatycznej, w których koszt roczny wychodził na poziomie 3'000. Ale skoro można taniej to tylko się z tego cieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.10.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Witam, Czegoś nie rozumiem: Dlaczego grzałki załączają się poniżej 25st skoro producenci i instalatorzy twierdzą, że pompa spokojnie może pracować nawet do minus 20? To nie ma nic wspólnego z temp zewnętrzną. Jest to ochrona instalacji przed zimnym powrotem. I nie do końca jest tak, że się od razu włączy grzałka. Pompa startuje bez grzałek i jeżeli w 40min nie osiągnie temp powrotu 25st to zaczyna się wspomagać grzałką, aż do czasu osiągnięcia tej temperatury. W praktyce nigdy się tak nie dzieje - takie problemy mogą wystąpić podczas wygrzewania jastrychu, lub pierwszego uruchomienia pompy przy mocno wychłodzonej posadzce. Problem ten można całkowicie wyeliminować montując odpowiednie sprzęgło hydrauliczne, czy niewielki bufor - jeżeli komuś zależ na zasilaniu poniżej 30st. W nowych Panasach ten kłopot już nie występuje, bo obniżono temp załączenia grzałki do 10st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 03.10.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Niezły wynik. Mi przedstawiano wyliczenia dla naszej strefy klimatycznej, w których koszt roczny wychodził na poziomie 3'000. Ale skoro można taniej to tylko się z tego cieszyć Czy będzie taniej czy drożej zależy tylko od domu i jego zapotrzebowania na ciepło. Twój sąsiad mający taki sam dom grzejacy tak samo taką samą pompą zapłaci mniej za ogrzewanie bo będzie miał niższe zapotrzebowanie,także ile zapłacisz za ogrzewanie to zależy tylko od ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.10.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Czy będzie taniej czy drożej zależy tylko od domu i jego zapotrzebowania na ciepło. Twój sąsiad mający taki sam dom grzejacy tak samo taką samą pompą zapłaci mniej za ogrzewanie bo będzie miał niższe zapotrzebowanie,także ile zapłacisz za ogrzewanie to zależy tylko od ciebie. To nie zależy tylko od domu, ale i w dużej mierze od sposobu grzania. Instalatorzy dla własnego bezpieczeństwa jako prognozę zużycia podają najgorszy wariant, czyli przypadek gdy klient nie interesuje się ani sterowaniem (jedzie na pogodówce) ani ceną prądu (używa taryfy płaskiej). Takich klientów jest sporo - oni chcą wcisnąć ON i zapomnieć o ogrzewaniu. Natomiast Ci bardziej "zainteresowani" łatwo mogą zejść z tą prognozą nawet o połowę, przy odpowiednim wysterowaniu ogrzewania CO i CWU i w mirę możliwości trzymania się reżimu II taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 03.10.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 To nie zależy tylko od domu, ale i w dużej mierze od sposobu grzania. Instalatorzy dla własnego bezpieczeństwa jako prognozę zużycia podają najgorszy wariant, czyli przypadek gdy klient nie interesuje się ani sterowaniem (jedzie na pogodówce) ani ceną prądu (używa taryfy płaskiej). Takich klientów jest sporo - oni chcą wcisnąć ON i zapomnieć o ogrzewaniu. Natomiast Ci bardziej "zainteresowani" łatwo mogą zejść z tą prognozą nawet o połowę, przy odpowiednim wysterowaniu ogrzewania CO i CWU i w mirę możliwości trzymania się reżimu II taryfy. czasami mam wrażenie, ze ci bardziej "zainteresowani" są tylko (tutaj) na forum w realnym życiu spotykam czasami posiadaczy PC i ogromna większość grzeje w taryfie całodobowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.10.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 czasami mam wrażenie, ze ci bardziej "zainteresowani" są tylko (tutaj) na forum w realnym życiu spotykam czasami posiadaczy PC i ogromna większość grzeje w taryfie całodobowej. Ja też To samo się zresztą tyczy ekogroszku - tylko na forum poznałem ludzi, którzy zużywają 2kg groszku na CWU dziennie i max 2t rocznie na całość i są bardzo zadowolenie z tego systemu. W rzeczywistości wszyscy, których znam, a jest ich sporo, są raczej niezadowolenie i zużywają minimum 4t. Także jest wiele prawdy w tym co mówisz:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.10.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Do niedawna tak mialem... teraz pierwszy sezon i II taryfy.... Ale juz na domowym i CWU zszedlem 14gr. Varme, przy Twoim zużyciu oszczędności powinny przekroczyć 2tys w skali roku. Także po tym sezonie grzewczym będziesz mógł śmiało dzieciaka na jakieś kolonie wysłać - za darmo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkawawa 03.10.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Witam.Prośba o pomoc w uzyskaniu informacji: gdybym chciał zainstalować pompę ciepła PW monoblok w kotłowni i doprowadzić/odprowadzić powietrze kanałami, jeden kanał ma przekrój kwadratu o boku 20cm (nieużywany komin), a drugi to 30cm (otwór okienny) - jaką maksymalnie uzyskam przepustowość powietrza, a tym samym z jaką maksymalną mocą (kw) pompę mógłbym zainstalować ?Czy dla pompy o mocy około 7kw te kanały będą miały 'przepustowość' aby przepchnąć te powietrze ? Ten pomysł z umieszczeniem pompy w środku kotłowni ma dla mnie sporo zalet:a) najważniejsze to bezpośrednie wpięcie podgrzanej wody do istniejącej sieci (bez bufora, bez wymiennia z dodatkowym obwodem z glikolem, bez ryzyka związanego z zamarznięciem)b) bardzo prosta instalacjac) duży wybór pomp na rynku w przyzwoitych cenach (taniej niż spity) Jedyny problem, to umożliwienie przepchnięcia odpowiedniej ilości powietrza no. Dodam, że jeszcze w grę wchodzi pomysł zamontowania pompy w garażu (też zawsze > 0stopni C) - tam kanały mogłby by mieć prostokąt o przekroju 35x75cm. pzdrBogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.10.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Witam. Prośba o pomoc w uzyskaniu informacji: gdybym chciał zainstalować pompę ciepła PW monoblok w kotłowni i doprowadzić/odprowadzić powietrze kanałami, jeden kanał ma przekrój kwadratu o boku 20cm (nieużywany komin), a drugi to 30cm (otwór okienny) - jaką maksymalnie uzyskam przepustowość powietrza, a tym samym z jaką maksymalną mocą (kw) pompę mógłbym zainstalować ? Czy dla pompy o mocy około 7kw te kanały będą miały 'przepustowość' aby przepchnąć te powietrze ? Ten pomysł z umieszczeniem pompy w środku kotłowni ma dla mnie sporo zalet: a) najważniejsze to bezpośrednie wpięcie podgrzanej wody do istniejącej sieci (bez bufora, bez wymiennia z dodatkowym obwodem z glikolem, bez ryzyka związanego z zamarznięciem) b) bardzo prosta instalacja c) duży wybór pomp na rynku w przyzwoitych cenach (taniej niż spity) Jedyny problem, to umożliwienie przepchnięcia odpowiedniej ilości powietrza no. Dodam, że jeszcze w grę wchodzi pomysł zamontowania pompy w garażu (też zawsze > 0stopni C) - tam kanały mogłby by mieć prostokąt o przekroju 35x75cm. pzdr Bogdan im większa moc pompy tym więcej powietrza musi przemielić. inna sprawa to, że może ci w skrajnych temperaturach porządnie wychłodzić to pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 03.10.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 (edytowane) raczej tak temp. załączania sie grzałek liczy się na powrocie, na starym sterowniku jaki ma Ty i ja: temp. powrotu <18C = sama grzałka; <25C = sprężarka + grzałka, więc jeśli na zasilaniu dasz 27C to przy delta 5 powrót będziesz miał 22C = grzałka ja mam krzywą +15=31C -15=36C pozdrawiam, Artur Sorki, oczywiście chodzilo o temp powrotu, Wczoraj miałem ustawioną +15/25 i -15/35 a rano w domu 23st a pompa zużyła cały 1,1kW przez 8godzin - cos mi tu nie gra ale sprawdziłem programowanie i wszytsko było ok, a w nocy było 7st. Strasznie dziwne to zużycie gdyż dzień wczesniej było +15/30 i -15/40 i poszło 10kW. O co tu chodzi? Dzis dałęm +15/27 i -15/33 zobaczymy co bedzie Edytowane 3 Października 2014 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 03.10.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 W nowej serii F poprawiono i grzałka poniżej 10 To pewnie tylko kwestia oprogramowania, musze zapytac instalatora - w czasie montażu mówił że jak bedzie cos nowego to mi wrzuci, może się da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 03.10.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Sorry santosz, długo Cię nie było na forum i chyba pomyliłem Cie z kimś innym;) Teraz już kojarzę Ty masz bodajże jednofazową 9-tkę serii SDF? i prowadzisz dziennik w dziale samorobów:) Trochę mi głupio, ale ostatnio sporo osób pyta mnie o te Panasoniki, czy to na forum, czy na priv, że już się pogubiłem:rolleyes: Spoko, rzeczywiście chwilę nie zaglądałem - urządzałęm się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts