Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem w trakcie układania instalacji elektrycznej. Jakie powinno być sterowanie pompą Panasonica TCap? W całym domu podłogówka. Czy wstawić regulator pogodowy z termometrem zewnętrznym / jaki/ ? i termometr wewnętrzny jaki i gdzie? Jak tym sterować?Instalacja alarmowa to chyba satel integra 128 WRL, da się to jakoś wykorzystać? Mam 1,5 tygodnia na instalacje - jakieś pomysły? Czy do podłogówki potrzebne są elektrozawory na rozdzielaczach?

Ktoś poradzi co z tym sterowaniem ?

Sterowanie pogodowe jest już wbudowane w pompę więc nic nie musisz robić. Jeżeli chcesz ogrzewać w dwóch taryfach to najlepiej to zrobić za pomocą sterownika/termostatu pokojowego. Tutaj polecałbym wersje bezprzewodową, gdyż łatwiej Ci będzie znaleźć dla niego miejsce jak już zamieszkasz i trochę poznasz rozkład temperatur w swoim domu. Możesz też sterować temperaturą wylewki - tu konieczne będzie zatopienie gdzieś czujnika i doprowadzenia go do termostatu. Ja osobiście używam Eurostera 2026RxTx - jego zaleta jest to, że można nim sterować zarówno temp wewnętrzną jak i czujnikiem w wylewce i dodatkowo obsługuje tez chłodzenie.

Połączenie z instalacją alarmową raczej nie ma sensu - jak chcesz mieć zdalny podgląd i wpływ na prace instalacji zainwestuj w moduł internetowy do pompy IntesisHome.

Żadne elektrozawory nie są potrzebne - wystarczą rotametry i możliwość regulacji przepływów - zrobisz to raz i zapomnisz o temacie.

Nie no ja kupuje projekt gotowy ze względu na koszta. Nie będzie praktycznie zadnych zmain. Przeprojektowanie na więźbę z wiązarów i przesuniecie paru ścianek działowych.

Koszt adaptacji chyba nie przekroczy 1500zł.

A już tą cenę uzgodniłeś? Czy tylko tak Ci się wydaje?

też mi się wydaje, że 1500 za adaptacje to kwota lekko życzeniowa

Branża – opis prac projektowych Cena dla adaptacji bez zmian

Projekt zagospodarowania terenu 900,00

Projekt budynku - architektura 1.200,00*

Projekt budynku - konstrukcja 900,00*

Projekt przyłącza wody do budynku 350,00

Projekt przyłącza kanalizacji do budynku 350,00

Projekt przyłącza energetycznego do budynku 550,00

Schemat instalacji wody i kanalizacji wewnętrznej 400,00

Schemat instalacji elektrycznej wewnętrznej 550,00***

Schemat instalacji centralnego ogrzewania z kotłownią 1.100,00****

Projekt instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperacją 1.250,00

RAZEM CENA PROJEKTU NETTO 7550,00

+ cena projektu gotowego

pozdrawiam, Artur

A już tą cenę uzgodniłeś? Czy tylko tak Ci się wydaje?

Nie uzgadniałem konkretnie ale mój kiero jest do tego architektem i takie stawki mnie wiecej ma przy prosych zmainach. Budował kilku znajmym i po rodzinie i tak to wygląda.

Oczywiscie mówimy tylko o zmianach w budynku , bez projektów rekuperacji, przyłączy mediów itp.

Wtedy pewnie się uzbiera.

W budynku uproszczone możesz mieć - ale przyłącza tego w jakiś sposób trzeba porobić. A do tego projekty są potrzebne. Tak więc nie licz na to że tą resztę kirbud Ci zrobi za darmo. A Plan zagospodarowania on też w tej kwocie Ci zrobi? Tak więc musisz uzbroić się w cierpliwość i niestety do takiego gotowca chciał nie chciał minimum te 4K jak nie więcej dołożyć abyś miał wszystkie papiery w porządku. Ja w każdym razie gdybym miał się drugi raz budować wszedł bym w projekt indywidualny a nie taki. Zaoszczędził bym sporo czasu a kasę bym wydał może ciut większą ale do ręki bym już dostał projekt z pozwoleniem i z dziennikami.

są jakieś przemyślenia nt. wygrzewania domu?

Obecnie mam płaską taryfe bo budowlaną i nie wiem czy zapuścić to grzanie tylko na dzień (cieplej) z przerwami na noc

czy

też zagrzać do oporu -bez przerwy- i ustawić timer aby grzała maks kilka h w dzień?

Wystartowała z 16* wody na wejściu, licznik 4.5kW o godz. 16.50 a o godz. 21.20 było 22* wody na wejściu i 9,6kW czyli pobrała 5,1kW.

p.s. TCap 9kw. Jednostka wewnętrzna pracuje równie "głośno" lub głośniej od zewnętrznej? Normalne to? Na teście PC przez 15min jakieś 10 dni temu wydawało mi się że jednostki wewnętrznej prawie wcale nie słyszałem i słuchaliśmy tylko na zewnątrz. Czy wyłączyć i zgłosić instalatorowi?

Jednostka powinna byc bezszelestna. Tam jest tylko pompa cyrkulacyjna i wymiennik. Ja miallem podobny problem, przenosily sie drgania ze sprezarki. Okazalo sie ze instalator tak zagiol rury od instalacji w jednosce zewnetrznej ze dotykaly obudowy. Po odpowiednim wyprofilowaniu problem zniknal.

Dziękuję za porady. Tzn że jest tam termometr zewnętrzny czy muszę jakiś dokupić? I jak to połączyć?

Po co dawać czujnik w wylewce i w którym miejscu?

Termometr zewnętrzny jest wbudowany w jednostce zewnętrznej i nic nie musisz dokupywać. Czujnik w wylewce też nie jest Ci potrzebny - pisałem o nim jako jednej z opcji. Warto natomiast dokupić termostat pokojowy i on zupełnie wystarczy do sterowania pompą.

Czy ktoś może orientuje się czym różni się PC Panasonic serii SDC od SDF? Czy to dwa zupełnie inne modele czy może SDF to nowsza wersja?

SDC to pompa zwykła (nie T-Cap) z chłodzeniem;

SDF to pompa zwykła bez chłodzenia;

SXC to T-Cap z chłodzeniem;

SXF to T-Cap bez chłodzenia

Najnowsza wersja pomp Panasonica, zwana również F ma to "F" jako 4 od końca znak w symbolu. Np najnowszy T-Cap 9kW 3fazowy w wersji F będzie miał oznaczenie SXC09F3E8

SDC to pompa zwykła (nie T-Cap) z chłodzeniem;

SDF to pompa zwykła bez chłodzenia;

SXC to T-Cap z chłodzeniem;

SXF to T-Cap bez chłodzenia

Najnowsza wersja pomp Panasonica, zwana również F ma to "F" jako 4 od końca znak w symbolu. Np najnowszy T-Cap 9kW 3fazowy w wersji F będzie miał oznaczenie SXC09F3E8

Są jakieś istotne różnice pomiędzy nowymi modelami F a tymi starszymi ?

Są jakieś istotne różnice pomiędzy nowymi modelami F a tymi starszymi ?

Bardzo duże:yes:

nowy algorytm pracy grzałki przy niskiej temp powrotu;

nowy sterownik z wbudowanym podlicznikiem energii elektrycznej;

funkcja wygrzewania jastrychu;

pompa obiegowa klasy A;

to tyle co wiem na pewno, być może coś jeszcze, ale i tak najważniejszy jest ten algorytm grzałki:)

Uuu, to spore, pomiar zużycia energii też fajna funkcja, trzeba się mieć na baczności by nie nabyć poprzedniego modelu.

licznik działa z "założeniem" że mamy 230V na zasilaniu co w pl mało realne więc i tak polecam podlicznik

licznik pompy natomiast liczy osobno c.o. c.w.u. i chłodzenie więc można z pomocą podlicznika i licznika pompy określić proporcje.

nowe modele także inaczej realizują włączenie spr. za włączenie (grzania ponowne) odpowiada temp. powrotu a za wyłączenie temp. zasilania - znów ukłon producenta w stronę układu obieg pierwotny- wtórny.

nowe modele także inaczej realizują włączenie spr. za włączenie (grzania ponowne) odpowiada temp. powrotu a za wyłączenie temp. zasilania - znów ukłon producenta w stronę układu obieg pierwotny- wtórny.

Tak, tylko kto w PL jedzie na pogodowym;) Tu królują dwie taryfy i tym i tak steruje termostat, lub timer:)