Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Ja montuję Daikina i Fujitsu (Atlantic) proponuję Atlantica najnowszą wersje lup Fujitsu HP(to ta sama maszyna)

Ma super parametry i jest 3 fazowa.

Koszt takiej pompy z montażem i zbiornikiem 200 l to około 35 -40 tysięcy.

Ogrzewanie ścienne jest ok.Ale ściany muszą być dobrze zaizolowane. Ale dla ciepłego domu podłogówka pod drewnem nie jest trudna do wykonania.Podłoga ma niską temperaturę.

Pompa gruntowa ma niższe koszty eksploatacji od PC P-W o około 20 %.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja montuję Daikina i Fujitsu (Atlantic) proponuję Atlantica najnowszą wersje lup Fujitsu HP(to ta sama maszyna)

Ma super parametry i jest 3 fazowa.

Koszt takiej pompy z montażem i zbiornikiem 200 l to około 35 -40 tysięcy.

Ogrzewanie ścienne jest ok.Ale ściany muszą być dobrze zaizolowane. Ale dla ciepłego domu podłogówka pod drewnem nie jest trudna do wykonania.Podłoga ma niską temperaturę.

Pompa gruntowa ma niższe koszty eksploatacji od PC P-W o około 20 %.

Dla 4 osób to już raczej zbiornik 300l. Pytanie czy i jaka wanna i jak często używana.

Te tylko o 20% wyższe koszty powietrznych to między bajki włożyć. Na samym COP może i tak ale gruntowa znacznie wydajniej wykorzysta tanią taryfę. By temu zapobiec trzeba taką powietrzną przewymiarować a to znowu kosztuje. Nie jestem broń Boże przeciwnikiem powietrznych jednak musi ona znacząco być tańsza od gruntowej by się było można godzić na wyższe rachunki a często wcale tak nie jest.

1 alb 3 fazy .Gdy jedna faza to bezpiecznik 20 A .Może być problem z podłąceniem np czajnika na tej fazie albo kuchenki elektrycznej.

Ja oferuję pompę atlantica typ 10 28000 zł ze zbiornikiem cwu 200

Są też 3 fazowe ale + 5000 zł grzeją wodę do 60 C przy temperaturze zew -20 (są super)

Atlantic ma super automatykę w porównaniu z D.

Ponadto A ma super wymiennik ciepła .Nie grozi mu zamrożenie w procesie odszraniania. Płytówki czasem zarastają brudem od strony wody ,a wtedy odparowujemy tam czynnik.

Dla 4 osób to już raczej zbiornik 300l. Pytanie czy i jaka wanna i jak często używana.

Te tylko o 20% wyższe koszty powietrznych to między bajki włożyć. Na samym COP może i tak ale gruntowa znacznie wydajniej wykorzysta tanią taryfę. By temu zapobiec trzeba taką powietrzną przewymiarować a to znowu kosztuje. Nie jestem broń Boże przeciwnikiem powietrznych jednak musi ona znacząco być tańsza od gruntowej by się było można godzić na wyższe rachunki a często wcale tak nie jest.

Nie masz racji Kazda pompa w pewnych temperaturach jest przewymiarowana .Przyjmijmy 0 C pompa gruntowa jest 2 razy za duże niż potrzeba dla aktualnych potrzeb budynku

A powietrzna przy tej temperaturze ma większy zapas mocy .Tylko jakie to ma znaczenie jeżeli nie da się tej energii zmagazynować w istotnych ilościach w czasie taniej taryfy

Inna rzecz ,że w nocy gdy niska cena prądu i niższy COP dla PC P-W . dlatego te 20%.Ty twierdzisz ,że to bajka .Ja zamontowałem 20 szt . A ty.????

Jeśli chodzi o cenę .Dzięki nim staniały gruntowe.Powietrzne będą b.tanie stawiam na coś koło 10 000 za 16 za 3 lata.

Pisanie o samym COP jest nieporozumieniem jeżeli chodzi o rachunki bo dwie pompy z identycznym COP mogą się znacznie różnić przy rachunkach za energię.

Dlaczego? Piszesz o start-stop lub soft-start czy o mocy znamionowej? A może o krzywej grzewczej?

Przy okazji: czym różni się nowy Atlantic od poprzedniej wersji? Sprężarką? Sterownikiem?

Edytowane przez Tom OP

Pisanie o samym COP jest nieporozumieniem jeżeli chodzi o rachunki bo dwie pompy z identycznym COP mogą się znacznie różnić przy rachunkach za energię.

Szczególnie w różnych budynkach.

A jaki parametr uznasz za miarodajny??

Prawdą jest ,że COP dla PC P-W jest zaniżane ,bo podawane dla pełnej mocy w danych warunkach .A taki punkt pracy jest jeden.

W pozostałym jest wyższy.

Bo COP to nie moc, a w wypadku P-W by zejść do poziomu pracy w 80% w taniej taryfie musi być większa. Pytanie nadal aktualne, ile większa?

Przy pompie PW barierą nie jest moc grzewcza, tylko temperatura zewnętrzna do której jeszcze pompa pracuje. Poniżej tej temperatury i tak trzeba załączyć dodatkowe źródło ciepła. Patrząc po temperaturach tej zimy, jedynie przez kilkanaście nocy nie pracowałaby u mnie pompa PW (temperatury poniżej -15 st. C). W ciągu dnia spokojnie mogłaby pracować przez całą zimę.

Spokojnie więc zamiast 6kW pompy glikol-woda mógłbym zastosować np. 12kW pompę PW.

10tyś to jak dla mnie jest do przyjęcia.

Ten sam sprzedawca sprzedaje PCi PW o większej mocy :

http://allegro.pl/pompa-ciepla-12kw-copeland-powietrze-woda-i1475464392.html 12kW, 7900zł

http://allegro.pl/pompa-ciepla-18-4kw-copeland-tanie-grzanie-i1475464348.html 18,4kW, 11 000 zł.