rydzadam 08.02.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 dziekuje za odpowiedzi te 10T to tak sobie strzelilem, teraz przy tych mrozach wrzucam dziennie 2 worki czyli gdyby byly 'uczciwe' zawieralyby 50kg kopaliny zatem 1.5T miesiecznie. Temperatury jednak jak obecne bywaja malo kiedy w sezonie. Magicy od tych pomp twierdza, ze bankowo taka pompa smialo sobie poradzi z CO i CWU. Na powrocie mam temp. 35-40 stopni i stad m.in. ich sugestia, ze PCi jak wczesniej wymieniona da rade. Pellety czy jak tam sie to zwie to znowu inwestycja w inny kociol ( czy pojdzie na moim slimakowym do 'eko' groszku ? ), znowu zamawianie paliwa, zasobnik mam na max 4 worki 'eko' zatem te pellety tez trzeba by bylo dorzucac b.czesto. Niechby mi i ta pompa zarla 1.000,- pln miesiecznie to i tak bylbym zadowolony. Odpada latanie do piwnicy zeby wybrac popiol, dorzucic wungla, wywalic popiol ( koszta wywozu ), zamawianie, zrzucanie, masa syfu ktory nosi sie do domu etc. etc. Hmm, a juz myslalem ze porumakuje sobie a tu widze, ze skucha raczej bedzie ... Temp. na powrocie jest mniej ważna. Ważniejsze ile jest na zasilaniu z pieca, bo taką też temperaturę musiałaby dawać PC. Załóżmy, że jest to 55-60 stopni. Przy tych parametrach każda pompa ciepła będzie miała niewielką sprawność=duże rachunki za prąd. Lepiej zejść chociaż do 40 (większe grzejniki) i wtedy można się zastanawiać dalej. Proponuję Ci nastawić na próbę zasilanie na kotle na 40 st.C (wiem, że to niezdrowe dla kotła i komina) i zobaczyć, czy taka temp. wystarczy do ogrzania domu. Może Twoje grzejniki to ogarną, jeśli są dużo za duże. Jeśli tak, to PC też da radę i można główkować dalej. Co do pelletu - kup 2-4 worki i potestuj. Ja tak zrobiłem i z węglem się od razu pożegnałem Kocioł zwykły z podajnikiem ślimakowym, na ekogroszku zrywały się zabezpieczenia=syf i robota, na pellecie nic takiego się nie dzieje. Poszukaj na forum, jest trochę o pellecie i wszystkim, co z tym związane. Nie chcę tu robić off-topic. Co do zasobnika, zawsze można go łatwo powiększyć, jeśli masz spawarkę i arkusz blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 rydzadam, gdzieś pisałeś ale zapomniałem. Ile procentowo więcej cię kosztuje palenie pelletem? Musze ratować kolegę bo nie chciał PC i kupił kocioł na groch z podajnikiem. Notabene w cenie PC:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 08.02.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 rydzadam, gdzieś pisałeś ale zapomniałem. Ile procentowo więcej cię kosztuje palenie pelletem? Musze ratować kolegę bo nie chciał PC i kupił kocioł na groch z podajnikiem. Notabene w cenie PC:D Zużycie ekogroszku to 21 kg/d x 0,90 = 19 zł dziennie, zużycie w porównywalnych warunkach pelletu to 25 kg/d x 0,76 zł = 19 zł dziennie - to za pellet od lokalnego wytwórcy. Barlinek to 25kg/d x 0,85 zł = 21 zł dziennie. Widać, że różnica jest pomijalna, najwyżej 10%. Dotyczy Pomorza, na Śląsku oczywiście trochę lepiej ze względu na ok. 10% tańszy węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.02.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 a tak na marginesie wygoda bywa bezcenna powiem szczerze jakbym mial placic 1K miesiecznie i zamiast eko syfku ogrzewac PCi to wchodze w to bez mrugniecia okiem. Powaga. 1T eko to 700-850 pln zalezy kiedy, gdzie i jaki dostane a ile przy tym za przeproszeniem piep...ia sie :| Grzejniki mam duze na scianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 powiem szczerze jakbym mial placic 1K miesiecznie i zamiast eko syfku ogrzewac PCi to wchodze w to bez mrugniecia okiem. Powaga. 1T eko to 700-850 pln zalezy kiedy, gdzie i jaki dostane a ile przy tym za przeproszeniem piep...ia sie :| Grzejniki mam duze na scianach No to może się uda bez wymiany tych grzejników. Zrób eksperyment z zasilaniem +40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 08.02.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) ... za to przy pellecie do kotłowni można wchodzić w skarpetkach i bez rękawic, a popiół wysypywać i wynosić raz na 500-700 kg (miesiąc-dwa), a nie raz na 150 kg (tydzień) Edytowane 8 Lutego 2012 przez rydzadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 ... za to przy pellecie do kotłowni można wchodzić w skarpetkach i bez rękawic, a popiół wysypywać i wynosić raz na 500-700 kg (miesiąc-dwa), a nie raz na 150 kg (tydzień) Dzisiaj będę z nim gadał. Co trzeba zrobić w kole by palić pelletem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.02.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Temp. na powrocie jest mniej ważna. Ważniejsze ile jest na zasilaniu z pieca, bo taką też temperaturę musiałaby dawać PC. Załóżmy, że jest to 55-60 stopni. Przy tych parametrach każda pompa ciepła będzie miała niewielką sprawność=duże rachunki za prąd. Lepiej zejść chociaż do 40 (większe grzejniki) i wtedy można się zastanawiać dalej. Proponuję Ci nastawić na próbę zasilanie na kotle na 40 st.C (wiem, że to niezdrowe dla kotła i komina) i zobaczyć, czy taka temp. wystarczy do ogrzania domu. Może Twoje grzejniki to ogarną, jeśli są dużo za duże. Jeśli tak, to PC też da radę i można główkować dalej. Co do pelletu - kup 2-4 worki i potestuj. Ja tak zrobiłem i z węglem się od razu pożegnałem Kocioł zwykły z podajnikiem ślimakowym, na ekogroszku zrywały się zabezpieczenia=syf i robota, na pellecie nic takiego się nie dzieje. Poszukaj na forum, jest trochę o pellecie i wszystkim, co z tym związane. Nie chcę tu robić off-topic. Co do zasobnika, zawsze można go łatwo powiększyć, jeśli masz spawarkę i arkusz blachy Grzejniki mam duze, nie takie malenstwa. Kiedys mialem 2 pompy obiegowe zamiast np. zaworu trojdroznego ( ? ) i na kotle wlasnie musialem ustwione miec 40 bo jak dalem 42 to juz sie w domu z ciepla nie dawalo wytrzymac ( pootwierane okna ). Oczywiscie poczytalem na forum, ze to szkodliwe dla kotla i zalozylismy zawor 3-drozny, teraz na kotle 60 stopni ale zawor skrecony na maksa w sensie wiekszosc idzie na kociol ... Wlasnie o te 40 stopni na kotle wczesniej pytali Ci Panowie od PCi i na podstawie tego info stwierdzili, ze PCi 'ogarnie' mi dom . Rachunki nie musza byc jak tu podaja niektorzy ze 200-300-400 pln placa miesiecznie, jak u mnie wyjdzie 2x wiecej ( 1000 ) z uwagi na wygode i czystosc w domu bede zadowolony. Pellety. Hmm, zaraz obadam temat ( no pewnie nie w 5-10 min. ), gdzie kupic etc. Zrobie 'testa' z ciekawosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Grzejniki mam duze, nie takie malenstwa. Kiedys mialem 2 pompy obiegowe zamiast np. zaworu trojdroznego ( ? ) i na kotle wlasnie musialem ustwione miec 40 bo jak dalem 42 to juz sie w domu z ciepla nie dawalo wytrzymac ( pootwierane okna ). Oczywiscie poczytalem na forum, ze to szkodliwe dla kotla i zalozylismy zawor 3-drozny, teraz na kotle 60 stopni ale zawor skrecony na maksa w sensie wiekszosc idzie na kociol ... Wlasnie o te 40 stopni na kotle wczesniej pytali Ci Panowie od PCi i na podstawie tego info stwierdzili, ze PCi 'ogarnie' mi dom . Rachunki nie musza byc jak tu podaja niektorzy ze 200-300-400 pln placa miesiecznie, jak u mnie wyjdzie 2x wiecej ( 1000 ) z uwagi na wygode i czystosc w domu bede zadowolony. No to teraz jesteśmy w domu. Inaczej to już wygląda niż wynikało z twojego pierwszego postu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.02.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 ... za to przy pellecie do kotłowni można wchodzić w skarpetkach i bez rękawic, a popiół wysypywać i wynosić raz na 500-700 kg (miesiąc-dwa), a nie raz na 150 kg (tydzień) ja wyciagam pol wiaderka takiego 12-14l dziennie, czasami 3/4 wiadra obecnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 08.02.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Dzisiaj będę z nim gadał. Co trzeba zrobić w kole by palić pelletem? Znowu trochę nie w temacie PC, ale niech tam będzie trochę merytorycznego OT. Lepsze to od bezsensownych kłótni na forum Ekogroszek: podawanie 10 sekund, przerwa 30 sekund, wentylator 5 bieg (z 12). Pellet: podawanie 25 sekund, przerwa 50 sekund, wentylator 1-2 bieg (z 12) Reszta bez zmian, trzeba trochę doświadczalnie te parametry popróbować, zwłaszcza nadmuch wentylatorem. Jak na najniższym biegu będzie jeszcze za dużo wiało i zdmuchiwało płomień - trzeba przytłumić ssanie wentylatora. Temperaturę zarówno na eko, jak i na pellecie można ustawiać 50 do 85 st., tyle że na pellecie trudniej przy dużym rozbiorze energii utrzymać powyżej 65-70 stopni. Tu wchodzi w grę moc kotła. To trochę jak przy PC P-W. Przy ekogochu moc jest nominalna (u mnie 17 kW), a przy pellecie myślę, że gdzieś w okolicach 12-13 kW. Po prostu pellet jest lżejszy i retorta nie daje rady więcej podać w jednostce czasu. Jeżeli kocioł jest przewymiarowany względem zapotrzebowania domu na ciepło - nie ma żadnego problemu, ciepła wystarczy. Swoją drogą jakbym miał drobną rezerwę kasy i nie planował budowy nowego domu w najbliższych latach, kupiłbym chińczyka P-W i wpiął w mój układ, a kocioł wykorzystywał jedynie poniżej -5 st.C. Skoro mam budować, to nie inwestuję więcej. W nowym domu będzie prawdopodobnie jedna z polskich PC 9kW z dwoma odwiertami, zero kominów, kominków, awaryjnych źródeł ciepła, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.02.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Swoją drogą jakbym miał drobną rezerwę kasy i nie planował budowy nowego domu w najbliższych latach, kupiłbym chińczyka P-W i wpiął w mój układ, a kocioł wykorzystywał jedynie poniżej -5 st.C. Tak tez mi proponuja zeby wpiac PCi w instalacje i zostawic kociol ... rozsadnie, pytanie brzmi czy aby nie po to zeby palic weglem ( pellet ) od -5. Wolalbym nie. Owszem zakladam ze jak -15/20 to mozna odpalic kociol na krotki czas ale nie zeby wylozyc ~30K pln a i tak polowe sezonu gnic w piwnicy :/ Tak czy siak te pellety z ciekawosci odpale i zobacze jak na tym pojdzie. Ale tylko z ciekawosci Mam chec wielka powiedziec piwnicy papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 08.02.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Tak tez mi proponuja zeby wpiac PCi w instalacje i zostawic kociol ... rozsadnie, pytanie brzmi czy aby nie po to zeby palic weglem ( pellet ) od -5. Wolalbym nie. Owszem zakladam ze jak -15/20 to mozna odpalic kociol na krotki czas ale nie zeby wylozyc ~30K pln a i tak polowe sezonu gnic w piwnicy :/ Jest to bardzo rozsądne rozwiązanie, bo przy tanich pompach P-W może być problem w uzyskaniu odpowiedniej mocy poniżej pewnych temperatur. Może się okazać, że np. poniżej -10 powietrzna pompa wcale nie pójdzie. Jak już firma coś oferuje, napisz dokładnie jaki model, niech dadzą charakterystykę COP i mocy kW w zależności od temperatury. Są pompy, które bez problemu pracują z (prawie) pełną mocą do -25, ale są odpowiednio droższe, mimo to warte rozważenia. Z drugiej strony jak zdecydujesz się na źródło biwalentne (pompa + pellet), a kiedyś zaczniesz ocieplać i uszczelniać dom, to z każdą inwestycją w ocieplenie maleć będzie zapotrzebowanie na paliwo stałe, aż w końcu może się okazać, że kocioł stanie się niepotrzebny, jeśli moc PC przewyższy zapotrzebowanie domu na ciepło (moc) nawet w największe mrozy. Musiałaby to być jednak pompa lepsza (działająca do -25), ale niekoniecznie o dużej mocy, wystarczy np. 12-15 kW. Cenowo powinno wyjść na to samo co proponowana Ci 25 (!!) kW, ale pewność działania w niskich temperaturach dużo większa, a docelowo po zmniejszeniu zapotrzebowania domu na ciepło - kocioł pójdzie w odstawkę. Zależy, czy planujesz mieszkać tam długie lata i inwestować w chatę, czy ma to być rozwiązanie jedynie na kilka lat. Jeśli to pierwsze (długie lata) proponuję np. Atlantic Alfea ok.13 kW na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Dzięki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 08.02.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) magnolia z tego co piszesz wynika ze pompa da radę , nie wiem czy pakowałabym sie w tanią pompe do -5 bo tak czy siak kasa wywalona a efekty marne.ą Doświadczyłeś luksusu eko groszku więc nie wiem czy takie polowiczne rozwiązania Ciebie interesują. Zainwestuj w docelową pompę i sukcesywnie ocieplaj dom, a rachunki będą się zmniejszać. Z tego co pamiętam to w mojej pompie można ustawić nawet i 50 st na wyjściu Edytowane 8 Lutego 2012 przez ana-76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 08.02.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 magnolia z tego co piszesz wynika ze pompa da radę , nie wiem czy pakowałabym sie w tanią pompe do -5 bo tak czy siak kasa wywalona a efekty marne.ą Doświadczyłeś luksusu eko groszku więc nie wiem czy takie polowiczne rozwiązania Ciebie interesują. Zainwestuj w docelową pompę i sukcesywnie ocieplaj dom, a rachunki będą się zmniejszać. Z tego co pamiętam to w mojej pompie można ustawić nawet i 50 st na wyjściuPopieram Lepiej pomyśleć o ostatecznym rozwiązaniu, tym bardziej, że magnolia ma już dość brudu z kotłowni. magnolia są jeszcze pompy wysokotemperaturowe np. Daikin Altherma HT, które są dedykowane do instalacji ze starymi grzejnikami. Cena owszem wyższa, ale może to jest rozwiązanie dla Ciebie - warto sprzawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.02.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 model/marka pompy . nie znam. bede wiedzial jutro/pojutrze ... natenczas obadalem Chiny w sensie tamtejszych pomp, wiadomo ze brzmi jakbym caly rynek spenetrowal spoko, mam tam kontakty handlowe i mam na mailu oferty z ponad 20 zrodel. Nie chodzi mi o ceny etc. aczkolwiek sa przyjemne. Chodzi mi raczje o parametry tych urzadzen. 25kW to moc max, przy minus 25 bedzie to ... w zaleznosci od urzadzenia, czekam na wizyte finalna Panow oferujacych to co wyzej pisalem, znam natomaist parametry bezposrednio od dostawcow chinskich. Ocieplenia etc. palac wczesniej bez 3 drogowki ( majac liche pojecie o szkodliwosci dla kotla ) z temp. 40-42 na kotle naparwde mielismy w domu baaaaaaaaaaaaardzo cieplo. co kazdy gosc w domu kwitowal cos w stylu ' ale wy macie tu goraco ' ... a przypomne, 2-3 okna uchylone praktycznie caly czas na 13 szt. okien na 2 poziomach. Pies wypuszczony na ogrod potrafi sam otworzyc drzwi balkonowe na ogrod wracajac do domui czasami kilka dlugich chwil trwa nim ktos je przymknie, zatem straty przez okna, wymienione 'psie' wejscia etc. niekoniecznie bardzo nam szkodza przy temp. w domu jak mowilem 23-24 stopnie. Nie znam sie na ociepleniach ale naprawde przy 40-42 na kotle w domu bylo zawsze ( nawet w mrozy ) cieplo. Dom poniemiecki, budowany jak reszta wokol dla dygnitarzy NSDAP, sciany teraz mierzylem 20-30cm te nie ocieplone ( cegla? ). Kwestia jest dla mnie jedna Pozbyc sie wegla ( ok, wielkie minusy rozpale i powrzucam, powyciagam i pobede w tym brudzie ), miec cieplo ale tez czystosc, spokoj, swiadomosc ze jak max 2 dni nie dorzuce paliwa to cieplo jest wciaz, komfort psychiczny, wygode. Place sporo za wegiel, pracy nie policzysz a koszta wywozu popiolu ( smieci ), dostaw, sprzatania, kazdorazowej kapieli po sredniej wizycie w piwnicy ( brud na rekach , ciele, we wlosach ! ) - koszt wody i jej podgrzania, prania odzierzy i co tam jeszcze dochodzi ... Reasumujac jak mowilem, wygoda i komfort to raz a koszt miesieczny/roczny ? Nawet jakby byl jak 'eko' to TAK bede zadowolony bo suma sumarum oszczedze na tych kosztach 'pobocznych' ww. wymienionych. Pytanie brzmi czy taka pompa zakladajac ze to, ze 'chinska' ( a co teraz nie od nich badz z tamtych stron, poza tym kupujac u nich pewne rzeczy wiem, ze potrafia produkowac naprawde wysokiej klasy produkty ) nie znaczy, ze badziew, DA RADE ogrzac te moja stodole ... do powiedzmy -15./-20 ... niech i COP=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.02.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Jest to bardzo rozsądne rozwiązanie, bo przy tanich pompach P-W może być problem w uzyskaniu odpowiedniej mocy poniżej pewnych temperatur. Może się okazać, że np. poniżej -10 powietrzna pompa wcale nie pójdzie. Jak już firma coś oferuje, napisz dokładnie jaki model, niech dadzą charakterystykę COP i mocy kW w zależności od temperatury. Są pompy, które bez problemu pracują z (prawie) pełną mocą do -25, ale są odpowiednio droższe, mimo to warte rozważenia. Pytanie, czy to ze tania znaczy badziewna ? OK, nie znam parametrow TEJ konkretnej pompy, poznam jutro/pojutrze i zaraz podam Moge spytac tych skosnookich, ktory z nich te Swoje produkty robi tez dla znanych marek . W mojej branzy wiem, ze wiele fabryk dziala na zasadzie, 1 zmiana lecimy dla marki X, 2 zmiana dla Y a 3 robimy no name badz mniej znane brandy. Dawniej Made in China znaczylo tanio i tandetnie, dzis tez mozna tanio i tandetnie ale tez srednio badz z najwyzszej polki. Cena finalna dla odbiorcy koncowego sie nie sugeruje, wszak kazdy chce zarobic a jak dane urzadzenie/produkt/co kolwiek przjedzie przez importera/posrednika/sklep to cena rosnie a VAT od ceny finalnej zawsze bedzie wyzszy niz od ceny poczatkowej. Prawo rynku. Hydraulik. Przepraszam, ze wywoluje. Ciekawym Twojego zdania o PCi P-W dla mej szopy. Bede wdzieczny za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 08.02.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 model/marka pompy . nie znam. bede wiedzial jutro/pojutrze ... natenczas obadalem Chiny w sensie tamtejszych pomp, wiadomo ze brzmi jakbym caly rynek spenetrowal spoko, mam tam kontakty handlowe i mam na mailu oferty z ponad 20 zrodel. Nie chodzi mi o ceny etc. aczkolwiek sa przyjemne. Chodzi mi raczje o parametry tych urzadzen. możesz podesłać na priva? mam już dość przeszukiwania netu i alibaby, a właśnie szukałem pewnej maszynki co u Nas chodzi zachodnia po 700, polska po 500 a chińska po 400 (u nas) a u nich po 150-200 to bym dopakował w przesyłce jako moduł chłodzenia w końcówce kwietnia lub początek mają (raczej kwiecień) wybieram się na te największe targi (tak na 90%) pod Hongkongiem. Nawet sobie pomyślałem, żeby od razu coś w ostatni dzień z wystawy na targach zabrać za 50% ich ceny. Tylko żeby soft był po angielsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.02.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 możesz podesłać na priva? mam już dość przeszukiwania netu i alibaby, a właśnie szukałem pewnej maszynki co u Nas chodzi zachodnia po 700, polska po 500 a chińska po 400 (u nas) a u nich po 150-200 to bym dopakował w przesyłce jako moduł chłodzenia w końcówce kwietnia lub początek mają (raczej kwiecień) wybieram się na te największe targi (tak na 90%) pod Hongkongiem. Nawet sobie pomyślałem, żeby od razu coś w ostatni dzień z wystawy na targach zabrać za 50% ich ceny. Tylko żeby soft był po angielsku. wiesz ja o te tansze w sensie malo kW nie pytalem. konkretnie mam te wieksze powyzej 20kW a w iekszosci min 25kW bo tak konkretnie zapodalem zainteresowanie. tak czy owak widze zes w temacie i na targach na bank zalatwisz, inna rzecz czy faktycznie dobra ( ja tu wiedzy nie mam stad pytam fachowcow a 'moi' chinczycy tez bazuja na tym co im powiedza ich 'koledzy' chinscy ). Soft na bank bedzie EN tyle, ze czy za 50% wyrwiesz tam? W Europie na targach tak, bo wola oddac bezcen niz targac powrotnie i placic koszt frachtu do domu. Dodam jeszcze, ze wsrod wielu ofert sa np. 3 czy 4 na TE sama marke i kazdy mowi ze to ON produkuje . przy czym cena zblizona :> Jutro mam 'randke' video z moim dostawca ( inna branza ale nie ze np. buty czy zabawki w sensie ze nie odlegla az tak ) to postaram sie Mu wyklarowac o co mi kaman z pewnoscia co do jakosci. Moze obada mi temat .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts