marcin.sto1 09.10.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 SDC to pompa zwykła (nie T-Cap) z chłodzeniem; SDF to pompa zwykła bez chłodzenia; SXC to T-Cap z chłodzeniem; SXF to T-Cap bez chłodzenia Najnowsza wersja pomp Panasonica, zwana również F ma to "F" jako 4 od końca znak w symbolu. Np najnowszy T-Cap 9kW 3fazowy w wersji F będzie miał oznaczenie SXC09F3E8 Dzięki za info, dostałem dwie różne wyceny i teraz chyba wiem skąd ta różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Tak, tylko kto w PL jedzie na pogodowym;) Tu królują dwie taryfy i tym i tak steruje termostat, lub timer:) Ja uzywam pogodowki. Przeciez jedno drugiego nie wyklucza - nawet bardzo pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 10.10.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 licznik działa z "założeniem" że mamy 230V na zasilaniu co w pl mało realne więc i tak polecam podlicznik licznik pompy natomiast liczy osobno c.o. c.w.u. i chłodzenie więc można z pomocą podlicznika i licznika pompy określić proporcje. nowe modele także inaczej realizują włączenie spr. za włączenie (grzania ponowne) odpowiada temp. powrotu a za wyłączenie temp. zasilania - znów ukłon producenta w stronę układu obieg pierwotny- wtórny. wczoraj po wywaleniu zabezpieczenia w skrzynce przylaczeniowej nie mialem zasilania przez pare minut, po wlaczeniu stan licznika byl pamietany. albo jest kasowany po dluzszym czasie albo w ogole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.10.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 nie rozumiesz tego jak się włączy termostat lub timer to pompa i tak działa w/g krzywej grzewczej i w/w algorytmu Ja uzywam pogodowki. Przeciez jedno drugiego nie wyklucza - nawet bardzo pomaga. Oczywiście, że rozumiem:) I wiem, że jedno drugiego nie wyklucza, a wręcz jest konieczne, aby dobrać odpowiednią temperaturę zasilania do temp zewnętrznej. Jednak to o czym pisze silesia zakłada włączanie i wyłączanie sprężarki podczas jednego cyklu pracy, a to najzwyczajniej oznacza, że coś jest spartolone. Należy ustawić to tak, że sprężarka ma się włączyć tylko raz, zrobić swoje i się wyłączyć - zgodnie z ramami czasowymi nadanymi przez timer, lub temperaturowymi nadanymi przez termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sroka 10.10.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Witam chciałem podzielić się swoimi wrażeniami z użytkowania pomy ciepła HEWALEX PCWU 300-SK,.Pompę zakupiłem w sierpniu 2013 r a uzytkuje od wrzesnia 2013. Pompa ładna i rzrczywiście się sprawdza w okresie kwiecien-pażdziernik ale w sierpniu 2014 czyli po około 12 miesiącach użytkowania pompa zaczeła przeciekać serwis Hewalex uznał że zbiornik wykonany z stali nierdzewnej zaczoł korodować pod wpływem używanej przezemnie wody(za niskie pH które wynosi 6,5) , wode posiadam z gminy w której mieszkam nie z własnego ujecia ani nie używam stacji uzdatniania wody. Firma Hewalex przeprowadziła badania wody i stwierdziłą że pH jest za niskie i woda przeżarła zbiornik i jest to moja wina (nie dotrzymałem warunków gwarancji) a tym samym nie naprawią pompy ani jej nie wymienią. Pozostałem bez gwarancji z badziewiem za 8000 zł. Jaki jest sens instalowania takich urzadzeń. Dowiedziałem się ze to jest jedyny taki przypadek a nawet nie wykonali ekspertyzy urzadzenia tylko stwierdzili to na podstawie badania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 10.10.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Proponuję udać się do rzecznika praw konsumenta lub prawnika.1.Jeżeli rzeczywiście woda nie spełnia warunków- winny dostawca wody.2.Jeżeli jest to wymówka Hewalexu- zostaje pewnie tylko są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Oczywiście, że rozumiem:) Stwierdzenie "tylko kto w PL jedzie na pogodowym" raczej o tym nie swiadczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.10.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 ja jadę tylko na pogodowym + kagance czasowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sroka 10.10.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Witam sprawa jest troszkę bardziej skąplikowana gwarncja wprowadza w błąd nie zaleznie czy woda nie spełnia warunków ale sprawa trafia do sądu i do rzecznika dziele sie tylko swimi spostrzerzeniami z użytkowania urzadzenia i wcale nie jest tak różowo. Dziwi fakt ze zbiornik jak się chwali producent jest wykonany z wysokogatunkowej stali zabezpieczony anoda magnezową i tytanową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.10.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 ta pompa za 8 tyś to tylko do cwu?ile godzin dziennie musiała grzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.10.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 A sprawdzałeś tą anodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.10.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Stwierdzenie "tylko kto w PL jedzie na pogodowym" raczej o tym nie swiadczy. Wyraziłem się może nieprecyzyjnie;) Winno być TYLKO na pogodowym. A jakbyś doczytał z kontekstu wypowiedzi mistrza silesii, to jemu chodziło aby przedstawić wyższość instalacji z buforem nad tą bez, stąd przytyk o obiegu pierwotnym i wtórnym. Gdyby to miało działać zgodnie z jego ideą, to dwie obiegówki musiałyby chodzić 24/7, a to chyba nie jest zjawisko pożądane:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.10.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Witam sprawa jest troszkę bardziej skąplikowana gwarncja wprowadza w błąd nie zaleznie czy woda nie spełnia warunków ale sprawa trafia do sądu i do rzecznika dziele sie tylko swimi spostrzerzeniami z użytkowania urzadzenia i wcale nie jest tak różowo. Dziwi fakt ze zbiornik jak się chwali producent jest wykonany z wysokogatunkowej stali zabezpieczony anoda magnezową i tytanową. To jaki to w końcu zbiornik, bo w pierwszym poście piszesz, że ze stali nierdzewnej, a tych nie zabezpiecza się anodami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Wyraziłem się może nieprecyzyjnie;) Winno być TYLKO na pogodowym. A jakbyś doczytał z kontekstu wypowiedzi mistrza silesii, to jemu chodziło aby przedstawić wyższość instalacji z buforem nad tą bez, stąd przytyk o obiegu pierwotnym i wtórnym. Gdyby to miało działać zgodnie z jego ideą, to dwie obiegówki musiałyby chodzić 24/7, a to chyba nie jest zjawisko pożądane:confused: To bardzo mozliwe, bo nie wczytuje sie w marketingowy belkocik mistrza silesi juz od dawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.10.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 To jaki to w końcu zbiornik, bo w pierwszym poście piszesz, że ze stali nierdzewnej, a tych nie zabezpiecza się anodami? No właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sroka 10.10.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Prosze przeczytać na stronie producenta w serwisie tez mi powiedziano że zbiornik jest wykonany z stali nierdzewnej wysokogatunkowej. Zbiornik zabezpieczony dwoma anodami magnezową i tytanową. Anody nie sprawdzałem sprawdzał serwis HEWALEX stwierdił ze są ok. Tym bardziej kontaktując się z różnymi hydraaulikami nie mogą uwierzyć że zbiornik ze stali nierdzewnej skorodował pod wpływem wody. http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/podgrzewacz-cwu-z-pompa-ciepla-pcwu-300sk-23kw.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sroka 10.10.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Witam poza awarią zbiornika pompa ciepła ok grzałem jeden sezon ale 55 stopni woda w zbiorniku miała codziennie koszt chodziła codziennie po około 2-3 godzin o różnej porze koszt prądu (akurat dostałem rozliczenie około 40 zł miesięcznie ) rodzina 4 osobowa zbiornik 300 L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sroka 10.10.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Powiem tak sprawa ciągnie się 3 miesiące od sierpnia firma Hewalex przyznaje że to jej pierwszy taki przypadek ale niestety nie poczuwają się do opowiedzialności. Do tej pory rzeczywiściwe nie spotkałem się z negatywnymi opiniami na temat firmy ale zawsze jest ten pierwszy raz szkoda tylko że musiało trafić na mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.10.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Prosze przeczytać na stronie producenta w serwisie tez mi powiedziano że zbiornik jest wykonany z stali nierdzewnej wysokogatunkowej. Zbiornik zabezpieczony dwoma anodami magnezową i tytanową. Anody nie sprawdzałem sprawdzał serwis HEWALEX stwierdił ze są ok. Tym bardziej kontaktując się z różnymi hydraaulikami nie mogą uwierzyć że zbiornik ze stali nierdzewnej skorodował pod wpływem wody. http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/podgrzewacz-cwu-z-pompa-ciepla-pcwu-300sk-23kw.html Z nierdzewki nie mają anod! A jak mają to bez sensu. No chyba że jednak nie z nierdzewki. A skoro anoda jest ok, to nie jest to wina wody! Moim zdaniem to zwyczajny feler zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sroka 10.10.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Dlatego tak jak wspomniałem dziele się swoimi wrażeniami z użytkowania produktu. Sprawa jest zgłoszona do sądu i do rzecznika praw konsumenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts