Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Ja nie mam bufora i daję radę. W domu ok 80m2 podłogówki, 2 grzejniki, 2 drabinki i 3 klimakonwektory. Wadą braku bufora jest to, że w mroźniejsze dni (u mnie tak od -5st) pompa zaczyna wchodzić w drogą taryfę. Natomiast zaletą jest prostota układu i na pewno wyższa sprawność. Pomyśl tylko, ze latem żeby nagrzać CWU będziesz musiał i tak grzać cały bufor do tych minimum 40st. To kiepsko wpływa na COP + stworzony obieg wtórny, czyli kolejna obiegówka i straty postojowe.

Zamiast tego na Twoim miejscu dążyłbym do zmniejszenia temp zasilania - czyli wszystkie grzejniki wymieniłbym na kk, wtedy maks Tz masz 35st, więc wysoki COP i to że przez część sezonu popracuje w drogiej taryfie nie zepsuje zbytnio całego bilansu. Ja miniony rok zmieściłem w 2000zł z CWU i chłodzeniem.

No nie co Ty gadasz, taką głupotę to ja mam bo mam zwykły zasobnik z małą wężownicą i dlatego grzeję prze bufor, gdybym miał właściwy to byłby podpięty przez zawór tak jak Ty masz, al. przyznasz że te 3- 4 kw to dobry wynik a wodę użytkową mam na 50 stopni

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No nie co Ty gadasz, taką głupotę to ja mam bo mam zwykły zasobnik z małą wężownicą i dlatego grzeję prze bufor, gdybym miał właściwy to byłby podpięty przez zawór tak jak Ty masz, al. przyznasz że te 3- 4 kw to dobry wynik a wodę użytkową mam na 50 stopni

Nie wiem czy gadam głupoty. Ja zrozumiałem, że on chce grzać CWU w buforze (przepływowo) dlatego rozgląda się za zbiornikiem kombinowanym:confused:

O osiągach Twojej instalacji proponuje porozmawiać po zimie, bo po samym grzaniu CWU latem nie wyciągałbym jakiś hura-optymistycznych wniosków:)

Nie wiem czy gadam głupoty. Ja zrozumiałem, że on chce grzać CWU w buforze (przepływowo) dlatego rozgląda się za zbiornikiem kombinowanym:confused:

O osiągach Twojej instalacji proponuje porozmawiać po zimie, bo po samym grzaniu CWU latem nie wyciągałbym jakiś hura-optymistycznych wniosków:)

Nie chcę grzać przepływowo... Myślałem po prostu, że zamiast instalować osobno bufor i zasobnik wziąć jedno urządzenie (2w1), mniej miejsca i łatwiejszy montaż. Ale już wybiłem sobie z głowy ten zbiornik i zrobię osobne. A jeżeli dobrze myślę, to bufor poza sezonem grzewczym nie działa prawda? Można go wyłączyć i grzać tylko zasobnik....

Dzięki za dobre rady :) Mam stres z tąinwestycją, w sumie kupa kasy bo ponad 25 tys. zł mi wyjdzie i jak coś nie będzie działać jak trzeba do końca życia będę słuchał jaki to mam talent i zdolność inwestowania ;)

Zdaniem instalatora bufor powoduje większą elastyczność i bezpieczeństwo systemu, zwłaszcza w mroźne dni których w moich rejonach zimą nie brakuje. W krytycznych momentach będzie można w taniej taryfie nagrzać bufor i puścić z niego wodę jak będzie potrzeba na obieg przy pomocy mieszacza, tj. 35 na podłogę i klimakonwektory i np. 50 do grzejników w salonie których nie mogę zmienić. Nie wiem ja się na tym nie znam, ale chyba jest coś na rzeczy? Tym bardziej, że koszt zakupu bufora nie jest jakiś dramatyczny. Są jak widzę zwolennicy instalacji bez bufora i z buforem, chciałbym poznać ich zdanie...

p.s. U mnie w mieście są dwie takie pompy, wszyscy z którymi gadałem pukają się w głowę, zwłaszcza miejscowi instalatorzy i "autorytety" z branży, co ja chcę najlepszego zrobić. Jestem zdecydowany, jestem przekonany, że to będzie działało, jednak chcę zrobić to jak najlepiej.

Zdaniem instalatora bufor powoduje większą elastyczność i bezpieczeństwo systemu, zwłaszcza w mroźne dni których w moich rejonach zimą nie brakuje. W krytycznych momentach będzie można w taniej taryfie nagrzać bufor i puścić z niego wodę jak będzie potrzeba na obieg przy pomocy mieszacza, tj. 35 na podłogę i klimakonwektory i np. 50 do grzejników w salonie których nie mogę zmienić. Nie wiem ja się na tym nie znam, ale chyba jest coś na rzeczy? Tym bardziej, że koszt zakupu bufora nie jest jakiś dramatyczny. Są jak widzę zwolennicy instalacji bez bufora i z buforem, chciałbym poznać ich zdanie...

p.s. U mnie w mieście są dwie takie pompy, wszyscy z którymi gadałem pukają się w głowę, zwłaszcza miejscowi instalatorzy i "autorytety" z branży, co ja chcę najlepszego zrobić. Jestem zdecydowany, jestem przekonany, że to będzie działało, jednak chcę zrobić to jak najlepiej.

Dzięki buforowi obniżysz po prostu sprawność tej instalacji i o wysokim COP,ie i niskich rachunkach będziesz mógł zapomnieć. Poza tym w takim układzie jak mówisz będziesz musiał dołożyć jeszcze dwie obiegówki, oprócz tej co jest w pompie - jedna za buforem, a drugą za mieszaczem, więc jeszcze bardziej obniżysz sprawność. Na Twoim miejscu całą uwagę skupiłbym na wyeliminowaniu z systemu urządzeń wysokotemperaturowych, tak aby wszystko szło na jednej, niskiej temp zasilania. Dlaczego nie możesz pozbyć się grzejników z salonu i czy w salonie są tylko grzejniki? wcześniej pisałeś coś, że masz 80% podłogówki w domu?

Jak dobrze to teraz zrobisz to będziesz bardzo zadowolony, ale jak będziesz słuchał się tylko tego co mówi instalator, który pewnie pompy jeszcze nie instalował to niestety skończysz z ręką w nocniku.

Dzięki buforowi obniżysz po prostu sprawność tej instalacji i o wysokim COP,ie i niskich rachunkach będziesz mógł zapomnieć. Poza tym w takim układzie jak mówisz będziesz musiał dołożyć jeszcze dwie obiegówki, oprócz tej co jest w pompie - jedna za buforem, a drugą za mieszaczem, więc jeszcze bardziej obniżysz sprawność. Na Twoim miejscu całą uwagę skupiłbym na wyeliminowaniu z systemu urządzeń wysokotemperaturowych, tak aby wszystko szło na jednej, niskiej temp zasilania. Dlaczego nie możesz pozbyć się grzejników z salonu i czy w salonie są tylko grzejniki? wcześniej pisałeś coś, że masz 80% podłogówki w domu?

Jak dobrze to teraz zrobisz to będziesz bardzo zadowolony, ale jak będziesz słuchał się tylko tego co mówi instalator, który pewnie pompy jeszcze nie instalował to niestety skończysz z ręką w nocniku.

Przemawia do mnie to co piszesz, jest to logiczne. W salonie kupiłem kilka lat temu takie fajne 2 ozdobne grzejniki Purmo http://www.purmo.com/pl/produkty/pionowe-grzejniki-dekoracyjne/kos-v.htm za kupę kasy, są częścią wystroju salonu. Raz że nie klimakonwektory średnio by tam wyglądały no i szkoda mi kasy. Salon jest otwarty na korytarze, kuchnię i jadalnie gdzie jest podłogowe, jednak to 40m2 i może być chłodno przy 35 stopniach zasilania. W sumie może zaryzykuję, najwyżej bufor można dodać do systemu później jak by coś nie działało nie?

Z drugiej strony dziś płacę z 4 tony groszku prawie 4 tys. zł więc jeśli za prąd wyjdzie mi po roku podobnie nie będę się kłócił, nie robię tego dla oszczędności tylko dla wygody. Choć im sprawniejszy system i tańszy tym oczywiście lepiej. ;)

Wracając do powierzchni podłogowego to po korekcie jest to około 60%, plus trzy pokoje po 15 m2 gdzie będą klimakonwektory, w łazienkach poza podłogowym mam drabinki. Więc tylko martwi mnie ten salon i czy będzie komfortowo zimą.

Dodam tylko, że nie jestem jedyny wśród znajomych "groszkowców" którzy myślą o pompie, jednak wszyscy mówią " załóż to u siebie, a my zobaczymy jak to działa i może za rok" ;) więc robię za królika doświadczalnego. ;) Inna sprawa, że na prowincji jest na moje lobby instalatorów którzy znają i polecają piece na groszek bo pewnie tak jest bezpieczniej dla nich. Jak można dziś budować dom i nie zrobić od początku systemu z pompą tylko pakować ludzi w węgiel? Jak ja budowałem 7-8 lat temu pompy były ponad dwa razy droższe niż dziś... Ale to refleksja na marginesie... :)

W salonie kupiłem kilka lat temu takie fajne 2 ozdobne grzejniki Purmo http://www.purmo.com/pl/produkty/pionowe-grzejniki-dekoracyjne/kos-v.htm za kupę kasy, są częścią wystroju salonu. Raz że nie klimakonwektory średnio by tam wyglądały no i szkoda mi kasy. Salon jest otwarty na korytarze, kuchnię i jadalnie gdzie jest podłogowe, jednak to 40m2 i może być chłodno przy 35 stopniach zasilania. W sumie może zaryzykuję, najwyżej bufor można dodać do systemu później jak by coś nie działało nie?

Z grzejnikami ozdobnymi niestety bywa tak, że zazwyczaj dysponują bardzo słabą mocą grzewczą. Ale rozumiem motywy pozostawienia ich na miejscu. W takim razie musisz rozważyć, czy (z doświadczenia) temp rzędu 35-40st były wystarczające dla tych grzejników, ewentualnie czy jest możliwość wpięcia klimakonwektora gdzieś po drodze w salonie. Może masz takie miejsce na ścianie wolne, gdzie idą rurki - dodatkowym plusem byłoby tu chłodzenie latem.

Co do bufora, to jak najbardziej możesz go dołożyć w każdej chwili:yes:

Ja również spalałem węgla za około 4tys dlatego dla mnie sezon za 1700zł był bardzo miłym zaskoczeniem:) A w 4tys raczej na 100% się zmieścisz nawet z buforem;)

Ja również spalałem węgla za około 4tys dlatego dla mnie sezon za 1700zł był bardzo miłym zaskoczeniem:) A w 4tys raczej na 100% się zmieścisz nawet z buforem;)

Kocioł na ekogroszek musiałeś mieć mocno przewymiarowany, z kiepskim sterownikiem i nastawami bo w zeszłym sezonie poszły mi 2 tony po 860 zł na CO+CWU a dom mam niewiele mniejszy powierzchnią z kubaturą większy bo 650 m3.

W sumie to mnie nie dziwi bo wszyscy którym regulowałem sterowniki doświadczyli znacznego spadku zużycia ekogroszku - jest tu jeszcze spore pole do popisu dla programistów sterowników choć świetny automat z zadawanymi parametrami już jest - niestety użytkownik i tak powinien go przestawiać na lato i okresy przejściowe.

Gość tymczasowy19
Kocioł na ekogroszek musiałeś mieć mocno przewymiarowany, z kiepskim sterownikiem i nastawami bo w zeszłym sezonie poszły mi 2 tony po 860 zł na CO+CWU a dom mam niewiele mniejszy powierzchnią z kubaturą większy bo 650 m3.

W sumie to mnie nie dziwi bo wszyscy którym regulowałem sterowniki doświadczyli znacznego spadku zużycia ekogroszku - jest tu jeszcze spore pole do popisu dla programistów sterowników choć świetny automat z zadawanymi parametrami już jest - niestety użytkownik i tak powinien go przestawiać na lato i okresy przejściowe.

mocno przewymiarowane kotły to przecież norma....dodaj do tego kiepskie sterowanie i kiepski opał i są takie a nie inne efekty

Z drugiej strony, były także opisywane przypadki spartolonych instalacji na PC. Tych przypadków było zdecydowanie mniej, bo tez popularność obu rozwiązań jest nieporównywalna (jeszcze!)

Napisałem że ja mam taką głupotę zrobioną u siebie a nie że Ty gadasz głupoty, i napisałem że ten z wężownicą dla niego jest nie najlepszym rozwiązaniem,

co do mojej instalacji to traktuj trochu z żartem moje wypowiedzi puki co, bo po mimo że taniego cwu jestem świadom to i tak mam stracha przed zimą, duży jestem i wiem że szkłem ... nie podetrę, pisałem to wielokrotnie że będę zadowolony jak się zmieszczę w 3500 - 4000zł. wiem co mam i co da się z tego zrobić

jmajczuk ile ta przesiadka będzie Cię w całości kosztować?

zatkao kakao ?

T-cap 9KW, plus zasobnik zmieszczę się w 20 tys. zł,

Zatem teraz idź zyzolek i nauczaj dobrą nowiną swoich braci ekogroszkowców,zwłaszcza w nowych domach,że pompa ciepła jest tańsza niż system grzewczy na ekogroszek i ekogroszek w nowych domach nie ma racji bytu bo jest za drogi.

Cześć

Wczoraj pompa została włączona. (znaczy się grzanie)

Do tej pory tylko wodę w zbiorniku podgrzewała i dwa razy posadzka po 3h.

Teraz mam zamiar położyć płytki gdzie nie gdzie, więc sobie pomyślałem że warto wysuszyć co nieco posadzkę.

Do tej pory było palone w kominku, prawie codziennie, mokre etapy budowy zakończone w kwietniu

Wczoraj rano temp. posadzki = 15st. do dzisiaj (24h) pożarło 30kw, temperatura zadana 35st, posadzka to anhydryt

Siem ócze, pomału ale ..... się uczę

Czytam tą instrukcję ale jakoś słabo dociera do mojego łba jej zawartość, choć pewnie proste to jak barszcz.

Jak mieliście poustawiane temp. w okresie w którym jeszcze nie mieszkaliście?

niestety wprowadzę się dopiero w kwietniu, a do tej pory prąd budowlany tylko w opcji. Dlatego myślę jakby zrobić aby dom nie ucierpiał a i portfel nie schudł, bo trochę wydatków jeszcze mnie czeka.

pozdr

Artur Z.

szybkie pytanie.

Znajomy. Dom sprzed 7 lat ale przyzwoicie ocieplony.

OZC zrobiona na kolanie na podstawie zużycia ekogroszku za ostatnie 5 lat.

Sam dom 50% podłogówki, 50% grzejników do wymiany na klimakonwektory.

klimakonwektory wszystkie na pietrze więc i chłodzić będzie.

Kotłownia w garażu wolnostojącym, nieogrzewana.

Pytanie. Czy jednostkę wewnętrzną takiego TCap 9 czy 11kW można ocieplić aby nie ogrzewać pom. gospodarczego przy garażu? Można to jakoś obłożyć jak rekuperator?

Kolega strasznie nie chce grzac pom. gospodarczego. 10 msc ma tam na plusie. Ile musi być w pomieszczeniu z PC, ot dla takiego TCap? Czy jak ocpeli PC to temperatura w pom. gospodarczym może być niższa?

Na razie pomijamy zasobnik CWU bo on grzeje prądem 5 msc i powiedział - okres letni, że może grzać nawet 12 msc prądem CWU byle do CO nie chodzić, zawleczek nie wymieniać, nie kontrolować, nie sprzątać. Na dziś nie chce wymieniać zasobnika.