Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie o średnioroczny COP na PC P-W (CO+CWU), często podawany jest ~3 i nie chcę wywoływać kłótni czy to prawda czy nie.

Nurtuje mnie jednak czy jest to średnia arytmetyczna czy ważona zużyciem?

Zalezy jakie zrodlo tych danych. Jesli bezposredni pomiar z instalacji, to jest to wartosc rzeczywista dla danego obiektu w danej lokalizacji i dla danego sezonu. W innym wypadku jest duze pole do "popisu" jesli chodzi o rozne usreniania itp. (vide kolega mkm silesia).

Mam pytanie o średnioroczny COP na PC P-W (CO+CWU), często podawany jest ~3 i nie chcę wywoływać kłótni czy to prawda czy nie.

Nurtuje mnie jednak czy jest to średnia arytmetyczna czy ważona zużyciem?

Srenioroczny nazywa się SPF. Poszukaj w sieci co to jest i jak jest liczony.

Ja w zeszłym sezonie uzyskałem SPF 3,45, ale zima była ciepła. Nawet przy mroźnej jak wszystko dobrze dobrane i sprawne raczej trudno było by zejść poniżej 3.

Jasne, że to kwestia lokalizacji, zapotrzebowania, tego czy ktoś lubi się myć czy też nie itd. Rzeczywistość zawsze jest skomplikowana ale jednak powstają modele aby ją uprościć i mimo, że COP/SCOP zależy od wszystkiego wokoło to jednak się podaje ~3 dla PW i ~4 dla GW. Dla mnie istotne jest jak to się liczy.

Prawidłowo liczony SCOP to iloraz energii wyprodukowanej do pobranej w całym roku.

Ale można to też policzyć cwanie, nie do końca uczciwie - policzyć COP godzinowy/dzienny/tygodniowy/miesięczny a potem policzyć z tego średnią arytmetyczną i stwierdzić "średni COP wynosi ..."

Ze względu na wyższe zużycie zimą przy mniejszym COP taka średnia arytmetyczna nieźle podkręci wynik.

Można też czytać moje posty ze zrozumieniem.

Ja na nic nie czekam, dom buduję za jakieś 3 lata, rozważam, wybieram, itd. SPF=3 całkowicie mnie urządza, czysto matematycznie dostrzegam jak można go liczyć i trochę naciągać rzeczywistość i to jedyny powód dla którego chcę się upewnić jak liczą Ci co podają =3.

Jak jest zaznaczone, że liczą zgodnie z normą, to wystarczy się z nią zapoznać. Od siebie dodam, że nie wiele to będzie miało wspólnego z rzeczywistym warunkami. Dopóki sam tego nie kupisz i nie opomiarujesz, to nie będziesz wiedział jak jest naprawdę, ile jest tam grzałek i jak są one sterowane.

Można też czytać moje posty ze zrozumieniem.

Ja na nic nie czekam, dom buduję za jakieś 3 lata, rozważam, wybieram, itd. SPF=3 całkowicie mnie urządza, czysto matematycznie dostrzegam jak można go liczyć i trochę naciągać rzeczywistość i to jedyny powód dla którego chcę się upewnić jak liczą Ci co podają =3.

SPF, SCOP można określić empirycznie z opomiarowanej instalacji, lub skalkulować. Do kalkulacji służą odpowiednie programy, które pod uwagę biorą szereg czynników wpływających na SCOP. Tutaj link do prostego kalkulatora, którym można to oszacować. Na stronie jest też ciekawy artykuł o programach do szacowania SCOP.

http://www.portpc.pl/?page_id=344

A wartość ~3 dla pomp PW przyjmuje się po prostu dla ułatwienia obliczeń. Moim zdaniem w przypadku najnowszych konstrukcji pomp PW, jak T-Cap, czy Tri jest ona znacznie zaniżona - co wynika z doświadczeń użytkowników jak i z obliczeń.

Tu nie chodzi o żadne COPy. SCOPy, SPFy, tu chodzi o nasze rachunki. A te będą tym mniejsze im:

-Będziemy mieli mniejsze zapotrzebowanie na energię (CO i CWU) ,to oczywiste

-Bardziej wykorzystamy tańszą taryfę.

I tutaj z tym liczeniem COPów, SCOPów, SPFów przy powietrznej moze być różnie. Albo ktoś idzie w tanie nocne godziny a co za tym idzie ma spadek efektywności PC P-W, albo grzeje w dzień ale płaci drożej za kWh

-instalacja jest poprawnie zaprojektowana i wykonana

-sama PC ma lepsze parametry

Reasumując. Nie ma jednej poprawnej odpowiedzi na twoje pytanie.

takie pytanie:

mam znajomego, który ma dom ogrzewany PC P-W, gdzie około 170m2 to ogrzewanie podłogowe a 50-60m2 to grzejniki

obydwa obiegi zasila z pompy

gdy włączony jest obieg TYLKO podłogówki to temp. zasilania po kilku 4-5godz. osiąga temp. zasilania ca. 33C

natomiast, gdy włączy również obieg grzejników, to mała pojemność tego obiego powoduje, że temp. powrotu szybo rośnie i już po godz. zarówno grzejniki jak i podłogówka są zasilane zadaną temp. 35C

pytanie czy taki, trochę oszukany obieg (tj. podniesienie temp. powrotu nie jest szkodliwe dla pompy/sprężarki) ?

pozdrawiam, Artur

ma ktoś z Was w ogóle takie połączenie? podłogówka i grzejniki z pompy P-W na osobnych obiegach i sprawdzał jak się ma temp. powrotu/zasilania przy wyłączonym/włączonym obiegu na grzejniki ?

pozdrawiam, Artur

Na ja mam takie cuś:)

Na jednym obiegu są 3 klimakonwektory, 2 grzejniki i 2 drabinki, a na drugim obiegu podłogówka (6 pętli).

U mnie ogólnie cały układ się dość szybko nagrzewa, ale i nieźle potrafi tą zadaną temp utrzymać tak aby sprężarka nie taktowała.

"Hamulcowym" mojego układu jest spory grzejnik w garażu - ten potrafi każdą porcję ciepła zmarnować:D jak wyłączam ten grzejnik to wtedy układ, tak jak mówisz zbyt szybko się nagrzewa i zaczyna taktować - także jakby na odwrót do tego co piszesz:)

Na ja mam takie cuś:)

Na jednym obiegu są 3 klimakonwektory, 2 grzejniki i 2 drabinki, a na drugim obiegu podłogówka (6 pętli).

U mnie ogólnie cały układ się dość szybko nagrzewa, ale i nieźle potrafi tą zadaną temp utrzymać tak aby sprężarka nie taktowała.

"Hamulcowym" mojego układu jest spory grzejnik w garażu - ten potrafi każdą porcję ciepła zmarnować:D jak wyłączam ten grzejnik to wtedy układ, tak jak mówisz zbyt szybko się nagrzewa i zaczyna taktować - także jakby na odwrót do tego co piszesz:)

piszę to dlatego, że instalacja u kolegi zainspirowała mnie do zmian u mnie

w moim domu przy temp., która mnie i domowników zadowala, czyli ok. 20C (przy 22-24C boli mnie już głowa - w blokach gdzie poprzednio mieszkałem temp. była non stop 24C ale tam same grzejniki, więc i odczuwanie zapewne inne) - dom ma dużą akumulację cieplną i podłoga przy 20Cw pomieszczeniu na tyle się wychładza, że aby ją ponownie nagrzać i osiągnąć na powrocie 25C włączają się grzałki (ostatnio jak nagrzałem do 22C to podłoga tak długo oddawała ciepło, że przez 3 dni pompa się nie właczała a w domu miałem ukrop - dni były słoneczne) - (230m2 grzanych podłóg - żadnego grzejnika)

przy ogrzewaniu domu do 22C tego efektu nie ma, ale jak napisałem wcześniej robi się nieznośnie ciepło - tymbradziej, że przez wielkie przeszklenia w ciągu dnia temp. podnosi się o 2-3C

aby tego uniknąć pomyślałem, że mogę pójść śladami znajomego i zrobić taki oszukany krótki obieg (grzejników nie mam, ale mogę to puścić np. w zasobnik CWU, używają elektrozaworów dopóki czujnik w podłodze nie wskaże, że osiągnął zadaną temp, - np. 25C)

pytanie, czy nie jest to ze szkodą dla pompy/sprężarki - ale chyba nie, skoro jest to wykorzystywane w instalacjach podłoga/grzejniki

jesli ktos ma jakieś przemyślenia na ten temat, proszę o posty

pozdrawiam, Artur

Edytowane przez r2req

Artur, zamontuj małe sprzęgło i będzie po kłopocie:yes: Albo kup tą nową pompkę serii F - tam ci się grzałki nie włączą;)

szkuam tanich rozwiązań :)

a co do sprzęgła, to chyba ekonomiczniej będzie puścić przez CWU, tam przynajmniej energia nie będzie marnotrawiona a trochę podtrzyma temp. zasobnika

pozdrawiam, Artur

A ja dziś pomiary porobiłem bo i miesiac kalendarzowy sie skonczył i tak:

CWU październik to 71kW w taryfie G12W co daje 71x0,34 - około 24zł (za 300l ciepłej wody codziennie)

CO październik to 195kW x 0,34 - około 64zł

wiec jestem.... usatysfakcjonowany:jawdrop:

a tak na marginesie - dostałem licznik ciepła - czeka tylko na montaż...brak czasu....ale jak zamontuje to bede mógł sprawdzić COP....nareszcie....

SPF, SCOP można określić empirycznie z opomiarowanej instalacji, lub skalkulować. Do kalkulacji służą odpowiednie programy, które pod uwagę biorą szereg czynników wpływających na SCOP. Tutaj link do prostego kalkulatora, którym można to oszacować. Na stronie jest też ciekawy artykuł o programach do szacowania SCOP.

http://www.portpc.pl/?page_id=344

A wartość ~3 dla pomp PW przyjmuje się po prostu dla ułatwienia obliczeń. Moim zdaniem w przypadku najnowszych konstrukcji pomp PW, jak T-Cap, czy Tri jest ona znacznie zaniżona - co wynika z doświadczeń użytkowników jak i z obliczeń.

Nie jestem przekonany czy to co pokazuje ten kalkulator jest zgodne z rzeczywistością. Jeżeli by tak było to zwykłe PC LT spokojnie nadawały by się do ogrzewania przyzwoicie zaizolowanych domów z 100% grzejnikami wysokotemperaturowymi a przy parametrach pracy 55/48 SCOP spadałby dla przykładowego panasonica bardzo niewiele - z 4,19 do 3,64 - czy ktoś to może potwierdzić własnym doświadczeniem ?

1. Jaką masz ustawioną temperaturę zasilania ?? Może za nisko ??

2. Po tych 3 dniach jak uruchomiła się pompa i przegoniła wodę w obiegu to wiesz jaką miałeś temperaturę powrotu ??

3. Ile styropianu pod ogrzewaniem podłogowym??

Dziwna sprawa, że jak ciepło na zewnątrz i w domu to beton w podłodze miałby się aż tak ochłodzić, żeby był problem z szybkim dojściem powrotu powyżej 25 stopni.

Wydaje mi się że oszukany obieg nie pomoże bo pompa przecież nie włącza grzałki ot tak tylko dopiero jak na max mocy nie daje rady.

U kolegi masz inną sytuacje bo pompa przy podłogówce pewnie chodzi na kilkadziesiąt procent mocy a przy oszukanym obiegu chodzi na wyższej mocy i dlatego szybciej podnosi temperaturę zasilania a u Ciebie jak włącza grzałkę to znaczy, że na maksymalnej nie daje rady.

Jeszcze jedna rzecz a może ta grzałka to nie problem z osiągnięciem powrotu 25 tylko np. pompa załączyła się nad ranem a w nocy był mróz i jest to zwykłe rozmrożenie wymiennika zewnętrznego ? :)

piszę to dlatego, że instalacja u kolegi zainspirowała mnie do zmian u mnie

w moim domu przy temp., która mnie i domowników zadowala, czyli ok. 20C (przy 22-24C boli mnie już głowa - w blokach gdzie poprzednio mieszkałem temp. była non stop 24C ale tam same grzejniki, więc i odczuwanie zapewne inne) - dom ma dużą akumulację cieplną i podłoga przy 20Cw pomieszczeniu na tyle się wychładza, że aby ją ponownie nagrzać i osiągnąć na powrocie 25C włączają się grzałki (ostatnio jak nagrzałem do 22C to podłoga tak długo oddawała ciepło, że przez 3 dni pompa się nie właczała a w domu miałem ukrop - dni były słoneczne) - (230m2 grzanych podłóg - żadnego grzejnika)

przy ogrzewaniu domu do 22C tego efektu nie ma, ale jak napisałem wcześniej robi się nieznośnie ciepło - tymbradziej, że przez wielkie przeszklenia w ciągu dnia temp. podnosi się o 2-3C

aby tego uniknąć pomyślałem, że mogę pójść śladami znajomego i zrobić taki oszukany krótki obieg (grzejników nie mam, ale mogę to puścić np. w zasobnik CWU, używają elektrozaworów dopóki czujnik w podłodze nie wskaże, że osiągnął zadaną temp, - np. 25C)

pytanie, czy nie jest to ze szkodą dla pompy/sprężarki - ale chyba nie, skoro jest to wykorzystywane w instalacjach podłoga/grzejniki

jesli ktos ma jakieś przemyślenia na ten temat, proszę o posty

pozdrawiam, Artur