mkm silesia 04.11.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Próbowałem znaleźć jakiś "ranking" cichości/głośności PC P-W, ale nie udało mi się. Ma ktoś takie porównanie? ja mam są coraz cichsze stare on off ze scrolem które montowałem lata temu (i działają ) spokojnie dawały spać obecne invertery z rotacyjną (podwójną) z odległości metra hałas na poziomie tła (w dzień - nie chciało mi się biegać z miernikiem po nocy) nie wiem jak tania chińszczyzna bo nie ryzykuję montażu pod własnym szyldem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 ja mam są coraz cichsze Moze po prostu gluchniesz na starosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.11.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 ja mam są coraz cichsze Ja nigdy nie miałem żadnej PC PW, baa nawet żadnej jeszcze nie widziałem. Bardziej pytałem o obecnie produkowane - które są ciche a które nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.11.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Jak juz zdecydujesz sie na wspolprace z instalatorem to koniecznie popros go o zademonstrowanie jego poprzednich instalacji. Bedziesz mogl ocenic jak glosna I czy wogole jest Pci PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ja nigdy nie miałem żadnej PC PW, baa nawet żadnej jeszcze nie widziałem. Bardziej pytałem o obecnie produkowane - które są ciche a które nie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204272-Op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87-pompy-ciep%C5%82a&p=6588369&viewfull=1#post6588369 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 04.11.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Arturo72, wskazówka, tymczasowy19, arturWi, arczi coś tam, coś tam prawdę Ci powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 04.11.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 już o tym pisałem na forum miesiąc/dwa wstecz PC P-W jaka ja mam z 2-3 metrów praktycznie nie słychać, metr da się normalnie rozmawiać jak ktoś chce zapraszam na odsłuch na żywo woj łódzkie pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 04.11.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 podli kłamcy pyxis ma 12 tysięcy postów i rację tylko pompy pw nie ma;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.11.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 już o tym pisałem na forum miesiąc/dwa wstecz PC P-W jaka ja mam z 2-3 metrów praktycznie nie słychać, metr da się normalnie rozmawiać Z jak ktoś chce zapraszam na odsłuch na żywo woj łódzkie pozdrawiam, Artur A jak z dźwiękiem kiedy chłodnica jest zawalona szronem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 05.11.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) Arturo72, wskazówka, tymczasowy19, arturWi, arczi coś tam, coś tam prawdę Ci powie idź wreszcie do tego lekarza, serio mówię. Chociaż mam obawy, że ci powie, że zaszły nieodwracalne zmiany i nic się nie da zrobić. Arturo ma PC p-w, ja mam gruntówkę. Mądrej głowie dość dwie słowie, ale dla idioty 10 razy będzie mało... Edytowane 5 Listopada 2014 przez tymczasowy19 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 podli kłamcy pyxis ma 12 tysięcy postów i rację tylko pompy pw nie ma;) Ale przeciez nie swojego posta podlinkowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.11.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 już o tym pisałem na forum miesiąc/dwa wstecz PC P-W jaka ja mam z 2-3 metrów praktycznie nie słychać, metr da się normalnie rozmawiać jak ktoś chce zapraszam na odsłuch na żywo woj łódzkie pozdrawiam, Artur Ja również zapraszam:yes: woj. pomorskie Po co kłapać jęzorem i budować jakieś niestworzone teorie w oparciu o odczucia ludzi, którzy gdzieś coś tam słyszeli od ciotecznego kuzyna wujka szwagra, jak można podjechać i samemu się przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 05.11.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 A jak z dźwiękiem kiedy chłodnica jest zawalona szronem? jak przyjdą mrozy to sprawdzę zeszłej zimy jakoś nie chciało mi się stać przy sprężarce nocą w mróz... pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 06.11.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Ja tam slysze z daleka swoja pompe jakies 10-12 mam do bramy i slychac ze chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Wychodzi na to, ze map78 jest po prstu gluchy. Moze "78" w nicku to jego wiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.11.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Wychodzi na to, ze map78 jest po prstu gluchy. Moze "78" w nicku to jego wiek. Może:) Ja nigdzie nie pisałem, że jej nie słychać na dworze Jedynie, że nie jest to hałas, który mógłby przeszkadzać. Natomiast w domu jej nie słyszę - być może jestem głuchy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.11.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 To jest jak z belką w oku Ty nie słyszysz, a sąsiad klnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 06.11.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Ja jestem na 99% zdecydowany na De Dietrich ALEZIO AWHP-II V220 8MR / E / 1 faz 8,0 kW Też zastanawiało mnie jak jest z hałasem jednostki zewnętrznej i zrobiłem tak jak ktoś wyżej zaproponował. Umówiłem się z instalatorem i objeździłem inwestycje przez niego realizowane. W sumie odsłuchałem dwie 11kW i jedną chyba 16 kW (jednostka zewnętrzna z dwoma sporymi wentylatorami) więcej mi się nie chciało jeździć. Moje odczucia słuchowe są pozytywne: z pięciu metrów właściwie nic nie słychać, a stojąc przy samych wiatrakach "hałas" był na tyle mały, że można było spokojnie rozmawiać nie zwiększając siły głosu. Pompy aktualnie wygrzewały posadzki i w budynkach tem dochodziła do 30st. W każdym przypadku czekałem aż wiatraki rozkręcą się na maksa żeby usłyszeć maksymalny "hałas". Zaznaczę, że słuch mam w 100%sprawny i mam na to papier Moja 8kW będzie z jednym wiatrakiem, więc powinno być jeszcze ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.11.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Największy hałas od wiatraków jest przed defrostem. Coś jak helikopter - słychać uderzenia łopat o nieruchome powietrze. Może te które mają ząbkowane końcówki łopat są cichsze, ja mam proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 06.11.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Ja jestem na 99% zdecydowany na De Dietrich ALEZIO AWHP-II V220 8MR / E / 1 faz 8,0 kW Też zastanawiało mnie jak jest z hałasem jednostki zewnętrznej i zrobiłem tak jak ktoś wyżej zaproponował. Umówiłem się z instalatorem i objeździłem inwestycje przez niego realizowane. W sumie odsłuchałem dwie 11kW i jedną chyba 16 kW (jednostka zewnętrzna z dwoma sporymi wentylatorami) więcej mi się nie chciało jeździć. Moje odczucia słuchowe są pozytywne: z pięciu metrów właściwie nic nie słychać, a stojąc przy samych wiatrakach "hałas" był na tyle mały, że można było spokojnie rozmawiać nie zwiększając siły głosu. Pompy aktualnie wygrzewały posadzki i w budynkach tem dochodziła do 30st. W każdym przypadku czekałem aż wiatraki rozkręcą się na maksa żeby usłyszeć maksymalny "hałas". Zaznaczę, że słuch mam w 100%sprawny i mam na to papier Moja 8kW będzie z jednym wiatrakiem, więc powinno być jeszcze ciszej. Koniecznie odwiedź kogoś kto ma dokładnie taką pompę jaką Ty chcesz kupić. Oglądałeś pompy o większej mocy a to duża różnica. Pompa o mocy 8kw pracuje tylko do -15 st.C te większe do -20. Z danych producenta wynika, Że zbiornik cwu 200l pompa grzeje od10 do 50stC w 1h 36 min. To się w głowie mi nie mieści. To by oznaczało, że wytwarza w tym czasie średnio poniżej 6kW ciepła. Nie ma danych od producenta o COP i mocy przy niższych temperaturach. Przy 7 st C na zewnątrz COP to tylko 4,1. Pompa Jula z sąsiedniego wątku sprawuje się lepiej. Chciałbym się mylić dlatego koniecznie poproś o dokładne dane techniczne co do mocy i COP przy niskich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts