Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koniecznie odwiedź kogoś kto ma dokładnie taką pompę jaką Ty chcesz kupić. Oglądałeś pompy o większej mocy a to duża różnica. Pompa o mocy 8kw pracuje tylko do -15 st.C te większe do -20. Z danych producenta wynika, Że zbiornik cwu 200l pompa grzeje od10 do 50stC w 1h 36 min. To się w głowie mi nie mieści. To by oznaczało, że wytwarza w tym czasie średnio poniżej 6kW ciepła. Nie ma danych od producenta o COP i mocy przy niższych temperaturach. Przy 7 st C na zewnątrz COP to tylko 4,1. Pompa Jula z sąsiedniego wątku sprawuje się lepiej.

Chciałbym się mylić dlatego koniecznie poproś o dokładne dane techniczne co do mocy i COP przy niskich temperaturach.

Z wykresów wynika, że moc cieplna dla temp wyjścia 35st wynosi od 6 przy -15st do 10kW przy +15

COP od 2,5 do 5 przy analogicznych temperaturach.

Słyszalność pompy ciepła pw w domu zależy od osoby oceniającej. Ja słyszę jak sprężarka chodzi (taki szum), mogę to ocenić w 2 sek. Mąż tylko słyszy jak się rozpędza :-) tak zawsze jak się pytam czy grzeje to nie wie :cool: To kwestia tego czy chcemy słyszeć czy nie. Bardziej słychać w pomieszczeniach, z którymi sprężarka i wentyle sąsiadują (u nas beton komórkowy). W nocy nie lubię tego dźwięku (denerwuje mnie). Pewnie jakiś piec na paliwo stałe, pracując w nocy w "kotłowni" za ścianą bardziej by hałasował. Na szczęście tego nie wiem.

Witam,

Pytanie do posiadaczy pomp Panasonic:

Przeglądam informacje o pompach na stronie Panasonica i czytam, że zakres pracy pompy jest od -20 do +35st. Ale jednocześnie w wykresach moc grzewcza i Cop podawany jest od -15 do +7.

Pytanie jak wygląda Cop i moc przy -20st?

Czy faktycznie przy -20 pompa dalej daje radę utrzymać 35st w centralnym ogrzewaniu bez pomocy grzałek?

Witam,

Pytanie do posiadaczy pomp Panasonic:

Przeglądam informacje o pompach na stronie Panasonica i czytam, że zakres pracy pompy jest od -20 do +35st. Ale jednocześnie w wykresach moc grzewcza i Cop podawany jest od -15 do +7.

Pytanie jak wygląda Cop i moc przy -20st?

Czy faktycznie przy -20 pompa dalej daje radę utrzymać 35st w centralnym ogrzewaniu bez pomocy grzałek?

W zeszłym roku miałem w styczniu -19st i pompa utrzymywała +37st bez grzałki. Wszystko zależy jak jest dobrana. T-Cap'y ponoć pracują do -27st, ale u mnie ciężko się o tym będzie przekonać, bo od 30lat takiej temp nie wiedziałem w moim regionie;)

W zeszłym roku miałem w styczniu -19st i pompa utrzymywała +37st bez grzałki. Wszystko zależy jak jest dobrana. T-Cap'y ponoć pracują do -27st, ale u mnie ciężko się o tym będzie przekonać, bo od 30lat takiej temp nie wiedziałem w moim regionie;)

A ma Pan wiedzę jak wyglądała jej sprawność przy takiej temperaturze? Czy pompa się "nie męczy" w takich warunkach? Jaki ma Pan model?

Nie mam ciepłomierza, więc nie wiem jaka sprawność. Wg tabeli dla A-15W35 COP=2,55, więc przy -20 jest pewnie 2, albo i mniej. W tych temperaturach, które występują tylko kilka godzin w roku ważniejsze od sprawności jest to żeby dupsko nie zmarzło;) Czy się męczy? Pracuje wtedy wyraźnie głośniej, ale to chyba normalne. Mój model to SXC09D3E8.

Tak sobie myślę, że z COP-em to pewnie gdyby sobie namalować wykres dla tych wartości do -15, które podaje producent w instrukcji serwisowej to można sobie ekstrapolować wartość COP dla -20 i ze sporym prawdopodobieństwem wyszłaby w miarę prawdziwa wartość. Wydajność już może nie wyjść na nominalnym poziomie tzn 9kW dla 9kW T-capa.

Nie mam ciepłomierza, więc nie wiem jaka sprawność. Wg tabeli dla A-15W35 COP=2,55, więc przy -20 jest pewnie 2, albo i mniej. W tych temperaturach, które występują tylko kilka godzin w roku ważniejsze od sprawności jest to żeby dupsko nie zmarzło;) Czy się męczy? Pracuje wtedy wyraźnie głośniej, ale to chyba normalne. Mój model to SXC09D3E8.

Ok.

A jaki ma Pan zbiornik wody użytkowej i w jakim czasie Pana pompa nagrzeje w nim wodę od 10 do 50st.

Może uogólnię pytanie i spytam wszystkich użytkowników:

W jakim czasie wasze pompy nagrzewają wodę użytkową?

Producenci podają takie dane dla przyrostu od 10 do 50st i temp zewnętrznej +7st i ten czas waha się od 1 do 2h w zależności od wielkości zbiornika.

Jak to wygląda u Was w realu?

Może uogólnię pytanie i spytam wszystkich użytkowników:

W jakim czasie wasze pompy nagrzewają wodę użytkową?

Producenci podają takie dane dla przyrostu od 10 do 50st i temp zewnętrznej +7st i ten czas waha się od 1 do 2h w zależności od wielkości zbiornika.

Jak to wygląda u Was w realu?

Takie uogolnienie sprawia, ze pytanie traci sens.

Czas podgrzania wody o 40K wynika z 2 parametrow: Objetosci wody i mocy zrodla ciepla. Mozesz to sobie policzyc.

Takie uogolnienie sprawia, ze pytanie traci sens.

Czas podgrzania wody o 40K wynika z 2 parametrow: Objetosci wody i mocy zrodla ciepla. Mozesz to sobie policzyc.

No właśnie nie chodzi mi o obliczenia, czy dane z tabelek i opisów producentów, tylko o opinie użytkowników np:

Mam zbiornik 300l pompę 9kW i woda z wodociągu do 50st grzeje się godzinę.

Zmierzam do tego żeby zweryfikować to co podaje producent z rzeczywistością.

Już wiem, że mimo podawanej pracy nominalnej do -15st wiele urządzeń grzeje bez wspomagania grzałkami nawet przy -25

Teraz chodzi mi o zweryfikowanie czasu nagrzewania wody użytkowej.

No właśnie nie chodzi mi o obliczenia, czy dane z tabelek i opisów producentów, tylko o opinie użytkowników np:

Mam zbiornik 300l pompę 9kW i woda z wodociągu do 50st grzeje się godzinę.

Zmierzam do tego żeby zweryfikować to co podaje producent z rzeczywistością.

Już wiem, że mimo podawanej pracy nominalnej do -15st wiele urządzeń grzeje bez wspomagania grzałkami nawet przy -25

Teraz chodzi mi o zweryfikowanie czasu nagrzewania wody użytkowej.

Odpowiem bo jakoś twoje dane i pytanie ostatnio sprawdzalem

300L CWU, PC 9kw, inwenter i chodź na niskich obrotach

Od 16*c do 48 *C maks do 52 minut (nie siedziałem z zegarkiem, po 52 min jak poszedłem było nagrzanego, może było to nieco szybciej), temp zewnętrzna 7-8*c, 3,2kWh pobrała.

Ale na bieżąca grzanie CWU trwa krócej bo najcześciej całego zasobnika nie rozbieramy.

Odpowiem bo jakoś twoje dane i pytanie ostatnio sprawdzalem

300L CWU, PC 9kw, inwenter i chodź na niskich obrotach

Od 16*c do 48 *C maks do 52 minut (nie siedziałem z zegarkiem, po 52 min jak poszedłem było nagrzanego, może było to nieco szybciej), temp zewnętrzna 7-8*c, 3,2kWh pobrała.

Ale na bieżąca grzanie CWU trwa krócej bo najcześciej całego zasobnika nie rozbieramy.

Dziękuję za odpowiedź :)

Jakie kupić rozdzielacze do podłogówki mając w planach pompę ciepła, płyta grzejna, druga taryfa 100% podłogówka Kan-therm , 14 obwodów i dwie drabinki.

Które wybrać ?

http://instalator24.pl/index.php?p1388,kan-therm-55080a-8-obwodowy-rozdzielacz-do-ogrzewania-podlogowego

http://instalator24.pl/index.php?p316,kan-therm-75080a-8-obwodowy-rozdzielacz-do-ogrzewania-podlogowego

Jaka jest różnica między rozdzielaczem o przekroju 1" a 3/4".