_olo_ 06.11.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Do tego pompy z zakresem grzania do -15 to już powoli do lamusa odchodzą, nowe konstrukcje schodzą niżej z temp a te do -15 można kupić już za 10-15kzł znacznie mocniejsze, moim skromnym zdaniem taka 8-ka za 20kzł to marny interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 06.11.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Koniecznie odwiedź kogoś kto ma dokładnie taką pompę jaką Ty chcesz kupić. Oglądałeś pompy o większej mocy a to duża różnica. Pompa o mocy 8kw pracuje tylko do -15 st.C te większe do -20. Z danych producenta wynika, Że zbiornik cwu 200l pompa grzeje od10 do 50stC w 1h 36 min. To się w głowie mi nie mieści. To by oznaczało, że wytwarza w tym czasie średnio poniżej 6kW ciepła. Nie ma danych od producenta o COP i mocy przy niższych temperaturach. Przy 7 st C na zewnątrz COP to tylko 4,1. Pompa Jula z sąsiedniego wątku sprawuje się lepiej. Chciałbym się mylić dlatego koniecznie poproś o dokładne dane techniczne co do mocy i COP przy niskich temperaturach. Z wykresów wynika, że moc cieplna dla temp wyjścia 35st wynosi od 6 przy -15st do 10kW przy +15 COP od 2,5 do 5 przy analogicznych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 06.11.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Czyli szukam od początku. Na szczęście do inwestycji jeszcze co najmniej pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 06.11.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 pytanie dodatkowe: na jakich producentach się skupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.11.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Jesli mowa tu o powietrznych pompach to na FM jest duzo uzytkownikow Panasonica, ktorzy pochlebie wypowiadaja sie na ich temat.Jesli masz kase to jedna z lepszych firm PCi PW jest Daikin. Edytowane 6 Listopada 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 07.11.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Słyszalność pompy ciepła pw w domu zależy od osoby oceniającej. Ja słyszę jak sprężarka chodzi (taki szum), mogę to ocenić w 2 sek. Mąż tylko słyszy jak się rozpędza tak zawsze jak się pytam czy grzeje to nie wie To kwestia tego czy chcemy słyszeć czy nie. Bardziej słychać w pomieszczeniach, z którymi sprężarka i wentyle sąsiadują (u nas beton komórkowy). W nocy nie lubię tego dźwięku (denerwuje mnie). Pewnie jakiś piec na paliwo stałe, pracując w nocy w "kotłowni" za ścianą bardziej by hałasował. Na szczęście tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 07.11.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 U mnie pc na ścianie garażowej wisi. W garażu w nocy ciut słychać jednostkę zewnętrzną. O dziwo najgłośniej słychac pompę obiegową. Oczywiście żaden z tych dźwięków nie jest dokuczliwy. W pokojach cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 07.11.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Witam,Pytanie do posiadaczy pomp Panasonic:Przeglądam informacje o pompach na stronie Panasonica i czytam, że zakres pracy pompy jest od -20 do +35st. Ale jednocześnie w wykresach moc grzewcza i Cop podawany jest od -15 do +7. Pytanie jak wygląda Cop i moc przy -20st?Czy faktycznie przy -20 pompa dalej daje radę utrzymać 35st w centralnym ogrzewaniu bez pomocy grzałek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.11.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Witam, Pytanie do posiadaczy pomp Panasonic: Przeglądam informacje o pompach na stronie Panasonica i czytam, że zakres pracy pompy jest od -20 do +35st. Ale jednocześnie w wykresach moc grzewcza i Cop podawany jest od -15 do +7. Pytanie jak wygląda Cop i moc przy -20st? Czy faktycznie przy -20 pompa dalej daje radę utrzymać 35st w centralnym ogrzewaniu bez pomocy grzałek? W zeszłym roku miałem w styczniu -19st i pompa utrzymywała +37st bez grzałki. Wszystko zależy jak jest dobrana. T-Cap'y ponoć pracują do -27st, ale u mnie ciężko się o tym będzie przekonać, bo od 30lat takiej temp nie wiedziałem w moim regionie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 07.11.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 W zeszłym roku miałem w styczniu -19st i pompa utrzymywała +37st bez grzałki. Wszystko zależy jak jest dobrana. T-Cap'y ponoć pracują do -27st, ale u mnie ciężko się o tym będzie przekonać, bo od 30lat takiej temp nie wiedziałem w moim regionie;) A ma Pan wiedzę jak wyglądała jej sprawność przy takiej temperaturze? Czy pompa się "nie męczy" w takich warunkach? Jaki ma Pan model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.11.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Nie mam ciepłomierza, więc nie wiem jaka sprawność. Wg tabeli dla A-15W35 COP=2,55, więc przy -20 jest pewnie 2, albo i mniej. W tych temperaturach, które występują tylko kilka godzin w roku ważniejsze od sprawności jest to żeby dupsko nie zmarzło;) Czy się męczy? Pracuje wtedy wyraźnie głośniej, ale to chyba normalne. Mój model to SXC09D3E8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 07.11.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Tak sobie myślę, że z COP-em to pewnie gdyby sobie namalować wykres dla tych wartości do -15, które podaje producent w instrukcji serwisowej to można sobie ekstrapolować wartość COP dla -20 i ze sporym prawdopodobieństwem wyszłaby w miarę prawdziwa wartość. Wydajność już może nie wyjść na nominalnym poziomie tzn 9kW dla 9kW T-capa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 09.11.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Nie mam ciepłomierza, więc nie wiem jaka sprawność. Wg tabeli dla A-15W35 COP=2,55, więc przy -20 jest pewnie 2, albo i mniej. W tych temperaturach, które występują tylko kilka godzin w roku ważniejsze od sprawności jest to żeby dupsko nie zmarzło;) Czy się męczy? Pracuje wtedy wyraźnie głośniej, ale to chyba normalne. Mój model to SXC09D3E8. Ok. A jaki ma Pan zbiornik wody użytkowej i w jakim czasie Pana pompa nagrzeje w nim wodę od 10 do 50st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 09.11.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Może uogólnię pytanie i spytam wszystkich użytkowników:W jakim czasie wasze pompy nagrzewają wodę użytkową?Producenci podają takie dane dla przyrostu od 10 do 50st i temp zewnętrznej +7st i ten czas waha się od 1 do 2h w zależności od wielkości zbiornika. Jak to wygląda u Was w realu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Może uogólnię pytanie i spytam wszystkich użytkowników: W jakim czasie wasze pompy nagrzewają wodę użytkową? Producenci podają takie dane dla przyrostu od 10 do 50st i temp zewnętrznej +7st i ten czas waha się od 1 do 2h w zależności od wielkości zbiornika. Jak to wygląda u Was w realu? Takie uogolnienie sprawia, ze pytanie traci sens. Czas podgrzania wody o 40K wynika z 2 parametrow: Objetosci wody i mocy zrodla ciepla. Mozesz to sobie policzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 09.11.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Takie uogolnienie sprawia, ze pytanie traci sens. Czas podgrzania wody o 40K wynika z 2 parametrow: Objetosci wody i mocy zrodla ciepla. Mozesz to sobie policzyc. No właśnie nie chodzi mi o obliczenia, czy dane z tabelek i opisów producentów, tylko o opinie użytkowników np: Mam zbiornik 300l pompę 9kW i woda z wodociągu do 50st grzeje się godzinę. Zmierzam do tego żeby zweryfikować to co podaje producent z rzeczywistością. Już wiem, że mimo podawanej pracy nominalnej do -15st wiele urządzeń grzeje bez wspomagania grzałkami nawet przy -25 Teraz chodzi mi o zweryfikowanie czasu nagrzewania wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 09.11.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 No właśnie nie chodzi mi o obliczenia, czy dane z tabelek i opisów producentów, tylko o opinie użytkowników np: Mam zbiornik 300l pompę 9kW i woda z wodociągu do 50st grzeje się godzinę. Zmierzam do tego żeby zweryfikować to co podaje producent z rzeczywistością. Już wiem, że mimo podawanej pracy nominalnej do -15st wiele urządzeń grzeje bez wspomagania grzałkami nawet przy -25 Teraz chodzi mi o zweryfikowanie czasu nagrzewania wody użytkowej. Odpowiem bo jakoś twoje dane i pytanie ostatnio sprawdzalem 300L CWU, PC 9kw, inwenter i chodź na niskich obrotach Od 16*c do 48 *C maks do 52 minut (nie siedziałem z zegarkiem, po 52 min jak poszedłem było nagrzanego, może było to nieco szybciej), temp zewnętrzna 7-8*c, 3,2kWh pobrała. Ale na bieżąca grzanie CWU trwa krócej bo najcześciej całego zasobnika nie rozbieramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniof 10.11.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Odpowiem bo jakoś twoje dane i pytanie ostatnio sprawdzalem 300L CWU, PC 9kw, inwenter i chodź na niskich obrotach Od 16*c do 48 *C maks do 52 minut (nie siedziałem z zegarkiem, po 52 min jak poszedłem było nagrzanego, może było to nieco szybciej), temp zewnętrzna 7-8*c, 3,2kWh pobrała. Ale na bieżąca grzanie CWU trwa krócej bo najcześciej całego zasobnika nie rozbieramy. Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 11.11.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Jakie kupić rozdzielacze do podłogówki mając w planach pompę ciepła, płyta grzejna, druga taryfa 100% podłogówka Kan-therm , 14 obwodów i dwie drabinki. Które wybrać ? http://instalator24.pl/index.php?p1388,kan-therm-55080a-8-obwodowy-rozdzielacz-do-ogrzewania-podlogowego http://instalator24.pl/index.php?p316,kan-therm-75080a-8-obwodowy-rozdzielacz-do-ogrzewania-podlogowego Jaka jest różnica między rozdzielaczem o przekroju 1" a 3/4". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.11.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Wedlug mnie Capricorn bylby lepszym wyborem. W powyzszych linkach masz rozdzielacze bez odpowietrznikow, Capricorn w zestawie ma wszystko co potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts