kwasniak 11.11.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 http://www.gamainstal.pl/capricorn-premium1-rozdzielacz-nierdzewny-z-przeplywomierzami-8-obw-9-3660-008-91-24-p1117.html Stał nierdzewna czy z mosiądzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.11.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Ja mam z nierdzewki, mosiadz ponoc jest delikatnym materialem, podatnym na mechaniczne uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 11.11.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Nie chciał bym tu nikogo w błąd wprowadzać, ale gdzieś czytałem, że do podłogówek pod PC z gęstymi rurkami i niezbyt długimi obiegami wskazane rozdzielacze z regulacją ze wskazaniem na rotametrach 0-2,5 l/min dla dokładniejszego wyregulowania obiegów a nie np 0-5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 11.11.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 (edytowane) Nie chciał bym tu nikogo w błąd wprowadzać, ale gdzieś czytałem, że do podłogówek pod PC z gęstymi rurkami i niezbyt długimi obiegami wskazane rozdzielacze z regulacją ze wskazaniem na rotametrach 0-2,5 l/min dla dokładniejszego wyregulowania obiegów a nie np 0-5. O widzisz trzeba poczytać muszę jutro kupić i nie wiem co a hydraulikowi wszystko jedno Edytowane 11 Listopada 2014 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impet 12.11.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 chciałbym się przywitać jako nowy na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impet 12.11.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 pompa de dietrich HPI 16TR -2 pracuje od 9 .10. 2014zużycie prądu po miesiącu to 308KWh razem z ;; bytowymi;;w prognozach mamy 350KWh/miesiąc więc nie rozumiem tego zużyciaprzecież było razem z pompą dodam jeszcze że cwu grzejemy kotłem olejowymjest jeszcze kominek z płaszczem wodnym ale nie było w nim jeszcze palone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agraf 12.11.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Nie chciał bym tu nikogo w błąd wprowadzać, ale gdzieś czytałem, że do podłogówek pod PC z gęstymi rurkami i niezbyt długimi obiegami wskazane rozdzielacze z regulacją ze wskazaniem na rotametrach 0-2,5 l/min dla dokładniejszego wyregulowania obiegów a nie np 0-5. A może ktoś się orientuje czy można osobno kupić rotametry 0-2,5 L/min? Ewentualnie jakiś namiar, cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 12.11.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam kolegów, dużo osób piszę o przeróbce klimatyzacji split na pompę ciepłą powietrze woda, największy problem jest ze sterowaniem, wpadłem na pewien pomysł. Kupno całej klimatyzacji jednostka wewnętrzna + zewnętrzna, może być używana. Jeżeli chodzi o hydraulikę to wiadomo, wymiennik płytowy odpowiedni do tego typu instalacji tj. odpowiednie ciśnienie robocze. Teraz najważniejsze, najnowsze klimatyzatory komunikują się po między jednostkami cyfrowo, nie da się uruchomić samej jednostki wewnętrznej gdyż wywala błąd tak samo jednostka zewnętrzna. Chce z jednostki wewnętrznej zrobić klimakonwektor (to działa, mam jedną jednostkę od Mitsubishi i działa tak jak powinno) lecz elektronikę zostawić w środku, "pociągnąć" kable i czujniki wejścia i wyjścia skraplacza i podłączyć do wymiennika. Jednostka wewnętrzna musiałaby być blisko kotłowni aby szybko kable poprowadzić. Do klimatyzatora zamiast pilota użyć sterownika ściennego, dlaczego? możliwość sterowania na poszczególne dni tygodnia, godziny, możliwość podłączenia zewnętrznego czujnika temperatury. Praktycznie żadna ingerencja w elektronikę - tylko przeniesienie czujników. Zasada prosta, włączamy system ze sterownika ściennego, funkcja grzania i ustalamy żądaną temperaturę (sterownik powinien znajdować w największym pomieszczeniu, tym, które się najdłużej nagrzewa) włącza się sprężarka, (pompę obiegową będziemy musieli sami uruchamiać lub po prostu sterownik ją uruchomi) zaczyna się nagrzewać woda w wymienniku po stronie skraplacza, ciepła woda trafia do podłogówki, klimakonwektorów i wraca chłodna, która znów zostanie ogrzana, jeśli elektronika zauważy, że jest duża różnica to zwiększy moc w końcu to inverter, jeśli w końcu osiągnie odpowiednią temperaturę to zmniejszy swoją moc. Co myślicie o takim rozwiązaniu? cena bardzo dobrego klimatyzatora+sterownika ok 3.500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.11.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam kolegów, dużo osób piszę o przeróbce klimatyzacji split na pompę ciepłą powietrze woda, największy problem jest ze sterowaniem, wpadłem na pewien pomysł. Kupno całej klimatyzacji jednostka wewnętrzna + zewnętrzna, może być używana. Jeżeli chodzi o hydraulikę to wiadomo, wymiennik płytowy odpowiedni do tego typu instalacji tj. odpowiednie ciśnienie robocze. Teraz najważniejsze, najnowsze klimatyzatory komunikują się po między jednostkami cyfrowo, nie da się uruchomić samej jednostki wewnętrznej gdyż wywala błąd tak samo jednostka zewnętrzna. Chce z jednostki wewnętrznej zrobić klimakonwektor (to działa, mam jedną jednostkę od Mitsubishi i działa tak jak powinno) lecz elektronikę zostawić w środku, "pociągnąć" kable i czujniki wejścia i wyjścia skraplacza i podłączyć do wymiennika. Jednostka wewnętrzna musiałaby być blisko kotłowni aby szybko kable poprowadzić. Do klimatyzatora zamiast pilota użyć sterownika ściennego, dlaczego? możliwość sterowania na poszczególne dni tygodnia, godziny, możliwość podłączenia zewnętrznego czujnika temperatury. Praktycznie żadna ingerencja w elektronikę - tylko przeniesienie czujników. Zasada prosta, włączamy system ze sterownika ściennego, funkcja grzania i ustalamy żądaną temperaturę (sterownik powinien znajdować w największym pomieszczeniu, tym, które się najdłużej nagrzewa) włącza się sprężarka, (pompę obiegową będziemy musieli sami uruchamiać lub po prostu sterownik ją uruchomi) zaczyna się nagrzewać woda w wymienniku po stronie skraplacza, ciepła woda trafia do podłogówki, klimakonwektorów i wraca chłodna, która znów zostanie ogrzana, jeśli elektronika zauważy, że jest duża różnica to zwiększy moc w końcu to inverter, jeśli w końcu osiągnie odpowiednią temperaturę to zmniejszy swoją moc. Co myślicie o takim rozwiązaniu? cena bardzo dobrego klimatyzatora+sterownika ok 3.500zł świetna idea i jak potrafisz to zrealizuj.wynik może być zaskakujący.powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 12.11.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Czy potrafię to się okaże, najważniejsze jest to aby była najmniejsza ingerencja w elektronikę, hydraulika to tylko zmiana wymiennika ale kto wie, może aż…wczoraj usiadłem i przeczytałem cały Twój wątek z Julą… ja szukam alternatywy dla siebie - potrzebuje pompy ciepła o małej mocy, myślę, że 3-5 kW do planowanego domu - jego rozbudowy. Dom docelowo 80m2 do ogrzania, 4 pętlę podłogowe, 3 klimakonwektory, zależy mi też na funkcji chodzenia jak studnia nie wyrobi klimatyzator o którym myślę mam moc grzewczą 0,3 - 3,2 - 6,6kW a grzanie przy -7*C 4,3kW. Jak myślicie czy gotowe pompy np Panasonica 3kW dały by radę ogrzać mój dom do 19-20 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.11.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Co myślicie o takim rozwiązaniu? cena bardzo dobrego klimatyzatora+sterownika ok 3.500zł Pomysł dobry, podobne rozwiązanie działa tu: http://pvmonitor.pl/user_pc.php?pc=1&idinst=17 Sterownik pokojowy nie powinien włączać/wyłączać do/z prądu takiej klimy, tylko włączać i wyłączać pc w inny sposób, np. może zmieniać wartość termistora odczytującego temperaturę w pomieszczeniu. Kolega z linka powyżej dorobił sterowanie na Arduinie i ma możliwość sterowania mocą inwertera. Zamiast termistora odczytującego temperaturę pomieszczenia wstawił sterowany Arduinem konwerter pwm -> napięcie i w zależności od ustawienia temperatury docelowej i "mierzonej", czyli zapodawanej z Arduina, inwerter działa z różną mocą. Jeśli ktoś się nie czuje na siłach, można podłączyć kilka przekaźników z różnymi rezystorami zamiast wspomnianego termistora i w taki bardziej prymitywny sposób osiągnąć prawie to samo. Jeśli będziesz szukał wymiennika, to nie sugeruj się mocą podawaną przez sprzedających. Wymiennik musi być spory, np. u mnie w pc 5kW ma wymiary mniej więcej 40cm x 10cm x 7cm, więc te tanie z allegro 20x10x5 na pewno będą za małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 12.11.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Niestety mój komputer nie obsługuje strony - brak wtyczki, której sam nie może wyszukać jak będę miał chwilę sprawdzę na innym. Myślałem o tym aby sterownik po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu zwyczajnie zmienił modulację w sprężarce lub ją całkowicie wyłączył. Jak myślisz, cena klimatyzatora, nowego ze sterownikiem za 3,5tys to dobra cena, myślę, że wymiennik do 1,5 tys znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.11.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Niestety mój komputer nie obsługuje strony - brak wtyczki, której sam nie może wyszukać. Masz linuxa z chromem ? Spróbuj pod firefoxem. sterownikiem za 3,5tys to dobra cena, myślę, że wymiennik do 1,5 tys znajdę. Za 5kzł masz gotową Julę bez roboty, a jak piszesz nie potrzebujesz większych mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 12.11.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Safari, Jula na stronir kosztuje 5999+elementy podłączeniowe. Jak myślisz czy pompa o mocy 3kW wystarczy do mojego domu, nie wiem jakie jest zapotrzebowanie bo dom teraz będzie rozbudowywany i ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 13.11.2014 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Jeżeli dobrze zaizolujesz i nie będzie to szklarnia to w mrozach pewnie na styk, podobnie i Jula. Jeżeli dopiero przerabiasz/remontujesz to bym się starał tak zaizolować, żeby Jula wystarczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.11.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Safari, Jula na stronir kosztuje 5999+elementy podłączeniowe. Jak myślisz czy pompa o mocy 3kW wystarczy do mojego domu, nie wiem jakie jest zapotrzebowanie bo dom teraz będzie rozbudowywany i ocieplony. tak dla ścisłości to Jula, jak ostatnio byłem, kosztowała 4999 i nie potrzeba elementów dodatkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 13.11.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 nie potrzeba elementów dodatkowych Poza zestawem przyłączowym za 1000pln ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.11.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Poza zestawem przyłączowym za 1000pln ? W zestawie jest kilku metrowy. Ten za 1000 jest dluzszy. Poczytaj opis dokladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 14.11.2014 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 U mnie wyświetla się 5999zł + brak w magazynie http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-powietrze-woda-416107/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu1510 16.11.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Witam wszystkich uzytkownikowczy jest prowadzony jakis ranking pomp CWU czy sa jakies opinie na temat EcoHeatPro czy sa jakies bardziej efektywniejsze w podobnej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts