Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie chciał bym tu nikogo w błąd wprowadzać, ale gdzieś czytałem, że do podłogówek pod PC z gęstymi rurkami i niezbyt długimi obiegami wskazane rozdzielacze z regulacją ze wskazaniem na rotametrach 0-2,5 l/min dla dokładniejszego wyregulowania obiegów a nie np 0-5.

O widzisz trzeba poczytać :) muszę jutro kupić i nie wiem co a hydraulikowi wszystko jedno :)

Edytowane przez kwasniak

pompa de dietrich HPI 16TR -2 pracuje od 9 .10. 2014

zużycie prądu po miesiącu to 308KWh razem z ;; bytowymi;;

w prognozach mamy 350KWh/miesiąc więc nie rozumiem tego zużycia

przecież było razem z pompą

dodam jeszcze że cwu grzejemy kotłem olejowym

jest jeszcze kominek z płaszczem wodnym ale nie było w nim jeszcze palone

Nie chciał bym tu nikogo w błąd wprowadzać, ale gdzieś czytałem, że do podłogówek pod PC z gęstymi rurkami i niezbyt długimi obiegami wskazane rozdzielacze z regulacją ze wskazaniem na rotametrach 0-2,5 l/min dla dokładniejszego wyregulowania obiegów a nie np 0-5.

A może ktoś się orientuje czy można osobno kupić rotametry 0-2,5 L/min? Ewentualnie jakiś namiar, cena ;)

Witam kolegów, dużo osób piszę o przeróbce klimatyzacji split na pompę ciepłą powietrze woda, największy problem jest ze sterowaniem, wpadłem na pewien pomysł. Kupno całej klimatyzacji jednostka wewnętrzna + zewnętrzna, może być używana. Jeżeli chodzi o hydraulikę to wiadomo, wymiennik płytowy odpowiedni do tego typu instalacji tj. odpowiednie ciśnienie robocze. Teraz najważniejsze, najnowsze klimatyzatory komunikują się po między jednostkami cyfrowo, nie da się uruchomić samej jednostki wewnętrznej gdyż wywala błąd tak samo jednostka zewnętrzna. Chce z jednostki wewnętrznej zrobić klimakonwektor (to działa, mam jedną jednostkę od Mitsubishi i działa tak jak powinno) lecz elektronikę zostawić w środku, "pociągnąć" kable i czujniki wejścia i wyjścia skraplacza i podłączyć do wymiennika. Jednostka wewnętrzna musiałaby być blisko kotłowni aby szybko kable poprowadzić. Do klimatyzatora zamiast pilota użyć sterownika ściennego, dlaczego? możliwość sterowania na poszczególne dni tygodnia, godziny, możliwość podłączenia zewnętrznego czujnika temperatury. Praktycznie żadna ingerencja w elektronikę - tylko przeniesienie czujników. Zasada prosta, włączamy system ze sterownika ściennego, funkcja grzania i ustalamy żądaną temperaturę (sterownik powinien znajdować w największym pomieszczeniu, tym, które się najdłużej nagrzewa) włącza się sprężarka, (pompę obiegową będziemy musieli sami uruchamiać lub po prostu sterownik ją uruchomi) zaczyna się nagrzewać woda w wymienniku po stronie skraplacza, ciepła woda trafia do podłogówki, klimakonwektorów i wraca chłodna, która znów zostanie ogrzana, jeśli elektronika zauważy, że jest duża różnica to zwiększy moc w końcu to inverter, jeśli w końcu osiągnie odpowiednią temperaturę to zmniejszy swoją moc. Co myślicie o takim rozwiązaniu? cena bardzo dobrego klimatyzatora+sterownika ok 3.500zł

Witam kolegów, dużo osób piszę o przeróbce klimatyzacji split na pompę ciepłą powietrze woda, największy problem jest ze sterowaniem, wpadłem na pewien pomysł. Kupno całej klimatyzacji jednostka wewnętrzna + zewnętrzna, może być używana. Jeżeli chodzi o hydraulikę to wiadomo, wymiennik płytowy odpowiedni do tego typu instalacji tj. odpowiednie ciśnienie robocze. Teraz najważniejsze, najnowsze klimatyzatory komunikują się po między jednostkami cyfrowo, nie da się uruchomić samej jednostki wewnętrznej gdyż wywala błąd tak samo jednostka zewnętrzna. Chce z jednostki wewnętrznej zrobić klimakonwektor (to działa, mam jedną jednostkę od Mitsubishi i działa tak jak powinno) lecz elektronikę zostawić w środku, "pociągnąć" kable i czujniki wejścia i wyjścia skraplacza i podłączyć do wymiennika. Jednostka wewnętrzna musiałaby być blisko kotłowni aby szybko kable poprowadzić. Do klimatyzatora zamiast pilota użyć sterownika ściennego, dlaczego? możliwość sterowania na poszczególne dni tygodnia, godziny, możliwość podłączenia zewnętrznego czujnika temperatury. Praktycznie żadna ingerencja w elektronikę - tylko przeniesienie czujników. Zasada prosta, włączamy system ze sterownika ściennego, funkcja grzania i ustalamy żądaną temperaturę (sterownik powinien znajdować w największym pomieszczeniu, tym, które się najdłużej nagrzewa) włącza się sprężarka, (pompę obiegową będziemy musieli sami uruchamiać lub po prostu sterownik ją uruchomi) zaczyna się nagrzewać woda w wymienniku po stronie skraplacza, ciepła woda trafia do podłogówki, klimakonwektorów i wraca chłodna, która znów zostanie ogrzana, jeśli elektronika zauważy, że jest duża różnica to zwiększy moc w końcu to inverter, jeśli w końcu osiągnie odpowiednią temperaturę to zmniejszy swoją moc. Co myślicie o takim rozwiązaniu? cena bardzo dobrego klimatyzatora+sterownika ok 3.500zł

świetna idea i jak potrafisz to zrealizuj.wynik może być zaskakujący.powodzenia.

Czy potrafię to się okaże, najważniejsze jest to aby była najmniejsza ingerencja w elektronikę, hydraulika to tylko zmiana wymiennika ale kto wie, może aż…wczoraj usiadłem i przeczytałem cały Twój wątek z Julą…:) ja szukam alternatywy dla siebie - potrzebuje pompy ciepła o małej mocy, myślę, że 3-5 kW do planowanego domu - jego rozbudowy. Dom docelowo 80m2 do ogrzania, 4 pętlę podłogowe, 3 klimakonwektory, zależy mi też na funkcji chodzenia jak studnia nie wyrobi :) klimatyzator o którym myślę mam moc grzewczą 0,3 - 3,2 - 6,6kW a grzanie przy -7*C 4,3kW. Jak myślicie czy gotowe pompy np Panasonica 3kW dały by radę ogrzać mój dom do 19-20 stopni?

Co myślicie o takim rozwiązaniu? cena bardzo dobrego klimatyzatora+sterownika ok 3.500zł

Pomysł dobry, podobne rozwiązanie działa tu:

http://pvmonitor.pl/user_pc.php?pc=1&idinst=17

Sterownik pokojowy nie powinien włączać/wyłączać do/z prądu takiej klimy, tylko włączać i wyłączać pc w inny sposób, np. może zmieniać wartość termistora odczytującego temperaturę w pomieszczeniu. Kolega z linka powyżej dorobił sterowanie na Arduinie i ma możliwość sterowania mocą inwertera. Zamiast termistora odczytującego temperaturę pomieszczenia wstawił sterowany Arduinem konwerter pwm -> napięcie i w zależności od ustawienia temperatury docelowej i "mierzonej", czyli zapodawanej z Arduina, inwerter działa z różną mocą. Jeśli ktoś się nie czuje na siłach, można podłączyć kilka przekaźników z różnymi rezystorami zamiast wspomnianego termistora i w taki bardziej prymitywny sposób osiągnąć prawie to samo.

Jeśli będziesz szukał wymiennika, to nie sugeruj się mocą podawaną przez sprzedających. Wymiennik musi być spory, np. u mnie w pc 5kW ma wymiary mniej więcej 40cm x 10cm x 7cm, więc te tanie z allegro 20x10x5 na pewno będą za małe.

Niestety mój komputer nie obsługuje strony - brak wtyczki, której sam nie może wyszukać :bash: jak będę miał chwilę sprawdzę na innym. Myślałem o tym aby sterownik po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu zwyczajnie zmienił modulację w sprężarce lub ją całkowicie wyłączył. Jak myślisz, cena klimatyzatora, nowego ze sterownikiem za 3,5tys to dobra cena, myślę, że wymiennik do 1,5 tys znajdę.

Niestety mój komputer nie obsługuje strony - brak wtyczki, której sam nie może wyszukać.

Masz linuxa z chromem ? Spróbuj pod firefoxem.

sterownikiem za 3,5tys to dobra cena, myślę, że wymiennik do 1,5 tys znajdę.

Za 5kzł masz gotową Julę bez roboty, a jak piszesz nie potrzebujesz większych mocy.

Safari, Jula na stronir kosztuje 5999+elementy podłączeniowe. Jak myślisz czy pompa o mocy 3kW wystarczy do mojego domu, nie wiem jakie jest zapotrzebowanie bo dom teraz będzie rozbudowywany i ocieplony.

tak dla ścisłości to Jula, jak ostatnio byłem, kosztowała 4999 i nie potrzeba elementów dodatkowych