Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Witam. Proszę o wyjaśnienie osób które używają pomp typu powietrze-woda. Wszędzie w danych katalogowych sprawność COP jest podana w warunkach na zewnątrz 7º i temperatura zadana 35º. Wiadomo że COP się zmniejsza jak temp. na zewnątrz się obniża a co się dzieje jak temp. na zewnątrz jest dalej 7º a temp. zadaną podniosę do 50º czy też tracę na wydajności COP?

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Proszę o wyjaśnienie osób które używają pomp typu powietrze-woda. Wszędzie w danych katalogowych sprawność COP jest podana w warunkach na zewnątrz 7º i temperatura zadana 35º. Wiadomo że COP się zmniejsza jak temp. na zewnątrz się obniża a co się dzieje jak temp. na zewnątrz jest dalej 7º a temp. zadaną podniosę do 50º czy też tracę na wydajności COP?

cop spada np pompa P 9kw 400V 7/35 cop 4,8 a 7/50 cop już tylko 3,2 czyli na poziomie gruntówki garażowej :)

p.s.kolega lata ppg?

Dzięki zrozumiałem, a czy ogrzewa ktoś z kolegów tylko grzejnikami, nie mam możliwości założenia podłogówki więc czy jest sens instalacji pompy ciepła.

mkm silesia

oczywiście lata na ppg i ppgg

możesz rozważyć ścienne

http://ogrzewaniescienne.com.pl/

lub wymianę grzejników na klimakonwektory

pozdrowienia dla kolegi pilota;) u mnie trochę górek to można bez napędu;) ale może się kiedyś skuszę na plecak

robią mi drewutnie połączoną z zadaszeniem do jednostki zewnętrznej

podłoże mi wybetonowali pod jednostką - niby po nim to będzie spływać dalej od domu- jak uważacie mnoże lepiej żeby tego betonu nie było

Wrzuć jakieś fotki, bo ciężko mi sobie wyobrazić coś ty tam znowu wymyślił;)

Podłoże w sumie nie ma znaczenia (zimą) bo nawet w zmarzniętą trawę nic Ci nie wsiąknie, ale już na wiosnę czy jesień wolałbym jakieś kamyczki, czy żwirek żeby ładnie wsiąkało - oczywiście jeżeli nie rozważasz bardziej cywilizowanego systemu odprowadzania skroplin (np takiego jak u mnie:D)

przez dwa lata jednostkę zewnętrzną miałem bezpośrednio przy ścianie

około metr przewodów w białej otulince radośnie dyndało sobie na mrozie - jakieś tam straty zapewne były

teraz te przewody chce zakopać w ziemi ponad metr na długości około 6 metrów

w rure pcv wsune przewody w białej otulince

jeśli zużywam około 2000kwh na rok prądu to duże straty będę miał z tego powodu?

podobno nie więcej niż 10%

co otym myślicie?

może macie sposób na dodatkopwe docieplenie tych przewodów w gruncie

Witam.

Jestem na etapie doboru instalacji CO, zapotrzebowanie z ozc by ASOLT to 7426W plus CWU dla dwóch osób, powierzchnia ogrzewana 210m2, kubatura ogrzewana 523m3, woj. kuj-pom

Na całości planuje podłogówkę i dwie drabinki.

Na 99% jestem zdecydowany na powietrzna pompę ciepła, tylko nie wiem jakiego producenta. Mam 3 typy Atlantic, Dakin, Panasonic, tylko którego wybrać? Czy użytkownicy tych pomp mogli by napisać o ich zaletach no i oczywiście wadach ;-)

Pozdrawiam

Jacek

wszystkie są ok

rozumiem że planowane zużycie na co 7000kwh?

ja sam mam powietrzną atlantica i jest ok

ale zainteresowałbym się też gruntowymi

Nie to 7000W to jest projektowane obciążenie cieplne budynku, zapotrzebowanie na ciepło to 14800 kWh/rok...

Co do atlantica jaki wychodzi średni cop i jaki jest koszt kotłowni.

Gruntowe pompy, hmm sam nie wiem to są dodatkowe koszty (20k) a zyski jakie? pewnie 500-1000zł na rok? jeżeli tak to ta inwestycja zwróci mi się po 20-40 latach.

Edytowane przez 81jacek

Nie to 7000W to jest projektowane obciążenie cieplne budynku, zapotrzebowanie na ciepło to 14800 kWh/rok...

Gruntowe pompy, hmm sam nie wiem to są dodatkowe koszty (20k) a zyski jakie? pewnie 500-1000zł na rok? jeżeli tak to ta inwestycja zwróci mi się po 20-40 latach.

Masz bardzo podobne warunki do moich. U mnie obciążenie liczone dla -20st/+22st wynosi 8,6kW, a zapotrzebowanie 14850kWh/rok + CWU. Poleciłbym Ci Panasonica 9kW 3fazy (nie T-Cap). Będzie zdecydowanie tańszy od "analogicznego" Atlantica, czy tym bardziej Daikina, a to bardzo dobra konstrukcja i odświeżona w 2014r. T-Cap IMHO będzie za mocny i będziesz się użerał z taktowaniem.

Co do instalacji pomp gruntowych w podobnych cenach;) Z ciekawością śledzę i analizuję wątek o zużyciu prądu przez PCi i powiem szczerze, że nie widzę dużych różnic pomiędzy polskimi gruntówkami, a markowymi pompami powietrznymi. Być może jest to efekt zim jakie mamy, a być może kiepskich (nie oszukujmy się) parametrów jakie one proponują. Ja szczerze nie widzę sensu pchania się w gruntówkę, ale to wyłącznie moje zdanie i pewnie nie bez znaczenia jest tu rejon Polski jaki zamieszkuje - być może mieszkając na Suwalszczyźnie miałbym zgoła odmienne zdanie;)

Ile chcesz KW tej pompy 9, 11 kW? Wszystkie firmy wymieniasz dobre, te P, A, D.

Jak stanie np: na 11kW to taki Panasonic TCap jest tańszy od Daikina. Za komplet tego TCap z zasobnikiem 300L zapłacisz z 28tys. Tak sądzę.

Pompę do ziemi masz za ... 20K? Dodatki plus poziome DZ za 5-6 tys. Razem z 30K?

Myślę, że przy poziomym DZ i polskiej PC różnica z powietrzną markową nie będzie wielka. Na pewno x 4 mniej niż piszesz o 20K dodatkowej dopłaty.