malux20 09.02.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 zakładaj pompę i zostaw piec maksymalnie będziesz w nim palił z dwa tygodnie w mrozyten piec w najlepsze mrozy pięknie ci podbije średnioroczny cop pompy . ja sam się zaczynam zastanawiam czy nie olać kominka za 8 tyś i tylko założyć zwykły piec za 2-2,5 tyś i palić właśnie te dwa tygodnie drewnem.prawdopodobnie zostawię na pierwszy sezon samą pompę i dopiero wtedy zdecyduję co robić dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 09.02.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 zakładaj pompę i zostaw piec maksymalnie będziesz w nim palił z dwa tygodnie w mrozy ten piec w najlepsze mrozy pięknie ci podbije średnioroczny cop pompy . ja sam się zaczynam zastanawiam czy nie olać kominka za 8 tyś i tylko założyć zwykły piec za 2-2,5 tyś i palić właśnie te dwa tygodnie drewnem. prawdopodobnie zostawię na pierwszy sezon samą pompę i dopiero wtedy zdecyduję co robić dalej Masz tak dobrze ocieplony dom, że kominek to faktycznie wywalony pieniądz. Robiłby jako ozdoba. Sama PC pewnie da radę z zapasem. A jak chcesz kominek jedynie do ozdoby salonu, popatrz na imitacje elektryczne. Te droższe z podgrzewaną szybą są kapitalne, nie do odróżnienia od prawdziwego, a koszt razem z obudową pewnie o połowę mniejszy no i mniej miejsca zajmuje, bo można płycej go zabudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.02.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Masz tak dobrze ocieplony dom, że kominek to faktycznie wywalony pieniądz. Robiłby jako ozdoba. Sama PC pewnie da radę z zapasem. A jak chcesz kominek jedynie do ozdoby salonu, popatrz na imitacje elektryczne. Te droższe z podgrzewaną szybą są kapitalne, nie do odróżnienia od prawdziwego, a koszt razem z obudową pewnie o połowę mniejszy no i mniej miejsca zajmuje, bo można płycej go zabudować. malux20, czytałeś pocztę? Tak, zimą kominek jest mi ogólnie nie potrzebny (jeszcze nie było takich temperatur bym musiał się dogrzewać). Miałem natomiast jedną sytuację, że był spadek napięcia i się mi PC wyłączyła (zabezpieczenie). na szczęście szybko to zauważyłem i ją ponownie włączyłem. Gorzej by było gdybym to zauważył np. następnego dnia. Zapewne bym rozpalił w kominku. To są jak widać sytuacje sporadyczne ale jednak. Koledze z forum padła w tym roku sprężarka (starej konstrukcji po kilkunastu latach pracy), ma na szczęście gaz, więc do wiosny nim grzeje i na spokojnie nowej sobie poszuka. Gdyby nie miał gazu w tak duże mrozy była by panika. Nawet pomijając takie zdarzenia losowe twierdzę, że kominek fantastycznie spisuje się w okresach przejściowych. Czasami wystarczy raz na kilka dni przepalić bo nie ma sensu załączać CO. W okresach przejściowych palę około 10-12 razy, a zimą może z 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 09.02.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 zakładaj pompę i zostaw piec maksymalnie będziesz w nim palił z dwa tygodnie w mrozy ten piec w najlepsze mrozy pięknie ci podbije średnioroczny cop pompy . ja sam się zaczynam zastanawiam czy nie olać kominka za 8 tyś i tylko założyć zwykły piec za 2-2,5 tyś i palić właśnie te dwa tygodnie drewnem. prawdopodobnie zostawię na pierwszy sezon samą pompę i dopiero wtedy zdecyduję co robić dalej popieram przedmówce sama pompa chociaż u mnie daje rade póki co do -20 i 20 w domu bez załączania grzałek to jednak nie ten komfort psychiczny co z rezerwą w kominku, a jak podpiąłem rozprowadzanie pod nawiewy z rekuperacji to już w ogóle miodzio. mam ochotę to w 2 godzinki robię 23-24 i tyle. Piec gazowy jak ci pójdzie w środku zimy to za jakieś 3-4 kpln masz nowy raz dwa. Z pompą to nie przejdzie raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 09.02.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Skoro mu uwierzyłeś, płacąc za towar i usługę, to chyba nie ma podstaw by nie wierzyć mu teraz Zresztą możesz skontaktować się z LG i poprosić o potwierdzenie i dane techniczne. A na koniec jaka to różnica, skoro i tak masz już pompę. Chyba nie sądzisz, że w twoim egzemplarzu jest inna sprężarka niż w pozostałych. Nie, nie podejrzewam jakiegoś oszustwa. Ktoś kiedyś w wątku PC spostrzeżenia, uwagi napisał jakie macie sprężarki i jakie mają parametry i tak szukając po dokumentacji nie mogłem jasno nic znaleźć, ale coś o rotary gdzieś wyczytałem i stąd wątpliwości. A w ogóle jak jest inverter bo jestem pewien, że jest to musi być już coś ala scroll? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 09.02.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 W ramach zabezpieczenia widzę jeszcze jako rozwiązanie najtańszy kocioł elektryczny w razie padnięcia PC w środku zimy. To dobre dla domu bez kominów. Przy pompie o mocy grzewczej rzędu 9 kW pracującej głównie w 2.taryfie wystarczy awaryjnie kocioł el. np. 6kW, przy większym trzeba się już zastanawiać nad tym, czy nam "amperów" wystarczy. Inne rozwiązanie awaryjne jak nie mamy kominów to spora nagrzewnica w wentylacji mechanicznej, jednak trudniejsze do wysterowania i nie tak wydajne jak podłogówka oparta na kociołki elektrycznym. To wszystko i tak d... jak prądu zabraknie, wtedy tylko kominek. Z drugiej strony nie ma co przesadzać, bo akumulacja ciepła jest tak duża, że z 21 do 15 stopni nawet w największe mrozy temp. spada ze dwie doby. U nas max. wyłączenie energii jakie było to 70 godzin i to oczywiście przy ...... minus 15-20 stopniach na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.02.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 nie no macie na 100% rację kominek załatwia sprawę w kryzysowych chwilach najlepiej liwko jeszcze raz dzięki za pocztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 09.02.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 no to klamka zapadla, maja byc jutro u mnie i zrobic pomiary i podac cene finalna z podlaczeniem. ciekaw jestem jaka kwota mnie uracza nie omieszkam sie 'pochwalic' i zasiegnac opinii co o tym sadzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 09.02.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 wiesz ja o te tansze w sensie malo kW nie pytalem. konkretnie mam te wieksze powyzej 20kW a w iekszosci min 25kW bo tak konkretnie zapodalem zainteresowanie. tak czy owak widze zes w temacie i na targach na bank zalatwisz, inna rzecz czy faktycznie dobra ( ja tu wiedzy nie mam stad pytam fachowcow a 'moi' chinczycy tez bazuja na tym co im powiedza ich 'koledzy' chinscy ). Soft na bank bedzie EN tyle, ze czy za 50% wyrwiesz tam? W Europie na targach tak, bo wola oddac bezcen niz targac powrotnie i placic koszt frachtu do domu. Dodam jeszcze, ze wsrod wielu ofert sa np. 3 czy 4 na TE sama marke i kazdy mowi ze to ON produkuje . przy czym cena zblizona :> Jutro mam 'randke' video z moim dostawca ( inna branza ale nie ze np. buty czy zabawki w sensie ze nie odlegla az tak ) to postaram sie Mu wyklarowac o co mi kaman z pewnoscia co do jakosci. Moze obada mi temat .. jak coś "posuniesz" do przodu daj znać na forum lub priva. Ta sama pompa a 5 producentów - standard w Chinach. Ja za to dziś testuję "nowy" pomysł. Nie pchać się w chińczyka od A do Z tylko ale w np: Daikina na rynku chińskim. Właśnie namierzam pompę co nie jest łatwe bo część strony www jest w grafice a nie tekście i nie chce się tłumaczyć tylko, żeby poznać chińskie ceny trzeba by napisać po chińsku ... da się zrobić ... ale potrwa. Oczywiście ja liczę, że PC wsadzę do konteneru z maszyną firmową (wysyłka free) a w Hamburgu powiem, że to ... część maszyny służąca do chłodzenia i daję fakturę za samą maszynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 09.02.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 no to klamka zapadla, maja byc jutro u mnie i zrobic pomiary i podac cene finalna z podlaczeniem. ciekaw jestem jaka kwota mnie uracza nie omieszkam sie 'pochwalic' i zasiegnac opinii co o tym sadzicie Zapytaj, czy zamierzają zainstalować MD60D. Jeśli jakąś inną [innej firmy], to zapytaj: - przy jakiej temperaturze powietrza osiąga deklarowaną moc grzewczą - ile wynosi COP przy np. A-7/W45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 09.02.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 jak coś "posuniesz" do przodu daj znać na forum lub priva. Ta sama pompa a 5 producentów - standard w Chinach. Ja za to dziś testuję "nowy" pomysł. Nie pchać się w chińczyka od A do Z tylko ale w np: Daikina na rynku chińskim. Właśnie namierzam pompę co nie jest łatwe bo część strony www jest w grafice a nie tekście i nie chce się tłumaczyć Hello, sprawdz priva, podalem Ci namiar na Chinczyka, ktory proponowal i zaoferowal mi pompe ze sprezarka Daikina. Cena dosc fajna a fracht z Chin zaproponowal za ... 100 USD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 09.02.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Zapytaj, czy zamierzają zainstalować MD60D. Jeśli jakąś inną [innej firmy], to zapytaj: - przy jakiej temperaturze powietrza osiąga deklarowaną moc grzewczą - ile wynosi COP przy np. A-7/W45 tak tak odpytam ich, akurat jesli chodzi o MD60D to mam na te pompe oferte bezposrednio z Chin ... tak czy siak ciekaw jestem co uslysze jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.02.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Uważajcie na te Chinole. Słyszałem od instalatora, że jedna mu się w rękach rozsypała. Jakoś to poskładał i działa, ale nikomu nie poleca.Rozumiem, że tak zawsze być nie musi, ale można się czasami nieźle zdziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.02.2012 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Uważajcie na te Chinole. Słyszałem od instalatora, że jedna mu się w rękach rozsypała. Jakoś to poskładał i działa, ale nikomu nie poleca. Rozumiem, że tak zawsze być nie musi, ale można się czasami nieźle zdziwić. U mnie dopiero trzecia dała sie poskładać i odpalić . Klientowi padła po 2 sazonach.Chinole przysłali płytki ale nie ruszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 10.02.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 U mnie dopiero trzecia dała sie poskładać i odpalić . Klientowi padła po 2 sazonach.Chinole przysłali płytki ale nie ruszyło. bo trzeba rozróżnić w zasadzie 3 rodzaje "klas" pomp na rynku chińskim: 1. pompa chińska od A do Z w cenie takiej jak w Polsce markowe firmy sprzedają sam zbiornik na wodę - i to się musi popsuć 2. pompa chińska wykorzystująca sprężarkę i rozwiązania: Sanyo, Daikin, Copeland. Odpowiednio wybrana PC tej firmy jest z pewnością na poziomie nie gorszym lub nawet wyższym od polskiej produkcji. Minus - serwis, części. 3. pompy oryginalne ME, Fuji, Daikin sprzedawane na rynku chińskim w cenie zupełnie innej niż u Nas. I to jest moje zainteresowanie. To co w takim Daikinie sprzedawanym w Polsce jest w środku to (zrobię niebawem sam przegląd jednej) made in Czech Rep i made in China. A to co jest w środku PC na rynku chińskim to made in Japan i made in China. Także na niekorzyść magicznego "made in" przemawia za rynkiem europejskim. Jeśli w kwietniu dojadę na targi to zdam relację fotograficzną co jest w środku. A jak nie dojadę to poproszę koleżankę nich porobi zdjęcia, tylko będzie musiała pojechać do sprzedawcy bo zakładam że na narodowych targach chińskich w Hongkongu to firmy z Japonii nie będzie mi się nie spieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 10.02.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Zapytaj, czy zamierzają zainstalować MD60D. Jeśli jakąś inną [innej firmy], to zapytaj: - przy jakiej temperaturze powietrza osiąga deklarowaną moc grzewczą - ile wynosi COP przy np. A-7/W45 Niestety nie bedzie ich bo ... zachorowal szef a i maja jakas robote jeszcze. Zwodza mnie caly ten tydzien. Mam natomiast info z Chin odnosnie MD60D : COP at: +7/W45--3.80 0/W45---3.30 -7/W45--2.60 -15/W45--1.90 -20/W45--1.60 Nominal Rated heating capacity is 24.5kW with around 20 deg ambient temperature. Heating capacity at minus 10 is 13kw and minus 20 degree is 9kw. We can deliver it out of our factory in 7 days upon the receipt of advance T/T payment if everything goes well. Pytanie brzmi. Czy znalazby sie ktos kto by mi to zainstalowal tak jak byc powinno, wpinajac sie w stniejaca instalacje z grzejnikami i pozostawiajac kociol weglowy. Jesli jest ktos taki prosze o kontakt w celu uzgodneinia szczegolow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub_L 10.02.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam, Mam pytanie odnośnie instalacji PCi PW. Interesuje mnie ogrzewaie budynku mieszkalno-usługowego (2 mieszkania, apteka, gabinety lekarskie) całość ok. 600 m2. Jestem na etapie uzgadniania sposobu ogrzewania co + cwu i widzę, że podjęcie decyzji może wyprowadzić człowieka z równowagi. Zaznaczam, że w najbliższej okolicy nie ma możliwości przyłączenia do źródła gazu, czy ogrzewania miejskiego a także postawiania butli z gazem. Każdy "specjalista" ma inny pomysł na ogrzanie co + cwu (wiosna,lato, jesień) Początkowo myślałem o kotle na eko + podrzewacze elektryczne wody, następnie kocioł eko + kolektory słoneczne, kolejna propozycja to kocioł eko + PCi PW. Z tego względu, że ma to być przychodnia + mieszkania, a mój charakter pracy nie pozwala mi na ciągłą obserwację kotła na eko - padłą propozycja od przedstawicieli Viessmana. Pompa ciepła Vitocal 200-S + piec na olej opałowy (awaryjnie, lub jako wspomaganie PCi.) Koszt PCi to ok 15 000 PLN + kocioł olejowy 12 000 PLN. Koszt pieca np. Defro 75 KW to koszt ok 20 000 PLN + Kolektory ok 11 000 PLN. (nie korzystam z dopłat UE). Więc cena jest zbliżona. Mam dylemat - proszę o radę. Co sądzicie o PCi Viessman ? Czy taką pompa wystarczy do podrzania wody użytkowej + ew. wspomaganie co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 10.02.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Magnolia18 - jak nie napiszesz chociaż w przybliżeniu skąd jesteś, to pewnie nikt ci nie odpisze bo G-ce to tak mało precyzyjnie niedaleko mnie są 2 miejscowości które tak się zaczynają i kończą, w skali kraju nazbiera się pewnie co niemiara winno byc juz bardziej czytelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 10.02.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Magnolia18Jeśli chcesz poznać faktyczne osiągi podobnej, taniej PC p-w, to poczytaj wpisy kolegi "pompiarz" w temacie: "Najtańsze pompy ciepła powietrze-woda [AW] - Wasze doświadczenia". Znajdziesz tam opomiarowaną instalację i mnóstwo wyników pomiarów w tabeli. Edytowane 10 Lutego 2012 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.02.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Jakub L jaka moc tej pompy i pieca ? bo cos tania ona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts