Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Zima 2010/11 (pierwsza w nowym domu) 4,5t ekogroszków róznych;

Zima 2011/12 - 3,5t ekogroszek Pieklorz

Zima 2012/13 - 4t ekogroszek Pieklorz (niecałe bo 3 worki zostały)

ALE koledzy, fachowcy od ekogroszku z forum twierdzą, że ciulowy był ze mnie palacz i kocioł ponoć miałem lichy, bo 25kW i nie od nich:D Także nie wiem na ile moje zużycia węglą mogą być miarodajne:confused:

Twoja odpowiedż mnie satysfakcjonuje, a ocena jaką wystawili Ci (jako palaczowi) "fachowcy od ekogroszku z forum" mnie nie interesuje.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak wszystko idzie na jednej pompie obiegowej z PCi. Pompka to jakiś srebrno-czarny Grundfos z 3 biegami, ale modelu dokładnego to nie znam.

Obsługuje 6 pętli podłogówki, 3 klimakonwektory, 2 grzejniki i 2 drabinki w jednym czasie. Działa na drugim biegu. Na pierwszym tez idzie, ale wtedy przepływy na rotametrach podłogówki spadają do 0,6 i trzeba wyższe zasilanie dawać, na drugim biegu przepływy 1,2-1,4 i wszystko pięknie działa:)

Witam

W moim T-cap-ie oryginalnego Grundfosa 25-80 (takiego jak twój) wymieniłem na pompę Laing -odpowiednik LFP Efekta 25-60. Płynna regulacja obrotów, chodzi na 7-ym -najwyższym biegu i pobiera 63 W. Przepływ dla podłogówki 1380l/min, a dla zbiornika CW 1690 l/min. Przepływy rzeczywiste odczytane ciepłomierzem ultradźwiękowym Danfoss Sonometr 1100.

Przed instalacją PC i wymianą pompy obiegowej starannie obliczyłem opory instalacji. Jak widać obliczenia sprawdziły się.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

W moim T-cap-ie oryginalnego Grundfosa 25-80 (takiego jak twój) wymieniłem na pompę Laing -odpowiednik LFP Efekta 25-60. Płynna regulacja obrotów, chodzi na 7-ym -najwyższym biegu i pobiera 63 W. Przepływ dla podłogówki 1380l/min, a dla zbiornika CW 1690 l/min. Przepływy rzeczywiste odczytane ciepłomierzem ultradźwiękowym Danfoss Sonometr 1100.

Przed instalacją PC i wymianą pompy obiegowej starannie obliczyłem opory instalacji. Jak widać obliczenia sprawdziły się.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Hej,

Te przepływy to raczej na godzinę co?;)

A ile kosztowała ta wymiana? Bo chyba się to opłaca, nawet w krótkim terminie, bo ten Grundfos z tego co pamiętam to 180W na 2-gim biegu żre:(

Oczywiście na godzinę.

Pompę kupiłem za 105 Euro + dostawa w niemieckim sklepie internetowym. Odpowiednik polskiej, może tylko zmiana opakowania bo konstrukcja i części identyczne. Problem taki, że LFP nie robi obudowy z rozstawem króćców 130 mm.

Sama wymiana to 10-15 min roboty dla instalatora/hydraulika.

Przed podjęciem decyzji sprawdź (policz) opory. Największe - przynajmniej w mojej instalacji są na klimakonwektorze.

Pozdrawiam

Pratcawiec

Też miałem zmienić pompę jak zobaczyłem ile grundfos zużywa prądu (190w na 3 biegu). Wtedy zmniejszyłem przepływ na 1300l/h i zmierzyłem moc grzewczą t-capa, później zrobiłem to samo dla przepływu 1600l/h. Okazało się, że pompa oddawała średnio o 300 Watt więcej energii przy większym przepływie. Wówczas zrezygnowałem z wymiany bojąc się, że nie osiągnę pompką energooszczędną nominalnych 1500l/m. Teraz mam stały przepływ 1700l/h a móc COP jest liczony wraz z pompą obiegową.

Każdy kij ...

Po to przecież pcha, by mieć niską deltę, a tym samym niższe skraplanie. Jak puścić przez sprzęgło, to delta będzie niższa, ale skraplanie wyższe.

Przecież te nowoczesne, a cap do nich chyba należy miały mieć pompy z modulacją mocy w zal od obciążenia.

Mam alpha2 i na 23W pędzi 1,1m3/h z deltą 5,5K.

Może za chwilę dojdzie ktoś po co jest sprzęgło / bufor ( mały ) choć bardzo wątpię

300W mniej przy nieco niższym przepływie to przecież pestka

Policz sobie na którym biegu pracowałaby twoja obiegowa gdyby miała do pokonania tylko opory wymiennika

Rzecz w tym że w tym wypadku nie trzeba pchać 1,7 w instalację jak nie ma takiej potrzeby a pc ma nadal 1,7m/h

Silesia, odpowiedz tylko bardzo szczerze proszę. Nowe pompy Panasonica są już fabrycznie wyposażone w pompki energooszczędne. Czy w tym wypadku również montujesz/polecasz bufor? Proszę o szczerość!!!

Druga sprawa. T-Capy do 2013 roku były wyposażane w pompę Grundfos 3 biegową. 1 bieg to pobór 130W, 2-gi 180W i 3-ci 190W. Moja pracuje na 2-gim. Chcesz mi powiedzieć, że korzystnym dla mojej instalacji będzie dołożenie dodatkowego zbiornika wody i dodatkowej obiegówki, pewnie za minimum 1000zł, po to żeby oryginalna obiegówka pracowała na 1-wszym biegu:confused::jawdrop: Przecież to największa bzdura jaką słyszałem! Mam zainwestować 1000zł, żeby zaoszczędzić 20-30W na pracy pompy obiegowej, bo ta energooszczędna w obiegu wtórnym tez przecież będzie pobierać, czyli w sumie będzie 130W oryginalna + 20-30W energooszczędna VS 180W oryginalna;) Kurcze na prawdę jestem wdzięczny opatrzności, że nie trafiłem na takiego instalatora:D

Zima 2010/11 (pierwsza w nowym domu) 4,5t ekogroszków róznych;

Zima 2011/12 - 3,5t ekogroszek Pieklorz

Zima 2012/13 - 4t ekogroszek Pieklorz (niecałe bo 3 worki zostały)

ALE koledzy, fachowcy od ekogroszku z forum twierdzą, że ciulowy był ze mnie palacz i kocioł ponoć miałem lichy, bo 25kW i nie od nich:D Także nie wiem na ile moje zużycia węglą mogą być miarodajne:confused:

Oj tam ciulowy zaraz - tu liczy się także sprzęt.

Testuję sterowniki i wiem, że różnica pomiędzy osiągami na najgorszym i najlepszym dochodzi do 30%.

Podobnie są różnice pomiędzy pompami np. Hewalex do CWU miał mieć znacznie wyższy COP niż ma w rzeczywistości co wyszło u mnie po opomiarowaniu go - i jakbym nie kombinował i nie ustawiał to wiele nie zdziałam.

W pierwszym sezonie spaliłem 3 tony ekogroszku Pieklorz a w zeszłym około 2 Wesołej więc da się to znacznie ograniczyć.

W pierwszym sezonie spaliłem 3 tony ekogroszku Pieklorz a w zeszłym około 2 Wesołej więc da się to znacznie ograniczyć.

Pewnie, że się da, tylko potrzebny jest świadomy palacz, ze świadomie zakupionym kotłem, świadomie zakupionym sterownikiem, który dodatkowo jest odpowiednio ustawiony i jeszcze z dostępem do dobrego i taniego węgla:)

Jak sam widzisz wiele tu zmiennych;) i prawda jest tak, że na dom ok 200m2 ze standardową izolacją trzeba liczyć 4t na sezon, bo tyle spala przeciętny/statystyczny użytkownik takiego domu, a mówienie, że jest inaczej jest po prostu przekłamaniem.

map78

Będę wdzięczny za podanie przykładowych temperatur GZ i temperatury w zbiorniku podczas grzania CWU. Najlepiej, gdyby były zmierzone pod koniec cyklu grzania.

Czujnik temperatury masz w dolnej części zbiornika?

Jeśli masz możliwość pomiaru chwilowej grzewczej - to również będzie mile widziana.

Każdy kij ...

Po to przecież pcha, by mieć niską deltę, a tym samym niższe skraplanie. Jak puścić przez sprzęgło, to delta będzie niższa, ale skraplanie wyższe.

Przecież te nowoczesne, a cap do nich chyba należy miały mieć pompy z modulacją mocy w zal od obciążenia.

Mam alpha2 i na 23W pędzi 1,1m3/h z deltą 5,5K.

Nie tak obiegową ustawia się na sztywno na którymś z biegów a Inwerter tak modeluje aby wyjście =.wejście +5k no i wszystko co z tym związane a czego nie chce mi się opisywać

Druga sprawa. T-Capy do 2013 roku były wyposażane w pompę Grundfos 3 biegową. 1 bieg to pobór 130W, 2-gi 180W i 3-ci 190W. Moja pracuje na 2-gim. Chcesz mi powiedzieć, że korzystnym dla mojej instalacji będzie dołożenie dodatkowego zbiornika wody i dodatkowej obiegówki, pewnie za minimum 1000zł, po to żeby oryginalna obiegówka pracowała na 1-wszym biegu:confused::jawdrop: Przecież to największa bzdura jaką słyszałem! Mam zainwestować 1000zł, żeby zaoszczędzić 20-30W na pracy pompy obiegowej, bo ta energooszczędna w obiegu wtórnym tez przecież będzie pobierać, czyli w sumie będzie 130W oryginalna + 20-30W energooszczędna VS 180W oryginalna;) Kurcze na prawdę jestem wdzięczny opatrzności, że nie trafiłem na takiego instalatora:D

Niższa moc i cop to już mało ważne