Zigobar 26.11.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Zima 2010/11 (pierwsza w nowym domu) 4,5t ekogroszków róznych; Zima 2011/12 - 3,5t ekogroszek Pieklorz Zima 2012/13 - 4t ekogroszek Pieklorz (niecałe bo 3 worki zostały) ALE koledzy, fachowcy od ekogroszku z forum twierdzą, że ciulowy był ze mnie palacz i kocioł ponoć miałem lichy, bo 25kW i nie od nich:D Także nie wiem na ile moje zużycia węglą mogą być miarodajne:confused: Twoja odpowiedż mnie satysfakcjonuje, a ocena jaką wystawili Ci (jako palaczowi) "fachowcy od ekogroszku z forum" mnie nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 26.11.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Tak wszystko idzie na jednej pompie obiegowej z PCi. Pompka to jakiś srebrno-czarny Grundfos z 3 biegami, ale modelu dokładnego to nie znam. Obsługuje 6 pętli podłogówki, 3 klimakonwektory, 2 grzejniki i 2 drabinki w jednym czasie. Działa na drugim biegu. Na pierwszym tez idzie, ale wtedy przepływy na rotametrach podłogówki spadają do 0,6 i trzeba wyższe zasilanie dawać, na drugim biegu przepływy 1,2-1,4 i wszystko pięknie działa:) Witam W moim T-cap-ie oryginalnego Grundfosa 25-80 (takiego jak twój) wymieniłem na pompę Laing -odpowiednik LFP Efekta 25-60. Płynna regulacja obrotów, chodzi na 7-ym -najwyższym biegu i pobiera 63 W. Przepływ dla podłogówki 1380l/min, a dla zbiornika CW 1690 l/min. Przepływy rzeczywiste odczytane ciepłomierzem ultradźwiękowym Danfoss Sonometr 1100. Przed instalacją PC i wymianą pompy obiegowej starannie obliczyłem opory instalacji. Jak widać obliczenia sprawdziły się. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 26.11.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Witam W moim T-cap-ie oryginalnego Grundfosa 25-80 (takiego jak twój) wymieniłem na pompę Laing -odpowiednik LFP Efekta 25-60. Płynna regulacja obrotów, chodzi na 7-ym -najwyższym biegu i pobiera 63 W. Przepływ dla podłogówki 1380l/min, a dla zbiornika CW 1690 l/min. Przepływy rzeczywiste odczytane ciepłomierzem ultradźwiękowym Danfoss Sonometr 1100. Przed instalacją PC i wymianą pompy obiegowej starannie obliczyłem opory instalacji. Jak widać obliczenia sprawdziły się. Pozdrawiam Pratchawiec Hej, Te przepływy to raczej na godzinę co? A ile kosztowała ta wymiana? Bo chyba się to opłaca, nawet w krótkim terminie, bo ten Grundfos z tego co pamiętam to 180W na 2-gim biegu żre:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 26.11.2014 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Oczywiście na godzinę. Pompę kupiłem za 105 Euro + dostawa w niemieckim sklepie internetowym. Odpowiednik polskiej, może tylko zmiana opakowania bo konstrukcja i części identyczne. Problem taki, że LFP nie robi obudowy z rozstawem króćców 130 mm.Sama wymiana to 10-15 min roboty dla instalatora/hydraulika. Przed podjęciem decyzji sprawdź (policz) opory. Największe - przynajmniej w mojej instalacji są na klimakonwektorze. Pozdrawiam Pratcawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 27.11.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Też miałem zmienić pompę jak zobaczyłem ile grundfos zużywa prądu (190w na 3 biegu). Wtedy zmniejszyłem przepływ na 1300l/h i zmierzyłem moc grzewczą t-capa, później zrobiłem to samo dla przepływu 1600l/h. Okazało się, że pompa oddawała średnio o 300 Watt więcej energii przy większym przepływie. Wówczas zrezygnowałem z wymiany bojąc się, że nie osiągnę pompką energooszczędną nominalnych 1500l/m. Teraz mam stały przepływ 1700l/h a móc COP jest liczony wraz z pompą obiegową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 27.11.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Może za chwilę dojdzie ktoś po co jest sprzęgło / bufor ( mały ) choć bardzo wątpię 300W mniej przy nieco niższym przepływie to przecież pestka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 27.11.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 300W to średnio - im chłodniej tym różnica rosła ale nigdy nie przekroczyła 450W. Ale pytanie, po co wydawać 100 euro na energooszczędną pompkę obiegową, dzięki której zaoszczędzimy 120W ale moc pompy spadnie o 300W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 27.11.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Policz sobie na którym biegu pracowałaby twoja obiegowa gdyby miała do pokonania tylko opory wymiennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 27.11.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Za chwilę dojdzie cie do wniosku, że bufor jednak jest potrzebny. Co z tego, że na siłę wciśniesz 1, 7m3/h w instalację, kiedy pojawią się nieprzyjemne szumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 27.11.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Rzecz w tym że w tym wypadku nie trzeba pchać 1,7 w instalację jak nie ma takiej potrzeby a pc ma nadal 1,7m/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 27.11.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Każdy kij ... Po to przecież pcha, by mieć niską deltę, a tym samym niższe skraplanie. Jak puścić przez sprzęgło, to delta będzie niższa, ale skraplanie wyższe. Przecież te nowoczesne, a cap do nich chyba należy miały mieć pompy z modulacją mocy w zal od obciążenia. Mam alpha2 i na 23W pędzi 1,1m3/h z deltą 5,5K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.11.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Może za chwilę dojdzie ktoś po co jest sprzęgło / bufor ( mały ) choć bardzo wątpię 300W mniej przy nieco niższym przepływie to przecież pestka Policz sobie na którym biegu pracowałaby twoja obiegowa gdyby miała do pokonania tylko opory wymiennika Rzecz w tym że w tym wypadku nie trzeba pchać 1,7 w instalację jak nie ma takiej potrzeby a pc ma nadal 1,7m/h Silesia, odpowiedz tylko bardzo szczerze proszę. Nowe pompy Panasonica są już fabrycznie wyposażone w pompki energooszczędne. Czy w tym wypadku również montujesz/polecasz bufor? Proszę o szczerość!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.11.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Druga sprawa. T-Capy do 2013 roku były wyposażane w pompę Grundfos 3 biegową. 1 bieg to pobór 130W, 2-gi 180W i 3-ci 190W. Moja pracuje na 2-gim. Chcesz mi powiedzieć, że korzystnym dla mojej instalacji będzie dołożenie dodatkowego zbiornika wody i dodatkowej obiegówki, pewnie za minimum 1000zł, po to żeby oryginalna obiegówka pracowała na 1-wszym biegu:confused: Przecież to największa bzdura jaką słyszałem! Mam zainwestować 1000zł, żeby zaoszczędzić 20-30W na pracy pompy obiegowej, bo ta energooszczędna w obiegu wtórnym tez przecież będzie pobierać, czyli w sumie będzie 130W oryginalna + 20-30W energooszczędna VS 180W oryginalna;) Kurcze na prawdę jestem wdzięczny opatrzności, że nie trafiłem na takiego instalatora:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.11.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Zima 2010/11 (pierwsza w nowym domu) 4,5t ekogroszków róznych; Zima 2011/12 - 3,5t ekogroszek Pieklorz Zima 2012/13 - 4t ekogroszek Pieklorz (niecałe bo 3 worki zostały) ALE koledzy, fachowcy od ekogroszku z forum twierdzą, że ciulowy był ze mnie palacz i kocioł ponoć miałem lichy, bo 25kW i nie od nich:D Także nie wiem na ile moje zużycia węglą mogą być miarodajne:confused: Oj tam ciulowy zaraz - tu liczy się także sprzęt. Testuję sterowniki i wiem, że różnica pomiędzy osiągami na najgorszym i najlepszym dochodzi do 30%. Podobnie są różnice pomiędzy pompami np. Hewalex do CWU miał mieć znacznie wyższy COP niż ma w rzeczywistości co wyszło u mnie po opomiarowaniu go - i jakbym nie kombinował i nie ustawiał to wiele nie zdziałam. W pierwszym sezonie spaliłem 3 tony ekogroszku Pieklorz a w zeszłym około 2 Wesołej więc da się to znacznie ograniczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.11.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 W pierwszym sezonie spaliłem 3 tony ekogroszku Pieklorz a w zeszłym około 2 Wesołej więc da się to znacznie ograniczyć. Pewnie, że się da, tylko potrzebny jest świadomy palacz, ze świadomie zakupionym kotłem, świadomie zakupionym sterownikiem, który dodatkowo jest odpowiednio ustawiony i jeszcze z dostępem do dobrego i taniego węgla:) Jak sam widzisz wiele tu zmiennych;) i prawda jest tak, że na dom ok 200m2 ze standardową izolacją trzeba liczyć 4t na sezon, bo tyle spala przeciętny/statystyczny użytkownik takiego domu, a mówienie, że jest inaczej jest po prostu przekłamaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impet 27.11.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 witammam pytanie dotyczące glikoluu kogo jest w obiegu grzewczym jaki efekt ,koszt i czy ma sensmam na myśli gęstość i teoretycznie lepszą akumulację ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.11.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 i teoretycznie lepszą akumulację ciepła Z tego co pamietam, kazdy z glikoli uzywanych w instalacjach ma mniejsze cieplo wlasciwe od wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 27.11.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 map78Będę wdzięczny za podanie przykładowych temperatur GZ i temperatury w zbiorniku podczas grzania CWU. Najlepiej, gdyby były zmierzone pod koniec cyklu grzania.Czujnik temperatury masz w dolnej części zbiornika?Jeśli masz możliwość pomiaru chwilowej grzewczej - to również będzie mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 27.11.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Każdy kij ... Po to przecież pcha, by mieć niską deltę, a tym samym niższe skraplanie. Jak puścić przez sprzęgło, to delta będzie niższa, ale skraplanie wyższe. Przecież te nowoczesne, a cap do nich chyba należy miały mieć pompy z modulacją mocy w zal od obciążenia. Mam alpha2 i na 23W pędzi 1,1m3/h z deltą 5,5K. Nie tak obiegową ustawia się na sztywno na którymś z biegów a Inwerter tak modeluje aby wyjście =.wejście +5k no i wszystko co z tym związane a czego nie chce mi się opisywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 27.11.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Druga sprawa. T-Capy do 2013 roku były wyposażane w pompę Grundfos 3 biegową. 1 bieg to pobór 130W, 2-gi 180W i 3-ci 190W. Moja pracuje na 2-gim. Chcesz mi powiedzieć, że korzystnym dla mojej instalacji będzie dołożenie dodatkowego zbiornika wody i dodatkowej obiegówki, pewnie za minimum 1000zł, po to żeby oryginalna obiegówka pracowała na 1-wszym biegu:confused: Przecież to największa bzdura jaką słyszałem! Mam zainwestować 1000zł, żeby zaoszczędzić 20-30W na pracy pompy obiegowej, bo ta energooszczędna w obiegu wtórnym tez przecież będzie pobierać, czyli w sumie będzie 130W oryginalna + 20-30W energooszczędna VS 180W oryginalna;) Kurcze na prawdę jestem wdzięczny opatrzności, że nie trafiłem na takiego instalatora:D Niższa moc i cop to już mało ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts