Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Nie dajesz mi skończyć. 4 dni temu łączyłem dwie sprężarki - tzn króćce olejowe w tandemie. Jedna 1,5 roku na propanie przepracowała i ani raz nawet malutkiego płomyczka nie zauważyłem z rury. Prócz drugiej sprężarki była przerobiona chłodnica i rurki cieczowe z rozdzielacza.

Mity kolego.

prawdziwy saper

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Mam pytanie głównie do użytkowników Panasonica, ale takze ciekawi mnie jak to jest w innych pompach P-W. Czy jest jakas mozliwosc, aby ustawic żeby pompa w danym czasie pracowala na maksymalnej wydajności? Chodzi o to, ze obecnie pompa dziala w oparciu o krzywa grzania i w zależnie od temp na zewnątrz reguluje moc. Ja obecnie mam taryfę weekendowa i chce grzać akumulacyjnie, czyli w taniej nabić wiecej. Dlatego chcialbym, aby w tsnich godzinach. Które ustawiam na sterowniku pompa chodzila z maksymalna mocą.

Przy okazji: Z jaka czestotliwoscia działają wasze srezarki przy obecnych temperaturach (kolo 0*)?

Gość Arturo72
Witam. Mam pytanie głównie do użytkowników Panasonica, ale takze ciekawi mnie jak to jest w innych pompach P-W. Czy jest jakas mozliwosc, aby ustawic żeby pompa w danym czasie pracowala na maksymalnej wydajności? Chodzi o to, ze obecnie pompa dziala w oparciu o krzywa grzania i w zależnie od temp na zewnątrz reguluje moc. Ja obecnie mam taryfę weekendowa i chce grzać akumulacyjnie, czyli w taniej nabić wiecej. Dlatego chcialbym, aby w tsnich godzinach. Które ustawiam na sterowniku pompa chodzila z maksymalna mocą.

Przy okazji: Z jaka czestotliwoscia działają wasze srezarki przy obecnych temperaturach (kolo 0*)?

Nie sądzę,że coś takiego można ustawić,ja też mam G12W i temp.zewn.takie jak ty i u mnie wyglada to tak:

Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie:

-od 22-23 grzeje cwu

-od 23.10-6 grzeje c.o

-od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu.

O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4.

Temp zasilania ustawiona na max.36st C.

Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7.

Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh.

Ok.godz.19-20 czuć wyraźnie że ogrzewanie nie chodzi.

Za kilka dni zmniejsze krzywą bo zona sapie że za gorąco i będzie max.35st.C.

Tak jak pisałem,wczoraj zmniejszałem krzywą nawet do +15 32 -15 34 bo 35st.C było dalej za ciepło i po dzisiejszym grzaniu od 23.10 w salonie jest 22,4 a w sypialni 22,3.

Co do częstotliwości sprężarki to zerknę dzisiaj.

Ja mam tak ustawione, że pompa pracuje z największą wydajnością w taniej taryfie.

Krzywa grzewcza to 55-56. Zatem pompa nigdy tej temperatury nie może osiagnąć. Natomiast mam sterownik pokojowy, który reguluje czas godzinowy pompy. Ustawione mam na nim, że jeśli temp w pokoju wynosi ponizej 23st to pompa ma pracować (ale tylko w taniej taryfie). W drogiej tylko jeśli temp. w pokoju spadnie poniżej 22st.C. Jak na razie sprawdza mi się to znakomicie. Pompa goni ile może w taniej taryfie a jesli temp spadnie nieoczekiwanie poniżej 22,4 st C to pompa dalej grzeje w drogiej. Trzeba ustawić sterownik w odpowiednim pokoju albo innym pomieszczeniu i będzie cacy.

O 5 rano też nie mam 23st. - mam 22,8-22,9 Ale o 7-8 gdy podłogówka sobie oddaje ciepło temp sięga 23-23,1. o 22 temp w pokoju to 22,4-22,5. I cykl się powiela.

Zatem wahania temp. w domu to ok. 0,6st.C. Przy większych mrozach jak np. o 16tej zrobi się 22,3 st.C to pompa pracuje dalej (zazwyczaj przez godzinę czasem dwie aż osiągnie min. 22,4. Ale to przy zdecydowanie niższych temperaturach na zewnątrz.

Częstotliwość sprężarki jest ściśle skorelowana z temperaturą zewnętrzną i temperaturą górnego źródła.

Przy -17 i temp. zasilania 35st. sprężarka pracowała na 76%.

Jeśli to jest Twój I sezon to i tak w drugim zmienisz ustawienia. Ja tak miałem bo dom potrzebował dużo mniej energii.

Siemka, zastanawiam sie nad jedna rzecza. nie mieszkam teraz w domu a wiadomo trzeba utrzymywac dodatnie temp. w domu wiec grzeje do 15 st. w taniej taryfie i do 13 st w drogiej. tak sie teraz zastanawiam czy nie byloby lepiej zagrzac dom do 22st. a potem znow zmienic do tych ustawien 15st i 13st. teoretycznie dom te pare stopni bedzie tracil pare dni przez co pompa nie powinna sie zalaczac. wydaje mi sie ze mozesz wyjsc to lepiej bo ogranicze ilosc zalaczen pompy i czas ktory trace zanim podlogowka zacznie oddawac cieplo. co sadzicie o tym ? :)

Może mi ktoś mądry powiedzieć jaka jest różnica w jednostkach wew. DAIKINA pomiędzy EHBH08CA3V a EHBH08CA9W oraz pomiędzy EHVH08S18CA3V a EHVH08S26CA9W

Zwroc sie z tym pytaniem do Clarnet-a lub asolta oni zajmuja sie Daikinem. Clarnet od dawna a asolt przeciera sciezki.

EHBH08CA3V - jednostka ścienna z grzałką backup 1f 3kW wspomagająca ogrzewanie do współpracy z oddzielnym zasobnikiem cwu

EHBH08CA9W - jw tylko grzałka 3f, 9kW, dwustopniowa, mogąca pracować jako 1 stopniowa 3kW, dwustopniowa 3 i 6kW, dwustopniowa 3 i 9 kW

EHVH08S18CA3V - zintegrowany zasobnik cwu 180l i grzałka backup 1f 3kW wspomagająca c.o. i cwu

EHVH08S26CA9W - jw zasobnik 260l a grzałka 3f jw wspomagająca c.o. i cwu

EHBH08CA3V - jednostka ścienna z grzałką backup 1f 3kW wspomagająca ogrzewanie do współpracy z oddzielnym zasobnikiem cwu

EHBH08CA9W - jw tylko grzałka 3f, 9kW, dwustopniowa, mogąca pracować jako 1 stopniowa 3kW, dwustopniowa 3 i 6kW, dwustopniowa 3 i 9 kW

EHVH08S18CA3V - zintegrowany zasobnik cwu 180l i grzałka backup 1f 3kW wspomagająca c.o. i cwu

EHVH08S26CA9W - jw zasobnik 260l a grzałka 3f jw wspomagająca c.o. i cwu

witam,mam pytanie jaka jednostka jest lepsza monoblock lub split ponieważ mam dwie propozycje monoblock samsung ehs lub atlantic 11tri i niwiem którą wybrać