Zigobar 29.11.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 To smutne, że kobieta musi sama "bujać się" z nieprawidłowo pracującym układem, który tani raczej nie był. Zabezpieczenie najwyraźniej za małe (instalatorowi nie chciało się czytać danych technicznych?) i z grzaniem CWU od początku też jakieś jaja. Zastanawiam się, jak to ogarnąć do czasu wizyty instalatora. Czy w tym modelu PC istnieje możliwość odłączenia grzałek? Może jest w jednostce wewnętrznej jakiś dodatkowy bezpiecznik?Gdyby je wyłączyć i wymusić pracę tylko samej sprężarki to w ten sposób można doczekać bez niespodzianek do wymiany bezpieczników.Czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 29.11.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 nie wiem ilofazowa Możesz poznać po bezpieczniku który się wyłącza, bo ma albo taki pojedynczy, albo połączony razem potrójny dzyndzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.11.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Nie ma cudów żeby to chodziło na jednej fazie przy 20A, nie mówiąc już o 16. Wystarczy że podczas pracy "jedna grzałka" pyknie i zabezpieczenie wywali a w układzie może chodzić 3, 6 lub 9 kilo + jednostka zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.11.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Ale przy jednostce zew +wewnętrzna powiedzmy taka - EHBH08CA3V - jednostka ścienna z grzałką backup 1f 3kW wspomagająca ogrzewanie do współpracy z oddzielnym zasobnikiem cwu.A tu mamy taką - EHVH08S26CA9W - zasobnik 260l , grzałka 3f wspomagająca c.o. i cwu , 9kW, dwustopniowa.Przy tych grzałkach i jednej fazie to zabezpieczenie powinno by być z 40A Edytowane 29 Listopada 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.11.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Johano, jeżeli elektryk wiedział pod co robi tą linię zasilania i nie zainteresował się jakiego PC wymaga zabezpieczenia i zrobił źle ten obwód do nie jest płatna usługa +200zł a usunięcie usterki - w ramach gwarancji, za darmo (ewentualny koszt materiałów, a w zasadzie różnica w kosztach zainstalowanego zabezpieczenia i tego, które powinien wstawić czyli zapewne z 5-10 zł.). Jeżeli jeszcze złe kable położono to niestety, elektryk dopłaci do interesu, nie pani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 29.11.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 witam,mam pytanie jaka jednostka jest lepsza monoblock lub split ponieważ mam dwie propozycje monoblock samsung ehs lub atlantic 11tri i niwiem którą wybrać witam,ponawiam moje pytanie bo gdzieś to umkneło na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.11.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Eeeeeeeee. Dostałeś już na nie kilka odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 29.11.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Eeeeeeeee. Dostałeś już na nie kilka odpowiedzi to podpowiedzcie mi którą konkretnie firmę wybrać atlantica czy samsunga? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.11.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Jak bym miał wybierać tylko z tych dwóch to bym postawił na Atlantica. Ale są jeszcze inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Witam, proszę o info użytkowników Panasa 9kW - od roku jestem jego posiadaczem, ale właściwy sezon grzewczy mam teraz tzn w tym roku. Prowadzę arkusz w excelu i codziennie zczytuję podlicznik, temperaturę zewn i takie tam.Do tej pory wszystko było ok. Jednak od kilku dni za sprawą niższych temperatur układ ogrzewania u mnie w domu jakby nie dawał rady. Pokoje dzieci są niedogrzane - Podczas gdy w sypialni mam 23 stopnie u dzieci ledwo 21,5. Ciężko dobić do 22. Pompa zaczęła pożerać duże ilości kWh i nie wiem czy to normalne. Na zasilaniu dzis przy -6 musiałem miec krzywą na poziomie 35/10 do 40/-15 Średnio pompa dawała 37 do 38 w podłogę. I u dzieci ledwo 22 a w sypialni 22,5. Dodam że OZC, projekt podłogówki mam od Asolta wiec to raczej powinno byc ok. W projekcie mam podaną zalecaną pompkę obiegową o mocy 1m3/h - sprawdziłem w moim Panasie i na 3 biegu pompka daje 0,96m3/h wiec raczej dobrze. Nawet rozdzielacze zakupiłem Capricorna takie jak zalecał Asolt. O dziwo cięzko wyregulować przepływy bo prawie nie widać zmian na przepływomierzach. Dziś pomopa wzieła 23kW za pracę od 22 do 8 rano a wiec 10godzin - przy -5 - normalne to? O co tu chodzi? Czy można zamontować mocniejszą pomkpę obiegową do Panasa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.11.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 23 kw na dobę to chyba normalne przy pc P=W. Inni forumowicze miłośnicy pomp pc P-W mają teraz zużycie 20-30kw na dobę . Może masz powietrze w GZ , skoro przy kręceniu przepływomierzem nie widać reakcji? i tu się nie obraź , ale czym ty kręcisz w tym rozdzielaczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Zaworami na powrocie czyli na listwie poniżej przepływomierzy. Jeśłi byłoby powietrze to słychać to przy pompce obiegowej na pompie ale sprawdzałem - zamknąłem wszystkie obiegi i zostawiłem najpierw pokój jednej córki potem drugiej - pompa przegoniła wodę i zero reakcji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jesli rotametry pokazuja przeplyw taki jak w projekcie i reszta parametrow jak do obliczen, to ja bym zapytal projektanta co jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 30.11.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jesli rotametry pokazuja przeplyw taki jak w projekcie i reszta parametrow jak do obliczen, to ja bym zapytal projektanta co jest nie tak. albo budowlańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Budowlańcy to JA. Obecnie mam przepływy otwarte na maksa. Dwa dni miałem ustawione tak jak w projekcie i było jeszcze gorzej - nie mogłem dobić do 22st. Wszystko mam tak jak w projekcie - nic nie zmieniałem bo było to robione do OZC. Pytanie - mieszkam od lipca ale reku chodzi od roku, było ciepłe lato - czy mozliwe jest ze chata mi sie dopiero wygrzewa? Czy majac około 50% wilgotności powietrza mam jeszcze tzw wilgoć technologiczna skoro chata była nieocieplona do wiosny - kierbud stwierdzil że zima dom lepiej schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Ale on tyle zuzyl przez 10h... 23kWh to ja zuzylem od 01:00 do teraz wraz z grzaniem CWU do 55* nad ranem... 53.7* na zasilaniu. na zewn w nocy -7*, teraz -4.8* W domu 21.8-22.8* Zadana 23* Tak, a u mnie CWU grzeje sie tylko w dzień - w nocy pompa grzałą tylko podłogówkę - teraz nie grzeje a w domu 22,5-23st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.11.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Budowlańcy to JA. Obecnie mam przepływy otwarte na maksa. Dwa dni miałem ustawione tak jak w projekcie i było jeszcze gorzej - nie mogłem dobić do 22st. Wszystko mam tak jak w projekcie - nic nie zmieniałem bo było to robione do OZC. Pytanie - mieszkam od lipca ale reku chodzi od roku, było ciepłe lato - czy mozliwe jest ze chata mi sie dopiero wygrzewa? Czy majac około 50% wilgotności powietrza mam jeszcze tzw wilgoć technologiczna skoro chata była nieocieplona do wiosny - kierbud stwierdzil że zima dom lepiej schnie. Santosz, wilgoci technologicznej oczywiście nie można wykluczyć. Co prawda grzejesz drugą zimę, ale czym innym jest grzanie pustej niewykończonej chaty, a czym innym zamieszkałego już domu. A teraz druga sprawa, podaj dokładny wynik OZC i dokładny model Twojej pompy, Jeśli to T-Cap, czy 3-fazowa 9-tka to na 100% dałaby radę, ale już 1-fazowa 9-tka to zupełnie inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.11.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Budowlańcy to JA. Obecnie mam przepływy otwarte na maksa. Dwa dni miałem ustawione tak jak w projekcie i było jeszcze gorzej Z tego wynika, że papier papierem, a jak zwykle życie życiem... Ja bym zawsze traktował jakiekolwiek obliczenia jako szacunki i brał na nie odpowiednią poprawkę na wszelki wypadek. Sprawdź, czy obliczenia nie były robione na np. 20* w domu. Teraz nie pozostaje nic innego jak lekko przykręcić te pętle które grzeją w za ciepłych pomieszczeniach, a te w za zimnych rozkręcić na maxa. A tak z ciekawości jakie masz rozstawy rur w podłogówce ? Bo już wiele razy dyskutowaliśmy o tym, czy 10-15cm rozstaw jest uniwersalny i dobrze się sprawdza, czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Z tego wynika, że papier papierem, a jak zwykle życie życiem... Jak tak sie wypowiadalem, to o malo co mnie co niektorzy nie pobili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Z OZC 5,2KW na CO plus CWU - - takie zapotrzebowanie, mam Panasa ale zwykłą jednofazową 9kW - z tabeli wynika że przy -15 powinna dać rade. Co prawda OZC było liczone na zbiornik CWU200l a ja mam 300 ale do ogrzewania to chyba nie ma znaczenia. Rozstaw jest różny zgodnie z projektem - np łazienka standard co 10cm, pokoje srednio 15cm, kuchnia i salon też ale w sypialni mam 2petle co 10. W garażu co 30cm.Teraz temp jest ok ale po południu szybko spada. Pompa nie jest ustawiona na prace ciągłą - pracuje zwykle od 22 do 6 rano i w dzien grzeje CWU od 13-15. Na razie nie wiem jeszcze jakie godziny grzania ustawic w dzien. Testuje rózne rozwiązania. Mam taryfe G12W i w soboty i niedziele i swieta pompa w dzien od 11 do 13 grzeje CWU a potem do 16 CO. Ale w tygodniu tylko CWU od 13-15. Martwią mnie te pokoje dzieci - są na nich panele i to na podłogowe ogrzewanie - meble i łózka na nogach wiec obieg ciepla nie jest zakłócony. Skręcałem już przepływomierze w sypialni bo tam na dwóch pętlach było zwykle ciplej ale dziś nic to nie dało.A ha - co z ta pompką obiegową - są wieksze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts