Pyxis 30.11.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Musisz sie pobawic ustawieniami przeplywuw na obwodach - juz nie wg projektu a wg zycia w swiecie realnym. Tam gdzie za cieplo kryzuj przeplyw. U dzieciakow zostaw na maxa otwarte. Wymiana pompki nic nie da, bo od tego rozklad temperatur sie nie zmieni, tylko temparatury GZ (spadnie zasilanie, wzrosnie powrot). PS.To grzanie CWU w tanim okienku w dzien to sredni pomysl. IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 30.11.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Z tym kręceniem to nie przesadzaj to nie kaloryfer tym bardziej że grzejesz okresowo. Na twoim miejscu CWU grzałbym nad ranem 3-4 by do 6 jeszcze dogrzać dom a w dzień dogrzać 13-15 CWU i resztę CO. Dodatkowo możesz jeszcze puścić na godz 18-19 dla komfortu jak potrzeba. Przy przerwie w grzaniu 12h i minusowych temp. zewn mimo że sterownik pokazuje 22 st to komfort będzie trochę mierny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Możesz uzasadnić dlaczego to średni pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Miałem już tak że grzałem CWU i CO z priorytetem w nocy i było średnio, grzałem już też CWU i CO z prorytetem od 22 do 4 rano a do 6 CO i też nie było rewelacji. Ale spróbuję jak piszecie od 2 do 4 dać CWU a do rana COPyxis - myslałem ze jak dam wieksza pompkę to łatwiej jej będzie pchać wodę w obiegu i łatwiej wtedy wyregulować przepływy. Zwłaszcza ze w pokojach u dziewczyn mam zalecane 1,32l/min a jak mam wszystkie ustawione jak trzeba to ledwo osiagam u nich w pokojach około 1l/min - stad pomysl aby dac wieksza pompke Edytowane 30 Listopada 2014 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Mar juz napisal. Tracisz mocno na komforcie i musisz zdrowo nahajcowac w nocy, zeby przy tak dlugiej przerwie w grzaniu CO nie miec znaczacej utraty komfortu. Chyba, ze Ci to nie przeszkadza i nie jest az tak zle. Pewnie zalozyles sobie, ze w dzien COP bedzie lepszy przy CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.11.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jak tak sie wypowiadalem, to o malo co mnie co niektorzy nie pobili. Aj, tam, czepiasz się. Nie piszę że obliczenia są do kitu, bo jakby dokładne nie były, to życie pokazuje swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nie zakładałem lepszego COP - myslałem po prostu zeby pompa ładowała na maksa w nocy w podłogę, zbiornik CWU trzyma mi ciepło bardzo dobrze wiec nie ma znaczenia kiedy grzeje CWU. Spróbuję ustawień jak pisał mar. Czy przy -5 obecnie to dzisiejsza krzywa jest ok - bo chyba jest zbyt duża - tak mi sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.11.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Z OZC 5,2KW na CO plus CWU - - takie zapotrzebowanie, mam Panasa ale zwykłą jednofazową 9kW - z tabeli wynika że przy -15 powinna dać rade. Pompa nie jest ustawiona na prace ciągłą - pracuje zwykle od 22 do 6 rano i w dzien grzeje CWU od 13-15. Santosz, w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Przy takich temp zewnętrznych musisz pompie pozwalać już wchodzić w drogą taryfę, albo chociaż wykorzystywać dzienne okienko do grzania. Wczoraj było u mnie -8st, mieszkasz niedaleko, więc u Ciebie pewnie podobnie. OZC masz liczone dla -16/20 pewnie, więc przy -8/22 Twój domek pewnie potrzebuje ze 3kW - 3kWx24h = 72kWh - tyle musisz mu dać, tymczasem Ty dałeś 5,9x10h, czyli 59kWh - optymistycznie zakładając, ze pompa pracował przez te 10h na 100%, w co szczerze wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.11.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Miałem już tak że grzałem CWU i CO z priorytetem w nocy i było średnio, grzałem już też CWU i CO z prorytetem od 22 do 4 rano a do 6 CO i też nie było rewelacji. Ale spróbuję jak piszecie od 2 do 4 dać CWU a do rana CO Pyxis - myslałem ze jak dam wieksza pompkę to łatwiej jej będzie pchać wodę w obiegu i łatwiej wtedy wyregulować przepływy. Zwłaszcza ze w pokojach u dziewczyn mam zalecane 1,32l/min a jak mam wszystkie ustawione jak trzeba to ledwo osiagam u nich w pokojach około 1l/min - stad pomysl aby dac wieksza pompke ta pompa ma mieć 1,5m3/h przepływu i nie ma szans osiągnąć tego wpinając ja bezpośrednio w instalacje zapewne pompa ma też problemy z odszranianiem (oprócz grzania) ja bym nie "podbił się" pod gwarancją ale kolega map78 wytłumaczy ci jak prawidłowo "zrobić" instalację dla tej pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 30.11.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nie zakładałem lepszego COP - myslałem po prostu zeby pompa ładowała na maksa w nocy w podłogę, zbiornik CWU trzyma mi ciepło bardzo dobrze wiec nie ma znaczenia kiedy grzeje CWU. Spróbuję ustawień jak pisał mar. Czy przy -5 obecnie to dzisiejsza krzywa jest ok - bo chyba jest zbyt duża - tak mi sie wydaje. Daj krzywa trochę wyższą. Ona widzi tylko temperaturę, wiatru już nie. Masz pewnie jakiś czujnik wewnętrzny jak wcześniej nagrzeje to ją wyłączy. Temperaturę ekonomiczną ustaw sobie na np 22. Komfortową czyli np 23 tylko w godz. 4-6, 13-15, 18-19. CWU 3-4 np do 43 st i 13-15 do 46. Jeśli rano o 6 będzie mało możesz wydłużyć temperaturę komfortową np 1-6 z grzaniem CWU w międzyczasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Pewnie. No bo ile dni w roku mamy z temperatura ponizej zera, a srednia zimowa dla Slaska to z tego co podajesz jakie plus pare *C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.11.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Pewnie. No bo ile dni w roku mamy z temperatura ponizej zera, a srednia zimowa dla Slaska to z tego co podajesz jakie plus pare *C. co roku montuje 2 do 3 9kw 230V i ZERO problemów mówi ci to coś i "stare" obiegówki pracuja na 2 biegu Edytowane 30 Listopada 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Santosz, w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Przy takich temp zewnętrznych musisz pompie pozwalać już wchodzić w drogą taryfę, albo chociaż wykorzystywać dzienne okienko do grzania. Wczoraj było u mnie -8st, mieszkasz niedaleko, więc u Ciebie pewnie podobnie. OZC masz liczone dla -16/20 pewnie, więc przy -8/22 Twój domek pewnie potrzebuje ze 3kW - 3kWx24h = 72kWh - tyle musisz mu dać, tymczasem Ty dałeś 5,9x10h, czyli 59kWh - optymistycznie zakładając, ze pompa pracował przez te 10h na 100%, w co szczerze wątpię Skąd te obliczenia? Skąd zapotrzebowanie 3kW? skąd ten przelicznik 5,9x10h? Sorki ale proszę o łopatologię a Ty map78 - szczególnie cenne sa Twoje rady bo mieszkasz niedaleko wiec rozkład temp podobny. W OZC przy -16/20 mam na CO 4,1kW podane czyli 4,1x24 = 98,4. Dobrze liczę? Tylko skąd te 5,9kW - czy to moc pompy przy tej temp? mkm silesia - gdzie to jest napisane ze pompa ma miec 1,5m3/h? pompka obiegowa która jest obecnie jest fabryczna, czyli zamontowana przez producenta - rozumiem, że źle to zrobili? nie zauważyłem problemów z defrostem. Ty się byś nie podbił ale ...ja sam tego nie montowałem, tylko firma i to z doświadczeniem wiec nie bardzo kumam o co Ci chodzi z tą pompą..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.11.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Na naklejce po prawej stronie obudowy jest napisane. Ostatnim "ogniwem" produkcji jest instalator bez instalatora pompa wypuszczona z fabryki nie zadziała to nie samochód. A rurki od freonu to pewnie w białej otulince do klimatyzacji? Producent na pewno też powinien wiedzieć jaką masz w domu instalacje aby odpowiednią pompę zabudować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jeszcze jedno pytanie - właśnie sprawdzam obieg po obiegu ciśnienie itp i pytanie takie: dlaczego niektóre rotametry po odkręceniu zaworu czyli otwarciu obiegu - grzybek w srodku spada do samego dna a niektóre zatrzymują się na 4 (skala do 5) i nie chca spasc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 zgadza się - w białej otulinie...a to źle? heating water flow 1,6m3/h - to to?A jeśli tak to co - instalator powinien pompę zmienic w czasie instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.11.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 otwórz wszystkie i oblicz całkowity przepływ przynajmniej w przybliżeniu z rotametrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.11.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 zgadza się - w białej otulinie...a to źle? bardzo dobrze bo tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Dziś pomopa wzieła 23kW za pracę od 22 do 8 rano a wiec 10godzin - przy -5 - normalne to? O co tu chodzi? Czy można zamontować mocniejszą pomkpę obiegową do Panasa? Nie wiem ale wydaje mi się,że trochę sporawo. U mnie wczoraj było -3,krzywa jest 32 i 36 i od 23.10 do 6.00 połknęła 12,4kWh,samo ogrzewanie.Nic nie grzebałem w rozdzielaczu od zeszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.11.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Skąd te obliczenia? Skąd zapotrzebowanie 3kW? skąd ten przelicznik 5,9x10h? Sorki ale proszę o łopatologię a Ty map78 - szczególnie cenne sa Twoje rady bo mieszkasz niedaleko wiec rozkład temp podobny. W OZC przy -16/20 mam na CO 4,1kW podane czyli 4,1x24 = 98,4. Dobrze liczę? Tylko skąd te 5,9kW - czy to moc pompy przy tej temp? mkm silesia - gdzie to jest napisane ze pompa ma miec 1,5m3/h? pompka obiegowa która jest obecnie jest fabryczna, czyli zamontowana przez producenta - rozumiem, że źle to zrobili? nie zauważyłem problemów z defrostem. Ty się byś nie podbił ale ...ja sam tego nie montowałem, tylko firma i to z doświadczeniem wiec nie bardzo kumam o co Ci chodzi z tą pompą..... 5,9kW to moc Twojej pompy przy A-7/W35. Te 3kW to jest założenie, więc do tego nie przywiązuj dużej wagi, ale skoro pompa nie dogrzewa to założenie jest pewnie bliskie prawdy. Co do silesii to zawsze dziel przez dwa jego teorie. Dla niego każdy Panas powinien być montowany z buforem, bo bufor jest w cenniku - to jego słowa:D Niemniej jednak w Twoim przypadku może mieć rację, ponieważ maż dość spore GZ i słabiutką pompkę obiegową i to też nie jest dobre dla sprawności instalacji. Na tabliczce znamionowej hydroboxu powinieneś mieć podany optymalny przepływ, dla mojej jest to 1,5m3/h, a minimalny 0,6m3/h, potem wywali błąd przepływu. Być może dla Twojej pompy są to podobne wartości. Niestety 1-fazowa 9-tka od 3-fazowej, czy T-Capa rożni się znacznie wydajnością pompy obiegowej i tu musisz również upatrywać problemu. http://www.iv.pl/images/65120401331478024930.jpg http://www.iv.pl/images/37144000741677993925.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts