Pyxis 30.11.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Panasonic poniżej przepływu 1,2m3/h się wyłącza. Hm.... to dla nominalnej mocy grzewczej 9kW daje na GZ delte 6,4K. Czyli jesli na GZ delta jest wieksz niz 6,4K to pompa nie zadziala? Wylaczy sie? Te urzadzenia nie moga byc w rzeczywistosci az tak spaprane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.11.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Zaworami na powrocie czyli na listwie poniżej przepływomierzy. Jeśłi byłoby powietrze to słychać to przy pompce obiegowej na pompie ale sprawdzałem - zamknąłem wszystkie obiegi i zostawiłem najpierw pokój jednej córki potem drugiej - pompa przegoniła wodę i zero reakcji .[/quote Jak to zaworami NA POWROCIE , chyba chciałeś napisać NA ZASILANIU ,kręcąc rotametrem , trzymając go za podstawę , a nie za tą przeźroczystą bańkę.Zasilanie powinno być na tą belkę z rotametrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 30.11.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jak rośnie zapotrzebowanie przy zwiększaniu temperatury wewnętrznej z 20 do 23 jest to proporcjonalny wzrost zapotrzebowania do temperatury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.11.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Santosz nie jest żadną moja ofiarą, bo nigdy nic mu nie doradzałem na temat zakupu czy instalacji tej konkretnej pompy. Ja w przeciwieństwie widać do Ciebie dokładnie przeczytałem instrukcję instalacyjną pompy i mój instalator najwyraźniej też ją przeczytał Ja jedynie dzielę się swoimi własnymi spostrzeżeniami na temat mojej instalacji, która nie ma bufora i o zgrozo DZIAŁA:o i to wyśmienicie. Nie ma żadnych problemów z uzyskaniem żądanych temperatur i zużywa na tyle mało prądu, że jestem w 200% usatysfakcjonowany:) A żeby nie było, że ściemniam to proszę zdjęcie stacji pogody z ostatniej nocki: http://www.iv.pl/images/54592854884772983074.jpg A tutaj jeszcze archiwalne sterownika, w większych mrozach - bez grzałki i bez bufora:D http://www.iv.pl/images/43953562811043809305.jpg Problem jest taki że dla ciebie nie ma różnicy miedzy instalacjami ma być bez bufora/sprzęgła i koniec To że w każdym przypadku ( w pl - Europa wschodnia) działa lepiej z buforem (80 - 100l) to inny temat. Ale ty w ciemno nie bo nie bo schemat jest bez (dla zastosowanie także w Hiszpani (schemat) gdzie odlodzenie jednostki dwa dni w roku). Jak by kolega santosz wydał 5k więcej na t-cap też by działał albo 1,5k na bufor i obiegówkę wtórną. Tylko jak t-capa z przepływem 2m3/h dopasować do jego instalki 1m3/h - prawidłowo bez naciągania bo przepływ jest ważny też przy odszranianiu oczywiście bez straty iluś tam W na mocy pompy co zapewne ma miejsce w twojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.11.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Hm.... to dla nominalnej mocy grzewczej 9kW daje na GZ delte 6,4K. Czyli jesli na GZ delta jest wieksz niz 6,4K to pompa nie zadziala? Wylaczy sie? Te urzadzenia nie moga byc w rzeczywistosci az tak spaprane? tak tak są spaprane bo to pw i w dodatku nie ze strzegomia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.11.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jeśli wg tabeli producenta pompa osiąga 25l/min to przepływ na godzine wychodzi około 1,5m3 czyli ok.... Ten przepływ jest związany z oporami w instalacji i nie jest to stała wartość podawana w katalogu, ale krzywa przepływu w zależności od oporów/ciśnienia podawanego przez obiegówkę/oporów istniejących w instalacji. Jeśli tych 2 pokoi Ci nie dogrzewa, to jedyne co możesz zrobić, to zwiększyć przez nie przepływ, czyli odkręcić te obiegi na max i lekko przykręcić inne - to jest normalna regulacja podłogówki. Musisz w tym wykazać cierpliwość: robisz małe zmiany, czekasz 24h na efekt i tak aż do skutku. Wtedy nieco wzrośnie temperatura wody w instalacji, te 2 pokoje zaczną odbierać więcej ciepła i będzie ok. Gdyby po takiej operacji sumaryczny przepływ spadł za bardzo, to będzie znaczyło, że obiegówka jest za mała (albo że opory za duże, ale ich nie zmienisz). Teraz jest jak jest, bo może pętle są dłuższe, albo pokoje są narożne, mają więcej mostków itd. Dobrze by było wiedzieć jakie na prawdę masz przepływy, bo albo Ci się rotametry zawieszają i pokazują bzdury, albo nie udało się zakręcić obiegów. Czy obiegi zakręciłeś możesz sprawdzić na macanego - rury odkręconych będą ciepłe, a zakręconych po pewnym czasie zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.11.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Jak to zaworami NA POWROCIE , chyba chciałeś napisać NA ZASILANIU ,kręcąc rotametrem , trzymając go za podstawę , a nie za tą przeźroczystą bańkę.Zasilanie powinno być na tą belkę z rotametrami. to zależy od producenta rozdzielacza i rotametrów, czasem są na powrocie, czasem na zasilaniu. mój hydraulik założył tak jak zwykle i nie działało, musiał przerabiać, bo nigdy nie pokazało żadnego przepływu w tym układzie. Edytowane 30 Listopada 2014 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.11.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) santosz map Ci dobrze pisał. Twoja pompa przy -7 ma moc około 6 a COP w okolicy 2,85. Grzejesz przez 8 godzin czyli dostarczasz około 50 kWh energii a przy tej temp. potrzebujesz około 80 kWh. Po prostu nie dogrzewasz. Twoja pompa aby było dobrze na potrzeby ogrzewania przy tej temp. powinna pracować około 12 -13 godzin.P.S. Daj jej popracować przez te godziny i ustaw przepływy tak jak w projekcie a myślę że będzie dobrze. Ty starasz się ją gonić tylko w niskiej taryfie a przy niej tak się nie da. Pompę masz praktycznie na styk i sama niska taryfa u ciebie praktycznie nie wchodzi w rachubę. Edytowane 30 Listopada 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 30.11.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 A czy czasem nie masz zdecydowanie dłuższych pętli w tych dwóch pokojach? Czy może są one od strony północnej i wówczas ciut gęściej powinno być na podłodze. Jesteś pewien, że dobrze jest ułożona izolacja pod podłogą w tych pokojach? Sprawdź wilgotność, może akurat tam jest najwilgotniej i trzeba poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.11.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 to zależy od producenta rozdzielacza i rotametrów, czasem są na powrocie, czasem na zasilaniu. mój hydraulik założył tak jak zwykle i nie działało, musiał przerabiać, bo nigdy nie pokazało żadnego przepływu w tym układzie. No tak tylko mowa była o czymś takim ,jak dobrze zrozumiałem http://pl.capricorn.pl/catalog/products/1984 ,a tutaj to jest na rotametrach zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Zaworami na powrocie czyli na listwie poniżej przepływomierzy. Jeśłi byłoby powietrze to słychać to przy pompce obiegowej na pompie ale sprawdzałem - zamknąłem wszystkie obiegi i zostawiłem najpierw pokój jednej córki potem drugiej - pompa przegoniła wodę i zero reakcji .[/quote Jak to zaworami NA POWROCIE , chyba chciałeś napisać NA ZASILANIU ,kręcąc rotametrem , trzymając go za podstawę , a nie za tą przeźroczystą bańkę.Zasilanie powinno być na tą belkę z rotametrami. Rotametry mam wykręcone na ile się dało, jak kręcę zaworami na powrocie to poruszają się grzybki w rotametrach i reguluje się przepływ, pompa obiegowa jest zamontowana na powrocie. Zasilanie jest na belce z rotametrami wiec jest ok ale regulacja odbywa się zaworami na powrocie. Po prostu jak kręcę rotametry to nic się nie dzieje, wiekszość z nich jest prawie wykręcona . Jeśli chodzi o układ pomieszczeń, długość pętli i takie tam - projekt podłogówki i OZC robił Asolt i mam tu pełne zaufanie, nic nie zostało zmienione - styro, wełna i cała reszta tak jak była w projekcie, styropian pod podłogówkę układałem sam wiec wiem ze jest to dobrze zrobione, tak samo jak wełna, WM i styro na zewnatrz. Chyba rzeczywiscie za krótko to chodzi. Dziś na dowrzu -2. Jest ok pompa pracowała w nocy 10godzin, od 13 do 16 pracuje Co co daje razem 13 godzin pracy a cały czas temp jest w salonie 23, w kuchni 22, u jednej córki 22,1 a drugiej 21,5 a w sypialni 22,5. Tylko mam dosc wysoką krzywą 35/10 i 40/-15 wiec trochę duża. Edytowane 30 Listopada 2014 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Rotametry mam wykręcone na ile się dało, jak kręcę zaworami na powrocie to poruszają się grzybki w rotametrach i reguluje się przepływ, pompa obiegowa jest zamontowana na powrocie. Zasilanie jest na belce z rotametrami wiec jest ok ale regulacja odbywa się zaworami na powrocie. No i bardzo dobrze. Lekko przykryzuj przeplyw w tych pomieszczeniach gdzie moze byc nieco chlodniej (albo jest za cieplo). Skrecaj przy jednym "kroku" o nie wiecej niz 1/3 przeplywu. Odczekaj dzien lub dwa i zobacz jak zareagowala na to temperatura w tych pomieszczeniach. Jesli trzeba ponownie wyreguluj. Pozniej juz nie bedziesz tego musial dotykac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 To mam skręcać rotametry rozumiem a zawory na poworcie maja byc na maksa otwarte (te na dolnej belce)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 To mam skręcać rotametry rozumiem a zawory na poworcie maja byc na maksa otwarte (te na dolnej belce)? Ja krecilem zaworkami (jednym w zasadzie w sypialni dzieciaka, bo miala za cieplo). Rotametrow nie ruszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 I to przy 35* na zasilaniu? Krzywa 15/32 -15/36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 30.11.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jak rośnie zapotrzebowanie przy zwiększaniu temperatury wewnętrznej z 20 do 23 jest to proporcjonalny wzrost zapotrzebowania do temperatury ? Ponawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Ponawiam Tak, to liniowa zaleznosc. Asolt zdaje sie podawal, ze o 8% na kazdy stopien (w Twoim przypadku bedzie to ~26% wiecej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Już nic nie kumam - teraz na dolnym rozdzielaczu na parter nawet przepływomierze nie drgną jak kręce - mogę zakręcić całkowicie i nic się nie dzieje. Ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jak zakrecsz ta gala na dole dany obwod, to rotametr nie pokazuje na nim zerowego przeplywu? Regulacja tymi pokretlami jest trudna. Masz do dyspozycji tylko niewielki zakres tuz przed calkowitym zamknieciem przeplywu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 30.11.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nie pokazuje, w ogóle się nie rusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts