Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

zerkne, i owszem :) dziekuje

nie chcialbym przesadzac ze ...

ALE to ze cos tansze nie znaczy gorsze ...nie znam sie na pompach bo to nie moja dzialka, mowiac kolokwialnie. jednakowoz mam doswiadczenie w hanlu z Dalekim Wschodem i wiem, ze 'nasze' jako narod myslenie o chinskich produktach jest wypaczone. Co nie znaczy, ze produkuja tam najlepsze rzeczy.

Nie znam tej branzy w sensie jakosci ... ale moze zaryzykuje. jak pompa padnie to instalacja mi zostanie ( zakladam ze dobrz zrobiona i o t pyalem ) a pompe z Chin mam za ... tanio wyjdzie, tanio :)

Edytowane przez Magnolia18

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam pytanie odnośnie instalacji PCi PW. Interesuje mnie ogrzewaie budynku mieszkalno-usługowego (2 mieszkania, apteka, gabinety lekarskie) całość ok. 600 m2. Jestem na etapie uzgadniania sposobu ogrzewania co + cwu i widzę, że podjęcie decyzji może wyprowadzić człowieka z równowagi. Zaznaczam, że w najbliższej okolicy nie ma możliwości przyłączenia do źródła gazu, czy ogrzewania miejskiego a także postawiania butli z gazem. Każdy "specjalista" ma inny pomysł na ogrzanie co + cwu (wiosna,lato, jesień) Początkowo myślałem o kotle na eko + podrzewacze elektryczne wody, następnie kocioł eko + kolektory słoneczne, kolejna propozycja to kocioł eko + PCi PW. Z tego względu, że ma to być przychodnia + mieszkania, a mój charakter pracy nie pozwala mi na ciągłą obserwację kotła na eko - padłą propozycja od przedstawicieli Viessmana. Pompa ciepła Vitocal 200-S + piec na olej opałowy (awaryjnie, lub jako wspomaganie PCi.) Koszt PCi to ok 15 000 PLN + kocioł olejowy 12 000 PLN. Koszt pieca np. Defro 75 KW to koszt ok 20 000 PLN + Kolektory ok 11 000 PLN. (nie korzystam z dopłat UE). Więc cena jest zbliżona. Mam dylemat - proszę o radę. Co sądzicie o PCi Viessman ? Czy taką pompa wystarczy do podrzania wody użytkowej + ew. wspomaganie co ?

Zaproponowali tobie najmniejszą pompę .Na te 600 m2 to dekoracja.

Olej będziesz palił ciągle.

Tbie potrzeba minimum 20 kW na obiekt .Ja proponuję pompę typ 16 i kocioł firmy urlich steroawany z pompy.

Odwrócone proporcje cenowe .Pompa wystarczy do około -5 -10 C a kocioł wspomaga do -20 ,Poniżej sam kocioł np 29 kW

PC 27000 zł kocioł 7000 zł.

Ogrzewanie głównie PC

Solary są bez sensu .No chba ,że ktoś grzeje prądem

Gość Arturo72
A jaka??????

Nie ma odpowiedzi na to pytanie.

Poczytaj i wybierzesz sobie.

Masz do wyboru LG,Fujitsu,Daikin,Panasonic,Atlantic,Mitsubishi,Danfoss,Viesemann i inne.

Wszystkie pmpy są porónywalne technicznie,poza tym istnieją typowe chińczyki.

Edytowane przez Arturo72

Do mnie klienci czasem dzwonią ,żebym sprawdził filtry

A czy użytkownik dysponujący podstawową wiedzą techniczną i chęciami :) jest w stanie tego rodzaju czynności przeprowadzić sam ?

Chodzi mi o Atlantica i Panasa.

Wiem, z niektórzy producenci samochodów starają sie utrudnić użytkownikowi nawet prostą wymianę żarówki, stąd moje pytanie :)

ja tam nigdzie nie dzwonię, niczego nie pilnuje. Do mnie wcześniej dzwonią umawiają się na konserwacje przyjeżdżają, czyszczą, sprawdzają inne parametry. Płacę za to 250zł, mam wpis serwisowy w gwarancji. Wiem że to ważne bo kiedyś moja koleżanka stwierdziła że będzie sama sobie czyściła klimatyzator fujitsu i padła jej chyba sprężarka i Fujitsu nie uznało gwarancji bo nie było robionej konserwacji zgodnie z warunkami zapisanymi w gwarancji... Edytowane przez ana-76

A jak sie umówiła z serwisem .Czy to oni mieli ją nekać czy ona ich.

A jakie cisnienie sprawdzają u ciebie?

Wynika z tego ,że konserwowane Mitsubishi jest leprze od zaniedbanego Fujitsu.

Ciekawe czy w przeciwnym wypadku Mitsubishi uznałoby gwarancję?

Edytowane przez hydraulik_