Magnolia18 10.02.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) zerkne, i owszem dziekuje nie chcialbym przesadzac ze ... ALE to ze cos tansze nie znaczy gorsze ...nie znam sie na pompach bo to nie moja dzialka, mowiac kolokwialnie. jednakowoz mam doswiadczenie w hanlu z Dalekim Wschodem i wiem, ze 'nasze' jako narod myslenie o chinskich produktach jest wypaczone. Co nie znaczy, ze produkuja tam najlepsze rzeczy. Nie znam tej branzy w sensie jakosci ... ale moze zaryzykuje. jak pompa padnie to instalacja mi zostanie ( zakladam ze dobrz zrobiona i o t pyalem ) a pompe z Chin mam za ... tanio wyjdzie, tanio Edytowane 10 Lutego 2012 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 11.02.2012 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 natlok PW .. nie wiem czy moge ale .. branza to narzedzia i tym interesuje Chinczykow z ladu i Tajwanu, Hindusow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2012 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Witam, Mam pytanie odnośnie instalacji PCi PW. Interesuje mnie ogrzewaie budynku mieszkalno-usługowego (2 mieszkania, apteka, gabinety lekarskie) całość ok. 600 m2. Jestem na etapie uzgadniania sposobu ogrzewania co + cwu i widzę, że podjęcie decyzji może wyprowadzić człowieka z równowagi. Zaznaczam, że w najbliższej okolicy nie ma możliwości przyłączenia do źródła gazu, czy ogrzewania miejskiego a także postawiania butli z gazem. Każdy "specjalista" ma inny pomysł na ogrzanie co + cwu (wiosna,lato, jesień) Początkowo myślałem o kotle na eko + podrzewacze elektryczne wody, następnie kocioł eko + kolektory słoneczne, kolejna propozycja to kocioł eko + PCi PW. Z tego względu, że ma to być przychodnia + mieszkania, a mój charakter pracy nie pozwala mi na ciągłą obserwację kotła na eko - padłą propozycja od przedstawicieli Viessmana. Pompa ciepła Vitocal 200-S + piec na olej opałowy (awaryjnie, lub jako wspomaganie PCi.) Koszt PCi to ok 15 000 PLN + kocioł olejowy 12 000 PLN. Koszt pieca np. Defro 75 KW to koszt ok 20 000 PLN + Kolektory ok 11 000 PLN. (nie korzystam z dopłat UE). Więc cena jest zbliżona. Mam dylemat - proszę o radę. Co sądzicie o PCi Viessman ? Czy taką pompa wystarczy do podrzania wody użytkowej + ew. wspomaganie co ? Zaproponowali tobie najmniejszą pompę .Na te 600 m2 to dekoracja. Olej będziesz palił ciągle. Tbie potrzeba minimum 20 kW na obiekt .Ja proponuję pompę typ 16 i kocioł firmy urlich steroawany z pompy. Odwrócone proporcje cenowe .Pompa wystarczy do około -5 -10 C a kocioł wspomaga do -20 ,Poniżej sam kocioł np 29 kW PC 27000 zł kocioł 7000 zł. Ogrzewanie głównie PC Solary są bez sensu .No chba ,że ktoś grzeje prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 11.02.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Jeżeli chodzi o pompy woda-powietrze czyżby najlepszym wyjściem tylko pompa ZUBADAN ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 jeżeli chodzi o pompy woda-powietrze czyżby najlepszym wyjściem tylko pompa zubadan ??? nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 11.02.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 A jaka?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) A jaka?????? Nie ma odpowiedzi na to pytanie. Poczytaj i wybierzesz sobie. Masz do wyboru LG,Fujitsu,Daikin,Panasonic,Atlantic,Mitsubishi,Danfoss,Viesemann i inne. Wszystkie pmpy są porónywalne technicznie,poza tym istnieją typowe chińczyki. Edytowane 11 Lutego 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.02.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) Drogi Arturo72 Fujitsu - Waterstage a Altea to to samo A w mojej galerii wrzuciłem 3 waterstage które grzeją malutką galerię handlową Moje dzieło Edytowane 11 Lutego 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Drogi Arturo72 Fujitsu - Waterstage a Altea to to samo Wiem Technicznie jest to samo ale cenowo trochę inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.02.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 No dystrybutor Fujitsu trochę więcej tnie na urządzeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2012 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 ale daje 5 lat gwarancji -jak się opłaci dużo przeglądów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.02.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Tak 10 przez ten okres co 6 miechów A atlantic na jednostkę zewnętrzną też daje 5 latek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 ale daje 5 lat gwarancji -jak się opłaci dużo przeglądów. Co to znaczy ? Czy przeglądy są obowiązkowe w tej 5-letniej gwarancji ? Jaki koszt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Co to znaczy ? Czy przeglądy są obowiązkowe w tej 5-letniej gwarancji ? Jaki koszt ? Tak jak z samochodem ,przymusu nie ma. A w Atlanticu nie ma przymusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 11.02.2012 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Tak jak z samochodem ,przymusu nie ma. A w Atlanticu nie ma przymusu czyli Atlantic ma 5 lat gwarancji bez żadnych dodatkowych kosztów? a czy są jakieś dodatkowe roczne koszty utrzymania pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2012 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 czyli Atlantic ma 5 lat gwarancji bez żadnych dodatkowych kosztów? a czy są jakieś dodatkowe roczne koszty utrzymania pompy? Do mnie klienci czasem dzwonią ,żebym sprawdził filtry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Do mnie klienci czasem dzwonią ,żebym sprawdził filtry A czy użytkownik dysponujący podstawową wiedzą techniczną i chęciami jest w stanie tego rodzaju czynności przeprowadzić sam ? Chodzi mi o Atlantica i Panasa. Wiem, z niektórzy producenci samochodów starają sie utrudnić użytkownikowi nawet prostą wymianę żarówki, stąd moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2012 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Filtry są na rurach przed pompą .Trzeba mieś dwa klucze .Można czasem oblaćwodą jednostkę zewnętrzną i obmyć z zanieczyszczeń przy okazji podlewania trawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 12.02.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) ja tam nigdzie nie dzwonię, niczego nie pilnuje. Do mnie wcześniej dzwonią umawiają się na konserwacje przyjeżdżają, czyszczą, sprawdzają inne parametry. Płacę za to 250zł, mam wpis serwisowy w gwarancji. Wiem że to ważne bo kiedyś moja koleżanka stwierdziła że będzie sama sobie czyściła klimatyzator fujitsu i padła jej chyba sprężarka i Fujitsu nie uznało gwarancji bo nie było robionej konserwacji zgodnie z warunkami zapisanymi w gwarancji... Edytowane 12 Lutego 2012 przez ana-76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2012 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) A jak sie umówiła z serwisem .Czy to oni mieli ją nekać czy ona ich.A jakie cisnienie sprawdzają u ciebie? Wynika z tego ,że konserwowane Mitsubishi jest leprze od zaniedbanego Fujitsu.Ciekawe czy w przeciwnym wypadku Mitsubishi uznałoby gwarancję? Edytowane 12 Lutego 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts