Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. Nie mam TCapa

2. Nie mam bufora

3. Nie znam przepływu - pompa pracuje na III biegu - najwyższym a na oznaczeniu pompy mam tylko Q-1m3/h wiec pytam czy to znaczy że na 3biegu mam 1m3 czy nie? Pompa Grundfos Upso 25-60-130. W katalogu producenta podana jest charakterystyka pompy i tam jest podane że na 3 biegu powinna dawać około 25l/min. Mam 18 obiegów podłogówkii w teorii z projektu wynika że powinien być przepływ rzędu 16l/min (według wyliczeń Asolta). Skoro nie osiągam przepływów na rotametrach takich jak w projekcie to znaczy że zapotrzebowanie z rotametrów wychodzi około 15l/min a jeśli wszystko otwieram na maksa to około 20l/min. Czyli pompa powinna wystarczyć ale.....nie dogrzewa dwóch pokoi...... co jest kurna grane....

Masz swiezy dom, obliczenia i projekt nie dotyczy domów w I sezonie grzewczym, dla ciekawosci podam ze w nowym budynku dla którego tez liczyłem ozc i podłogówkę

w ciagu pierwszego miesiaca (listopad) pobrało 1/4 calkowitego zapotrzebowania na ciepło (ok 2100 kWh). Te dwa pokoje moze zapowietrzone, lub za bardzo skręcone, pozamykac pozostałe pętle i sprawdzić.

Ja mam takie same rozdzielacze i u mnie rotametrami nie dało się kręcić - bardzo ciężko. Więc wykręciłem jednego aby sprawdzić ile można wykręcić by było bezpiecznie i tak zrobiłem ze wszystkimi. Przy 14 pętlach ok 60-70mb i dwóch drabinkach przepływy na pętlach max 2 l/m na drabinkach ponad 3 ale przydławione do 2. Reguluję zaworami. Tzn te dwie drabinki. Edytowane przez mar1173

Witam wszystkich, mam pytanie do doświadczonych w temacie, konkretnie chodzi to czy lepiej nastawić sterowanie na pogotówkę czy po prostu ustawić te 46-48 stopni i niech się grzeje ile trzeba, mam instalację ze zwykłą pompą on/of i bufor 300l, teraz PC ładuje bufor a sterownik pokojowy uruchamia obiegówkę między buforem a instalacją

To jakiś syfek go zablokował. No cóż, pozostaje na macanego ;-) Najważniejsze to małe zmiany i długi czas obserwacji.

Zdemontowałem te plastiki do wymycia, poruszałem rotametrami i wszystkie chodzą ale jak skreciłem z powrotem to musiałem na wyczucie wkręcać i teraz widać jakieś oznaki życia.

Rozdzielacz Capricorn - to chyba nie jest taki zły.

Asolt - pytanie czy to I sezon - pompa pracowała już od października ubiegłego roku do marca tego roku - co prawda dom był nie zamieszkany, zamieszkany od 19 lipca tego roku ale jakby już drugi sezon leci, odpowietrzałem obydwa pokoje i powietrza nie było chyba ale chwilę trwało zanim na odpowietrzniku na powrocie pojawiła się letnia woda - jakby coś tamowało - na szczescie poszło i zobaczymy jak dzis bedzie

mar - ja wykręcam do momentu aż pojawia się kropla wody ale idzie bardzo cieżko tylko kilka mogę kręcić ręką resztę muszę kręcić kombinerkami.

Od wczoraj do tej pory poszło na CO 28,8kW a temp na parterze 23st na piętrze 21,5 w tej chwili a na dworze -7

Edytowane przez [email protected]

(...)Rozdzielacz Capricorn - to chyba nie jest taki zły.

ja wykręcam do momentu aż pojawia się kropla wody ale idzie bardzo cieżko tylko kilka mogę kręcić ręką resztę muszę kręcić kombinerkami.

Nie wiem sam, jakie wnioski wyciągnąć na temat jakości tych rozdzielaczy...

Czy "capricorn" w tłumaczeniu oznacza "niezły"?

Pyksi, wiem co to oznacza ;) -ale dzięki za zaangażowanie.

Chodziło mi o to, że im bardziej "górnolotna" nazwa, tym gorzej... :( Takie mam obserwacje.

Dla przykładu w pralkach pewnej firmy jest od pewnego czasu seria elektroniki o wymownej nazwie ARCADIA, ale wcale nie oznacza dla posiadacza owej, czasu szczęśliwości (przynajmniej nie w temacie bezawaryjności pralki)...

Nie wiem sam, jakie wnioski wyciągnąć na temat jakości tych rozdzielaczy...

Czy "capricorn" w tłumaczeniu oznacza "niezły"?

Sam ich uzywam i dlatego polecam, oczywiscie moze czasem sie trafic rotametr który ciezko przekrecić ale przy innych rozdzielaczach moga sie takie trafic. Nie sądzę ze inni producenci wykonują calkowicie bezawaryjne rozdzielacze.