Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

ja mam podobne zdanie do twojego. jeśli dla -7/35 ta PC daje 5,9kw to jest dobrana na styk.....ja bym jeszcze dodał, że można PC niedowymiarować albo wymiarować na styk, ale z pełną tego świadomością - tzn że będzie pracować w drogiej trafyie i ze będą chodzić grzałki - wtedy ok (jeśli oszczedność w zakupie jest tego warta)

tutaj najpierw trzeba precyzyjnie określić co jest co. Czy te 5,2kw to jest tylko projektowe obciążenie cieplne czy też projektowe obciążenie cieplne z doliczonym juz zapotrzebowaniem na CWU? - bo można to rozumieć dwojako

Te 5.2 kW to projektowe obciązenie budynku, bez cwu

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli z tego wynika, że przy -15st pompa Santosza będzie pracować 24h na dobę, żeby zagrzać dom do 20st i CWU, bo przy tej temp ma 5,9kW mocy.

Santosz szykuj kominek do pracy:)

5,9 to ona ma przy -7 przy -15 będzie około 5. Też to sugerowałem santoszowi ale on uparcie chce grzać tylko w taniej. #14888

Santosz w naszej TRI to trzeba zdjąć z góry osłonę i tam na wymienniku pompy jest mosiężny odpowietrznik, odpowietrznik jest też na naczyniu wzbiorczym pompy ( w obudowie jednostki wewnętrznej). Teraz nie pamiętamy, który był zamknięty, ale jeden z nich.

Broń Cię Panie Boże aby to ruszać. Tam ma panować odpowiednie ciśnienie. Chyba że instalator tego nie sprawdził i nie ustawił.

Edytowane przez plusfoto

5,9 to ona ma przy -7 przy -15 będzie około 5. Też to sugerowałem santoszowi ale on uparcie chce grzać tylko w taniej. #14888

Broń Cię Panie Boże aby to ruszać. Tam ma panować odpowiednie ciśnienie. Chyba że instalator tego nie sprawdził i nie ustawił.

My nic nie ruszaliśmy. Instalator nam na przeglądzie powiedział, że był zamknięty odpowietrznik. Tylko tyle. Pompa jest na gwarancji i nie zamierzamy nic dotykać. Edytowane przez Gremlinka

Tu chyba nie ma znaczenia rodzaj ogrzewania. Jak zalozysz grzejnik czy klimakonwektor "na styk" (bo koniecznie wg projektu, ktory to daje wieczna gwarancje wszelkiej pomyslnosci) i pomieszczenie bedzie potrzebowalo wiecej energii niz zostalo przyjete do obliczen, to efekt bedzie identyczny.
Dokładnie o to mi chodzi. Wystarczy mały błąd w ociepleniu i podłogówka nie wybaczy błędu, można z niej wycisnąć więcej przez podniesienie temperatury na zasilaniu. Nic więcej. Grzejnik łatwiej wymienić ;-) na większy.

Skwituję Twój cały wywód właściwie jedna odpowiedzią;)

Ty masz T-Cap 9kW 1-fazowy, Ja mam T-Cap 9kW 3-fazowy - one się praktycznie niczym nie różnią - na pewno nie mocą i Cop'em.

Santosz ma Panasonic 9kW zwykły SDF09D3E5 - 1-fazowy, który w żaden sposób nie można przymierzyć do T-Capa;)

W życiu nie poleciłbym do jego domu zainstalowania takiej jednostki:no: Zwykłą 3-fazowa tak, ale 1-fazową nie!

a to moja pomyłka, bo rano dał bym sobie rękę obciąć iż on ma Panaosnic Tcap 9kW 1 faze

a zapewne jak ma 9kW 1 faza to czy ma też (jak w katalogu Pansonica) na zewnątrz pojedynczy moduł? W 3fazach widziałem, że były wybory 1 moduł lub 2 z wiatrakiem a 1faza była z jednym modułem?

jeśli ma 1 moduł to i ja daję się przekonać, że może mieć za słabą PC i odwołuję post do Ciebie skierowany.

a to moja pomyłka, bo rano dał bym sobie rękę obciąć iż on ma Panaosnic Tcap 9kW 1 faze

a zapewne jak ma 9kW 1 faza to czy ma też (jak w katalogu Pansonica) na zewnątrz pojedynczy moduł? W 3fazach widziałem, że były wybory 1 moduł lub 2 z wiatrakiem a 1faza była z jednym modułem?

jeśli ma 1 moduł to i ja daję się przekonać, że może mieć za słabą PC i odwołuję post do Ciebie skierowany.

Z tego co ja wiem to jest jeszcze inaczej. A nawet jestem tego dość pewien;)

Santosz na 100% ma pojedynczy wymiennik, bo w 1-fazowych 9-tkach tylko taki był sprzedawany. Dopiero =>12kW miały podwójny. Natomiast wszystkie 3-fazowe pompy maja ten podwójny. Wiec wyobraź sobie jak ciężką pracę musi wykonać jego pompa - nie dość że połowę mniejsza powierzchnia wymiany to w dodatku on ma sprężarkę 9kW, a my 16:)

Czy pw obsłuży 2 obiegi niezależne? Jeden to oczywiste. Ma ktoś tak i może się podzielić rozwiązaniem?

Ja mam dwa obiegi. Nie wiem co znaczy niezależne;) U mnie można zakręcić jeden lub drugi i w pewnym stopniu różnicować ich temperaturę - na obiegu podłogówki jest zawór termostatyczny z regulacją, a obieg klimakonwektorów jest zasilany bezpośrednio z pompy, choć w praktyce zawór jest otwarty ma maxa i na podłogówkę idzie takie samo zasilanie jak na kk. Nie mam sprzęgła, ani bufora. Działa to wszystko już drugi sezon i jest OK.

Map78 powiedz jakie masz "welkie" różnice t-cap 1f a 3f ?

Ja mam 1f był tańszy o 4 tyś. Pompa chodzi na jednej fazie a grzałki mam spięte do drugiej fazy.

Gdzie ja tak do jasnej ciasnej napisałem:mad:

Nauczcie się trochę czytać. Różnica wielka jest w zwykłych jednostkach 9kW serii SDC/SDF, przy T-Cap to kosmetyka - ja wziąłem 3f, bo na 1f nie miałem warunków.