asolt 02.12.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 ja mam podobne zdanie do twojego. jeśli dla -7/35 ta PC daje 5,9kw to jest dobrana na styk.....ja bym jeszcze dodał, że można PC niedowymiarować albo wymiarować na styk, ale z pełną tego świadomością - tzn że będzie pracować w drogiej trafyie i ze będą chodzić grzałki - wtedy ok (jeśli oszczedność w zakupie jest tego warta) tutaj najpierw trzeba precyzyjnie określić co jest co. Czy te 5,2kw to jest tylko projektowe obciążenie cieplne czy też projektowe obciążenie cieplne z doliczonym juz zapotrzebowaniem na CWU? - bo można to rozumieć dwojako Te 5.2 kW to projektowe obciązenie budynku, bez cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.12.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Te 5.2 kW to projektowe obciązenie budynku, bez cwu Czyli z tego wynika, że przy -15st pompa Santosza będzie pracować 24h na dobę, żeby zagrzać dom do 20st i CWU, bo przy tej temp ma 5,9kW mocy. Santosz szykuj kominek do pracy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.12.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Czyli z tego wynika, że przy -15st pompa Santosza będzie pracować 24h na dobę, żeby zagrzać dom do 20st i CWU, bo przy tej temp ma 5,9kW mocy. Santosz szykuj kominek do pracy:) 5,9 to ona ma przy -7 przy -15 będzie około 5. Też to sugerowałem santoszowi ale on uparcie chce grzać tylko w taniej. #14888 Santosz w naszej TRI to trzeba zdjąć z góry osłonę i tam na wymienniku pompy jest mosiężny odpowietrznik, odpowietrznik jest też na naczyniu wzbiorczym pompy ( w obudowie jednostki wewnętrznej). Teraz nie pamiętamy, który był zamknięty, ale jeden z nich. Broń Cię Panie Boże aby to ruszać. Tam ma panować odpowiednie ciśnienie. Chyba że instalator tego nie sprawdził i nie ustawił. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 02.12.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 pytanie z innej beczki, jaka roznice macie miedzy zasilaniem i powrotem ? mam teraz 5 st. bo dom niezamieszkaly i pierwszy sezon grzewczy. staram sie teraz wygrzac posadzke, jaka roznica jest porzadana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 02.12.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) 5,9 to ona ma przy -7 przy -15 będzie około 5. Też to sugerowałem santoszowi ale on uparcie chce grzać tylko w taniej. #14888 Broń Cię Panie Boże aby to ruszać. Tam ma panować odpowiednie ciśnienie. Chyba że instalator tego nie sprawdził i nie ustawił.My nic nie ruszaliśmy. Instalator nam na przeglądzie powiedział, że był zamknięty odpowietrznik. Tylko tyle. Pompa jest na gwarancji i nie zamierzamy nic dotykać. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez Gremlinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 pytanie z innej beczki, jaka roznice macie miedzy zasilaniem i powrotem ? mam teraz 5 st. bo dom niezamieszkaly i pierwszy sezon grzewczy. staram sie teraz wygrzac posadzke, jaka roznica jest porzadana ? U mnie jest to 6-7K w zaleznosci od temperatury DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 02.12.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 U nas pompa stara się utrzymać 2 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 02.12.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Tu chyba nie ma znaczenia rodzaj ogrzewania. Jak zalozysz grzejnik czy klimakonwektor "na styk" (bo koniecznie wg projektu, ktory to daje wieczna gwarancje wszelkiej pomyslnosci) i pomieszczenie bedzie potrzebowalo wiecej energii niz zostalo przyjete do obliczen, to efekt bedzie identyczny.Dokładnie o to mi chodzi. Wystarczy mały błąd w ociepleniu i podłogówka nie wybaczy błędu, można z niej wycisnąć więcej przez podniesienie temperatury na zasilaniu. Nic więcej. Grzejnik łatwiej wymienić na większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 02.12.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 U mnie jest to 6-7K w zaleznosci od temperatury DZ. to widze ze twoja gruntowka pozwala na wiecej, bo moj Panas jak widzi ze jest 5K roznicy to nie chce podbic zasilania na wiecej i czeka jak mu sie powrot zwiekszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 02.12.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Skwituję Twój cały wywód właściwie jedna odpowiedzią Ty masz T-Cap 9kW 1-fazowy, Ja mam T-Cap 9kW 3-fazowy - one się praktycznie niczym nie różnią - na pewno nie mocą i Cop'em. Santosz ma Panasonic 9kW zwykły SDF09D3E5 - 1-fazowy, który w żaden sposób nie można przymierzyć do T-Capa;) W życiu nie poleciłbym do jego domu zainstalowania takiej jednostki:no: Zwykłą 3-fazowa tak, ale 1-fazową nie! a to moja pomyłka, bo rano dał bym sobie rękę obciąć iż on ma Panaosnic Tcap 9kW 1 faze a zapewne jak ma 9kW 1 faza to czy ma też (jak w katalogu Pansonica) na zewnątrz pojedynczy moduł? W 3fazach widziałem, że były wybory 1 moduł lub 2 z wiatrakiem a 1faza była z jednym modułem? jeśli ma 1 moduł to i ja daję się przekonać, że może mieć za słabą PC i odwołuję post do Ciebie skierowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 02.12.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 ktoś ma doświadczenie z pompami Lizea?mam wycene na 22.800 brutto z uruchomieniem co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.12.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 a to moja pomyłka, bo rano dał bym sobie rękę obciąć iż on ma Panaosnic Tcap 9kW 1 faze a zapewne jak ma 9kW 1 faza to czy ma też (jak w katalogu Pansonica) na zewnątrz pojedynczy moduł? W 3fazach widziałem, że były wybory 1 moduł lub 2 z wiatrakiem a 1faza była z jednym modułem? jeśli ma 1 moduł to i ja daję się przekonać, że może mieć za słabą PC i odwołuję post do Ciebie skierowany. Z tego co ja wiem to jest jeszcze inaczej. A nawet jestem tego dość pewien;) Santosz na 100% ma pojedynczy wymiennik, bo w 1-fazowych 9-tkach tylko taki był sprzedawany. Dopiero =>12kW miały podwójny. Natomiast wszystkie 3-fazowe pompy maja ten podwójny. Wiec wyobraź sobie jak ciężką pracę musi wykonać jego pompa - nie dość że połowę mniejsza powierzchnia wymiany to w dodatku on ma sprężarkę 9kW, a my 16:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.12.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Czy pw obsłuży 2 obiegi niezależne? Jeden to oczywiste. Ma ktoś tak i może się podzielić rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.12.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Nawet i 5, ale przez sprzęgło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.12.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Czy pw obsłuży 2 obiegi niezależne? Jeden to oczywiste. Ma ktoś tak i może się podzielić rozwiązaniem? Ja mam dwa obiegi. Nie wiem co znaczy niezależne;) U mnie można zakręcić jeden lub drugi i w pewnym stopniu różnicować ich temperaturę - na obiegu podłogówki jest zawór termostatyczny z regulacją, a obieg klimakonwektorów jest zasilany bezpośrednio z pompy, choć w praktyce zawór jest otwarty ma maxa i na podłogówkę idzie takie samo zasilanie jak na kk. Nie mam sprzęgła, ani bufora. Działa to wszystko już drugi sezon i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.12.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Nawet i 5, ale przez sprzęgło. bez sprzęgła też chyba można map78 już zresztą pisał o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.12.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Jak obiegi będą mieć swoje niezależne pompy, a nie być napędzane jedną wspólną z PC, to sprzęgło być musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.12.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Jak obiegi będą mieć swoje niezależne pompy, a nie być napędzane jedną wspólną z PC, to sprzęgło być musi. no właśnie....wcale nie musi być napędzane wspólną pompką z PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 02.12.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Map78 powiedz jakie masz "welkie" różnice t-cap 1f a 3f ? Ja mam 1f był tańszy o 4 tyś. Pompa chodzi na jednej fazie a grzałki mam spięte do drugiej fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.12.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Map78 powiedz jakie masz "welkie" różnice t-cap 1f a 3f ? Ja mam 1f był tańszy o 4 tyś. Pompa chodzi na jednej fazie a grzałki mam spięte do drugiej fazy. Gdzie ja tak do jasnej ciasnej napisałem:mad: Nauczcie się trochę czytać. Różnica wielka jest w zwykłych jednostkach 9kW serii SDC/SDF, przy T-Cap to kosmetyka - ja wziąłem 3f, bo na 1f nie miałem warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts