Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te 5.2 kW to projektowe obciązenie budynku, bez cwu

Reasumując wszystkie rady:

Po primo : te 5,2 to obciążenie cieplne razem z CWU - tak mam w OZC i projekcie podłogówki - chyba że się Pan pomylił panie Andrzeju....

2. Termostat nic nie da.....a jak ktoś wyżej zauważył to krzywa grzewcza powinna utrzymać odpowiednią temperaturę.

3. Projekt podłogówki jest liczony dla -16, przy krzywej 35/30 - zapotrzebowanie budynku 4,2kW a przy -7 pompa w teorii daje 5,9 wiec bez problemu powinna grzac nawet z CWU.

4 Dobrana jest na styk dla temp -15 bo wtedy daje 5,9 kW a zapotrzebowanie budynku 4,2kW..... jak to na styk?

5 Model mojej pompy to SDF09C3E5

6. O dziwo dziś bez problemu mam 23 stopnie w salonie a na pietrze wszystkie pokoje 22,4 - a zakreciłem tylko garaż.....pompa pracowała całą dobę prawie - wczoraj od 18-19 do rana a o 6 pusciłęm ja dalej do 15 czyli 21 godzin w tym 2 godziny na CWU - załapałem temperatury ale też skręcam powoli rotametry i zaczyna jakoś działać

Jutro i tak bedzie serwis bo po rozmowie telefonicznej stwierdzili że pompka obiegowa nie daje odpowiedniego cisnienia na układ wiec cos beda działać.

Sugeruję się nie smiac - to że mam jednofazową 9tkę a znakomita wiekszość "znawców" działa tylko na TCapach nie znaczy że jest coś źle dobrane - wszystko robione pod projekt i OZC, pompa dobrana moim zdaniem dobrze a czym różni się od Tcapa -głownie tym że przy -15 Tcap ma stała moc? tym, że pompka obiegowa jest dwa razy mocniejsza? a musi byc skoro ta ma przepływ około 1,5m3/h i jest wystarczający, map podajesz cene 1700zł za sezon grzewczy ubiegłoroczny - to cena za sezon grzewczy czy za cały rok wraz z CWU? Mnie Asolt wyliczył 1600 na cały rok wraz z CWU - teoretycznie - jak pokaże praktyka - zobaczymy - ja się dopiero ucze bo to mój pierwszy prawdziwy sezon z ta pompa ale to że nie jest to Tcap nie znaczy ze nie da rady - po prostu muszę znaleźć odpowiedni system grzania dla mojego domu

A na marginesie - mam 7 okien dachowych i przez nie sporo mi też ucieka.....

Reasumując wszystkie rady:

Po primo : te 5,2 to obciążenie cieplne razem z CWU - tak mam w OZC i projekcie podłogówki - chyba że się Pan pomylił panie Andrzeju....

2. Termostat nic nie da.....a jak ktoś wyżej zauważył to krzywa grzewcza powinna utrzymać odpowiednią temperaturę.

3. Projekt podłogówki jest liczony dla -16, przy krzywej 35/30 - zapotrzebowanie budynku 4,2kW a przy -7 pompa w teorii daje 5,9 wiec bez problemu powinna grzac nawet z CWU.

4 Dobrana jest na styk dla temp -15 bo wtedy daje 5,9 kW a zapotrzebowanie budynku 4,2kW..... jak to na styk?

5 Model mojej pompy to SDF09C3E5

6. O dziwo dziś bez problemu mam 23 stopnie w salonie a na pietrze wszystkie pokoje 22,4 - a zakreciłem tylko garaż.....pompa pracowała całą dobę prawie - wczoraj od 18-19 do rana a o 6 pusciłęm ja dalej do 15 czyli 21 godzin w tym 2 godziny na CWU - załapałem temperatury ale też skręcam powoli rotametry i zaczyna jakoś działać

Jutro i tak bedzie serwis bo po rozmowie telefonicznej stwierdzili że pompka obiegowa nie daje odpowiedniego cisnienia na układ wiec cos beda działać.

Sugeruję się nie smiac - to że mam jednofazową 9tkę a znakomita wiekszość "znawców" działa tylko na TCapach nie znaczy że jest coś źle dobrane - wszystko robione pod projekt i OZC, pompa dobrana moim zdaniem dobrze a czym różni się od Tcapa -głownie tym że przy -15 Tcap ma stała moc? tym, że pompka obiegowa jest dwa razy mocniejsza? a musi byc skoro ta ma przepływ około 1,5m3/h i jest wystarczający, map podajesz cene 1700zł za sezon grzewczy ubiegłoroczny - to cena za sezon grzewczy czy za cały rok wraz z CWU? Mnie Asolt wyliczył 1600 na cały rok wraz z CWU - teoretycznie - jak pokaże praktyka - zobaczymy - ja się dopiero ucze bo to mój pierwszy prawdziwy sezon z ta pompa ale to że nie jest to Tcap nie znaczy ze nie da rady - po prostu muszę znaleźć odpowiedni system grzania dla mojego domu

A na marginesie - mam 7 okien dachowych i przez nie sporo mi też ucieka.....

Racja, projektowe obciązenie cieplne to 4135 W. Obliczenia podłgowki były dla 20 oC temp wewnetrznej. dla 22 nie liczyłem, ale wtedy i zapotrzebowanie na ciepło i obciązenie cieplne bedzie wieksze.

Co do pomyłki to kazdy jest omylny jeden mniej drugi wiecej. Co prawda nie zdarzyło mi sie nigdy niedoszacowac obciązenia cieplnego ale zawsze moze byc ten pierwszy raz. Nie ma jeszcze temp obliczeniowej to nie powinno byc niedogrzanych pomieszczeń. Jezeli bedą to zapewne nie zaszkodziło by sprawdzic przy wiekszych mrozach mostków termowizją, no i ta pompa obiegowa, nie ma ządanego przepływu nie ma odpowiedniej ilosci energii przekazanej przez grzejnik podłogowy.

santosz z tego co wiem to OZC Andrzej podaje tylko dla CO ale u Ciebie może jest inaczej choć tutaj Andrzej też tak podał. Że pompa powinna dać radę nikt raczej nie wątpi tylko już Ci pisałem - przy tych temp. powinna ona chodzić około 12 godzin a jak się zrobi -15 to około 20 godzin na potrzeby samego CO. I wygląda na to że to zaczyna się sprawdzać co wyartykułowałeś w swoim 6 punkcie. Jak już całość osiągnie swoje temp. i się ustabilizuje, przepływy na poszczególnych pętlach powinny być zbliżone do tych które masz w projekcie.:rolleyes:

Racja, projektowe obciązenie cieplne to 4135 W. Obliczenia podłgowki były dla 20 oC temp wewnetrznej. dla 22 nie liczyłem, ale wtedy i zapotrzebowanie na ciepło i obciązenie cieplne bedzie wieksze.

Co do pomyłki to kazdy jest omylny jeden mniej drugi wiecej. Co prawda nie zdarzyło mi sie nigdy niedoszacowac obciązenia cieplnego ale zawsze moze byc ten pierwszy raz. Nie ma jeszcze temp obliczeniowej to nie powinno byc niedogrzanych pomieszczeń. Jezeli bedą to zapewne nie zaszkodziło by sprawdzic przy wiekszych mrozach mostków termowizją, no i ta pompa obiegowa, nie ma ządanego przepływu nie ma odpowiedniej ilosci energii przekazanej przez grzejnik podłogowy.

To był żart odnośnie pomyłki - oczywiście nie sadze aby miała miejsce w Pana przypadku Panie Andrzeju - próbuję tylko niektórym osobom uświadomić że dobranie pompy odbyło się nie na zasadzie ....a ta mis ie podoba z wygladu to niech bedzie ta - tylko na podstawie obliczeń i wyliczeń dokonanych przez profesjonalną firmę która swoją pracę wykonała rzetelnie - i według mnie to musi smigać.....zwłaszcze ze do tej pory smigało a problem pojawil sie kilka dni temu

Obliczyłem ze przy -15 pompa powinna pracować 18godzin, wlasnie szukam z okolic firmy do sprawdzenia termowizji - czyta pan w myślach .......to mi pokaże czy aby czegoś nie spier....em:D

santosz z tego co wiem to OZC Andrzej podaje tylko dla CO ale u Ciebie może jest inaczej choć tutaj Andrzej też tak podał. Że pompa powinna dać radę nikt raczej nie wątpi tylko już Ci pisałem - przy tych temp. powinna ona chodzić około 12 godzin a jak się zrobi -15 to około 20 godzin na potrzeby samego CO. I wygląda na to że to zaczyna się sprawdzać co wyartykułowałeś w swoim 6 punkcie. Jak już całość osiągnie swoje temp. i się ustabilizuje, przepływy na poszczególnych pętlach powinny być zbliżone do tych które masz w projekcie.:rolleyes:

Pisałem już że mam od Pana Andrzeja również projekt podłogówki i tam mam rozdzielone zapotrzebowanie na CWU i CO osobno - stąd wiem.....a najbardziej wkurzające jest to - ze nie da sie tego wszystkiego wyregulowac w jeden dzień...:mad:

Sugeruję się nie smiac - to że mam jednofazową 9tkę a znakomita wiekszość "znawców" działa tylko na TCapach nie znaczy że jest coś źle dobrane - wszystko robione pod projekt i OZC, pompa dobrana moim zdaniem dobrze a czym różni się od Tcapa -głownie tym że przy -15 Tcap ma stała moc? tym, że pompka obiegowa jest dwa razy mocniejsza? a musi byc skoro ta ma przepływ około 1,5m3/h i jest wystarczający, map podajesz cene 1700zł za sezon grzewczy ubiegłoroczny - to cena za sezon grzewczy czy za cały rok wraz z CWU?

Santosz, nikt się z Ciebie nie śmieje. Ja po prostu chciałem Cię uświadomić, że Twoja pompa nie będzie grzała 100% w taniej taryfie. Zobaczymy co będzie gdy serwis wymieni Ci tą obiegówkę, ale moim zdaniem niewiele się zmieni, bo tutaj po prostu potrzebny jest czas.

Odniosę się jeszcze do termostatu. Moim zdaniem da i to dużo, szczególnie oszczędności, bo to on ma stanowić kaganiec dla tanich godzin, a nie timer. Timer nie wie jaka jest temperatura w domu, ani na zewnątrz, a termostat wie i może w porę zareagować.

Te 1730zł to jest za 7miesięcy sezonu grzewczego. Za cały rok, wliczając też klimatyzację latem wyszło mi koło 2100zł.

czyli jak będzie -15C to nie będziesz używać CWU?:jawdrop: Dolicz na CWU, i wtedy te 5,2 to jest moim zdaniem na styk.

Wystarczy kilka drobnych niedociągnięć w izolacji i ten drobny zapas znika

czyli jak będzie -15C to nie będziesz używać CWU?:jawdrop: Dolicz na CWU, i wtedy te 5,2 to jest moim zdaniem na styk.

Wystarczy kilka drobnych niedociągnięć w izolacji i ten drobny zapas znika

To znaczy że przy -15 musi grzac godzin aby było ciepło co daje mi 6 godzin zapasu na grzanie CWU - mało ? zwłaszcza ze zwykle zajmuje to 1,5 godziny - niech wtedy zajmie 2 - brakuje zapasu? a zreszta ile dni w roku masz -15? do tego dochodzą grzałki które każdy ma w pompie.....szkoda czasu na te teoretyczne rozważania

Santosz, nikt się z Ciebie nie śmieje. Ja po prostu chciałem Cię uświadomić, że Twoja pompa nie będzie grzała 100% w taniej taryfie. Zobaczymy co będzie gdy serwis wymieni Ci tą obiegówkę, ale moim zdaniem niewiele się zmieni, bo tutaj po prostu potrzebny jest czas.

Odniosę się jeszcze do termostatu. Moim zdaniem da i to dużo, szczególnie oszczędności, bo to on ma stanowić kaganiec dla tanich godzin, a nie timer. Timer nie wie jaka jest temperatura w domu, ani na zewnątrz, a termostat wie i może w porę zareagować.

Te 1730zł to jest za 7miesięcy sezonu grzewczego. Za cały rok, wliczając też klimatyzację latem wyszło mi koło 2100zł.

No bo już mysłałem że to jakies prześmiewki, szczerze to myślałem że jakoś dam rade w taniej taryfie ale teraz sobie to uświadamiam dokonując kolejnych przeliczeń jednak moze nie bedzie tak źle. Po wczorajszym grzaniu przez 20 godzin wciąż w domu 23 stopnie salon i kuchnia a 22 stopnie sypialnia i pokoje dzieciaków ale teraz ustawiłem grzanie od 22 do 2 na CO, potem do 4 na CWU i dalej znów do 7 na CO czyli godzina poza szczytem a nastepnie grzanie CO od 12 do 16 czyli kolejne 2 godziny poza szczytem. Dziś za 9 godzin grzania wzieła 4kW na CWU i 18,8 na CO za noc. Ale krzywą mam +10/35 i -15/40 na razie aby sie jeszcze wygrzało zreszta nie zauwazyłem aby wiele wieksze zuzycie prądu było przy takich krzywych.

Martwi mnie jednak to że dość szybko sie chata wychładza bo po 4-5 godzinach od wyłaczenia pompy temp zaczyna spadać na pietrze - co prawda o dziesietne stopnia nie mniej zgodnie z radą Asolta szukam firmy i bede robił termowizje.

Termostat masz w jakim pomieszczeniu?

Czyli temp masz już w miarę w porządku i zaczynasz rozumieć, że pompa nie zawsze zmieści się w taniej taryfie. Teraz fajnie by było jakbyś jeszcze podlaczyl ten termostat. Dlaczego? Sam widzisz, że musiałeś zmienić temp na taimerze żeby grzało jak chciałeś. Teraz wyobraź sobie, że będziesz musiał to ciągle przestawiać, raz w jedną stronę, raz w drugą, a jak podlaczysz termostat, to on zrobi to za Ciebie i nie dopuści do nadmiernego spadku temp w mrozy i ograniczy pracę pompy gdy będzie ciepło.

Martwi mnie jednak to że dość szybko sie chata wychładza bo po 4-5 godzinach od wyłaczenia pompy temp zaczyna spadać na pietrze - co prawda o dziesietne stopnia nie mniej zgodnie z radą Asolta szukam firmy i bede robił termowizje.

no bo tak będzie, spada temp posadzki.. zaczyna brakować promieniowania cieplnego które daje bardzo przyjemny efekt, i uczucie ciepła

temp w pomieszczeniu spadnie o 0,1-0,2 C ale odczucie jest mocniejsze jakby nagle przestało grzać.. szczególnie na to wyczulone są niewiasty :)

Ja teraz robię eksperyment polegąjący na grzaniu ciągłym na samej krzywej. Mam też termostat w domu jako kaganiec w razie czego i okazuje się, że przy temperaturze na zasilaniu 28 stopni utrzymuje mi temp w domu w okolicach 22 stopnie aż do -4 stopni na zewnątrz. Przy -4 krzywa musi się łamać w górę.

Efektem tego jest ciągła pracy sprężarki na bardzo niskich obrotach i ciągłym efekcie promieniowania z podłogówki i nieprzerwanym komforcie bez tych przerw w wychładzaniu podłogi.

U mnie prad jednotaryfowy to 58gr, a prad w taniej taryfie to w G12g 31gr lub w nowej G12w 27gr.

Jesli faktycznie uda sie rozlozyc prace pompy ciepla w trybie CAGLYM na caly okres jej dzialania (potrzebny inwerter z duza moliwoscia modulacji mocy) to roznice nie sa powalajace, ale jesli mozna zaoszczedzic w miare prosty sposob 30-40% kosztow CO, to IMHO warto sie po to schylic. Co do konkretnych kwot w PLN to juz kazdy musi policzyc, czy mu sie to "oplaca" czy "zwraca".

map78 ale taki termostat bedzie grzal niekontrolowanie w drogiej taryfie - przecież on widzi tylko temperaturę jaka ma byc w pomieszczeniu a nie porę dnia stąd wiąże się to chyba raczej z grzaniem całodobowym tzn to termostat decyduje kiedy sie załacza pompa i na jak długo ale nie uwzględnia pory dnia.... jesli sie mylę - sprostuj - i daj jakies dane Twojego sterownika

coraz bardziej jestem przekonany do takiego sposobu utrzymania komfortu.

dodatkowo zauważyłem, że przy takim rozwiązaniu można zmniejszyć temperaturę o np. 1*C i nie obniży to komfortu.

Też potwierdzam. Testowałem temp 22 st , PC pracowała w cyklach ok 1/2h praca i ok 1 i 1/2 -2h przerwy. Może pomyślę o jakimś buforze i pogodówce aby grzać ciągle. Myślę że z temp można by zejść spokojnie do 21,5 jak nie do 21. Bo wtedy te 22 było dla mnie za ciepło.