Pyxis 03.12.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Z buforem COP poleci na tyle mocno, ze ten 1K mniej nie bedzie nawet zuwazalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.12.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 map78 ale taki termostat bedzie grzal niekontrolowanie w drogiej taryfie - przecież on widzi tylko temperaturę jaka ma byc w pomieszczeniu a nie porę dnia stąd wiąże się to chyba raczej z grzaniem całodobowym tzn to termostat decyduje kiedy sie załacza pompa i na jak długo ale nie uwzględnia pory dnia.... jesli sie mylę - sprostuj - i daj jakies dane Twojego sterownika Santosz, to właśnie termostat "pilnuje" taniej taryfy, ale nie za wszelką cenę. Ustawiasz dwie temperatury jedną tzw podbicia dla tanich godzin i drugą zwaną obniżenia, czy podtrzymania. Jeżeli różnica między tymi temp będzie koło 2st to raczej nigdy Ci się pompa nie załączy, bo tyle temp w ciągu kilku godzin nie spadnie. Ja mam w tym sezonie temp podbicia 23,6st, a obniżenia 23st i w temp do -3st to jeszcze się trzyma w taniej, ale jak na zewnątrz w nocy spada do tych -6st to już wchodzi w drogą. Z pewnością wychodzi to ciut drożej niż trzymanie się sztywno tanich godzin, ale dla mnie najważniejszy jest komfort. te 2-3 stówy rocznie mogę dopłacić żeby mieć w domu cały czas >23st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Tu wlasnie nie wiem jak to jest przy on/off... Przy Inverterze sprawdza sie fajnie bez bufora, a jest wrecz zalecans metoda grzani przez prod. ( przedstawiciela ). Potem kwestia i chec wykozystania taniej taryfy za wszelka cene Przy on-off jest identycznie, bo wylewka to dosyc pojemny akumulator. Ja mam histereze 0,4K (realne zlaczenie i wylaczenie to ronica temperatur 0,6K) na temperature wylewki i cykl grznia w obrebie tej histerezy to ~1,5-2h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 03.12.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Z buforem COP poleci na tyle mocno, ze ten 1K mniej nie bedzie nawet zuwazalny. Bufor tylko dla tego by pompa nie taktowała przy temp. do zera na zewnątrz. zamiast 1/2 h pracowałaby 1 h i 3h przerwy. Przy -10 i tak kończy mi się tania taryfa. Z drugiej strony lepiej grzać bufor do 45st lub nawet grzałką w taniej taryfie niż zasilaniem 35 w drogiej przynajmniej w moim przypadku. Różnica w COP między zasilaniem 45 a 35 to ok. 0,5 co przy 1100hpracy PC daje ok 550kw na które PC musiałaby dodatkowo zużyć 190kWh za 47 zł. A przecież nie muszę go grzać cały sezon do 45 st. Natomiast mógłbym do temperatury zewn -10 nie włączać PC w drogiej taryfie załóżmy 100dni x2hx2,6X 0,55=110zł . Kwestia kosztów eksploatacji pomijalna , z buforem na + , za to komfort znaczny. Przeszkodą jest tylko zakup samego bufora ok 1000l (ok 1000zł) i znalezienie mu miejsca. Sam widzisz jaki wpływ na koszty ma tania taryfa, dobrze rozwiązana instalacja np. moje i twoje CWU. Nawet gdybym grzał czystym prądem wyszłoby mi niewiele ponad 100zł w listopadzie.Tak samo poco się spinać i podbijać w taniej temperaturę obniżać w drogiej skoro można grzać ciągle. Dla mnie komfort to stała odpowiednia temperatura. To że ktoś ma chwilowo 23 a później 22 lub mniej raczej z komfortem wiele wspólnego nie ma. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Taki bufor w sumie nisko grzany zgromadzi malo energii. Nie prosciej dla komfortu jest puscic pompe w drogim pradzie w dzien np na dodatkowa godzinke czy dwie? Mysle, ze wahania temperatury w domu na poziomie 1K to jest naprawde ekstremum. Nawet w moim durszlaku obecnie nie wychodze poza 0,5K. Musialo by byc ponizej -15*C zeby tak mocno spadlo od 7:00 do 14:00, bo to najdluzsza 7h przerwa w tanim pradzie jaka mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.12.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Pyxis jaki masz grzejnik w garazu? Pytam bo ze wzgledu na umiejscowienie zmiekczrki bede musial u siebie o czyms takim pomyslec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Pyxis jaki masz grzejnik w garazu? Pytam bo ze wzgledu na umiejscowienie zmiekczrki bede musial u siebie o czyms takim pomyslec. Taki zwyczajny aluminiak 10 zebrek kupiony w jakiejs Castoramie. Dokladnie taki jak na obrazku. http://www.technika-grzewcza-sklep.pl/files/grzejnik_aluminiowy_pol5_500_116W_onnline_1364414131_prev.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.12.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Dzieki za szybka odpowiedz.Obieg masz do niego podpiety tak jak sie to robi z drabinkami w lazienkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Tzn u mnie jest to identycznie. Mam pociagniete nitki od rozdzielacza podlogowki jako osobny obieg. I do niego i do drabinek w lazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.12.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 U mnie troche za pozno by podlaczyc kaloryfer w garazu do rozdzielacza. Mozna na jakims trojniku podlaczyc do obwodu drabinek z kaloryferem?Drabinki beda grzane z CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Nie wiem jak to mozna sprawnie u Ciebie rozwiazac, ale chyba szkoda z CWU grzac garaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 04.12.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 czyli jak będzie -15C to nie będziesz używać CWU? Dolicz na CWU, i wtedy te 5,2 to jest moim zdaniem na styk. Wystarczy kilka drobnych niedociągnięć w izolacji i ten drobny zapas znika 1. Zauważmy, że CWU to zawsze on puści w tanim prądzie czy PC czy grzałką. Są ludzie od miału i ekogroszku co grzeją grzałką CWU całe lato lub nawet 5 miesięcy aby pieca nie rozpalać to myślisz, że Santosz się tym zmartwi jak 5-10 dni w roku zagrzeje CWU grzałką? 2. Jak pominiemy CWU to w krytycznym okresie maks 14 dni w roku Santosz przy mrozach zamiast 4,2kW potrzebuje ok 5,1kW aby w domu było +23*C, wiec nadal bez tego CWU ma zapas do 5,9kW. 3. Owszem, przy mrozach musi wejść już przy -5, a nawet niech będzie -3*C w droga taryfę. Tylko czy go to mocno zaboli w PLN? Ludzie na FM mają po 10-15% w drogiej taryfie. Niech Santosz wejdzie w drogą na 40% zużycia. Czyli zamiast 10% w drogiej ma teraz (niby aż) 40% w drogiej. Różnica 30% w drogiej. Pewnie przy jego zużyciu na CO to będzie przy marnym Copie maksymalnie 800kW x 0,40pln różnicy na kWh czyli 300 zł (lub mniej). A na zakupie większej PC (z 2 wiatrakami) zaoszczędził pewnie z 4000 zł. Zwrot z 12 lat - był sens kupować większa? Tym bardziej, ze sadzę iż nawet z drogą taryfa rachunki u niego będą na poziomie 1500 z CWU. 4. A czemu odgrzewam "kotlet" Santosza PC - bo widzę teraz piękne wpisy na FM jak to fajnie można grzać w drogiej taryfie i mieć komfort cieplny 24h dla nóg od ciepłej podłogówki z marne 200-300zł, już nawet idą wyliczenia jak to PC lepiej pracuje itp (do tej pory królowało przewymiarowanie i II taryfa) . Sanotosz ma samą podłogówkę i komfort 24h w pakiecie przez następne 10 lat za free bo nie zakupił droższej PC! 5. W kategorii cena/jakość/ rachunki to Santosz może pobić wiele przewymiarowanych inwestycji Tak to na dziś widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 04.12.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 ja to wszystko wiem i rozumiem. Zdaję też sobie sprawe, że jego PC bez problemu da radę. Tylko zdziwiło mnie że ktoś mając PC wymiarowaną na "styk" oczekuje pracy tylko w taniej taryfie 4. A czemu odgrzewam "kotlet" Santosza PC - bo widzę teraz piękne wpisy na FM jak to fajnie można grzać w drogiej taryfie i mieć komfort cieplny 24h dla nóg od ciepłej podłogówki z marne 200-300zł, już nawet idą wyliczenia jak to PC lepiej pracuje itp (do tej pory królowało przewymiarowanie i II taryfa) . Sanotosz ma samą podłogówkę i komfort 24h w pakiecie przez następne 10 lat za free bo nie zakupił droższej PC! też mi się to rzuciło w oczy czyżby zmiana w podejściu do tematu doboru? czyli już nie takie przewymiarowywanie żeby było 100% w taniej taryfie, tylko praca w trybie ciągłym?!? Tak z moich obserwacji wynika, że osoby które zakładały PC w czasach kiedy te forum "raczkowało" , które nie interesują się rachunek wyjdzie "300zł więcej czy mniej" - tylko ma być ciepło i komfortowo, grzeją cały czas w G11. Ostatnio poznałem też gościa, który ma PC ponad 10lat i ma PC wymiarowaną do -5C(inne czasy,inne ceny, inne podejście do tematu - on był wręcz zdziwiony, ze teraz się wymiarowuje na 100% lub o zgrozo- więcej), nie wiem czy ma G12, podejrzewam że nie - dowiem się przy okazji.(tak naprawdę znałem go wcześniej, tylko nigdy wcześniej nie rozmawialiśmy o ogrzewaniu , okazało się niedawno że ma PC j.w.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 04.12.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 forum jest dynamiczne, ja obserwuje od 3 lat ten dzial i wiele osob i pomyslow sie przewinelo.nie mniej jednak mozna sie duzo dowiedziec. jeszcze rok/poltora roku temu bylo tu bardzo burzliwie wg. mnie najwazniejszy jest komfort uzytkowania, mnie zona zabije jak w domu nie bedzie 23st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.12.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Ostatnio poznałem też gościa, który ma PC ponad 10lat i ma PC wymiarowaną do -5C(inne czasy,inne ceny, inne podejście do tematu - on był wręcz zdziwiony, ze teraz się wymiarowuje na 100% lub o zgrozo- więcej), nie wiem czy ma G12, podejrzewam że nie - dowiem się przy okazji.(tak naprawdę znałem go wcześniej, tylko nigdy wcześniej nie rozmawialiśmy o ogrzewaniu , okazało się niedawno że ma PC j.w.) Tak. Tylko w takim przypadku pompa nie może być jedynym źródłem ciepła. Musi mieć albo odpowiedni pakiet grzałek, albo jakieś alternatywne źródło. Ja dobierając PCi chciałem żeby do tych -20st dawała radę, bo pozbyłem się alternatywnego źródła. Jest co prawda kominek, ale bez DGP, więc na prawdę awaryjnie. Co do grzania w drogiej, to u mnie już poprzedniej ciepłej zimy było tego około 15%, teraz jak tendencja się utrzyma to będzie pewnie więcej;) ale na prawdę te 3 stówy rocznie nie są warte utraty komfortu. Jak ktoś tam w wątku o zużyciu pisał, że utrzymał się w taniej, ale temp w domu spadła mu do 19-20st to mi się szczerze żal takich ludzi robi, a szczególnie ich rodzin:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 04.12.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 też mi się to rzuciło w oczy czyżby zmiana w podejściu do tematu doboru? czyli już nie takie przewymiarowywanie żeby było 100% w taniej taryfie, tylko praca w trybie ciągłym?!? Tak z moich obserwacji wynika, że osoby które zakładały PC w czasach kiedy te forum "raczkowało" , które nie interesują się rachunek wyjdzie "300zł więcej czy mniej" - tylko ma być ciepło i komfortowo, grzeją cały czas w G11. Ostatnio poznałem też gościa, który ma PC ponad 10lat i ma PC wymiarowaną do -5C(inne czasy,inne ceny, inne podejście do tematu - on był wręcz zdziwiony, ze teraz się wymiarowuje na 100% lub o zgrozo- więcej), nie wiem czy ma G12, wymiarowanie pompy to jedno a taryfa to drugie dziś domy są coraz cieplejsze; kWh na CO spadają szybciej niż na CWU; CWU upycha się w II taryfę; CO niech idzie jak chce bo różnice są rzędu 200-300zł rocznie - drobnostka. jednak czy mając pompę na styk czy przewymiarowaną to takie np: G12w zawsze się opłaci i 2 taryfa są bardzo zalecane bo to zawsze kilkaset złotych bez stary komfortu i łatwo osiągnięte siedząc kilkanaście minut na stronie www operatora. i sprawa ostatnia a ważna i niedoceniana. Santosz mógł wybrać: na styk czy przewymiarować i widział sporą różnice w cenie. Był na tej granicy PC z 1 wiatrakiem czy 2. Potem już jak wejdzie się w duża budę i 2 wiatraki to ceny miedzy różna mocą są inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.12.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 map i łuk generalnie się z wami zgadzamprzy powietrznej zawsze warto przewymiarować[ wiadomo bez dopłacania 5 tyś do pompy] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 04.12.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Tak. Tylko w takim przypadku pompa nie może być jedynym źródłem ciepła. Musi mieć albo odpowiedni pakiet grzałek, albo jakieś alternatywne źródło. no to oczywiste że musi być coś dodatkowo(w tym konkretnym przypadku - grzałki). Wtedy każda PC gruntowa (p-w nie było chyba w ogóle, a nawet jak były, to pewnie nikt nie brał poważnie pod uwagę) miała pakiet grzałek(dzisiaj już to wygląda inaczej). Wymiarowało się tak a nie inaczej, bo dodatkowy kw mocy kosztował majątek. Odwierty też były po 300zł/mb a i taka inna refleksja mi się nasunęła - to tak jeszcze odnośnie trendów jakie są tutaj na FM (np. pakowania węgla do nowego domu i kwestii oszczędzania) Mam 2 kolegów, którzy mają stare domy, bez ocieplenia i zwykłe piece węglowe. Oni, gdyby mieli rocznie płacić za ogrzewanie 1tys. więcej rocznie i mieć CO bezobsługowe, to z pocałowaniem ręki by w to weszli (myśleli o gazie, bo mają blisko) Ale żaden w to nie pójdzie, bo bez jakiejś termomodernizacji, te rachunki byłyby duzo wyższe. A z termomodernizacją, to koszty już dużo wyższe. I mimo że zdawają sobie sprawę, że od tego nie ma odwrotu, to odkładają tę decyzję cały czas w czasie i puszczają przez komin kolejne tony węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.12.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 4. A czemu odgrzewam "kotlet" Santosza PC - bo widzę teraz piękne wpisy na FM jak to fajnie można grzać w drogiej taryfie i mieć komfort cieplny 24h dla nóg od ciepłej podłogówki z marne 200-300zł, już nawet idą wyliczenia jak to PC lepiej pracuje itp (do tej pory królowało przewymiarowanie i II taryfa) . Sanotosz ma samą podłogówkę i komfort 24h w pakiecie przez następne 10 lat za free bo nie zakupił droższej PC! To moze jak te pare stowek na rok (co stanowi pewnie bliso 40% kosztow CO) jest taki niewazne i nie sie co spinac na tania taryfe, to jednak kable pchac w wylewke? Wtedy naprawde duzo sie zaoszczedzi i co niektorzy robili tu wyliczenia, ze przez 15 lat maja CO za darmo (wystarczy tylko cene PCi wziac z kosmosu). Fajnie sie takie rady daje komus, ale u siebie chce sie miec porzadzna PCi ktora tanio ogrzeje dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.12.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Tak z moich obserwacji wynika, że osoby które zakładały PC w czasach kiedy te forum "raczkowało" , które nie interesują się rachunek wyjdzie "300zł więcej czy mniej" - tylko ma być ciepło i komfortowo, grzeją cały czas w G11. Ostatnio poznałem też gościa, który ma PC ponad 10lat i ma PC wymiarowaną do -5C(inne czasy,inne ceny, inne podejście do tematu - on był wręcz zdziwiony, ze teraz się wymiarowuje na 100% lub o zgrozo- więcej), nie wiem czy ma G12, podejrzewam że nie - dowiem się przy okazji.(tak naprawdę znałem go wcześniej, tylko nigdy wcześniej nie rozmawialiśmy o ogrzewaniu , okazało się niedawno że ma PC j.w.) Pewnie by sie zdziwil jeszcze bardziej, jak bys mu powiedzial, ze wymiarujac pompe na tania taryfe mial by rachunki za CO+CWU o polowe nizsze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts