Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Ja mam jednak wieksza wyobraznię, popartą obliczeniami, róznice mogą sie róznic nie kilkanascie czy kilkadziesiąt procent ale nawet i 100 do 200%. Dla przykładu pomieszczenie wewnątrz domu, oraz pomieszczenie narozne z duzymi przeszkleniami a czasem i 3 scianami zewnetrznymi.

Ale takim "faneberiom" energetycznym daleko do typowego domku. Ludzie coraz bardziej zwracaja na to uwage, bo zdaja sobie sprawe, ze takie udziwnienia to dodatkowe koszta na CO.

W takich domach licz do bolu a jak mimo wszystko inwetor da wszedzie jednakowo gesto, to po prostu mocnie skreci te pomieszczenia wewnatrz domu. ic zlego sie nie stanie. :)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lazienki w zaleznosci od usytowania w budynku i powierzchni mogą miec rózne straty, im wieksza łazienka tym wymagania co do rzstawu są mniejsze, gdy dodamy do tego grzejnik drabinkowy to moze sie okazac ze zmniejszenia Tz trzeba szukac w innych pomieszczeniach. Nie ma jednego schematu, co dom to inny przypadek.

Dlatego wszędzie zrobiłem to z jednym krokiem rozstawu do przodu, tylko łazienki na maksa.

No nie, ja chciałem tyylko dobrze. Wiedziałem, że jak zagęszczę to dojdzie do przegrzania pomieszczeń, ale też zdawałem sobie sprawę, że to jest sposób na zejście z Tz. Proszę mnie nie potępiać, więcej nie mam zamiaru robić podłogówki ...u Siebie :D

Myśle, że mogę na takiej posadzce spokojnie położyć na płytkach wykładzinę w sypialniach i nie powinienem nic stracić w stosunku do projektu pierwotnego.. :cool:

No nie, ja chciałem tyylko dobrze. Wiedziałem, że jak zagęszczę to dojdzie do przegrzania pomieszczeń, ale też zdawałem sobie sprawę, że to jest sposób na zejście z Tz. Proszę mnie nie potępiać, więcej nie mam zamiaru robić podłogówki ...u Siebie :D

Myśle, że mogę na takiej posadzce spokojnie położyć na płytkach wykładzinę w sypialniach i nie powinienem nic stracić w stosunku do projektu pierwotnego.. :cool:

No dobra , zartowałem, gdyby zmiana była w drugą stronę to mogłby byc problem.

Pojawili się w mojej okolicy instalatorzy pomp panasonica i jestem po rozmowie z jednym, bo wysłałem zapytanie ofertowe. Szykują ofertę i zadzwonili z pytaniem. Po rozmowie nie wiem czy nie dać sobie z nimi na wstrzymanie. Pompa SDC 1 i 3 fazowa to wg nich różni się tylko ceną i zasilaniem. Nawet nie wiedzą czy są 1 czy 2 wiatraki.. Obowiązkowo chcą montować pompę po stronie południowej - inna tylko na moje ryzyko bo wydajność spadnie o 20-30 procent a od północnej to już w ogóle herezja i samobójstwo. To właściwie strona świata ma znaczenie czy nie ma? Zobaczę jak wycenią, może jednak się opłaci...

... Obowiązkowo chcą montować pompę po stronie południowej - inna tylko na moje ryzyko bo wydajność spadnie o 20-30 procent a od północnej to już w ogóle herezja i samobójstwo. To właściwie strona świata ma znaczenie czy nie ma? Zobaczę jak wycenią, może jednak się opłaci...

Ja mam od północy, bo tam mam garaż. Jak chcesz grzać w taryfach to nie ma to kompletnie znaczenia. Przy południu pompa w lecie jak się nagrzeje od słońca może ci się w ciągu dnia nie załączyć do chłodzenia czy cwu.

Ja mam od północy, bo tam mam garaż. Jak chcesz grzać w taryfach to nie ma to kompletnie znaczenia. Przy południu pompa w lecie jak się nagrzeje od słońca może ci się w ciągu dnia nie załączyć do chłodzenia czy cwu.

Ja też planuję od północy i nawet innej opcji już nie ma. Zapytałem się też o to przegrzanie jednostki zewnętrznej i braku załączenia to nie wiedział o czym mówię.

Dostałem już wstępną wycenę na SDC 3 fazową i odpada bo ponad 30 k wychodzi.

Jak na chwilę obecną, to mimo że najdalej, to najlepsza opcja z firmy ze Szczecina.

Ja też planuję od północy i nawet innej opcji już nie ma. Zapytałem się też o to przegrzanie jednostki zewnętrznej i braku załączenia to nie wiedział o czym mówię.

Dostałem już wstępną wycenę na SDC 3 fazową i odpada bo ponad 30 k wychodzi.

Jak na chwilę obecną, to mimo że najdalej, to najlepsza opcja z firmy ze Szczecina.

Oj tam. Oni w tej cenie instalują dwie. Jedna od północy na lato a od południa na zimę;)

No to i ja wtrace swoje 3 grosze

Panie Pyxis - fakt - pomyliłem koszt całego prądu u mar1173 z kosztem CO - mea culpa. Nie mniej jednak muszę wtrącić swoje trzy grosze do tematu - według Pańskich rozważań projektowanie podłogówki jest zupełnie zbyteczne - bo rozstaw co 10 i ch.... i tak płaci inwestor....od 3 miesiecy pracuje w firmie budowlanej - o dziwo bardzo porządnej i dobrze wyposażonej której właściciel jest pedantem jeśli chodzi o jakość prac. Współpracuje też z hydraulikami - stała ekipą również wydawało mi się że porzadną - kiedy po raz pierwszy zobaczyłem ich pracę byłęm zdumiony - rurki ułożone idealnie, zakola - nie wiem jak je modelowali, pexy pięknie powyginane - wszystko jak z obrazka ale....pierwsze co zdziwila mnie podłogówka - co 10 i bez umiaru - słowem żadnego planu, projektu - nic. Nie jest to dla mnie fer bo naciągnięty zostal inwestor na koszty. Jak zobaczyłem ułożenie rur do odkurzacza centralnego - stwierdziłem że robią ładnie ale bez ładu i składu - tyle zakoli, kątów na przestrzeni 3m2 zrobili np 4 gniazda do odkurzacza - zamiast 1 na korytarzu zrobili w kazdym pokoju po jednym przy drzwiach - nie wiem jak to bedzie dzialac ale ssanie bedzie słabe a jednostka centralna droga bo musi być nieziemsko silna aby tyle powietrza ssać, a potem usłyszałem że przy rekuperacji (też montują) nie potrzeba wywiewu w wiatrołąpie....a na pytanie o ceny materiałów usłyszałem, że nie wiedzą bo to inwestor płąci.....zmierzam do tego, że ja liczyłem koszty przy budowie ale komfort też był dla mnie ważny i jak mi coś ktoś proponował to szukałem informacji Tu na forum i u innych znajomych inwestorów a potem podejmowałem decyję i decyzja odnośnie ogrzewania garażu byłą uzasadniona komfortem - dla wielu garaż jest tylko po to aby wstawic auto i koniec. A dla mnie jest również wartsztatem i miejscem gdzie majsterkuję wieczorami a to przy quadzie, a to przy aucie, rowerach, rowerach, nartach i Bóg wie czym jeszcze - stąd komfort cieplny jest własnie dla mnie a nie dla auta. Obecnie nawet przy -7 miałęm wyłączone ogrzewanie w garażu a mimo to temperaturę mam stałą 16 do 16,2 stopnia i jestem zadowolony.

Odnośnie termowizji - dziś był u mnie Pan z kamerką i okazało się że jedynymi mostkami są u mnie ramy okien, nieszczęsne okna dachowe a na kamerze jedynym obiektem który świecił jak żarówka byłą brama garażowa. Jestem mega zadowolony bo samodzielnie ułożyłem wełnę i mostków nie ma, styro też sam ukłądałem i jest ok, podobnie jak ościeża. Dobrze się spisałem. Ma mi obrobić zdjęcia i podesłąć na maila wiec jak już bede mial to sie pojawią w moim wątku. Koszt mnie wyniósł 0zł - Pan załatwiony po znajomości przez mojego szefa....

Ja jednak uznałem za zasadne zrobienie projektu podłogówki, nic nie zmieniałem bo jestem zdania że nie po to ktoś siedzial i liczyl a ja zapłaciłem abym ja to zmieniał......pozdrowienia dla Asolta.....

Panie Pyxis - fakt - pomyliłem koszt całego prądu u mar1173 z kosztem CO - mea culpa.

Czy to ma oznaczac Panie Satnosz, ze chyba nie jestem jednak klamca? :)

której właściciel jest pedantem

No sie nie schylaj za mocno ;)

MSPANC

stwierdziłem że robią ładnie ale bez ładu i składu

Nie wymagaj, zeby znali sie na wszystkim. Jak napisales sa na tyle "multidyscyplinarni", ze poloza kazda rurkr. Jedna lepiej, jedna gorzej.

Ja swoim wyrysowalem ktoredy maja pojsc rury. Kupilem gniazd, rur i kolan stosownie do planu i zrobili tak jak chcialem.

A dla mnie jest również wartsztatem i miejscem gdzie majsterkuję wieczorami a to przy quadzie, a to przy aucie, rowerach, rowerach, nartach i Bóg wie czym jeszcze - stąd komfort cieplny jest własnie dla mnie a nie dla auta

Ale nie napisalem, ze grzanie garazu jest zle. Napisalem tylko, ze podlogowka niekoniecznie jest najlepszym rozwazaniem.

Ja jednak uznałem za zasadne zrobienie projektu podłogówki, nic nie zmieniałem bo jestem zdania że nie po to ktoś siedzial i liczyl a ja zapłaciłem abym ja to zmieniał......pozdrowienia dla Asolta.....

Po prostu jestes twardy gosc. ;)

A wracając do tematu powietrznych pomp ciepła;) wczoraj zabijając wolny popołudniowy czas postanowiłem "przebadać" defrosta:D Nagrałem drania i opisałem bardzo niefachowym językiem co się po kolei działo:) Efekt mojej pracy można obejrzeć pod linkiem:
Pozdrawiam