asolt 25.12.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Jest odwrotnie ,ale tak jak napisałem Co wiec proponujesz wykorzystać do doboru mocy PC OZC czy obciążenie cieplne budynku Co nie oznacza jednak znaku równości pomiędzy mocą pompy i obciążeniem cieplnym budynku Z mojej praktyki wynika ze ozc to nie SE i co do tego nie ma najmniejszych wątpilowsci. Po drugie ozc w sensie dosłownym to faktycznie obliczenia zapotrzebowania na ciepło, ale tak faktycznie wynikami obliczen ozc są : zapotrzebowanie na ciepło projektowe obciązenie cieplne budynku, czyli ozc=projektowe obciązenie cieplne budynku straty dla poszczególnych pomieszczeń struktura strat (podział procentowych dla poszczegolnych typów przegród i straty na wentylację). Projektowe obciązenie cieplne automatycznie nie oznacza mocy pompy ale jest wazną wskazówką do jej doboru, kto chce miec wieksze lub prawie całkowite zuzycie w II taryfie i koszty doboru pompy o wiekszej mocy nie będą sie rózniły od pompy o mocy równej projektowemu obciazeniu cieplnemu to wybierze własnie taką pompę. Moze tez załozyc ze w najwieksze mrozy dogrzamy grzałkami, to wtedy niektórzy dobiorą pompę o mocy mniejszej niz projektowe obciązenie cieplne. Szkoły doboru są rózne a w ostatecznym doborze ma własnie pomóc znajomość wartosci i zapotrzebowania na ciepło i projektowego obciązenia cieplnego któego nie odczytamy z SE bo go tam po prostu nie ma, ale jest w ozc którego nie wykonuje sie dla urzedu. A przynajmniej ja o tym nic nie wiem, nie słyszałem tez aby w najblizszej przyszłosci było ono wymagane. Dla urzedu i tak wymagane jest coraz wiecej dokumentów, a są to : charakterystya energetyczna i analiza nosników energii dla uzyskania PNB oraz swiadectwo energetyczne (nie OZC) dla PINB dla odbioru budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.12.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Jedyne co chciałem powiedzieć to ,że trzeba policzyć, a nie wyssać z palca .Że nie wystarczy podać ile styropianu na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.12.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Jedyne co chciałem powiedzieć to ,że trzeba policzyć, a nie wyssać z palca .Że nie wystarczy podać ile styropianu na ścianach. Otóz i to, co wcale jednak nie wynikało z Twojej pierwszej wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.12.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Podajesz grubości izolacji ,ale nie podajesz powierzchni przegród . Skoro ty nie wiesz jaką ma być moc pc ,to na podstawie informacji jakie podajesz nikt tego nie określi. . Wprost nie wynika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drifte 27.12.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Cześć Wam Słuchajcie, sprawa wygląda tak: Dom na wzniesieniu, garaż będący jednocześnie fundamentem "w ziemi", na fundamencie dom w technologii szkieletowej o powierzchni podłogi na parterze ok 60-70 m.kw. Jaką pompę ciepła byście do takiego zastosowania polecili, zaznaczam od razu, że mój fundusz nie pozwala mi na inwestycję w głębinową, lub z poziomym wymiennikiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.12.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Cześć Wam Słuchajcie, sprawa wygląda tak: Dom na wzniesieniu, garaż będący jednocześnie fundamentem "w ziemi", na fundamencie dom w technologii szkieletowej o powierzchni podłogi na parterze ok 60-70 m.kw. Jaką pompę ciepła byście do takiego zastosowania polecili, zaznaczam od razu, że mój fundusz nie pozwala mi na inwestycję w głębinową, lub z poziomym wymiennikiem. Pozdrawiam Hamerykanską Jeśli określisz lub podasz obciążenie cieplne domu to sam sobie polecisz najbardziej odpowiednią,bez tego to wróżenie z fusów bo tutaj nie ma czarnoksiężników podobnych do sprzedawców kotłów węglowych bazujących na naiwnościach ludzkich. A co,wungielek przestał być już odpowiedni ? Szybciutko P.S. Fundusz dzisiaj nie pozwala ale wcześniej pozwolił na bezsensowne wyrzucenie kasy w kominy,kotłownie i kocioł węglowy po to tylko,żeby teraz to wyrzucić w błoto... Edytowane 27 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 27.12.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Cześć Wam Słuchajcie, sprawa wygląda tak: Jaką pompę ciepła byście do takiego zastosowania polecili, zaznaczam od razu, że mój fundusz nie pozwala mi na inwestycję w głębinową, lub z poziomym wymiennikiem. Pozdrawiam Z twoich warunków które postawiłeś to tylko powietrze-woda ,jak cię stać to Panasonic Aquarela ,t-cap .Dlaczego ? Bo całe forum je chwali .Ale konkrety to otrzymasz po dokładnym opisaniu technologi budowy .(najlepiej OZC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.12.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Z twoich warunków które postawiłeś to tylko powietrze-woda ,jak cię stać to Panasonic Aquarela ,t-cap .Dlaczego ? Bo całe forum je chwali . Nie tylko dlatego,ponieważ jest to najtańsza pompa z markowych,która ma stałą moc grzewczą do niskich temperatur. Sądzę,że gdyby Atlantic TRI11 lub Daikin trójfazowy były tańsze,całe forum by je chwaliło bo to pompy tego samego typu co T-CAP Ja bym wybrał np.Atlatica bo mi się bardziej podoba niż Panas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drifte 27.12.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Zapomniałem dopisać,, że dach dwuspadowy, poddasze użytkowe. Nie podam Wam póki co OZC, bo to po prostu jak na razie sfera planowania, a że chciałbym całość inwestycji zamknąć w kwocie moich oszczędności, to pytam o takie rzeczy po prostu teraz, a nie jak już kupie projekt i się okaże, że lipa, dno i 3 metry mułu. Na sąsiednim forum o budowie domów, ktoś mi napisał, że taki dom jaki planuję powinien zamknąć się w 10 000 kWh na rok, a prawdopodobnie będzie to dużo mniej. Ps. Węgiel mi się nie znudził, aktualnie mieszkam w domu ogrzewanym węglem i mi takie ogrzewanie jak najbardziej odpowiada. Niestety życie tak pokierowało moim losem, że musze mieć źródło ogrzewania "bezobsługowe" gdyż bardzo często nie ma mnie w domu przez dłuższy okres czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.12.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Nie podam Wam póki co OZC, bo to po prostu jak na razie sfera planowania, No i właśnie o to chodzi,żeby robić OZC jeszcze w sferze planowania ale już po wybraniu konkretnego projektu. Wtedy się decyduje o systemie grzewczym,bo po budowie lub nawet po adaptacji to musztarda po obiedzie. Ja dom 118m2 zamknąłem zużyciem 3300kWh za c.o+cwu z czego 1900kWh na c.o. Gdybym grzał prądem na ogrzewanie poszłoby ok.5700kWh w pierwszym sezonie grzewczym. OZC robiłem jeszcze przed budową i przed adaptacją i właśnie dlatego zdecydowałem się na ogrzewanie prądem bez kosztów na dodatkową kotłownię i komin. Edytowane 27 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drifte 27.12.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 To muszę w weekend przysiąść ze starą do internetów i w końcu coś wybrać. A OZC będzie ujęte gdzieś w opisie projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.12.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) A OZC będzie ujęte gdzieś w opisie projektu ? Nie,OZC to nie jest CE,w projekcie masz jedynie dane typowo projektowe czyli spełniające jedynie wytyczne i normy obowiązujące na dziś dzień a takie budowanie projektowe nie jest rozsądne i jest krótkowzroczne. OZC pozwala określić jakiego zużycia energii możemy się spodziewać po zwiększeniu izolacji o 5cm czy może o 20cm albo po zmianie wentylacji itp. I to determinuje wybór systemu grzewczego,czy mozliwosć rezygnacji z kotlowni i kominów jeśli zdecydujemy się na ogrzewanie bezobslugowe i oszczedza nam sporo kasy podczas budowy. Edytowane 27 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.12.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Zapominacie wszyscy dodać że mówimy o rzetelnych obliczeniach a nie tych z internetu za 50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 27.12.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Zapominacie wszyscy dodać że mówimy o rzetelnych obliczeniach a nie tych z internetu za 50 zł. Na swoim przykładzie mogę dodać że obliczenia ze strony cieplowlasciwie dokładnie pokryły się z zapotrzebowaniem mojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.12.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Na swoim przykładzie mogę dodać że obliczenia ze strony cieplowlasciwie dokładnie pokryły się z zapotrzebowaniem mojego domu. Wartościowa informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JKJ 29.12.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Witam wszystkich! Dogonił nas etap instalacji ogrzewania domu, stad prośba o radę, co, wg Was - specjalistów w temacie kotłów będzie dla nas najlepszym rozwiązaniem:Dom murowany z bet.-kom 24cmocieplony styropianem 15cmokna PCV 2 i 3 szybowepodłogówka na całościDrabinki w łazienkach i pralniDom 160m pow. Użytkowej + garaz i kotłownia = 200m pow. całkowitej Komin 20cm średnicy rondo plus shiedla Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 29.12.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Najlepszym rozwiązaniem dla Was będzie to, z czego będziecie zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JKJ 29.12.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaroalvaro78 29.12.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Kto na forum robi rzetelnie OZC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Kto na forum robi rzetelnie OZC ? HenoK,asolt lub audytorzy w okolicy zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts