Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Gość Arturo72
PCi z grzałkami to; nie PCi tylko kocioł elektryczny ze wspomaganiem pompą ciepła ! A ten temat nie o tym !
Na taki dom dałbym PCi glikol/woda 10kW (0/35), albo powietrzną 15 kW (+7/35), z tymże jeszcze nie są sprzedawane dobre PCi powietrze/woda, ale pracujemy nad takimi w hubomagu

Od 2006r czasy się zmieniły a widzę,żę żyjesz w innym Świecie ;)

Zapoznaj się z realiami dzisiejszych budów a potem zacznij reklamować ale z głową nie z główką :)

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Ja mam Excelie 14 kW, ale za dużo nie powiem, bo mam od 1,5 miesiąca.

Teraz zużywa nawet do 100 kWh na dobę (o zgrozo) a na parterze w domu 14 stopni jest (budynek jest wykańczany) czasem mniej, na piętrze mam z 18-19 (nie wiem dokładnie bo tam nie mam termometru, na moje oko mam zamarzniętą część instalacji CO jeden z dwóch rozdzielaczy na parterze jest permanentnie zimny od tygodnia). Pytanie mam do instalatorów albo dłuższych używaczy Atlantica/Fujitsu TRI, czy to jerst normalne że pompa ma ustalone temperature zasilania podłogówki na poziomie 50 C (w domu jest 12C ustawione 14 więc pompa chce osiągnąć zakładaną temp.) a osiąga 36-37 stopni i nijak nie może dobić do tych 50 (wcześniej dobijała, ale zmieniłem parametry włączania grzałek).

Skoro jeden rozdzielacz jest zimny ,to rozumiem ,że drugi jest ciepły.A jak jest ciepły to woda płynie przynajmniej przez jedną pętlę.

A skoro ma mieć 50 a ma 36 to brakuje mocy.Załączy grzałki to dojdzie.Żeby doprowadzić do zagrzania drugiego rozdzielacza trzeba dać mocniejszą pompe cyrkulacyjną i wyregulować

Hydrauli to co odpowiesz mi na wcześniejsze pytanie (z poprzedniej strony)? Bo widzę że dziwnym trafem usunołeś email po którym znalazłam Twoją firmę...
ale nr tel zostawił, a po tym też można firmę namierzyć w kilka sekund więc raczej się nie ukrywa ;)

Chociaż wolałbym, żeby instalatorzy korzystali z płatnego profilu, przynajmniej byłoby wiadomo kto kupuje, a kto sprzedaje konkretne rozwiązania ;)

jeśli spojrzec na Twojego emaila i wpisać go w googlach to wyskakuje firma sanit.fir.pl W galerii widzę gościa na tle hydroforów do wody, który na pierwszy żut oka nie wygląda by miał firme od lat 20, co więcej jest info że firma ma 9 letnie doświadczenie w montazu kotłów centralnego ogrzewania. No to jak to jest?

ana-76 piszesz kilka razy, że się specjalnie "nie znasz" ale z bardzo słabej strony www, bardzo słabej jakości zdjęcia poznajesz hydrofory. Gratulacje, jak to jest poziom wiedzy "babski" (twoje określenie) to chapeau bas!

p.s. wiemy już że twój Zubadan działa do -36*C, wiemy z innych wpisów też, że Daikin co ma działać do -20*C a od -10*C ma używać grzałek działa do -18*C bez grzałek a do -26*C bez wyłączenia się. Tylko ja Cię proszę załóż podlicznik, bo my (przyszli zakupowicze PC p/w chcemy wiedzieć do jakiej temperatury minusowej to jest jeszcze pompa ciepła a od kiedy droga grzałka elektryczna!

p.s.2. ktokolwiek jest właścicielem strony sanit.fir.pl to chwali się że to mgr.inż. (oby nie informatyki :), ale graficznie strona ...conajmniej kiepska."Polskie" tzn. u Nas składane PC tez mają strony słabe. Chyba odkryłem niszę. Zrobi im stronki albo zacznę składać swoje PC.

tomek, a ty dalej swoje ... kbab moze policzyć jakie mam COP dla mojej pompy. Dla mojej pompy temp wejścia to 22stopnie, temp na wyjściu przy -24 stopniach to 34 stopnie przy wymianie powietrzą na poziomie 1650m3/h zuzycie ze wszystkimi wentylatorami 4kW/h

Tomek ty tymi postami to myslisz że ktoś ci PC fundnie żebyś się mógł przekonać??

Edytowane przez 1igor1

Tylko ja Cię proszę załóż podlicznik, bo my (przyszli zakupowicze PC p/w chcemy wiedzieć do jakiej temperatury minusowej to jest jeszcze pompa ciepła a od kiedy droga grzałka elektryczna!
Nie znam zubadana, ale ana-76 pisała tak jakby jej PC nie miała grzałek w ogóle :no:

Ja swoją PC opomiarowałem właśnie po to, żeby poznać ten moment od kiedy stanie się ona grzejnikiem elektrycznym, tylko że to wygląda w praktyce trochę inaczej niż sądziłem ;)

Nie ma przy temp do -25 czegoś takiego, że ciach i grzałki grzeją zamiast PC przez kilka godzin z rzędu ;)

PC przy np -15 potrafi załączyć grzałki 2 razy w odstępie 2s na łącznie 30-40s np. żeby wspomóc odszranianie i nie jest to zależne tylko od temp zew.

Czy to jest jakiś problem i czy dyskwalifikuje te urządzenia?

Wg mnie nie, dla mnie liczy się całość zużycia prądu i to, że przy dużych mrozach załączą się grzałki nie stanowi problemu bo jest to minimalny procentowo udział w skali roku.

Piszę to jako użytkownik PC o stosunkowo małej mocy dodatkowo delikatnie niedowymiarowanej.

To działa :D:yes:

Lukasz wiem że to hydrofor bo mój sąsiad ma taki do przelewania wody w stawie... taki zbieg okoliczności, poza tym pisałam że poza lakierami do paznokci interesują mne też inne rzeczy. Wyobraź sobie że mam podlicznik i pisałam o tym :) także wiem ile płacę za prąd zużyty do PC.

Zieli przecież ja nie piszę że on to ukrywa, wyraźnie piszę że montuje i żadną tajemnicą toto nie jest. Wczoraj odbyła się taka rozmowa:

Hydrauli

post1615

Ja mam ponad 1000 urządzeń zamontowanych u klientów. Głównie kotłów .Nie uważam żeby wiązanie klienta umową było konieczne.

Mam kilka takich umów , ale uważam to za naciąganie.

Jest wielu kolegów serwisantów którzy mogą pomóc.

Adamuss24

post 1617

Hydruli zamontowales 1000 urządzeń ?

Hydrauli

post 1618

Kotły gazowe i olejowe.Był czas .że rocznie szło 100 szt z montażem.

A firma działa 20 lat

zaintrygowało mnie że facet tyle robi, a że w stopce był@ firmowy z ciekawości weszłam na stronę, a tam trochę inne dane tzn że firma ma 9letnie doświadczenie. Przypuszczam że facet ma spore doświadczenie w montażu instalacji grzewczych tylko trochę rozminoł się z prawdą. Gdyby napisał po prawdzie że pracuje w branży 9 lat, a nie 20 oraz że chciałby wykonać 1000 instalacji... to czy miałby gorszy odbiór? Raczej NIE. A tak to trochę niezbyt wiarygodnie wyszło. Zadałam mu pytanie i nic mi nie odpowiedział, tylko usunoł @ze stopki...

Idę o zakład ,że poniżej 10 to COP jest poniżej 1.
Rozumiem, że piszesz o +10 bo przy -10 to PC i cała instalacja stoi zamarznięta :rotfl:

Wg Ciebie wszyscy zwolennicy PC PW na forum to sprzedawcy, a te biedaki, które wydały po kilkadziesiąt tys za urządzenia, które nie grzeją siedzą cicho i się wstydzą, że się dały w balona zrobić :lol2:

Dajcie sobie spokój, tomek wie lepiej ;)

ostro dla tych danych (moc pobierana 4000W) wypada COP=4,59

jakim k....wa cudem, temperatura w domu to 22stopnie. na nawiewie zmierzone 33-34, zużycie mierzone watomierzem 4kW/h, przepływ z katalogu. chyba że coś pomieszałem z przepływem bo 28m3/min co jak się nie mylę daje 1680??

Więc skąd taki COP?? do tego trzeba doliczyć odszranianie gdzieś co 40-45 minut na 2-3minuty.

Zastanawiam sie co mogłem pomieszać.

Edytowane przez 1igor1

zaintrygowało mnie że facet tyle robi, a że w stopce był@ firmowy z ciekawości weszłam na stronę, a tam trochę inne dane tzn że firma ma 9letnie doświadczenie. Przypuszczam że facet ma spore doświadczenie w montażu instalacji grzewczych tylko trochę rozminoł się z prawdą. Gdyby napisał po prawdzie że pracuje w branży 9 lat, a nie 20 oraz że chciałby wykonać 1000 instalacji... to czy miałby gorszy odbiór? Raczej NIE. A tak to trochę niezbyt wiarygodnie wyszło. Zadałam mu pytanie i nic mi nie odpowiedział, tylko usunoł @ze stopki...

Może ma starą stronę na której jest napisane 9 lat zamiast 19.....

Działalność gosp prowadzi jako sanit od 10 czerwca 1993, to są ogólnodostępne dane i dajcie sobie z tym spokój, bo to jest chyba bez znaczenia, kto jaką ma stronę i ile lat kotły zakłada.