Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

igor jak na -24 to nie ma się czego czepiać

ty pewnie na pompę wydałeś nawet nie 10 tyś

oczywiście jak ktoś wydaję na powietrzną pompę 40 tyś pewnie będzie niezadowolony

3 fazy bierz raczej

No niestety 2 lata temu ceny były trochę wyższe, na pompę wydałem wg faktury 15,5tys, ale ja nie kupowałem samej pompy, miałem ją razem z montażem całej instalacji także na cenę samej pompy nie zwracałem uwagi tylko na koszt całkowity.

Idę o zakład ,że poniżej 10 to COP jest poniżej 1.

Może znajdzie się który ,kto założy mi taką pompę ,to opisze jak jest na prawdę i będzieta wiedzieć wszystko.Ale coś czuje ,że się nie podejmą

Ty to jesteś wyjątkowy okaz... W pompę powietrzną nie wierzy, posądza wszystkich o szeptany marketing, ale jakaś siłą magiczna ciągnie go do tego wątku.

A jest tyle fajnych wątków w "eko"węglu...

no to i tak masz do przodu 25 tyś do tego zubadana
Malux widzę że zazdrościsz :)) Wiem że jest tak jak pisze Igor bo mój M ma PC P_P w biurze i są bardzo zadowoleni, napewno była tańsza od zubadana. Nam zależało na podłogówce a nie na nawiewnikach i decyzja co do zubadana była bardzo świadoma. Czasami w inwestycji bierze się pod uwagę nie tylko cenę...

Nie znam zubadana, ale ana-76 pisała tak jakby jej PC nie miała grzałek w ogóle :no:

Ja swoją PC opomiarowałem właśnie po to, żeby poznać ten moment od kiedy stanie się ona grzejnikiem elektrycznym, tylko że to wygląda w praktyce trochę inaczej niż sądziłem ;)

Nie ma przy temp do -25 czegoś takiego, że ciach i grzałki grzeją zamiast PC przez kilka godzin z rzędu ;)

PC przy np -15 potrafi załączyć grzałki 2 razy w odstępie 2s na łącznie 30-40s np. żeby wspomóc odszranianie i nie jest to zależne tylko od temp zew.

Czy to jest jakiś problem i czy dyskwalifikuje te urządzenia?

mam tego pełną świadomość (odszranianie, CWU) robi "chwilowo" swoje. Mnie interesuje ten moment jak się rozkłada COP od -10 do -25. Po wpisie Primi (-24*C- COP 1,6) już coś mogę sądzić. 1.6 dla mnie to wtedy dobry wynik. W ogóle dla mnie COP całoroczny takiej powietrznej za 20 tys na poziomie 2.4-2.5 będzie zadowalał.

A COP 1 na CWU w okresie od -10*C do -30*C absolutnie nie może dyskwalifikować PC P/W bo przecież 3/4 najbardziej oszczędnych Polaków czyli ekogroszków jedzie z CWU od maja do września z grzałki właśnie na COP 1