misq 31.01.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Żeby nie być gołosłowny - przeprowadziłem prosty eksperyment myślowy Na wykres wrzuciłem z jednej strony zapotrzebowanie na ciepło (spada liniowo do zera wraz ze wzrostem temperatury - dla -22 stopni wynosi 6,7 kW, dla 20 - 0 kW), z drugiej zaś moc grzewczą SDC z katalogu producenta (Panasonic podaje do -15 stopni - dalej pociągnąłem liniowo ). Miejsce przecięcia wykresów to temperatura, w której pompa nie domaga - wyszło na ok -17 stopni. Wg danych meteo mam średnio 5 takich godzin w ciągu roku. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=302068&d=1422742921 Tak przeglądając wydajności naszło mnie jeszcze jedno pytanie - każdy producent podaje wydajność do -15 stopni - a co poniżej? Dla mojej lokalizacji wynika, że w ciągu roku jest 42 h poniżej -15 stopni - niby nie dużo, ale co wtedy? Pompa staje i w ogóle nie grzeje czy też coś tam grzeje, ale producent nie gwarantuje co? Czy moje rozumowanie powyżej jest poprawne czy też są tu jakieś błędy/nieścisłości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 31.01.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 A nie mozna wspomagac sie grzala? Można - tylko czy jest sens robić to przez 1/3 do 1/2 sezonu? Gdyby to było kilka lub kilkanaście godzin to owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.01.2015 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Bedzie jechala z copem i tak prawie 2 Sam jestem ciekaw jak to dziala bo u mnie grzalki zablokowalemI tylko raz miałem -18 bez nich i było ok z pompąWez 3fazowke i przestan sie martwic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 31.01.2015 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Żeby nie być gołosłowny - przeprowadziłem prosty eksperyment myślowy Na wykres wrzuciłem z jednej strony zapotrzebowanie na ciepło (spada liniowo do zera wraz ze wzrostem temperatury - dla -22 stopni wynosi 6,7 kW, dla 20 - 0 kW), z drugiej zaś moc grzewczą SDC z katalogu producenta (Panasonic podaje do -15 stopni - dalej pociągnąłem liniowo ). Miejsce przecięcia wykresów to temperatura, w której pompa nie domaga - wyszło na ok -17 stopni. Wg danych meteo mam średnio 5 takich godzin w ciągu roku. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=302068&d=1422742921 Tak przeglądając wydajności naszło mnie jeszcze jedno pytanie - każdy producent podaje wydajność do -15 stopni - a co poniżej? Dla mojej lokalizacji wynika, że w ciągu roku jest 42 h poniżej -15 stopni - niby nie dużo, ale co wtedy? Pompa staje i w ogóle nie grzeje czy też coś tam grzeje, ale producent nie gwarantuje co? Czy moje rozumowanie powyżej jest poprawne czy też są tu jakieś błędy/nieścisłości? to tak jak z samochodem, producent podaje ile spali przy danej predkosci np 90 km/h a zaden nie poda ile pali przy 140 km/h okresliles punkt biwalencji o ile wykres jest prawidlowy dla tej PC bo ja mam inny od producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 31.01.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Bedzie jechala z copem i tak prawie 2 Sam jestem ciekaw jak to dziala bo u mnie grzalki zablokowalem I tylko raz miałem -18 bez nich i było ok z pompą Wez 3fazowke i przestan sie martwic nie rozumiem myslenia 3 fazowego, dla tej mocy to ma jakies znaczenie wg ciebie , znasz różnice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 31.01.2015 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Żeby nie być gołosłowny - przeprowadziłem prosty eksperyment myślowy Na wykres wrzuciłem z jednej strony zapotrzebowanie na ciepło (spada liniowo do zera wraz ze wzrostem temperatury - dla -22 stopni wynosi 6,7 kW, dla 20 - 0 kW), z drugiej zaś moc grzewczą SDC z katalogu producenta (Panasonic podaje do -15 stopni - dalej pociągnąłem liniowo ). Miejsce przecięcia wykresów to temperatura, w której pompa nie domaga - wyszło na ok -17 stopni. Wg danych meteo mam średnio 5 takich godzin w ciągu roku. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=302068&d=1422742921 Tak przeglądając wydajności naszło mnie jeszcze jedno pytanie - każdy producent podaje wydajność do -15 stopni - a co poniżej? Dla mojej lokalizacji wynika, że w ciągu roku jest 42 h poniżej -15 stopni - niby nie dużo, ale co wtedy? Pompa staje i w ogóle nie grzeje czy też coś tam grzeje, ale producent nie gwarantuje co? Czy moje rozumowanie powyżej jest poprawne czy też są tu jakieś błędy/nieścisłości? jezeli chodzi o prace TCAP to wylacza sie przy temp -28 a wlacza ponownie przy -25 wspomaganie wody grzewczej z grzałką mozna ustawic w sterowniku od +20 do -15 a wracajac do wykresu dla sdc i temp zasilania +40 to moc grzewcza przy -15 wynosi 5 kW a przy tcap sxc dalej 9 kW no i jedna uwaga dogrzanie nie oznacza pracy grzałek na pełnej mocy, grzałki sa stopniowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkawawa 01.02.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 to tak jak z samochodem, producent podaje ile spali przy danej predkosci np 90 km/h a zaden nie poda ile pali przy 140 km/h... To porównanie do auta jest bez sensu. Gdyby wykres dotyczył COP, to miałoby sens, bo wtedy spalanie vs COP można porównywać. Tutaj natomiast jest mowa o mocy, a więc porównanie mocy pompy vs mocy auta można tutaj zestawiać ze sobą. A wracając do Twojego porównania z autem - to jest mały, ale istotny niuans: jeżeli właścicielowi auta zależałoby na niskim spalaniu, to MOŻE jeździć te 90km/h - spali mniej więcej tyle ile podaje producent, natomiast właściciel pompy PW MUSI dostosować się temperatury na zewnątrz, więc ta moc i COP deklarowana przy +7 stopniach w polskich realiach - to po prostu kpina z potencjalnego klienta. pzdr Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 01.02.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Nie rozumiesz o czym pisze zastanow sie przeczytaj jeszcze raz powtorznie chodzi o porownanie a o to co jest podawane w danych warunkach na kartach producentowjeszcze raz przeczytaj powtorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.02.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 nie rozumiem myslenia 3 fazowego, dla tej mocy to ma jakies znaczenie wg ciebie , znasz różnice ? Ogromne znaczenie, 3 fazowa SDC dla -15 ma 8300W mocy, a SDC 1-fazowa dla tej samej temp ma 5900W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkawawa 01.02.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Nie rozumiesz o czym pisze zastanow sie przeczytaj jeszcze raz powtorz nie chodzi o porownanie a o to co jest podawane w danych warunkach na kartach producentow jeszcze raz przeczytaj powtorz Przeczytałem raz jeszcze i się zastanowiłem nad tym co napisałem - moim zdaniem ustosunkowałem się dokładnie do twojej dygresji. Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.02.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Ogromne znaczenie, 3 fazowa SDC dla -15 ma 8300W mocy, a SDC 1-fazowa dla tej samej temp ma 5900W. Uprzedziłeś mnie:rolleyes: W trójce zastosowali trochę podobny myk jak w T-capie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 01.02.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Ogromne znaczenie, 3 fazowa SDC dla -15 ma 8300W mocy, a SDC 1-fazowa dla tej samej temp ma 5900W. dokaldnie 8000 W nie napisales wszystkiego przy jakich warunkach pracy prze temp zasilania +55 to moc 6700 W Trzeba jeszcze spojrzec na zuzycie pradu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 01.02.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Uprzedziłeś mnie:rolleyes: W trójce zastosowali trochę podobny myk jak w T-capie jaki myk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.02.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 dokaldnie 8000 W nie napisales wszystkiego przy jakich warunkach pracy prze temp zasilania +55 to moc 6700 W Trzeba jeszcze spojrzec na zuzycie pradu Co nie zmienia faktu, że 3-fazowa jest bardzo wydajna, o wiele wydajniejsza od 1-fazowej, nie odbiega wiele w normalnych warunkach użytkowania od t-capa, podczas gdy 1-fazowa nie odbiega parametrami od przeciętnych przedstawicieli innych marek, w tym chińskich produktów. A podstawowa przyczyna to zapewne 2 wentylatory i 2x większa powierzchnia parownika w 3-fazowej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 01.02.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Co nie zmienia faktu, że 3-fazowa jest bardzo wydajna, o wiele wydajniejsza od 1-fazowej, nie odbiega wiele w normalnych warunkach użytkowania od t-capa, podczas gdy 1-fazowa nie odbiega parametrami od przeciętnych przedstawicieli innych marek, w tym chińskich produktów. A podstawowa przyczyna to zapewne 2 wentylatory i 2x większa powierzchnia parownika w 3-fazowej wersji. To ze parownik w 3fazowej sdc jest taki jak w tcap to nie sa to rozwiazania dla typowego tcap 1 fazowego tcap inne algorytmy a przede wszystkim dochladzacz z bypassem daje stala moc grzwcza a cena zblizona tcapa do 3fazowej sdc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.02.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 To ze parownik w 3fazowej sdc jest taki jak w tcap to nie sa to rozwiazania dla typowego tcap 1 fazowego tcap inne algorytmy a przede wszystkim dochladzacz z bypassem daje stala moc grzwcza a cena zblizona tcapa do 3fazowej sdc Gdyby to było tylko to to podobnie było by w 12, 14 i 16 a tak nie jest. Jestem laikiem w tym względzie ale nie zdziwił bym się gdyby w tych czterech jednostkach były praktycznie te same bebechy a tylko oprogramowanie robiło różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 01.02.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Gdyby to było tylko to to podobnie było by w 12, 14 i 16 a tak nie jest. Jestem laikiem w tym względzie ale nie zdziwił bym się gdyby w tych czterech jednostkach były praktycznie te same bebechy a tylko oprogramowanie robiło różnicę. Zdziwilbys sie nie jest to samo bo trzeba zadac pytanie co daje moc grzwcza do ukladu a to ze sprezara tcap jest taka sama dla 9 i 12 kw to fakt Nie ma sensu zestawiac sdc do tcap bo to inna polka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 01.02.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Do 1 fazowej trzeba mieć jeszcze odpowiednie przyłącze i dobrze przemyślaną instalację elektryczną aby się nie okazało, że na tej samej fazie będą inne "prądożercze" urządzenia w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.02.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Ja pisałem o praktycznych różnicach, dom z podłogowym ogrzewaniem i współczesnym, przyzwoitym zaizolowaniem (15cm 0,031 z każdej strony) do ok 200m2 tak samo skutecznie i za podobną cenę będzie można ogrzać t-capem 9kW i sdc 9kW. SDC podobno niżej moduluje więc i mniej cykli start/stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 01.02.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 To i ja podepnę się do tematu: Na wiosnę chcę zamówić Panasonica SDC , pytanie tylko jaką moc wybrać? 7 czy 9kW? PC będzie jedynym źródłem ciepła, nie posiadam kominka, itp. Domek ok 100m po podłogach, na całości podłogówka, obecnie będzie jedna, docelowo trzy osoby.Grzanie w miarę możliwości w II taryfie.Z OZC wychodzi mi zapotrzebowanie na CO 5,5 kW przy -18 + 1kW CWU Jednak jeśli zastosuję rekuperator, na CO spadnie do 4,9kW przy -18 Panasonic SDC 9kW 1F Moc grzewcza przy -15 5,9kW+grzałki 3kWPanasonic SDC 7kW 1F Moc grzewcza przy -15 4,6kW+grzałki 3kW Różnica w cenie to ko. 2 tys. Brać słabszy model 7kW a te pieniądze dołożyć do reku, czy się wogule nie zastanawiać i zamówić 9kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts