clarnet 02.02.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Nie może być tak, że pompa ma większy bezpiecznik niż cały budynek. 1f przy dużych agregatach to tylko potencjalne problemy. Nawet przy małych z grzałkami backup 1f i grzałkami zasobnika 1f też są problemy, bo te 2x 3kW gdzieś trzeba dołożyć. Oczywiście logika pracy grzałek też ma znaczenie, ale jeśli duży agregat, to 3f + grzałka 3f; a moc 17-24 kW. Przy małych agregatach też lepiej wziąć grzałkę 3f. Ale każdy zrobi jak uważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.02.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Moc to nie wszystko. Zabezpieczenia się liczą, a te są stopniowane w zależności od mocy. W pomorskiej Enerdze dopiero od 16,5 kW dają 32 A. Ja w ostatniej chwili (dzięki naszemu forum) zwiększałem we wniosku moc z 14 kW (chyba 25 A) na właśnie 16,5 kW (32 A) właśnie pod kątem 1-fazowego T-Capa. pamiętam -30 nw 2005 ale stety dokładnie analizowałem imgw tak z ostatnich 10 lat poniżej -20 masz kilka godzin rocznie -15 kilkanaście takie są fakty NIGDY nie było takiej sytuacji że było -20 przez 24 h to takie gadanie jak to że za cara było lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 02.02.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Cytat Napisał marcin.sto1: Panasonic SDC 9kW 1F Moc grzewcza przy -15 5,9kW+grzałki 3kW Panasonic SDC 7kW 1F Moc grzewcza przy -15 4,6kW+grzałki 3kW Różnica w cenie to ko. 2 tys. Brać słabszy model 7kW a te pieniądze dołożyć do reku, czy się wogule nie zastanawiać i zamówić 9kW? Jesli nastawiasz sie na grzanie w tanim pradzie, to ten model 5,9kW bedzie OK. Jak kupisz za malej mocy, to bedziesz przez wiekszosc np taniego okienka w dzien grzal CWU a nie wylewke i pompa bedzie musiala mocno pracowac w drogim pradzie. Pyxis ma rację, przy malejącym zapotrzebowaniu na co, co raz większe znaczenie ma wymagana moc na cwu. Tak jak u mnie PC-PW 7,0kW przy mrozach wykorzystuje całe 2 godzinne (13-15) okienko na podgrzew cwu i jeszcze czasami w nocy. Nie pamiętam jakie podawałeś zapotrzebowanie na co, ale chyba małe skoro zastanawiasz się nad PC-PW 7,0kW czy 9,0kW. Ja teraz wziąłbym 9,0kW. Im wyższa moc tym szybciej dogrzeje Ci cwu, a tym bardziej da radę i na co. Z taktowaniem też nie powinno być problemu, bo to w końcu inwerter. Oczywiście te wszystkie uwagi dotyczą sytuacji gdybyś chciał żeby PC pracowała tylko w tanim prądzie. Edytowane 2 Lutego 2015 przez mcyper dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.02.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 z tym cwu w okienku 13-15 to pełna zgoda z wamimi jednofazowa 10 kw robi cwu w 90 min[3osoby woda 46 stop] w tym roku grzeje 2 xdziennie przed 5 rano i po 13 jakieś 45 min w ten sposób prawie 1,5 h pompa grzeje co/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.02.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 mcyper a mocniejszą wolałbyś z powodu chyba tylko cwu?jeśli to jest tylko 1000zł to brać mocniejszą bez zastanowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 02.02.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 mcyper a mocniejszą wolałbyś z powodu chyba tylko cwu? jeśli to jest tylko 1000zł to brać mocniejszą bez zastanowienia. Tcap 9kw 1fazowy najlepsze rozwiazanie ale wiadomo jak sie dzis kupuje, zeby potem nie bylo problemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 02.02.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Ile Wam pobiera prądu pompka? Tak z ciekawosci.Ja mam P 9kv, zbiornik 300L, srednio 20,5 stopnia w domu.Pomka średnio 15kwh na dobę a za wodę ok 5 - w sumie pompka i woda ok 20kwh/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.02.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Tcap 9kw 1fazowy najlepsze rozwiazanie ale wiadomo jak sie dzis kupuje, zeby potem nie bylo problemow Do domu maluxa, czy mcypera T-Cap to jest bardzo złe rozwiązanie. Widać, że nie mieszkałeś nigdy w domu ogrzewanym taką pompą Przy T-Capie w życiu nie mieli by osiągów zużycia jakimi teraz się chwalą. Wystarczy spojrzeć na wyniki Arturo, który do podobnego budynku zafundował se T-Cap'a i teraz ma zużycia nie adekwatne do swojego obciążenia. Niestety sprężarka 16kW nie potrafi modulować mocy do 1kW - a takie właśnie moc potrzebna jest w TAKICH domach przez 80% sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.02.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 map to ładnie wypunktował mi pompa chodzi przez 80% lekko licząc na minimalnej modulacji i pobiera 0,5 kw u nas było troszkę słonca i mroziku w 10 kwh dziś zmieszcze w co i cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 02.02.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Do domu maluxa, czy mcypera T-Cap to jest bardzo złe rozwiązanie. Widać, że nie mieszkałeś nigdy w domu ogrzewanym taką pompą Przy T-Capie w życiu nie mieli by osiągów zużycia jakimi teraz się chwalą. Wystarczy spojrzeć na wyniki Arturo, który do podobnego budynku zafundował se T-Cap'a i teraz ma zużycia nie adekwatne do swojego obciążenia. Niestety sprężarka 16kW nie potrafi modulować mocy do 1kW - a takie właśnie moc potrzebna jest w TAKICH domach przez 80% sezonu grzewczego. to chyba wysle do Panasa jako złota czcionka w tcap 9 kw nie ma sprezarki 16 kw kto kto takie bzudy opowiada a praca spreżarki zależy od układu hydraulicznego i czujników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.02.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 to chyba wysle do Panasa jako złota czcionka w tcap 9 kw nie ma sprezarki 16 kw kto kto takie bzudy opowiada a praca spreżarki zależy od układu hydraulicznego i czujników Tak twierdził przedstawiciel Panasonic, który robił odbiór mojej pompy. Potwierdzają to również instalatorzy udzielający się na forum. A z ciekawości napisz proszę jaką pompa ogrzewasz swój dom, od ilu sezonów i jakie masz doświadczenia jako użytkownik, bo tysiące instalacji jakie zapewne uruchomiłeś zupełnie mnie nie interesują - napisz o tej jednej jedynej, którą użytkujesz na co dzień i znasz na wylot:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.02.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Maximum Input Power For Heatpump System 4,94kW dla SDC, 5,41kW T-cap.Może przedstawiciel Panasonic miał na myśli to, że tam jest taka sprężarka jak dla pomp o mocy grzewczej 16kW. ps. albo ściemniał jak to eksperci handlowi.Serwisówka podaje dla t-cap rated output kompresora 3kW, dla SDC 4,3kW. Edytowane 2 Lutego 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 02.02.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Tak twierdził przedstawiciel Panasonic, który robił odbiór mojej pompy. Potwierdzają to również instalatorzy udzielający się na forum. A z ciekawości napisz proszę jaką pompa ogrzewasz swój dom, od ilu sezonów i jakie masz doświadczenia jako użytkownik, bo tysiące instalacji jakie zapewne uruchomiłeś zupełnie mnie nie interesują - napisz o tej jednej jedynej, którą użytkujesz na co dzień i znasz na wylot:) Ja w takim razie poproszę do tego twojego przedstawiciela telefon, bo na moją wiedzę Panasonic to jest oddział w Warszawie jako przedstawiciel marki, potem są dystrybutorzy którzy dostarczają produkty dla instalatorów forum jest po to aby pisać rzetelnie a nie bajki opowiadać, które ktoś tam powiedział z instalatorów jakich miałeś u siebie mam nadzieje ze twój przedstawiciel wystawił protokół odbioru, protokół przekazania i świadectwo dopuszczenia urządzenia do użytkowania a co do pytania twojego to ja odpowiem tak czy ja sie pytam z kim sypiasz ? przynajmniej nie ściemniam jak sie nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 02.02.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Przyjąłem z katalogu Panasonica dla zasilania 30 stopni, wydajność grzewcza: - 9,00 kW dla +25 - 9,00 kW dla +7 - 6,80 kW dla +2 - 6,10 kW dla -7 - 6,00 kW dla -15 W tej chwili mam w umowie określoną moc przyłączeniową na 14kW (wystarczy?), chociaż samego przyłącza jeszcze nie mam wykonanego i z tego co wiem to nie powinno być problemu z podwyższeniem mocy przyłączeniowej. Instalację elektryczną planuję na marzec, więc zwrócę uwagę elektrykowi na to, że będzie pompa. Chociaż odpowiedź nie do mnie, to się przy okazji dopytam - to jak w takim wypadku rozsądnie określić moc pompy - ile dołożyć na CWU? I jak ostatecznie wyznaczyć potrzebną moc dla mojego domu - w obliczeniach strat ciepła mam 4,2 kW przez przenikanie i 2,5 kW na wentylację - przyjęte normowo, chociaż będzie WM i rekuperator. I jeszcze jedno - jak taka pompa współpracować z dogrzewaniem kominkiem - pompa jest sterowana pogodówką, ogrzewanie podłogowe ma sporą bezwładność, więc czy jak np przy -22 stopniach napalę w kominku to czy pompa i tak nie będzie grzać "swoje" pomagając sobie grzałkami? Który konkretnie typ pompy wybierasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 02.02.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Który konkretnie typ pompy wybierasz ? Obliczenia robiłem dla WH-UD09FE5/WH-SDC09F3E5. Waham się między tym modelem a T-CAP WH-UX09FE5/WH-SXC09F3E5 - T-CAP jest prawie 5000 zł droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.02.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 a co do pytania twojego to ja odpowiem tak czy ja sie pytam z kim sypiasz ? przynajmniej nie ściemniam jak sie nie znam Pytanie było konkretne i bardzo proste. Nie sądziłem, że odebrałeś je aż tak osobiście:( Ja te informacje, które Ty tak skrzętnie chronisz udostępniam forumowiczom w stopce - po to by wiedzieli z kim mają do czynienia. Co do ściemniania to akurat na tej konkretnej pompie myślę, że znam się lepiej niż Ty, bo jestem jej użytkownikiem i oczywiście nie mówię tu o sprawach technicznych, a typowo eksploatacyjnych, bo to te są ważne dla inwestorów dlatego z całą odpowiedzialnością piszę, że T-Cap to nie jest cudowne rozwiązanie do każdego domu. Niestety ma on dość słabą modulację i nawet przy moim durszlaku w ciepłe dni występowały problemy z taktowaniem, więc aż boję się pomyśleć co byłoby w domu maluxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 02.02.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Witam Często piszecie o taktowaniu pompy. Cóż to właściwie jest w odniesieniu do PC inwerterowej?W moim przypadku, gdy pompa (T-Cap) pracuje na okrągło przez 24 na dobę, występują zamiennie okresy pracy i spoczynku sprężarki.Sądzę, że pompa ta skonstruowana została właśnie do pracy w takim trybie i pracy z modulacją, a nie gonienia z pełną mocą w okienkach taniego prądu.Czy okresy pracy i spoczynku sprężarki są zatem "taktowaniem"? Żeby nie było żem głupi; wodę grzeję dwa razy -ok.23.00 i 14.00 w G12G od Taurona. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 02.02.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Pytanie było konkretne i bardzo proste. Nie sądziłem, że odebrałeś je aż tak osobiście:( Ja te informacje, które Ty tak skrzętnie chronisz udostępniam forumowiczom w stopce - po to by wiedzieli z kim mają do czynienia. Co do ściemniania to akurat na tej konkretnej pompie myślę, że znam się lepiej niż Ty, bo jestem jej użytkownikiem i oczywiście nie mówię tu o sprawach technicznych, a typowo eksploatacyjnych, bo to te są ważne dla inwestorów dlatego z całą odpowiedzialnością piszę, że T-Cap to nie jest cudowne rozwiązanie do każdego domu. Niestety ma on dość słabą modulację i nawet przy moim durszlaku w ciepłe dni występowały problemy z taktowaniem, więc aż boję się pomyśleć co byłoby w domu maluxa. No faktycznie jako użytkownik wiesz o niej wszystko, eksploatacyjne masz zainstalowane w PC 9 kW sprezarkę 16 kW, lol !!! każdy chwali swoje jak wiesz , nawet pewnie nie potrafisz wskazac w agragacie dochładzacza czy bapass EGR a mądrzysz sie na całego piszesz o modulacji, taktowaniu ? to napisz co to jest i od czego zależy, oczywiscie eksloatacyjnie informacje mojej własnej inwestycji pozwolisz zachowam dla siebie, co niektórzy widzieli osobiście co z tym twoim przedstawicielem, dasz namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 02.02.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Tcap 9kw 1fazowy najlepsze rozwiazanie ale wiadomo jak sie dzis kupuje, zeby potem nie bylo problemow Dziękuję wszystkim za porady. Jednak wybiorę SDC 9kW, różnica w cenie między 7 wydaje się być do przyjęcia. T-cap dla mnie za duży a cena zaporowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 02.02.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Często piszecie o taktowaniu pompy. Cóż to właściwie jest w odniesieniu do PC inwerterowej? W moim przypadku, gdy pompa (T-Cap) pracuje na okrągło przez 24 na dobę, występują zamiennie okresy pracy i spoczynku sprężarki. Sądzę, że pompa ta skonstruowana została właśnie do pracy w takim trybie i pracy z modulacją, a nie gonienia z pełną mocą w okienkach taniego prądu. Problem zaczyna się podczas taktowania Jeśli masz przewymiarowaną pompę, lub w przypadku T-capa za dużą sprężarkę, to pompa mimo inwertera nie jest w stanie zejść z modulowaniem do tak niskich mocy. Bo to, że masz inwerter, nie oznacza, że działa on w zakresie 1-100%. Jest pewna minimalna granica (np. 16% mocy), poniżej której nie może zejść. I jeśli masz dobrze zaizolowany dom, który wymaga powiedzmy 6% modulacji, to masz problem. Bo albo będziesz przegrzewał dom, albo (i to zazwyczaj się dzieje) pompa zaczyna taktować, czyli powiedzmy pół godziny czy godzinę pracuje, godzina spoczynek i tak w kółko. Teraz jaśniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts