Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

faktycznie nie ma sensu sie uzerac, bo to nie ma sensu, najwyzej sie posmiejemy z wypisanych dyrdymał i banialuków

twoja racja moj spokój :)

wiecej nie odpisuje na androny, duby smalone i ględy

natomiast z przyjemnością wejde w tematy konstruktywne. logiczne, merytoryczne, sensowne. rzeczowe gdzie w odpowiedziach będę rzeczowy, konkretny, obiektywny

OK i fajnie:) To zacznij może od pierwszego banialuka jaki sam spłodziłeś, żeby Ci co się interesują chociaż wiedzieli, że w T-Cap pracują sprężarki Twin Rotary, a nie scrool.

Sprężarki scrool stosowane w PC PW TCAP w Panasonic wyłączają się przy - 28 stopni a włączają ponownie przy -25

Oczywiście ważne jest na jakim czynniku roboczym pracują , w tym wypadku R410 A jest OK

OK i fajnie:) To zacznij może od pierwszego banialuka jaki sam spłodziłeś, żeby Ci co się interesują chociaż wiedzieli, że w T-Cap pracują sprężarki Twin Rotary, a nie scrool.

dam cie tą satysfakcję bo spać pewnie nie możesz

tutaj napisałem o jedno słowo za dużo to fakt,

ciągle czekam na kontakt od Ciebie na twojego przedstawiciela

dam cie tą satysfakcję bo spać pewnie nie możesz

tutaj napisałem o jedno słowo za dużo to fakt,

ciągle czekam na kontakt od Ciebie na twojego przedstawiciela

Ja śpię spokojnie jak dziecko, bo sumienie mam czyste;) więc się nie martw:)

Żadnego telefonu Ci nie obiecywałem i nie zamierzam podawać, napisałem skąd taką informację posiadam i tyle. Jeżeli posiadasz informacje lepsze i bardziej sprawdzone to zamiast wyśmiewać innych forumowiczów po prostu je tu zamieść i podaj źródło. Uwierz mi że to będzie bardziej korzystne dla forum niż nasza jałowa dyskusja, gdyż ja instalatorem nie jestem i ze szczegółów technicznych wiem tyle ile usłyszę od kogoś.

Ty twierdzisz, że znasz T-Capa od strony technicznej, więc po prostu napisz jak jest tam sprężarka, do jakiej modulacji jest zdolna, dzięki jakim mechanizmom utrzymuje stałą moc grzewczą? itp, itd. Ja chętnie się tego dowiem i wielu innych pewnie też.

dochładzacz zapewnia chłodzenie głowicy sprężarki i tym samym poszerza zakres pracy przy bardzo niskich temperaturach.

Stałą moc zapewnia przewymiarowana sprężarką. Wystarczyło PC 16kW nazwać 9kW i powstał HIT ze stałą mocą do - 15C.

Hit powstał bo dali taką sprężarkę w takiej CENIE, zaś ich instalatorzy - liczba i dobór -są bardzie skorzy do dawania upustów niż reszta. Łącząc oba fakty plus to, ze mają mocną markę w odróżnieniu od chinek i garażówek (cokolwiek by ta marka dawała) w kategorii cena/jakość poszli na lidera. Czekamy na ruchy konkurencji i przewymiarowane sprężarki w cena kilkanaście tysięcy a nie ponad 20 czy 30K jak niektóre niemieckie firmy potrafią zażądać.

Ja śpię spokojnie jak dziecko, bo sumienie mam czyste;) więc się nie martw:)

Żadnego telefonu Ci nie obiecywałem i nie zamierzam podawać, napisałem skąd taką informację posiadam i tyle. Jeżeli posiadasz informacje lepsze i bardziej sprawdzone to zamiast wyśmiewać innych forumowiczów po prostu je tu zamieść i podaj źródło. Uwierz mi że to będzie bardziej korzystne dla forum niż nasza jałowa dyskusja, gdyż ja instalatorem nie jestem i ze szczegółów technicznych wiem tyle ile usłyszę od kogoś.

Ty twierdzisz, że znasz T-Capa od strony technicznej, więc po prostu napisz jak jest tam sprężarka, do jakiej modulacji jest zdolna, dzięki jakim mechanizmom utrzymuje stałą moc grzewczą? itp, itd. Ja chętnie się tego dowiem i wielu innych pewnie też.

Nie wiem czemu twoj przedstawiciel nie odpowidział na twoje pytania jak był u Ciebie i robił odbiór twojej pompy i wszystko wiesz

Dyskusja z Toba nie ma sensu bo wiesz tyle co usłyszysz a ipso facto possessio PC non facit perfectam

a odpowiedzi ex gratia na pytania które ponownie zadajesz juz pisałem

Czytam cały czas i z tego co widzę to jedyną odpowiedź jaką udzieliłeś to ta:

Zdziwilbys sie nie jest to samo bo trzeba zadac pytanie co daje moc grzwcza do ukladu

a to ze sprezara tcap jest taka sama dla 9 i 12 kw to fakt

Nie ma sensu zestawiac sdc do tcap bo to inna polka

Pytanie teraz Jaka? 9, 12, 14 a może 16 i tego chcemy się dowiedzieć.

Chodziło też o wyjaśnienie na jakiej zasadzie SDC 9 ma stałą moc do bodajże -7 a pozostałe czyli 12, 14 i 16 już nie.

PS Bo n.p. ja podejrzewam że co najmniej 9 i 12 to te same sprężarki.

Edytowane przez plusfoto

Nie wiem czemu twoj przedstawiciel nie odpowidział na twoje pytania jak był u Ciebie i robił odbiór twojej pompy i wszystko wiesz

Dyskusja z Toba nie ma sensu bo wiesz tyle co usłyszysz a ipso facto possessio PC non facit perfectam

Odpowiedz na pytanie, a nie lawirujesz. Jeśli znasz od strony technicznej rozwiązanie t-capa, to się podziel. Pisanie "wiem, ale nie powiem" (bo tak to w tej chwili wygląda), jest.. jak w piaskownicy. Kawa na ławę, a nie tworzysz jakąś idiotyczną otoczkę "wszechwiedzącego specjalisty" wokół siebie.

dochładzacz zapewnia chłodzenie głowicy sprężarki i tym samym poszerza zakres pracy przy bardzo niskich temperaturach.

Stałą moc zapewnia przewymiarowana sprężarką. Wystarczyło PC 16kW nazwać 9kW i powstał HIT ze stałą mocą do - 15C.

Wersja HT to TCAP tylko na czynniku roboczym R407

Odpowiedz na pytanie, a nie lawirujesz. Jeśli znasz od strony technicznej rozwiązanie t-capa, to się podziel. Pisanie "wiem, ale nie powiem" (bo tak to w tej chwili wygląda), jest.. jak w piaskownicy. Kawa na ławę, a nie tworzysz jakąś idiotyczną otoczkę "wszechwiedzącego specjalisty" wokół siebie.

Przykro mi ale pisałem o tym dlaczego stała moc grzewcza wraz z załącznikiem

Czytam cały czas i z tego co widzę to jedyną odpowiedź jaką udzieliłeś to ta:

Pytanie teraz Jaka? 9, 12, 14 a może 16 i tego chcemy się dowiedzieć.

Chodziło też o wyjaśnienie na jakiej zasadzie SDC 9 ma stałą moc do bodajże -7 a pozostałe czyli 12, 14 i 16 już nie.

PS Bo n.p. ja podejrzewam że co najmniej 9 i 12 to te same sprężarki.

wezmy pod uwage tylko 3 fazowe aby parowniki były te same

Sprezarka ta sama dal 9 i12 kW, w parowniku dla 12 i 16 kW brakuje juz termopar i moc spada

Sprezarka ta sama dal 9 i12 kW, w parowniku dla 12 i 16 kW brakuje juz termopar i moc spada

Jesteś pewien ? Sprężarka ta sama dla SDC od 9 do 16kW, wszystko takie samo z wyjątkiem płyty elektroniki.

Może to zwykły marketing jest...i inny program sterownika ?

Jesteś pewien ? Sprężarka ta sama dla SDC od 9 do 16kW, wszystko takie samo z wyjątkiem płyty elektroniki.

Może to zwykły marketing jest...i inny program sterownika ?

Poprosze o zdjecia płyt elektroniki tych wersji sdc , oczywiscie aby byly z tej samej serii, ostatnia to F

Rozumiem że dotyczy to SDC i sprężarka jest w jednej i drugiej 12 - chodzi oczywiście o 9 i 12

Natomiast nadal pozostaje kwestia T-capa. Że taka sama już powiedziałeś ale jaka 12 czy 16

Poprosze o zdjecia płyt elektroniki tych wersji sdc , oczywiscie aby byly z tej samej serii, ostatnia to F

Zdjęć nie mam, piszę to o czym mówi panasonic w swojej serwisówce - SDC 9-16kW o ile czegoś nie przeoczyłem wsjo to samo (sprężarka również) poza oznaczeniem płyty elektroniki, i jakaś różnica w grzałce i jej obudowie.

Najwyraźniej panasonicowi przy tych ilościach i własnej produkcji taniej produkować dużo jednakowych pomp a później zróżnicować asortyment w zależności od popytu samą płytą elektroniki lub wręcz samym algorytmem niż bawić się w produkcję kilku różniących się modeli.

Edytowane przez _olo_