malux20 03.02.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 No i super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.02.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 faktycznie nie ma sensu sie uzerac, bo to nie ma sensu, najwyzej sie posmiejemy z wypisanych dyrdymał i banialuków twoja racja moj spokój wiecej nie odpisuje na androny, duby smalone i ględy natomiast z przyjemnością wejde w tematy konstruktywne. logiczne, merytoryczne, sensowne. rzeczowe gdzie w odpowiedziach będę rzeczowy, konkretny, obiektywny OK i fajnie:) To zacznij może od pierwszego banialuka jaki sam spłodziłeś, żeby Ci co się interesują chociaż wiedzieli, że w T-Cap pracują sprężarki Twin Rotary, a nie scrool. Sprężarki scrool stosowane w PC PW TCAP w Panasonic wyłączają się przy - 28 stopni a włączają ponownie przy -25 Oczywiście ważne jest na jakim czynniku roboczym pracują , w tym wypadku R410 A jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 03.02.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 OK i fajnie:) To zacznij może od pierwszego banialuka jaki sam spłodziłeś, żeby Ci co się interesują chociaż wiedzieli, że w T-Cap pracują sprężarki Twin Rotary, a nie scrool. dam cie tą satysfakcję bo spać pewnie nie możesz tutaj napisałem o jedno słowo za dużo to fakt, ciągle czekam na kontakt od Ciebie na twojego przedstawiciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.02.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 dam cie tą satysfakcję bo spać pewnie nie możesz tutaj napisałem o jedno słowo za dużo to fakt, ciągle czekam na kontakt od Ciebie na twojego przedstawiciela Ja śpię spokojnie jak dziecko, bo sumienie mam czyste;) więc się nie martw:) Żadnego telefonu Ci nie obiecywałem i nie zamierzam podawać, napisałem skąd taką informację posiadam i tyle. Jeżeli posiadasz informacje lepsze i bardziej sprawdzone to zamiast wyśmiewać innych forumowiczów po prostu je tu zamieść i podaj źródło. Uwierz mi że to będzie bardziej korzystne dla forum niż nasza jałowa dyskusja, gdyż ja instalatorem nie jestem i ze szczegółów technicznych wiem tyle ile usłyszę od kogoś. Ty twierdzisz, że znasz T-Capa od strony technicznej, więc po prostu napisz jak jest tam sprężarka, do jakiej modulacji jest zdolna, dzięki jakim mechanizmom utrzymuje stałą moc grzewczą? itp, itd. Ja chętnie się tego dowiem i wielu innych pewnie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 03.02.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 dochładzacz zapewnia chłodzenie głowicy sprężarki i tym samym poszerza zakres pracy przy bardzo niskich temperaturach. Stałą moc zapewnia przewymiarowana sprężarką. Wystarczyło PC 16kW nazwać 9kW i powstał HIT ze stałą mocą do - 15C. Hit powstał bo dali taką sprężarkę w takiej CENIE, zaś ich instalatorzy - liczba i dobór -są bardzie skorzy do dawania upustów niż reszta. Łącząc oba fakty plus to, ze mają mocną markę w odróżnieniu od chinek i garażówek (cokolwiek by ta marka dawała) w kategorii cena/jakość poszli na lidera. Czekamy na ruchy konkurencji i przewymiarowane sprężarki w cena kilkanaście tysięcy a nie ponad 20 czy 30K jak niektóre niemieckie firmy potrafią zażądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 03.02.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Ja śpię spokojnie jak dziecko, bo sumienie mam czyste;) więc się nie martw:) Żadnego telefonu Ci nie obiecywałem i nie zamierzam podawać, napisałem skąd taką informację posiadam i tyle. Jeżeli posiadasz informacje lepsze i bardziej sprawdzone to zamiast wyśmiewać innych forumowiczów po prostu je tu zamieść i podaj źródło. Uwierz mi że to będzie bardziej korzystne dla forum niż nasza jałowa dyskusja, gdyż ja instalatorem nie jestem i ze szczegółów technicznych wiem tyle ile usłyszę od kogoś. Ty twierdzisz, że znasz T-Capa od strony technicznej, więc po prostu napisz jak jest tam sprężarka, do jakiej modulacji jest zdolna, dzięki jakim mechanizmom utrzymuje stałą moc grzewczą? itp, itd. Ja chętnie się tego dowiem i wielu innych pewnie też. Nie wiem czemu twoj przedstawiciel nie odpowidział na twoje pytania jak był u Ciebie i robił odbiór twojej pompy i wszystko wiesz Dyskusja z Toba nie ma sensu bo wiesz tyle co usłyszysz a ipso facto possessio PC non facit perfectam a odpowiedzi ex gratia na pytania które ponownie zadajesz juz pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 bway- daj na luzmap nie jest osobą skorą do sprzeczek dogadacie się spoko no faktycznie panasonic to sprytnie wymyślił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 03.02.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 bway, skoro tak wszystko wiesz w temacie panasoniców to powiedz z czego wynika różnica w osiągach panasoniców sdc 9 i 16kW, które komponenty rzutują na ich osiągi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.02.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) a odpowiedzi ex gratia na pytania które ponownie zadajesz juz pisałem Czytam cały czas i z tego co widzę to jedyną odpowiedź jaką udzieliłeś to ta: Zdziwilbys sie nie jest to samo bo trzeba zadac pytanie co daje moc grzwcza do ukladu a to ze sprezara tcap jest taka sama dla 9 i 12 kw to fakt Nie ma sensu zestawiac sdc do tcap bo to inna polka Pytanie teraz Jaka? 9, 12, 14 a może 16 i tego chcemy się dowiedzieć. Chodziło też o wyjaśnienie na jakiej zasadzie SDC 9 ma stałą moc do bodajże -7 a pozostałe czyli 12, 14 i 16 już nie. PS Bo n.p. ja podejrzewam że co najmniej 9 i 12 to te same sprężarki. Edytowane 3 Lutego 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 03.02.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Nie wiem czemu twoj przedstawiciel nie odpowidział na twoje pytania jak był u Ciebie i robił odbiór twojej pompy i wszystko wiesz Dyskusja z Toba nie ma sensu bo wiesz tyle co usłyszysz a ipso facto possessio PC non facit perfectam a odpowiedzi ex gratia na pytania które ponownie zadajesz juz pisałem Odpowiedz na pytanie, a nie lawirujesz. Jeśli znasz od strony technicznej rozwiązanie t-capa, to się podziel. Pisanie "wiem, ale nie powiem" (bo tak to w tej chwili wygląda), jest.. jak w piaskownicy. Kawa na ławę, a nie tworzysz jakąś idiotyczną otoczkę "wszechwiedzącego specjalisty" wokół siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 03.02.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 dochładzacz zapewnia chłodzenie głowicy sprężarki i tym samym poszerza zakres pracy przy bardzo niskich temperaturach. Stałą moc zapewnia przewymiarowana sprężarką. Wystarczyło PC 16kW nazwać 9kW i powstał HIT ze stałą mocą do - 15C. Wersja HT to TCAP tylko na czynniku roboczym R407 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 03.02.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Odpowiedz na pytanie, a nie lawirujesz. Jeśli znasz od strony technicznej rozwiązanie t-capa, to się podziel. Pisanie "wiem, ale nie powiem" (bo tak to w tej chwili wygląda), jest.. jak w piaskownicy. Kawa na ławę, a nie tworzysz jakąś idiotyczną otoczkę "wszechwiedzącego specjalisty" wokół siebie. Przykro mi ale pisałem o tym dlaczego stała moc grzewcza wraz z załącznikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 03.02.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Czytam cały czas i z tego co widzę to jedyną odpowiedź jaką udzieliłeś to ta: Pytanie teraz Jaka? 9, 12, 14 a może 16 i tego chcemy się dowiedzieć. Chodziło też o wyjaśnienie na jakiej zasadzie SDC 9 ma stałą moc do bodajże -7 a pozostałe czyli 12, 14 i 16 już nie. PS Bo n.p. ja podejrzewam że co najmniej 9 i 12 to te same sprężarki. wezmy pod uwage tylko 3 fazowe aby parowniki były te same Sprezarka ta sama dal 9 i12 kW, w parowniku dla 12 i 16 kW brakuje juz termopar i moc spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 03.02.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 wezmy pod uwage tylko 3 fazowe aby parowniki były te same Sprezarka ta sama dal 9 i12 kW, w parowniku dla 12 i 16 kW brakuje juz termopar i moc spada Jesteś pewien ? Sprężarka ta sama dla SDC od 9 do 16kW, wszystko takie samo z wyjątkiem płyty elektroniki. Może to zwykły marketing jest...i inny program sterownika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 03.02.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 wezmy pod uwage tylko 3 fazowe aby parowniki były te same Sprezarka ta sama dal 9 i12 kW, w parowniku dla 12 i 16 kW brakuje juz termopar i moc spada Co masz na myśli pisząc "termopar"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bway 03.02.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Jesteś pewien ? Sprężarka ta sama dla SDC od 9 do 16kW, wszystko takie samo z wyjątkiem płyty elektroniki. Może to zwykły marketing jest...i inny program sterownika ? Poprosze o zdjecia płyt elektroniki tych wersji sdc , oczywiscie aby byly z tej samej serii, ostatnia to F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.02.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 wezmy pod uwage tylko 3 fazowe aby parowniki były te same Sprezarka ta sama dal 9 i12 kW, w parowniku dla 12 i 16 kW brakuje juz termopar i moc spada Rozumiem że dotyczy to SDC i sprężarka jest w jednej i drugiej 12 - chodzi oczywiście o 9 i 12 Natomiast nadal pozostaje kwestia T-capa. Że taka sama już powiedziałeś ale jaka 12 czy 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 03.02.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) Poprosze o zdjecia płyt elektroniki tych wersji sdc , oczywiscie aby byly z tej samej serii, ostatnia to F Zdjęć nie mam, piszę to o czym mówi panasonic w swojej serwisówce - SDC 9-16kW o ile czegoś nie przeoczyłem wsjo to samo (sprężarka również) poza oznaczeniem płyty elektroniki, i jakaś różnica w grzałce i jej obudowie. Najwyraźniej panasonicowi przy tych ilościach i własnej produkcji taniej produkować dużo jednakowych pomp a później zróżnicować asortyment w zależności od popytu samą płytą elektroniki lub wręcz samym algorytmem niż bawić się w produkcję kilku różniących się modeli. Edytowane 3 Lutego 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 03.02.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Jest tylko jeden problem, moc min dla nich pozostaje taka sama. Np 4 kW dla 16ki - spoko, dla 9ki - trochę grubo. Później płacz, że taktuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 czyli ona minimalnie musi oddać 4kw mocy cieplnej?tak przy minus 7 ? kużwa ja mam problem z taktowaniem jak pracuje na 16% modulacji i pobiera 0,5 kw energiia wtedy ma co najwyżej pewnie około 1,5 kw mocy cieplnejprzy cwu to nie ma problemu ale przy co juz tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts