Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ostro dla tych danych (moc pobierana 4000W) wypada COP=4,59

Zakradł się błąd - różnica temperatur nie wynosi 34 tylko 12* a COP=1,62

kbab, mógłbyś tą tabelę wrzucić do swojego arkusza?? policzyłbym sobie w wolnej chwili COP dla innych prarametrów. Wtedy może niedowiarki uwierzą że to jednak może działać i to z COP większym jak 1,5

Skoro jeden rozdzielacz jest zimny ,to rozumiem ,że drugi jest ciepły.A jak jest ciepły to woda płynie przynajmniej przez jedną pętlę.

A skoro ma mieć 50 a ma 36 to brakuje mocy.Załączy grzałki to dojdzie.Żeby doprowadzić do zagrzania drugiego rozdzielacza trzeba dać mocniejszą pompe cyrkulacyjną i wyregulować

Był pan instalator, przedmuchał znaczy przewodnił instalację, odpowietrzył znaczy, a przyczaję czy teraz osiąga zadaną temperaturę, a czy może być tak że wyciekło trochę płynu r410 bo przewody pomiędzy jednostką zewnętrzną i wewnętrzną przy jednostce wewnętrznej są trochę tłuste i przez to pompa jest mniej wydajna, czy to nie jest dla urządzenia szkodliwe??

Ale jak to za mało mocy przy -15 powinna mieć 10 kW (jak dobrze pamiętam), ale może masz rację sam cholera nie wiem.

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

A instalator sprawdzał ciśnienie w układzie chłodniczym???

Jakie było ciśnienie???

A przy R410a jeżeli była nieszczelność to wypada wymienić czynnik na nowy..

Nie wiem, zadam mu to pytanie?

Chyba to jest R410a - no takie jak w Atlanticu Excelia Tri.

A jak jest za mało to ?? zepsuje mi się ta pompa?? jest mniej wydajna?? Czy wymiana czynnika to duży problem?? Czy powinienem tego się domagać od instalatora??

Będziesz na Targach EXPO?? To jak cię znajdę, może też będę, moja żona tam spędzi 1-2 dni.

kbab, mógłbyś tą tabelę wrzucić do swojego arkusza?? policzyłbym sobie w wolnej chwili COP dla innych prarametrów. Wtedy może niedowiarki uwierzą że to jednak może działać i to z COP większym jak 1,5

Sposób liczenia jest prosty - jak każdy mój arkusz - ten dodam, ale muszę go nieco przerobić, chociaż swego czasu "hydrauli" wyśmiał ten sposób liczenia COP dla klimatyzatora.

Już dodałem, jest w arkuszach 12-16 na dole, dołączyłem kalkulator dla bufora wodnego.

Edytowane przez kbab

Był pan instalator, przedmuchał znaczy przewodnił instalację, odpowietrzył znaczy, a przyczaję czy teraz osiąga zadaną temperaturę, a czy może być tak że wyciekło trochę płynu r410 bo przewody pomiędzy jednostką zewnętrzną i wewnętrzną przy jednostce wewnętrznej są trochę tłuste i przez to pompa jest mniej wydajna, czy to nie jest dla urządzenia szkodliwe??

Ale jak to za mało mocy przy -15 powinna mieć 10 kW (jak dobrze pamiętam), ale może masz rację sam cholera nie wiem.

UWAGA

Zaolejone połączenia = wyciek. Wyciek -nie wiadomo jak duży .R410a jest dwuskładnikowy .Nie wiadomo którego uciekło więcej.

Trzeba opróżnić instalację i ponownie napełnić.

Daj znać jak z obiegami dt powinna być 5-7 *

UWAGA

Zaolejone połączenia = wyciek. Wyciek -nie wiadomo jak duży .R410a jest dwuskładnikowy .Nie wiadomo którego uciekło więcej.

Trzeba opróżnić instalację i ponownie napełnić.

Daj znać jak z obiegami dt powinna być 5-7 *

Chodzi o różnicę między zasilaniem a powrotem??

Jeśli tak to chyba było ok.5 C, ale dziś wieczorem będe na budowie to sprawdze

Kbab

Nie wyśmiałem tylko wyraziłem swoje wątpliwości .

;)

Może tylko inaczej to odebrałem, ale sposób liczenia COP jest taki sam, tylko sprzęty pomiarowe mogą się różnić (dysponuję tańszymi miernikami - ostatnio pirometr), producenci na pewno dysponują sprzętem profesjonalnym. Ciszyć się trzeba, że producenci podają co raz to dokładniejsze dane, nawet ciepło właściwe powietrza, jego masę, dokładne moce i końcowy COP np (to nie reklama ale dokładność opisu)

http://allegro.pl/rekuperator-z-pompa-ciepla-300-m3-h-3-kw-nowosc-i2151760600.html

Hydrauli odpowiedz proszę dlaczego klimatyzator przy funkcji grzania, wyłączony pilotem pobiera sporo prądu (teraz ok 85W, poprzednio przy mrozach poniżej -10 nawet 110W). Obserwowałem nawet ponad 30min po wyłączeniu, w końcu wyciągam wtyczkę z kontaktu. Latem przy klimie zużycie po wyłączeniu pilotem spadało do 13-14W. Jak zauważyłem funkcja czuwania tego sprzętu jest dość kosztowna.

Dodam fotkę z danymi z w/w linka

dane.jpg

Edytowane przez kbab

Zadałe to pytanie w Daikinie, a w zasadzie powinienem tutaj, więc pozwole sobie przenieść, a tam skasować:

Witam,

Również zamierzam ogrzewać dom pompą ciepła i bardzo prawdopodobne jest, że będzie to P-W. Mam jednak pytanie zarówno do osób już użytkujących pompy p-w jak i zamierzających taki typ pompy kupić, a także przeciwników, których tu nie brakuje

Czy jest sens kupować drogą pompę, kiedy za sporo mniejszą kwotę można kupić pompę o takich samych parametrach, a niejednokrotnie wyposażoną w urządzenia tej samej marki? Przecież czy to chinczyk czy to chinczyk z logiem niechinczyka to posiada 2 lata gwarancji. I kupując pompę w Polsce ta gwarancja musi być realizowana, niezależnie od loga na pompie.

Jeżeli chodzi o ceny to można kupić za mniej niż 10000zł, a można i za 50000zł. Markami nie będę rzucał, żeby nie być posądzony o (anty)reklamę.

No chyba, że temp na wylocie 50* z pompy za 50000zł jest cieplejsza nić 50* z noname'a.

Pompą to nie tylko naklejki.

To tez gwarancja, parametry pracy, zywotnosc, glosnosc jednostki zewnętrznej, okres gwarancji i na samym końcu marka.

To ze w jednym i drugim urządzeniu pisze się ze jest sprezarka np coopelanda np.10kW to nie jest ta sama sprezarka.

Często duże firmy jak mitsubishi, copeland lub hitachi produkuje sprezarki pod swoim logo dla totalnej chinszczyzny sprzedawanej pod marka xy z 2 letnia gwarancja bo prawo tyle wymaga.

A po gwarancji jak coś się rozpi...... to będzie trzeba szukać zamiennikow.

Dlatego uważam ze takie marki jak daikin, me zbubadan, atlantic, fujitsu i jego waterstage z Panasewicz i lg na końcu daje wiecej pewności dla instalatora i inwestora. A jeżeli ktoś sprzedaje wielkie G za 8tys. Powinien wyjaśnić klientowi co może być za 10lat z częściami zamiennymi do jego pompy jakby niedaj Boże padla.

może nie w temacie pomp ale chińczyków. Kilka lat temu gdy montowaliśmy klime w mieszkaniu sąsiadka również zamontowała, my fujitsu z 5 letnią gwarancją za 2800, ona chińczyka na ''ch'' za 1700z 2 letnią gwarancją. wiadomo czas szybko leci gwarancja minela i w trzecim sezonie padło jakieś sterowanie. przyjechali z serwisu, popatrzyli powiedzieli że zamowią części u importera i co się okazało? że importer nie zapewnil części ponieważ już takiego modelu nie produkuja i on nie sprowadzi takiej części. Po trzech latach sprzęt był do wywalenia....

może nie w temacie pomp ale chińczyków. Kilka lat temu gdy montowaliśmy klime w mieszkaniu sąsiadka również zamontowała, my fujitsu z 5 letnią gwarancją za 2800, ona chińczyka na ''ch'' za 1700z 2 letnią gwarancją. wiadomo czas szybko leci gwarancja minela i w trzecim sezonie padło jakieś sterowanie. przyjechali z serwisu, popatrzyli powiedzieli że zamowią części u importera i co się okazało? że importer nie zapewnil części ponieważ już takiego modelu nie produkuja i on nie sprowadzi takiej części. Po trzech latach sprzęt był do wywalenia....

Instalator, który mi montował PC, poproszony został o podłączenie jakiegoś chińczyka. Ponoć w rękach mu się rozsypywała. Jakoś to podłączył, ale poprosił o nie dzwonienie w razie problemów.

Ja, jako że kupiłem PC polskiej produkcji, dokładnie dowiedziałem się z czyich podzespołów jest ona budowana. Niemal wszystko idzie kupić na alledrogo.pl. A sterownik jest polskiej produkcji znanej firmy.

ale nikt Ci takiej gwarancji nie da :) Oczywiście wybór nalezy do Ciebie ...

Wybrałem klimę poniżej 1k zł inwerter, nawet nieźle grzała poniżej -20*, może wyjdę na tym jak Twoja sąsiadka, ale na ile się znam to sterownik do klimy nie jest aż tak skomplikowany, aby nie można byłoby dopasować zamiennika, przecież to tylko ma uruchomić sprężarkę przy odpowiednich temperaturach, pewnie tak samo inne części.