plusfoto 04.02.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Od 03.10 do 31.01 na CO 5625kWh, na CWU 459kWh, zużyty prąd 1866 kWh, SKOP 3,26. W listopadzie 1 tydzień przestoju na modernizację. Grzejniki + 1 klimakonwektor, temperatura zasilania 30-40C, on/off. Coś Ci się nie omsknęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 04.02.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 17,5 cm salon - granit, 20 cm kuchnia, hol wiatrołap, pom. gospodarcze granit - gres, 15 cm sypialnia i gabinety - panele, łazienki 10 cm -granit. Tak właśnie myślałem, to wyjaśnia, czemu odczuwasz taki dyskomfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 04.02.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Obiegówkę wymieniłem już na etapie instalacji. Leży nieużywana na półce jako zapas. Z moich wyliczeń wynikało, że najwyższe opory w całej instalacji nie powinny przekraczać.450 mb. Dość dużo ale ponadstandardowo mam ciepłomierz, drugi zawór na klimakonwektor no i sam klimakonwektor generujący najwyższe opory Pomyliłem się o ok. 20-30 mb. Szukałem mniejszej pompki, zwłaszcza, że od początku zakładałem możliwość ciągłej pracy PC, a wówczas dobowe zużycie prądu przez fabrycznego Grundfosa przekraczałoby 4kWh. Przepływ 1390 l/h jest w mojej instalacji optymalny; Delta pracy ciągłej wynosi dokładnie 5*, ani mniej ani więcej. Jeśli masz przepływ 1390 l/h i deltę 5st to oznacza, że Twoja pompa oddaje 8,07kWh ciepła. Ja bym taką pompę reklamował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.02.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Coś Ci się nie omsknęło. Tak, spacja. Mam przeprosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 04.02.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 pompa odwraca obieg i zaczyna pracę na rewersie puszczając do jednostki zewnętrznej wodę o temp. 27 stopni z której powraca schłodzona do 22 *.. To jest chyba odwrócenie obiegu wewnętrznego pompy tzn. chłodniczego (czynnik roboczy), a nie obiegu wody grzewczej?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 04.02.2015 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Tak, spacja. Mam przeprosić?Podana jest energia dostarczona przez pompę do układu CO i CWU. Jak i czym jest ona mierzona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 05.02.2015 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) Jeśli masz przepływ 1390 l/h i deltę 5st to oznacza, że Twoja pompa oddaje 8,07kWh ciepła. Ja bym taką pompę reklamował. Witam Mogę bez problemu uzyskać 9kW zwiększając go do nominalnego,czyli 1548 l/h. Pompa jest oczywiście sprawna, 1390 l/min to mój świadomy wybór a nie konieczność, czy defekt. Sek w tym, że dla mojego domu taka moc nie jest potrzebna, nawet do grzania CW. Pratchawiec Edytowane 5 Lutego 2015 przez Pratchawiec redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.02.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Podana jest energia dostarczona przez pompę do układu CO i CWU. Jak i czym jest ona mierzona? 2x ciepłomierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.02.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Tak, spacja. Mam przeprosić? Przepraszać nie musisz:confused: ale dobrze by było wyjaśnić. Bo ponad 5000 na CO 400 na CWU a razem 1800 to ma się nijak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.02.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Mi to wydawało się oczywiste. Liczby od CO i CWU są to dane z ciepłomierzy ( łączna ilość wyprodukowanego ciepła). 1800 to zużyty prąd z sieci - dane z podlicznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.02.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Witam Mogę bez problemu uzyskać 9kW zwiększając go do nominalnego,czyli 1548 l/h. Pompa jest oczywiście sprawna, 1390 l/min to mój świadomy wybór a nie konieczność, czy defekt. Sek w tym, że dla mojego domu taka moc nie jest potrzebna, nawet do grzania CW. Pratchawiec W takim razie chyba niepotrzebnie inwestowałeś w T-Capa. Z tego co piszesz w zupełności wystarczyłaby tu słabsza i tańsza pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 05.02.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Nadal mi się coś nie zgadza. Zmniejszyłem sobie przepływ do 1392l/h - wydzodzi delta 6,2. Zatem Twoja pompa niedomaga Pratchawiec ale szacuneczek, że bez zająknięcia tak przeszedłes z tym do porządku dziennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.02.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Po co porównujesz nieporównywalne? Obaj musielibyście mieć te same instalacje i warunki zewnętrzne. Podaj lepiej swoje dane z ciepłomierza i licznika od września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 05.02.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Witam Masz zapewne duże opory na instalacji i zmniejszoną w konsekwencji prędkość przepływu przez rurki, stąd podwyższona delta. Jaką temperaturę zasilania i częstotliwość miałeś w chwili dokonywania pomiaru? Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 05.02.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Jak pisałem, deltę podałem przy identycznym przepływie jak Twój - skryzowałem dla sprawdzenia. Na codzień delta u mnie to 5,1-5,2 przy przepływie 1790l/h, co daje powyżej 10,5 kW. Jak amen w pacierzu Twoja pompa niedomaga. U mnie na początku też tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.02.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Jak pisałem, deltę podałem przy identycznym przepływie jak Twój - skryzowałem dla sprawdzenia. Na codzień delta u mnie to 5,1-5,2 przy przepływie 1790l/h, co daje powyżej 10,5 kW. Jak amen w pacierzu Twoja pompa niedomaga. U mnie na początku też tak było. a to nie jest tak, że ten sam przepływ i wyższa delta u Ciebie oznacza po prostu wyższe straty pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.02.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Vid ma rację - porównujecie nieporównywalne. Wystarczy że jeden będzie miał 1000m rurki a drugi 1200, albo jeden 6 cm wylewki a drugi 10, czy jeden anhydryt a drugi zwykłą i już będzie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.02.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Jak pisałem, deltę podałem przy identycznym przepływie jak Twój - skryzowałem dla sprawdzenia. Na codzień delta u mnie to 5,1-5,2 przy przepływie 1790l/h, co daje powyżej 10,5 kW. Jak amen w pacierzu Twoja pompa niedomaga. U mnie na początku też tak było. Ty nadal swoje Macie taką samą częstotliwość sprężarki? Macie takie same temperatury parowania i skraplania? Macie takie same rurociągi i ich izolację? Nie wiesz, nie macie, nie interesuje Cię to? To przestań już! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 05.02.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) Nie ma znaczenia ile rurek i jakie są straty..... Znając przepływ i deltę łatwo obliczymy chwilową moc. Niezależnie czy to będzie piec na paliwo stałe, grzałka, gaz czy pompa. Liczymy tylko to co wychodzi ze żródła ciepła. A to czy to ciepło rozpłynie się 2 metry dalej czy dotrze do miejsc docelowych to inna sprawa. Ważne jest to, że jeśli żródło ciepła oddaje 8kW to do pomieszczeń nie dotrze więcej niż te 8kW. Producent deklaruje moc jaką żródło ciepła wytworzy a nie jaką dostarczy nasza instalacja do pomieszczeń.Jeśli znamy deltę zasilania i powrotu oraz przepływ to mnożymy te współczynniki i dzielimy przez 862 (w zaokrągleniu). Wychodzi nam moc chwilowa żródła ciepła. Nie będę wdawał się w szczegóły ale każdy w miarę "kumaty" powinien to zrozumieć. Bez rozwodzenia się - jeśli firma panasonic podaje, że pompa oddaje 9kW i określa parametry COP dla poszczególnych temperatur to powinno być to spełnione.Przypomnę, że forumowicz napisał iż CAŁY CZAS ma deltę 5st i przepływ 1390l/h. Tak nie może być.Zresztą bardzo łatwo sprawdzić czy pompa potrafi oddać większą moc. Wystarczy podnieść temperaturę zadaną i poczekać czy zwiększy deltę.....a tym samym moc.Ale ok, już przestaję skoro staje się to niewygodne, to nie mój problem - racja. Edytowane 5 Lutego 2015 przez asaselllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.02.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Pompa ciepła to nie grzałka, a nawet grzałka ma moc zależną od napięcia. Bierzesz pod uwagę, że spece mogli ci w sterowniku przestawić jeden parametr, przez co pompa nie odcina mocy do 9kW, a np do 10kW. Wszystko po to byś dał im spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts