asaselllo 05.02.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 To gratulacje dla specy, którzy potrafili podnieść moc urządzenia razem z COP. Magicy. W dwóch gminnych ośrodkach i przychodni też chyba ktoś podniósł moc panasonica.... Wyniki pomiarów są łudząco podobne do moich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.02.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 asaselo to nie jest on/of tylko inwerter. Na jakiej podstawie twierdzisz że jego pompa powinna pracować obecnie na ful obrotach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 05.02.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Jeśli znamy deltę zasilania i powrotu oraz przepływ to mnożymy te współczynniki i dzielimy przez 862 (w zaokrągleniu). Wychodzi nam moc chwilowa żródła ciepła. Nie będę wdawał się w szczegóły ale każdy w miarę "kumaty" powinien to zrozumieć. to by oznaczało - ten wzór- że u mnie jest nie mniej niż 11kW. cokolwiek to znaczy, ale taki wynika z tego wzoru mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 to by oznaczało - ten wzór- że u mnie jest nie mniej niż 11kW. cokolwiek to znaczy, ale taki wynika z tego wzoru mam. Warto wiedziec co sie liczy. Podam Ci wartosci (bez rozpisywania jednostek, ale uwierz na slowo, ze sie zgadzaja): (cieplo wlasciwe wody x przeplyw w litrach na godzine x delta zasilanie powrot) / ilosc sekund w godzinie = moc w [kW] cieplo wlasciwe wody = 4,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.02.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Wygląda na to że ten wzór nie dotyczy mocy pompy tylko chwilowej zachcianki twojego domu na ciepło. Jak trochę pochodzi to pewnie pompa obniży przepływ albo spadnie delta. Apro po nowe T-capy mają już płynną regulację wydajności pompki czy jeszcze nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.02.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 s zwykłe mają to tez pewnie. ja tam do pompy podchodze w 3 sezonie tak po chłopskużona zadowolona z temp w domuja z rachunków.nie wnikam w rozwiązania techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.02.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Warto wiedziec co sie liczy. Podam Ci wartosci (bez rozpisywania jednostek, ale uwierz na slowo, ze sie zgadzaja): (cieplo wlasciwe wody x przeplyw w litrach na godzine x delta zasilanie powrot) / ilosc sekund w godzinie = moc w [kW] cieplo wlasciwe wody = 4,2 Z tym że jest to chyba moc chwilowa z jaką pracuje w danym momencie pompa. Przy inwerterze wcale nie musi to oznaczać że taką mocą ona dysponuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 05.02.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 I tak właśnie jest. Znam cztery (łącznie z moja) instalacje z t-cap na pokładzie. Wszystkie mają zdecydowanie większą moc i COP niż deklaruje producent. Dopiero przy -15 -18 "schodzą do 9kW. Pompa po rozmrożeniu wyciaga nawet 13kW - później powoli spada, a przed rozmrożeniem oddaje ciut poniżej 9kW. Tak pompa jest inwerterem i faktycznie zmniejsza moc ale tylko trochę i dopiero po osiągnięciu żądanej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.02.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 a u mnie przed osiągnięciem jeśli ma odpowiedni przedział czasowy to moduluje od samego początkunp.wczoraj wieczorem o 22 mając czas do 6 rano do 23 pracowała na 30% a potem zeszła do 16%zadana 22 na zasilaniu coś pod 28 stop sobie pompa ustawiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Z tym że jest to chyba moc chwilowa z jaką pracuje w danym momencie pompa. Przy inwerterze wcale nie musi to oznaczać że taką mocą ona dysponuje Moc to ilosc energi dostarczana w ciagu sekundy, wiec z definicji jest to wartosc "chwilowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 05.02.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Warto wiedziec co sie liczy. Podam Ci wartosci (bez rozpisywania jednostek, ale uwierz na slowo, ze sie zgadzaja): (cieplo wlasciwe wody x przeplyw w litrach na godzine x delta zasilanie powrot) / ilosc sekund w godzinie = moc w [kW] cieplo wlasciwe wody = 4,2 nadal 11 a kupowałem 9kW a wiem, ze mógłbym jeszcze zrobić wynik lepszy niż 11 ok 11,6 do 12kW. W druga stronę nie próbowałem (zmniejszając przepływu), taki jak teraz mam przepływ to akurat u mnie optimum między deltą a biegiem pompki. liczona dla dziś przy -4* zewnętrzna i sprężarka równo na 47Hz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 nadal 11 Ale ja nie twierdze, ze ma wyjsc co innego. Podziel 3658237 na 332567 i tez wyjdzie 11. Chodzi o to, zeby wiedziec co sie liczy. a kupowałem 9kW a wiem, ze mógłbym jeszcze zrobić wynik lepszy niż 11 ok 11,6 do 12kW. W druga stronę nie próbowałem (zmniejszając przepływu), taki jak teraz mam przepływ to akurat u mnie optimum między deltą a biegiem pompki. Wystarczy niedokladny (zawyzony) pomiar delty o 0,5-0,7K i juz sie wyniki "zgadzaja", a to i tak duza dokladnosc jak na standardowe czujniki temperatury w pompach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 05.02.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Przypomnę, że forumowicz napisał iż CAŁY CZAS ma deltę 5st i przepływ 1390l/h. Tak nie może być.. Witam W poście #15763, na który zapewne się powołujesz napisałem, cyt; "Przepływ 1390 l/h jest w mojej instalacji optymalny; Delta pracy ciągłej wynosi dokładnie 5*, ani mniej ani więcej". Ty zaś piszesz, że pompa moja pompa cały czas pracuje z deltą 5, co jest oczywistą nieścisłością. Jak ci już wyżej zwrócono uwagę T-Cap to inwerter z dość subtelnym programem sterującym, samodzielnie dostosowującym moc, zasadniczo przez zmianę częstotliwości pracy sprężarki, stosownie do aktualnego zapotrzebowania podłogi obliczanego przez ciągły pomiar temperatury zasilania i powrotu. W przypadku stosowania termostatu pokojowego swoistym kagańcem jest wyznaczona temperatura docelowa, co może powodować pracę ciągłą z maksymalną wydajnością do czasu osiągnięcia zadanej przez termostat temperatury, a następnie wyłączenie pompy. W przypadku pracy ciągłej bez użycia termostatu zewnętrznego, program sterujący pompy decyduje o ilości energii niezbędnej dla utrzymania założonych przez użytkownika warunków. W moim przypadku, choć wiem że różnie to u innych bywa, pogodówka T-Capa sprawuje się bardzo dobrze. Przy ustawionej w setupie temperaturze zasilania 32* z obniżeniem -2, temperatura w domu oscyluje wokół 22,0*, niezależnie czy na zewnątrz jest -8* czy +6*. Przy temperaturach niższych podniosę prawdopodobnie temp. zasilania, choć dotychczas nie było to potrzebne. Wciąż się uczę, korzystając z własnych obserwacji jak i cennych uwag innych użytkowników. Wielokrotnie, w tym również w tym wątku, podkreślano że dom domowi nie równy, a oczekiwania użytkowników niekiedy krańcowo odmienne. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 05.02.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Wystarczy niedokladny (zawyzony) pomiar delty o 0,5-0,7K i juz sie wyniki "zgadzaja", a to i tak duza dokladnosc jak na standardowe czujniki temperatury w pompach. Zakładając nawet ze te czujniki dokładnie mierzą Czy można wyciągnąć z tego wnioski: Moc 11 kW Grzanie CO bez CWU 9h na dobę dla 23,5* czyli 11kW/24h=0,458kW/h to 0,458x9h=4.12kW obciążenia cieplnego domu dla 23,5* wewnątrz i -6 na zewnątrz. Czy takie obliczenie teoretycznie jest zasadne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Zakładając nawet ze te czujniki dokładnie mierzą Czy można wyciągnąć z tego wnioski: Moc 11 kW Grzanie CO bez CWU 9h na dobę dla 23,5* czyli 11kW/24h=0,458kW/h to 0,458x9h=4.12kW obciążenia cieplnego domu dla 23,5* wewnątrz i -6 na zewnątrz. Czy takie obliczenie teoretycznie jest zasadne?? Same obliczenia ktore przedstawiles sa (dla mnie przynajmniej) malo intuicyjne (np interpretacja jednostki [kW/h] jest conajmniej klopotliwa), chociaz co do wartosci poprawne. Ja bym to policzyl tak: Dom potrzebuje na dobe energie 11[kW] * 9[h] = 99[kWh] Musimy ja dostarczyc ze srednia moca 99[kWh] / 24[h] = 4,12[kW] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 06.02.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Czy ktoś ma informacje jakie są różnice w mocy panasoniców SDC 9kW i T-cap 9kW na najniższej modulacji ? Często powiela się na forum informację, jakoby SDC potrafiła modulować z mniejszą mocą niz t-cap, czy ktoś to potrafi potwierdzić pomiarami lub jednoznacznymi danymi technicznymi, a może to jakiś mit i nic poza tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.02.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Nie musi to być moc min, na max tez będzie widać różnicę, byle przy tych samych warunkach GZ/DZ. Wystarczy porównać częstotliwość obu sprężarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 06.02.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Niby tak, ale skąd pewność, że obie schodzą z modulacją do tego samego poziomu częstotliwości ? Może rozwiązania konstrukcyjne sprężarek są inne - ja nie znalazłem nigdzie czarno na białym (może słabo szukałem) jakie są tam dokładnie sprężarki, mówi się, ze twin rotary w t-cap a w zwykłych z pojedynczym tłokiem, póki co pewności nie mam, no i jak to jest ustawione w programie sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 06.02.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Czy ktoś ma informacje jakie są różnice w mocy panasoniców SDC 9kW i T-cap 9kW na najniższej modulacji ? Często powiela się na forum informację, jakoby SDC potrafiła modulować z mniejszą mocą niz t-cap, czy ktoś to potrafi potwierdzić pomiarami lub jednoznacznymi danymi technicznymi, a może to jakiś mit i nic poza tym ? nie wiem czy w tych wpisach co czytałeś chodziło dokładnie o modulację mocy = częstotliwość sprężarki jak to opisujesz w kolejnym poście, sadziłem, że autorom "modulacji" chodziło bardziej o minimalną moc pompy i za tym pobór prądu przy okresach przejściowych a to widać w instrukcjach około punktów 18-19 instrukcji i stron 110-130 gdzie jest podane dla 30/35 Capacity i Inpout Power w serii C wykres dla Input Power zaczyna się od 1,2 a w Tcap od 1,7 ktos pewnie doda ile minimalnie może oddać kW TCap a ile seria C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 06.02.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 No tak, są takie wykresy, ale skoro wg tych instr. SDC 9kW i 16kW to te same sprężarki a mimo tego 9-ka moduluje od ok 1,2kW a 16-ka od 2,7kW to oznacza to, że wynika taki a nie inny dół modulacji nie z ograniczeń sprężarki a algorytmów sterownika.No i pytanie, jak są te algorytmy zaprogramowane dla częściowych obciążeń - na wykresach są moce pobierane przez pompę dla maksymalnej dostępnej mocy oddawanej w zależności od temperatury.Ale jak wygląda ta modulacja np w -7 lub w 0st gdy dom wymaga mocy mniejszej od max. możliwej do wytworzenia przez pompę, bo może się okazać, że wcale w takich warunkach SDC nie będzie modulować niżej niż t-cap bo jej algorytm na to nie pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts